15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Kissssss0 #13717 nagyon szenvedett szerencsétlen motor a párducban... meg a sofőr se volt a legtapasztaltabb. -
SZUsszan #13716 -
Pares #13715 Kurt Witting képgyűjteménye (1912 - 1945. március 19.)
reddit
Utoljára szerkesztette: Pares, 2018.01.10. 13:34:48 -
#13714 Nem tudom. -
#13713 Na jó, de akkor konkrétan összehasonlítva az aknákat, mégis, melyik oldalé a fejlettségi előny? -
#13712 Ezen két alkalmat leszámítva nem volt tömeges aknahasználat. Ráadásul mindkét helyen kikaptak a németek. Ezért lehet, hogy te tudsz róla, de a nagy átlagnak fogalma nincs. Lásd jenki SAM rendszerek. Az emberek többsége leborul a szovjet SAM--ek előtt amikor a jenki kb. 8 éves előnyben volt fejlettségben 1960-ban a HAWK megjelenésekor... -
Kurfürst #13711 A szovjetek nagyon szeles körben használták őket, Kurszknál egy front kilométerre 1700 gyalogsági ÉS 1500 harckocsi aknát telepítettek. Az azert nem kevés.
De El Alameinnél is elég kiterjedt aknamezők voltak mindkét oldalon. azert ha ránézel a térképre azért oda sem védekezve jutottak el a németek, bár kétségkívűl ez is biztos közre hatott az ismertségben nyugaton, és persze valamiféle aknák voltak szövi oldalon is, a primitívebb szovjet aknatípust (gyak. egy faláda, nem lehet aknakeresővel kimutatni) a németek is átvették.
De a végszó szerintem így is inkabb az, hogy egyszerűen tőlük vették át a háború után a sikeres új aknatípusokat, a tányér akna szó szerint a nemet elnevezésből ered.
-
#13710 A szövetséges és más aknákról azért nem nagyon tudni, mert nemigen használták őket élesben, mert a nácik védekeztek és nem a szovjetek és az angolszászok. Ez olyan, mint hidegháborús SAM-ek. A jenki SAM-ekről a kutya nem tud kb. semmit, mert éleseben olyan kevésszer használták azokat, hogy csak lábjegyezetek az irodalomban nagyrészt. Ettől még léteztek és egészen a '70-es évekig több téren felülmúlták az azonos kategóriás szovjet SAM-et. A BOMARC meg egyedülálló volt... -
Kurfürst #13709 Nekem összeségében korrektnek tűnik, a mennyiségi korlátokat is figyelembe véve. Volt olyan eszköz, amit a szövik / szovjetek is alkalmaztak, de pl. az SD-2-t az amik egy az egyben átvették. Szóval nem minden volt egyedülálló de a leírások korrektek. -
#13708 Na jó, most, hogy elolvastam, kb. egy kiragadott részletnek tűnik, sajnos. -
#13707 Habár egy-két kötekedő majomnak talán nem tetszik, azért linkelem ezt a aknákról szóló cikket és újfent megkérdezném, vajon mennyire pontosak a konkrét információk, illetve összességében mennyire korrekt a cikk szerintetek? -
#13706 Ha Adolf Hitler meghalt volna már gyerekkorában, akkor is lett volna 2. világháború (persze jelentősen más lefolyással, talán még több áldozattal - bár ez spekuláció), ugyanis azt azt az első világháborút lezáró "békeszerződésekkel" készítették elő (akarva, akaratlanul).
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.01.01. 12:40:31 -
robgros #13705 Gyorskérdés: ha a Führert még a lengyelek megtámadása előtt -39-ben- likvidálják, elkerülhető a háború, vagy akkor már késő? -
Kissssss0 #13704 -
SZUsszan #13703 -
#13702 Budapesti karácsony az ostrom előtt
-
Renegade #13701 -
#13700 http://blog.tiger-tank.com/incombat/knocking-king-tiger/ -
#13699 OFF
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Helyzetfüggő amúgy, mint volt sofőr pl, én szinte nem használtam dudát, pont ezért, mert a dudával nem tudod jelezni, hogy "siess" vagy, hogy "állj meg", és hát nem mindegy melyik.
Ismerősnek meg már át van szakadva a duda ikon :), barátainak is azzal "köszön", de csak egyszer értse félre valaki annak nem fog örülni senki.
Utoljára szerkesztette: ximix, 2017.12.20. 22:24:33 -
SZUsszan #13698 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A vadak is lefagynak, ha a kocsi reflektorába néznek.
Az unokabátyám egyszer leugrott egy vonatról, mert az az állomás előtt pár száz méterrel megállt és a házuk ott volt a sínektől nem messze. Úgy gondolta, hogy nem várja meg amíg elindul a vonat újra.
