II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Berlin azért nagyon durva daráló volt. Maga a hadművelet nem tartott valami sokáig, de az átlag napi veszteség a Szovjeteknél (és gondolom a németeknél is, max. az abszolút számok voltak alacsonyabbak) iszonyat magas volt. Valami 100 harkocsi/nap volt a veszteség ha jól emlékszem. Per nap..

A levegőben sem volt nagyon más a helyzet, 1945 január közepétől kezdve márciusban-áprilisban a németek gyakorlatilag az egész légierőt átdobták Berlinhez, és amíg tartott a repbenzin (április közepe-vége táján kb. elfogyott az uccsó stratégiai tartalék is, onnantól kezdve már csak a sugarasok repkedhettek) valami iszonyat pusztítást végeztek a Vörös Légierőben egy utolsó nagy hajrában.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Van egy könyv .Szigorúan Bizalmas a címe. Nagyon régen olvastam,az írója nem jut eszembe.Olyan visszaemlékezés féle .Eisenhower egyik szárnysegédje írta,az Overlord tervezésétől egészen a háború befejezéséig felöleli a dolgot. Ott olvastam,hogy már nagyon korán eldöntötték,hogy nem erőltetik a dolgot. Érdekes olvasmány ,egy hadsereg parancsnok szemszögéből látni azaz láttatni a dolgokat. Nem lehettek szentimentálisok az ilyen emberek.
molnibalage83
Egy francia dokufilmben a '70-es években is volt egy visszaemlékezés ami Simpson tábornok és még valaki között volt és a megbeszélés lényege az volt, hogy Berlin nem fontos. A háború utáni állapotoknál nem számít, hogy ki és mit ver le, a több százezres veszteség "dicsőségét" meghajták a Vörös Hadseregnek...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Nagy volt mindkét oldalon a veszteség,asszem a németek oldalán még magasabb számok is vannak,plusz a civilek akikről nem is tudják mennyien vesztek oda. Fanatikus volt a harc mindkét oldalon,nem véletlen,hogy az amik nem is akarták erőltetni pedig állítólag hamarabb odaértek volna.
A közel 100 ezer halott meg a kétszer annyi sebesült+ a technika? Szerintem semennyire nem hatotta meg őket. Ha 2-3 szoros lett volna a veszteségük akkor is bevállalják . Azaz pontosítva .Ha a pipás bajszos aszonta ,hogy Berlint el kell foglalni akkor ott mindegy volt mennyien hullanak el.A parancsnokokat szerintem pont nem zavarták a számok. Volt még ott ahonnan jöttek dögivel. Ha jól rémlik kb 1 milla volt a haderő az oroszok részéről ott.
molnibalage83
300k halott tája volt asszem. Vagy 300k halott és sebesült.

Mondjuk volt erről korabeli vicc, csak éppen máshogy, amikor már mindeki számára nyilvánvaló volt, hogy itt a vég:

Mennyi ideig tart a szovjeteknek Berlin elfoglalása?
2 óra 15 percig. 2 órát röhögnek, aztán negyedóra alatt felszámolnak minden ellenállást.

Nos, nem negyedóra volt és nem röhögtek, de Sztálingráddal vagy Bp. ostromához képest Berlin ostroma tényleg pikk-pakk lezajlott.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Mennyire volt drága győzelem a Vörös Hadseregnek Berlin bevétele élőerőt és harceszközöket tekintve?
hehe, amikor elmegy mellette a motoros, vicces a különbség 😊

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

RatBaG

Per Aspera Ad Inferi.

A Do 335 valszeg egy nagyon jó romboló gép lett volna, de alapvetően a Me 410-höz hasonló romboló/gyorsbombázó és nem klasszikus vadász feladatokra. Fordulni nem igazán tudott, de eszeveszett gyors volt erős fegyverzettel, lett volna esélye gyors támadások végrehajtására akár bombázok akár földi célok ellen.

A Ta 152H szerintem más tészta, szerintem azok közé a típusok közé tartozik, ami alapvetően jó gép volt csak iszonyat túl van hypolva. Alapvetően extrém magassági vadásznak tervezték a B-29 teljesítményéről szóló (egyébként alaptalan) japán eredetű pletykák alapján, erre volt a nagy fesztáv és a magassági motor. A normál tényleges harci magasságokon viszont legfeljebb a meglévő kései magassági 109-esek/Dórák szintje körül mozgott.

