15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
#2050 Úgy látom te, NAGYON nem vagy tisztában a dolgokkal.
1. A Schweinfurt elleni nappali légitámadások és a Ploiesti elleni támadás bebizonyítota, hogy vadászvédelem nélkül a bombázók TELJESEN esélytelenek. Mindkét esetben a támadás után a bevethető gépek aránya a 30%-ot sem érte el a támadás előttinek és a gépek kb. 1/3-át lelőtték. ELVEBEN volt erős a védelem, de a gyakorlat nem ezt igazolta. Gondolkozz. Egy adott irányból támadó gépre jóesetben is maximum 2 gépuusks tudott tüzelni, ez max. 3 cső. Ezzel álltak szemben a német gépek géppuskái és GÉPÁGYÚI (ME-109G verzió és FW-190). Namármost az géppuskák nagy részét ember rángatta olyan szórásképpel, hogy ehaj...
1:1 felállásban egy bombázó szinte esélytelen volt egy német vadásszal szemben Európa egén.
2. Vadászkísérem miatt kerestek minendféle megoldást, hogy ne EGYSZERRE kelljen a fedélzeti lövészekkel és a vadászokkal foglalkozni. Legalább az egyik tényező kilőve. '44-től kezdv a speciális légibomba dobás sem ment emiatt. Maradtak a rakéták, de azoknak meg nagy volt a légellenállása.
3. Mikor Drezdát bombázták a Luftwaffe gyalkorlatilag alig vgetált, már csak árnyéka volt önmagának. Kevesebb, mint 50 német éjszakai vadász volt akkor, benzin nuku és Mosquito éjszakai vadászok repkedtek a birodalom felett amik SOKKAL jobbak voltak bármelyik német éjszakai vadásznál.
4."Hatalmas tőzerő, mindefelé meredező géppuskák, hatalmas védettség, jó manőverezés stb"
Ciombora ezek a gépek zárt KÖTELÉKBEN repültek és a manőverező képeségük az akkori utasszálító gépek szintjén volt. Nagy 0!!
5. "egy repülő erőd ha akarta egy teljes védőburkot tudott maga köré létrehozni géppuskalőszerből..."
Te magadánl vagy? Túl sok akciófilmet láthattál. Ehhez a védőfüggyönyös megoldáshoz se tűzgyorsaság se elegendő lőszer nem állt rendelkezésre. Mekkor volt a 12.7-es tűzgyorsasága? Olyan 600-800 lövés/perc. -
#2049 Ajánlom hogy keresd valahogy meg a háború utáni német piloták nyilatkozatait milyen érzés volt rárepülni egy b17-esre.. a tvben szokott lenni, lehet a neten is van valahol... -
HunButyok #2048 Huhh, ezt nem tudtam...
Viszont akkor miért kellet pl. a német pilótáknak úg ytaktikázni, hog ypl. kis bombát pottyantottak a Libikre, meg nekimentek a vezérsíkjaiknak, meg miegyéb? De hallottam olyat is, hogy a nagy bombázókötelékek gépei közé időzített bombát dobtak és a nagy gépek között a levegőben felrobbant bombával rongálták meg a bombázókat? Akkor miért kezdett el csak tüzelni egy német gép, és mint a vadkacsákat, szépen sorban leszedte volna a bombázókat? Úg yhogy nem lehettek vacakok ezek abombázók, mert akkor 3 vadászgéppel megakadályozhatták volna Drezda bombázását... Pár éjszakai vadász szépen sorban lekalapálta volna őket a levegőben... Biztos hogy ezek a bombázók jóval jobbak voltak, mintsem egy 14 géppuskával felszerelt tehetetlen repülő vasdarabok... Hatalmas tőzerő, mindefelé meredező géppuskák, hatalmas védettség, jó manőverezés stb... talán a pilótáik nem voltak elég képzettek, hogy a bombázók minden nagy előnyét kihasználták volna... Pl. egy repülő erőd ha akarta egy teljes védőburkot tudott maga köré létrehozni géppuskalőszerből... Azon aztán nem mehetet át semmiféle vadászgép... Főleg hogy egy 0.5-ös Browning igencsak áttud ütni 500 m-en akár 8 mm-es páncélzatot is...
A német pilóták igencsakjólképzettek voltak... talán ez volt a sikerők titka... -
#2047 Tűzerejük felért 10 vadásszal?? Hmmmm. Kár, hogy ez nem igaz. Egy B-17 gépen volt kb. 14db 12.7-es nehézgéppuska. Az amerikai vadászokon 8 db volt. Hol a 10:1 arány? Sehol. -
HunButyok #2046 Én imádom a híres bombázókat, bár sajnos nem kellemes emlékük a mi esetünkben (mert azért Magyarországra is dobtak egy-két bombát). Nekem mondjuk sokkal jobban tetszenek mint a vadászgépek... Azok olyan kis nyüzügék, picurkák... Inkább aranyosak, mintsem szépek, a nagy bombázók viszont lenyűgözőek, tekintélyt parancsolóak...
mag hát azért bevallhatjuk, hogy tűzerejük bőven felért akár 10 vadásszal is...