A probléma annyi volt, hogy egy kanyarban voltunk és a vonatunktól nem lehetett belátni a másik pályát. Amikor a sínre lépett pont jött a másik vonat, ami szerencsére az állomásról álló helyzetből gyorsulva jött, nem pedig menetből. (akkor biztos nem lett volna jó vége) Én azt láttam a vonat ajtóból, hogy az unokabátyám ránézett hirtelen a vonatra, ami rádudált és ő egy végtelenül hosszú pillanatig úgy maradt futó pózban oldalra fordulva, mint valami fénykép. Aztán ugrott csak le a vágányról. -
Renegade #13697 nálam pl a duda szó a kontra produktív, volt, hogy fiatalon átszaladtam egy úton, nem voltam bajba, mert még messze volt a kocsi, de a barom azért rám dudált, mindketten elégé meglepődtünk, amikor megálltam a sáv közepén a duda szó miatt. Persze aztán újra futásnak eredtem, de elég meredek és tanulságos volt megtapasztalni, hogy hirtelen hangra megdermedek.
Mindezt úgy, hogy necces szituk esetén felpörgök, tehát egyáltalán nem jellemző rám a lefagyás. Volt hogy amnéziás agyrázkódásnál is tudatomnál maradtam addig amíg el nem sétáltam egy általam biztonságosnak vélt pontig. Vagy sokkal előbb ellenkormányoztam egy kilinccsel előre szitut mint, hogy leesett volna, hogy mit is csinálok (tudatosan nem is tudnék driftelni szerintem).
Szóval lehet mindenkinek más az Achilles-sarka, nekem a dudaszó, másnak az elszaladás, kitérés helyett.
Utoljára szerkesztette: Renegade, 2017.12.20. 20:30:31 -
Kassai tudatosan kereste azt az ösztönszerű cselekvést, az íjászatban akarta hasznosítani.
Az ősök annak idején irányzék nélkül lövöldöztek célba, és ő ezt próbálta előcsalni magából, majd mikor az érzés megvan azt előhozni normál állapotban is.
A terápia nagyon egyszerű volt szőrén felült a lóra, ló nyakában csak egy kötél volt majd megindította a lovat az meg a saját feje után szabadon bevágtatott az erdőbe és nem egy nehéz helyzetet előidézve előcsalogatta azt az állapotot amikor nem agyalsz, hogy jön az ág elhajlok balra, hanem olyan ösztönszerűen cselekszel hogy a gondolat még csak félútig sem jutott te már el is hajoltál.
Valószínűleg minden emberben megvan ez, csak aki olyan környezetben nő fel, hogy minden "biztonságos" az lehet az első( és van, hogy ez egyben az utolsó) alkalomnál hirtelen lefagy ezen érzés megtapasztalásakor, egy olyan veszélyesebb környezetben vagy tudatosan magát veszélyes helyzetnek kitevő egyén meg jól kezeli ezeket a helyzeteket, valamilyen szinten gyakorolni kell rá.
Persze ennek is a fizikai test a határa, lövedékek elöl elhajlásnál valószínűleg nem működik:)
-
#13695 velem volt ilyen, kis fát vágtunk ki, közvetlen mellette voltam. nem hogy odébb léptem volna 1 lépést oldalra és nézem ahogy dől a fa, én elkezdtem ösztönből a dőlés irányába szaladni, és pont mögöttem esett le a fa, kiszaladtam alóla. amikor leesett akkor kapcsoltam hogy marha vagyok
voltam vagy 13 éves...
Utoljára szerkesztette: Master91, 2017.12.20. 18:32:08 -
#13694 Az ösztönös reakció lehet annyira primitív, hogy csak a felénk haladó tárgy elől egyenes irányban elfele, annál gyorsabban próbálunk haladni, ez szerintem ember válogatja - mármint, hogy valaki "ész nélkül " mégis mennyire logikusan lép.
De itt tényleg volt idő végiggondolni, hiszen a repülőgép bukdácsolása (bőven hangsebesség alatt) komoly zajjal járt. -
#13693 Kassai szerint meg pont fordítva van, nagy félelemnél halálközeli élménynél mikor az agy lekapcsol jönnek elő az igazi reflexek. -
Renegade #13692 egyébként az nem lehet, hogy ilyen szituációban le tud fagyni egy ember agya és nem tudatosan cselekszik, hanem ösztönösen, csak el akar futni?
tele van a net hasonló videókkal, pl amikor a favágók szintén elfutnak a dőlő fa elől nem pedig kitérnek.
volt már valakinek hasonló élménye amúgy? nyilván nem szánkózó repülőre gondolok, hanem bármilyen háztartási baleset, amikor az ember tök hülyén tért ki, mert nem volt ideje végiggondolni?
ami még hasonló lehet, az amikor egy rutintalan sofőr lefagy egy baleset előtt, és nem csinálja meg a hirtelen kitérő manővert (Jávorszarvas teszt), rosszabb esetben még csak nem is satuzik.