Mindkét típus az új Jumo 213 / DB 603 motoroktól függőtt, azokat pedig 1944-re sikerült hadrafoghatóvá fejleszteni és a tömeggyártást érdemben megkezdeni, úgyhogy szerintem sem korábban nem jöhettek volna és olyan nagy változást nem hoztak volna. A Do 335 szerintem egyébként még talán inkább, mint a Ta 152, de az ipari termelési viszonyok miatt aligha változott volna bármi is, max. kicsit súlyosabbak lettek volna a szövi veszteségek. A Reichstagra zászlóval felmászó szovjet katonák ellen meg még annyit sem számított volna.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

molnibalage83
Nem kerülhettek ki volna elég mennyiségben, ez 1941 vége után nem volt opció. Az USA egymaga nagyobb ipari termeléssel bírt, mint a háború összes többi szereplője együtt... Pilóta sem lett vonla hozzá, ahogy benzin sem...

Másik what if jellegű kérdés: mennyire lehetett volna komoly ellenfél a Dornier 335 és a Ta-152, ha mindkettő idejében, kellő mennyiségben kerül ki a csapatokhoz?
molnibalage83
A másik topikban válaszolok.

Hopp igen kissé félrement de azért érdekességképpen jó ide is.

Ha minden országban kb annyi célpontot lebombáztak volna, mint ahogy mondtad akkor tényleg radioaktív pusztaság lett volna a világ nagy része.
Utoljára szerkesztette: Prof William, 2017.09.08. 15:54:47
molnibalage83
Hóóóóóóóóóó, ez igen elavult. 1956-ben. Látnád a '80-as éveket. 100%, hogy a következő helyek kaptak volna...

Minden katonai reptér...
Szarvaspusztán az AVR
Érden az AVR
A "Szikla" a rávezetési központ...
Az összes szovjet nukleáris fegyver tároló...
Sanszosan a hadsereg és front szintű vezetési pontok is..
Talán még minden hadosztály laktanyája is...

Ezek csak a katonai célok, ebben nincsenek benne a városok...

De ezt nem a HT topikba akartad? 😊
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.09.08. 15:41:12

Amerikai atombomba célpontok

Még mi is kaptunk volna 15 darabot. Azt hittem ide 1 max 2 -t dobtak volna.

Ennek nincs meg valahol az Orosz megfelelője?
<#hehe>

party promoted to: super goober! ignored list: pares,tetsuo

RatBaG
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Per Aspera Ad Inferi.

molnibalage83
Napestig lehete sorolni, de a lényeg ugyanaz marad. A németek hibái súlyosabbak voltak illetve az erőviszonyok miatt eleve kevesebbet engedhettek meg maguknak. Az egész D nap egyetlen kapitális hibát hozott szerintem. Caen-t első nap nem tudták elfoglalni, ami tervekben volt. 6+ hétig tartották még a németek és végül nagy arcvesztés és porig rombolás árán sikerütl csak elfoglalni.

A Pluto vezeték lehetőségeit túlbecsülték és végül alig 10% érkezett azon, a többit tankerek hozták.

A sztahanovista jenkik a Mulberry kikötők láncainak csak felét kötözték össza, hogy hamar megnyíljon a kikötő, cserébe az első nagy vihar teljesen tönkretete az egészet, csak a brit vészelte át a vihart, de az is sérülten.

Ezek sokkal fontosabbak, mint azok az UL-ek és csipcsup hülyeségek / szerintem tévedések, amik a listában vannak.

Akkor miket tudnál 'felróni' a harcoló feleknek hibák gyanánt?
molnibalage83
- Az amerikaiak ejtőernyőit nagyon körülményesen lehetett levenni az angolokéhoz képest, így a túlélési esélyeik csökkentek
Nem volt faktor. Emiatt nem volt kimutathatóan eltérő a veszteség.

- A dagály idejét rosszul mérték fel, nem vették figyelembe, hogy a szél miatt korábban lesz.
A dagálynak semmi köze nincs a szélhez, legfeljebb folyótorkolatban, ahol a nagyon erős szél visszaduzzaszthat, ahogy a Balatont kifújja a szél néha a medréből. Apró hiba, hogy ezt sem tudom, honnan szedte. Pontosan az volt, amit vártak. Az aknákkal és vízalatti akadályokkal nem kellett szórakozni, csak cserébe messzebb volt a part. A SvPR filmen is a dagály idején levő hullámoknál kialakukó homokfalig futottak ki, az volt az első természetes fedezék. Pontosan tudták, hogy ez lesz, de mérlegelték, és az aknák helyett eztválasztották. Az úszó harckocsik számára ez volt a kedvezőb. Apró hiba, hogy a hullámzás miatt 28-ból 24 elsüllyedt...