Bár akármilyen szépek ezek a bombázók, nem érnek fel a legrozogább Renault FT-17-essel szemben sem nálam...
-
horthy #2045 A B-32 "Dominator" tipusú nehézbombázó a B-29 vetélytársa volt egy nagy hatotávolságú nehézbombázó programba !
Átalakitott megnagyobitott B-24-volt , nem sokkal volt kissebb mint vetélytársa a B-29 "Superfortress" . Csak 75 Db készült belöle ! Mert a B-29 nyerte a projektet ! -
#2044 hú thx, tökre érdekes.. vajon mi lett tényleg a sorsa az utsó szerencsétlennek. -
HunButyok #2043 de azért gondolom nem bírt el a repülő monstrumokkal...
Amúgy a Dominator nem egy kombájn? :D Mert én csak a Claas Dominatort ismerem... -
horthy #2042 Nakajima Ki.44 Shoki
Tipus : Ki.44-IIb
Alkalmazási terület : Vadász és vadászbombázó
Hajtómű: 1520 Le-s Nakajima Ha.109 Typ 2 kétsoros 14 hengeres csillagmotor
Fesztáv :9.45 m
Hossz : 8.79 m
Felszálló súly : 2764 kg ( max 2994 kg )
Legnagyobb sebesség : 602 Km/h ( 5200 m-en )
Emelkedőképesség : 4 perc 17 másodperc 5000 m-re
Szolgálati csucsmagasság : 11200 m
Hatótávolság : 1295 km ( 260 literes ledobható póttankal 1699 km )
Fegyverzet : 4 db 12.7 mm Type I nehézgéppuska
A Shoki vagy más néven Tojo meglehetősen nagy számban készült ( 1223 db ), a könnyü fordulékony vadásztipusokhoz szokott piloták között kezdetben nem igazán volt népszerű . csak miután megbizonyosodtak jó repűlési tulajdonságairól ; nagy végsebességéről , jó emelkedőképességéről akkor kedvelték meg annak ellenére hogy eleinte nagy veszteségeket szenvedett a tipus . A háború késöbbi szakaszában a tipus feladatkörét kiterjesztették elfogovadász feladatra is a Japán hátország védelmében . A tiz Shoki-prototipusból az első 1940 augusztusában repült előszőr , a sorozatváltozatok Ki.44-Ia ( 40 db ), csapatszolgálatban 1942 második felébe került . Motorja Nakajima Ha-41 14 hengeres csillagmotor ( 1260 Le ). Ez 2db 7.7 mm könnyű és 2 db 12.7 mm-es nehézgéppuskával volt felszerelve . Késöbbi verziói Ki.44-Ib és Ic valamint IIb és IIc voltak. Ezeknél már a fegyverzetet mind a motort teljesitményt növelték . A Ki.44-IIc már 4 db 20 mm-es gépágyut hordozott növelt teljesitményű Nakajima Ha.109 motoral felszerelve.
A 2000 Le-s Nakajima Ha-145-ös motorral felszerelt Ki.44-III-as verziokbol nagyon kevés épült csak pár darab .
Érdekességként a második világháború utolsó légiharcát egy Ki.44 Shoki vadászgép vivta Tokió felett 1945 augusztus 17.-én 5 db fényképező felderitésre felderitésre berepülő B-32 "Dominator" tipusú négymotoros nehézbombázó ellen .
Felhasznált irodalom : A II vh repülőgépei
Kenneth Munson -
Dexantreal #2041 Thanks, megcsekkolom. -
HunButyok #2040 Sőt, tudtátok hogy áéllítólag egy Tigris is került a japánokhoz? De nem kezték el gyártani, mert feleslegesnek ítélték, és nyersanyagaik sem voltak elegendőek... Mivel 1944-ben már japán hadilábon állt. Jó, én is jobban örültem volna, ha japán is inkább páncélosokba öli az energiáját nem pedig hajókba és repülőkbe, de hát a szigeteken és a csendes óceánon az volt a hasznosabb... -
HunButyok #2039 Igen viccesek ezek a japán nevek... a Tojóról még nem hallottam, de a Tekéről és a Szódáról már igen (egyik egy tankett/vontató, másik meg egy szállítójármű).
Aúgy lehet hogy hasonlít egy japán jármű egy németre, hiszen az Sd.Kfz. 251-et is ekoppintották, abból lett a Ho-ha...