Utoljára szerkesztette: Renegade, 2017.12.20. 12:40:56 -
Oddball29 #13691 Az élen haladó pc. hadosztály utánpótlási vonalait (egy ilyen szitura próbál referálni a film) pedig gépesített lövészek biztosítják, nem csak harckocsizók. Vagy hozzácsapnak a hadosztályhoz egy gépesített lövészezredet, és abból leválasztanak egy lövészzászlóaljat egy szakasz hk-va, de inkább TD-vel a háttérben. Egészen más eszközsűrűség, a terhet ilyenkor a gyalogság viseli, nem az AFV-ek.
Utoljára szerkesztette: Oddball29, 2017.12.20. 12:26:59 -
SZUsszan #13690 Már nem azért, de az egész jelenet tartott vagy 6 mp-ig és az emberünk egy gép takarásában állt. Elképzelhető, hogy mire észrevette mi történik, már nem tudott érdemben elfutni.
Ráadásul ha megfigyeled a gép egy ideig párhuzamosan vele a másik pályán csúszott, majd egy hóbuckán megfordulva átment átlósan felé.
Szóval még kevesebb is mint 6 mp-e volt elfutni.
Ezt ne keverd össze a Prométeusz féle nevetséges jelenettel:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
Oddball29 #13689 Én csak azt mondom, hogy a háborúnak ebben a szakaszában szóló hk. szakasz ellenséges területen, támogató elemek nélkül kb. értelmezhetetlen. -
savaz #13688 Rommel Gyalogsag elore konyveben folyton azon agyal, hogy hogyan tartsa a kapcsolatot a mellette levo szazadokkal, hogyan szervezze meg a lefogo tuzet etc. ha ezt nem tudta normalisan megcsinalni megallt, nem ment tovabb. Na valahol itt kezdodik a hadmuveszet, Ha az ember fel tudja merni, meddig mehet el, mekkora kockazatot vallalhat be. Caporettonal azert volt olyan nagy az attores, mert egy szuk volgyben tort elore es nem kellett a szarnyai, meg a szomszedos egysegek miatt aggodni.
Na persze a valosagban nem mindenki ilyen, boven akadna peldak arra, hogy ezt nem ismertek fel, vagy nem vettek a kockazatokat figyelembe. Mindemellett lehetett szerencsejuk vagy pechjuk (oldaltol fuggoen).
-
Renegade #13687 na jó, de itt a filmről volt szó :)
meg ha jól tudom nyugaton is volt pár tank vs tank ütközet, ahol nem éppen úgy zajlottak le a dolgok, ahogy a harcászati könyvekben megálmodták az okosok.
Gondolom az sem véletlen, hogy Wittmannak is volt ideje visszasétálni! az ellátóbázisra, kérni egy PzIV-est, visszagurulni Villers-Bocageba,
Persze valamikor ezután jött a RAF, de azért történt pár általad marhaságnak titulált esemény a háborúban :) -
Oddball29 #13686 Ezis úgy marhaság, ahogy van, mert tank vs tankban gondolkodik, nem alegység vs alegységben. Egy ellenséges területen mozgó páncélos harci csoport minimum "team" (század) szint, és az is vegyes: minden hk. szakasz mellett van egy szakasz gépesített lövész, egy század hk-t pár száz méterrel követ egy szakasz páncélvadász. Vannak még velük felderítők, utászok, stb.
Az ilyen szóló Tigert az első körben elvakítják fehér foszforral, aztán 5 percen belül ráhozzák a hadosztálytüzérség egyik osztályát, ha van ilyen hatókörön belül. Ha dandárméretű combat command) a harci csoport, akkor pedig a légi támogatást. Csak ezután mennek rá tankkal vagy TD-vel.
Utoljára szerkesztette: Oddball29, 2017.12.20. 11:16:28 -
savaz #13685 Sohasem ertem azokat az embereket, akik eg ilyen elol nem oldalra futnak. Azt hitte a csavo a masik gepnel, hogy eleg vedelmet ad ha moge all? Nem latom hogy fel akarna kelni a vegen. -
Renegade #13684 -
Prof William #13683 Még így is mázlija volt, hogy hóban szállt le. Ha az nem lett volna lehet hogy robbant volna a súrlódástól. -
#13682 -
#13681 Esetleg nézd végig a csatorna többi videóját is. Forrrásokkal dolgozik és érvekkel. Veled ellentetében... -
#13680 Ennél már csak a History Channel jobb, ahol statiszták olcsó színházi kellékek között anakronisztikus zenére eljátszák, hogy mit reggeliztek az ókori emberek. -
-
#13678 Habár "off topic", érdekesek a videók. Maga a felvétel technikája is külön érdekesség.