- A partraszállás előtt nagyon sok és nehéz kaját kaptak, ami miatt tengeribetegek lettek, és harcképességük nagy mértékben csökkent.
Igen, a hajókon sok finomat szolgáltak fel, de a visszaemlékezések szerint sokaknak nem volt étvágya a stressz miatt, sokan már a nagy hajókon is tengeribetegek voltak. Ez a része inkább UL a kérdéseknek...

Gyakorin találtam, szerintem érdemes átgondolni:

https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__hadsereg-hadvezetes__8848104-a-d-nappal-kapcsolatosan-milyen-hibakat-vetettek-a-szovetsegesek-es-milyet-a-ne
Ja, azt néztem én is, hogy az AP az BFG volt a filmben...

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

belenéztem a tankos lövöldözős jelenetbe, 2 percig bírtam, összevissza kacsázó Pz-k, lövészárkokat vidámon rohamozó német zombik, tücsökpöcs tankelhárítólőszer hóba csapódása után, 4-5 német holtan terül el egy 4m sugarú körben, hááát, majd végignézem a harci jelenetek nélkül.

A tüzérség irányítása menő volt, a teleportáló stukák már nem annyira

Nekem is tetszett, hogy teljesen közelről megnézhettem a pzIII-asokat akcióban.

Az már nem annyira tetszet, hogy igazából tök hülyék voltak a németek, nem meglepő módon, hisz oroszok voltak a főszereplők.
A tüzérségi támogatás közben is elindulhattak volna a támadó csapatok. És nem világos miért kellene teljesen kipurcannia egy pzIII-asnak, mert rádobnak egy kötegelt kézigránátot. Még a lánctalp talán szétesne, de ennyi. A molotov koktél sem lehetett ennyire hatékony, pláne nem szemből a toronyra dobva, különben a mai napig ilyeneket hajigálnának első sorban.

"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás..." -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Szerintem van olyan jó mint a Ryan közlegény vagy a Band of Brothers.
Nekem tetszett...
Egy kis propaganda film, de azért nézhető:

Panfilov 28 gárdistája

Igen, másolat, persze az adott löveghez kalibrálva. IS-2-nél ugyanez, csak 4x nagyítással 2.5 helyett. "Observation devices: the refractive telescopic sight is greatly superior to the sight of the model 1942-1943 T-34 tank. The clarity of the sight is on the level of the German 75 mm model 1940 gun. The field of view was increased by 15%. The markings are more convenient when firing on tanks up to 1000 meters. Injury during motion is nearly impossible due to comfortable pads. The periscopic observation device is simple, has a clear glass block, and is convenient to use. The commander's cupola allows the commander to observe the battlefield, and the turret traverse mechanism is a positive influence on the gunner's target acquisition. "

Itt a többi.

Everybody wants to win the lottery. Everybody wants to fuck Scarlett Johansson!

Ez érdekes, másolat lett volna?

Tudtommal a német opikáknak a legnagyobb előnye az volt hogy először alkalmaztat a lencséken különböző bevonatokat, ezáltal lényegesen jobb lett a fényerejük, használhatók maradtak gyenge látási viszonyok között is.

Hozzáteszem, ekkoriban ennyit lehetett 50 tonna alatt kihozni. Az oroszok ragaszkodtak a megfelelő hadműveleti mozgékonyság megtartásához. A IS ezredeket műveleti szinten nemcsak áttöréshez, sikerfejlesztéshez, hanem mélységi-manőverező csoporthoz beosztva és/vagy önálló nehéz hk/rohamlöveg dandár részeként is lehetett használni. Ha felmennek e súly fölé, akkor az utóbbi kiesik.

Ugyan elkészült egy, 12,8 cm-es lövegnek is ellenálló harckocsi (a 8,8 cm-esnek ellenálló volt a IS-3), a IS-4, de ezt a típust Európában a hidak kapacitása miatt használhatatlannak tartották, és átvezényelték őket a Távol-Keletre. Végül beásták őket a kínai-orosz határ mellett.
Utoljára szerkesztette: Oddball29, 2017.09.01. 13:08:53

okkal tartja magát, az én generációm még suliban (ált. negyedik, vagy ötödik) kötelezően nézett II. Vh-s propaganda "dokumentumfilmet", voltak ott dolgozó mitsemsejtő parasztok, rohangáló pacik meg harckocsik, aztán szépen megkérdezték, hogy na hogy tetszett 😊

A ruszkik és a németek is úgy gondolkodtak, hogy harctéri 30 fokban egy nehéz harckocsinak immunisnak kellett lennie az ellenség páncéltörő fegyvereire. Ez a IS-2-nél a homloklemeznél nagyjából sikerült, a toronynál még 45 fokban sem, mert különben kiegyensúlyozatlan lett volna. Nem volt ez egyedi jelenség, ilyen asszimetrikus védelmű tankok voltak több nemzetnél is. Ezért fejlesztették ki a IS-3-at.

A régi Tiger ezt a követelményt 85 mm-ig tudta, csak akkor lett elavult a védelme, amikor egyre több lett a 122-es orosz harckocsi, de főleg rohamlöveg.
Utoljára szerkesztette: Oddball29, 2017.09.01. 12:42:10

A T-34/85 irányzéka gyakorlatilag csereszabatos volt a hosszú csövű Pz-4-el. Finneknek volt mind a kettő.
Utoljára szerkesztette: Oddball29, 2017.09.01. 12:32:16

"Mondjuk az orosz lövegek ekézését nem értem. Abszolút használható módon be tudtak egy 32-25 tonnás közepes harckocsiba építeni egy, a 8,8 Kwk36-al egyenértékű 85 mm-es löveget, míg a németeknek első körben ehhez 57 tonna kellett."

Azért ez így kicsit csúsztatás, mert az 57 tonna elsősorban a 100+ mm-es homlokpáncél és a majdnem kétszer annyi lőszer hordozásához, na meg persze a vállalható küzdőtérmérethez szükséges méretű harckocsihoz volt szükséges.

A ruszki ágyúkat persze butaság ekézni, mert egészen kimagasló lövegeik voltak, csak a lőszer (lövedékek) és irányzékok terén voltak jóócskán elmaradva.

Ha már szóba kerültek az IS páncélosok, mi volt a hatékony ellenszerük?
Mondjuk az orosz lövegek ekézését nem értem. Abszolút használható módon be tudtak egy 32-25 tonnás közepes harckocsiba építeni egy, a 8,8 Kwk36-al egyenértékű 85 mm-es löveget, míg a németeknek első körben ehhez 57 tonna kellett. A különbséget elsősorban az jelentette, hogy a háború alatt nem volt lehetőség átállni egy jobb minőségű, APC tíusú lőszer gyártására, csak utána. Ezzel tisztában voltak az oroszok is. A korábbi F-34-el egyező ballisztikájú tábori ágyúk zsákmányanyagként, német csőbéléssel és APC-vel tankok ellen alig maradtak el hatékonyságban a Pak40-től.

Minden további nélkül gyárthatták volna 43 végétől/44 elejétől a T-43-at is a 85 mm-es löveggel, de a folyamatos frontigények miatt a mérnökök végül kaptak egy vállveregetést, és átvezényelték őket másik projektre. A T-44 is csak azért került a háború végén gyártásra, mert felhúztak hozzá egy teljesen új üzemet.

Szeretik kritizálni a 122-es lövegeket is az IS harckocsikon, csakhogy abból 1 találat elég volt ahhoz, hogy végleg kiüssön egy bunkert, míg pl. 100 mm-esből 3-4 is kellett. Az utóbbi egyesített lőszerét be se lehetett tölteni, ha a harckocsi mozgásban volt. A régi 122 és 152 AP lőszereket még a 30-as évek elejéről nem is tankok ellen szánták (nem volt rá akkor még célpont), hanem elsősorban bunkerek ellen.
Utoljára szerkesztette: Oddball29, 2017.09.01. 12:21:08

molnibalage83
A kommentek között a lengyel lovasroham mítosz is felbukkan... Pedig arról volt szó, hogy a lengyel lovasok éppen szétkergették a németeket és akkor érkeztek a német hk-k, amiktől meg a lengyelek hátráltak meg. Nem az történt, hogy a lovasokat nekizavarták a német hk-nak...

Olvastam a kommenteket. Nem érdekes, ha a szerző utólag beismeri. Szerkeszteni nem tud?

Ettől függetlenül a veszteség adatok sem stimmelnek, többszörösen sem.

Nem gondoltam volna, hogy a T-34 tornyában szabályosan heringekként zsúfolódott össze a személyzet.
Ezt főleg az amerikaiak tették szóvá, pláne, mikor birkabőr kabátban ültek be a toronyba.
Viszont a páncélos rohadtul olcsó gyártmány volt és szép számmal hullott belőle a csatatéren.
Utoljára szerkesztette: robgros, 2017.09.01. 11:39:21
Ha megnézed a komment szekciót, látni, hogy ezt a sebesség adatot elírták.

A forrás, ahonnan dolgoztak:
http://chris-intel-corner.blogspot.hu/2012/07/wwii-myths-t-34-best-tank-of-war.html
De még ha le is hagyott egy 6-ost az elején, akkor se stimmel se az L-11-re, se az F-34-re.

Ha összeadod az összes veszteséget, az kevesebb, mint amit a végén írt.
Ha összeadod az összes termelést az kevesebb mint mind a két veszteség adat.

=D

Egyébként milyen löveg az, ami azért fantasztikus, mert 30,5 m/s a kezdősebessége?
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2017.09.01. 10:31:38

Ott van a jegyzeteim között vhol, de 5-6 harcnap.

A 45-ös veszteségadat az elég brutális, biztos, hogy igaz? Mert akkor a berlini offenzíva veszteségei mellett a kurszki is eltörpült... A hibák egy részét azért gondolom később orvosolták. Bár ahogy írják, nem valószínű, hogy a bevetett T-34-esek többsége megért 665 km-t. A frontra vasúton vitték őket, ha jól emlékszem 150 km volt az átlag, amit megtettek az élettartamuk során (valahol ezt olvastam).
A T-34-es gyártás és fejlesztési történetéről inkább Szvirint érdemes elolvasni, mert a 42-es modellek nem igazán voltak reprezentatívak a háború egészére nézve.

Tudom, hogy orosz. Én is Google Translate-el (angolul) mentem rajta végig.

T-34 tartós tesztje amerikai földön

http://www.keptelenseg.hu/tudomany-technika/t-34-tartos-teszt-1942-bol-119793

party promoted to: super goober! ignored list: pares,tetsuo

Na akkor ne paskoljuk a kakit tovább😊 Filozófiailag. Az a Piros hetes (nyílván van benne olyan is ami a kor követelményeinek megfelelőnek kell hogy legyen) pont olyan amilyennek Willy Messerschmitt megálmodta. A Buchon pedig nem olyan. Ergo ,hogy a spanyolok mit herbákoltak annó a sárkányból össze az tök mindegy mert a sárkány annó amikor kapták egy BF sárkány volt ,és ha abba egy DB botort tesznek akkor az egy BF lesz. ha spit motort spanyol módra akkor az egy buchon..
"Ettől szvsz ugyanolyan Me 109 mint a többi, pár apróbb változtatással, ezzel az erővel a magyar gyártású 109-esek sem azok, mert hogy nem Regensburgban meg Bécsújhelyen rakták őket össze. Na bumm."

A következtetés lehet helyes,de az érvelésed ettől még fals szerintem. Mi érvényes licensz szerződéssel a gyár tervei alapján állítottuk elő azokat a gépeket, míg a spanyolok nem. Azért ez szerintem jelentős különbség mind jog értelemben, mind a műszaki tartalom tekintetében. A Kfir és a Dagger sem Mirage, de az indiai MiG-21 és a MiG-29 pl az, de ugyan úgy a lengyel Mi-2 is Mi-2, vagy Belgiumba gyártott és ma chilei felségjellel repülő F-16 is F-16, mert bizonyos szabványok és érvényes gyártási jog mellett készültek. Nos a Buchon szerintem meg nem, akárcsak a Mezek. A francia, cseh, szovjet Fi 156 sem az, hanem saját típusjellel bír, amit persze lehet magyarázni a nemzeti büszkeséggel, de azért Krakkóban a Ju 52 másolat az ugyan második világháborús német festéssel szerepel, de az tájékoztató táblájára mégis azt írták, AMIOT AAC.1 Toucan, és csak zárójelbe azt ,hogy Ju 52/3m.

De ettől függetlenül én jogi úton közelíteném meg a kérdést. Mi a van a gép adattábláján? Milyen típusként vette lajstromba Német Légügyi Hatóság? És ha jól tudom, akkor biza Bf 109-esként, tehát számomra innentől eldőlt a kérdés.

TG

karosszéktábornok.blog.hu