De a Ho-Ri nevű japán nehéz páncélvadász is hasonlít a Vadásztigrisre:
-
#2038 Nakajima Ki-44 Shoki avagy "Tojo" japán elfogóvadászgépről hallottatok már ? Kinézetre Focke Wulf 190 :) -
HunButyok #2037 én úgy tudtam hogy a P11-C-nek 13,2 mm-es Hotchkiss nehézgéppuskái voltak...
Amúgy most már kiválasztottam a kedvenc vh-s repülőmet, egyértelműen ez a Bre-693-as tetszik a legjobban. Egy repülő erődítmény volt a háború elején... -
horthy #2036 Tud-e valaki valami jó weboldalt vagy irodalmat a II.vh amerikai haditengerészeti légtérfigyelő radarokról ! Azok technologiai fejlődéséről 1941-45-ig .
Arra lennék kiváncsi mekkora távolságból észlelték a japcsi repülőgépeket ! -
#2035 Ha már a francia repülőgépek vannak témában csináltak egy nagyon furcsa kinézetü vadászgépet a csigazabálók. Caudron C.714 Cyclone
[IMG]http://avions.legendaires.free.fr/Images/Gc714-2.jpg[/IMG -
TBalazs #2034 A "kávédaráló" kifejezés minden légcsavaros gépre vonatkozik, nem feltétlenül csak a vadászokra, ilyen szempontból nem hiszem, hogy különbséget kellene tenni vadász és bombázó között. (nem mellékesen helikopterekre is használják)
Mondjuk nekem feláll a szőr a hátamon amikor kicsit lenézően kavédarálónak titulálják a légcsavaros gépeket, de ez az én problémám :)
A P-11 1939-re már teljesen elavult. Sebessége messze alatta maradt a Bf 109E sebességének (majd 200km/h-val volt lassabb). Fegyverzete 4 db 7.7-es géppuska volt, ami közepes erősségűnek számított akkor. Egyetlen előnye a jó fordulékonysága volt. Valószínűleg ezért is lőttek le néhány Bf 109-et, mert leálltak fordulózni. Ha a 109-esek betartották az B&Z taktikát esélyük se volt.
MS-406-nak jóval alacsonyabb volt a sebessége a 109-esnél, repülési tulajdonságai viszont elég jók voltak, értek el sikereket a német vadászok ellen. A finnek kitűnően tudták használni őket a szovjet vadászok és bombázók ellen.
Bre-693 esetében gugli a barátod :))
Bre-693 -
#2033 Amikor megvettem a 2.vh repülőgépei könyvet első repcsi ez volt amit megnéztem, kiváncsi voltam hogy hogy lehet az hogy a panzergeneral nevü játékban a 109-esim nem úgy muzsikálnak ez a géptipus ellen.., viszont soha nem hallottam róla se tvben,se sehol. Nos a valóságban is jó gép volt, csak 930 le motorja volt de 540 km/h végsebességet ért el, a gyártásának az előzménye hogy jobb gépet akartak csinálni a csigazabálók az angol hurrican-tól. Nos ez annyira jól sikerült hogy a hurrican 2-őt is lepipálta igaz a hurricane 2-ben brutálisan erős motor volt 1500le, de csak 518km/h volt a végsebessége. ( a ME-109: 1200le, 560km/h ). Hogy miért írtam ennyit a Hurricanról ? nos mert valóban összecsaptak Hurrican gépekkel :) ugyanis a csigazabálók csak 37et gyártottak le maguknak, utána a németek legyürték őket, és átvették a gyártást, és a szövetségeseiknek is adtak belőle.
Szerintem kinézetre tipikus orosz vadászgép ( La1,Mig1, és egy csipet Jak ) -
#2032 Dewoitine-520 jó gép lett volt, de nem volt belőle elég se képzett pilóta hozzá. A többi az elég harmatos volt a 109-hez képest tudtommal. -
HunButyok #2031 Sziasztok!
És amúgy mi a véleményetek az igazi repülőgépekről, a nehézbombázókról? Avro Lancester <-- pl. ez az egyik kedvenc repülőm a nem "kávédaráló" kategóriából.
Meg ami nagyon szép vonalvezetésű, az a B-25 Mitchell közepes bombázó...
Mondjuk kávédaráló kategóriából a len0ygel P11-C egy zseniális gép volt a maga nemében... állítólag a fegyverzete elég erős volt, és még BF-109-es zümmögőket is leszedtek vele...
Ja és amikről keveset tudok, vagyis egyáltalán semmit, azok a francia vh-s repülők... A Potez-631 rombolót azt ismerem, mert a magyarok is kaptak a németek által kaptureltekből párat... Ez volt a "papagáj" repülő.
De van valami véleményetek pl. a Dewoitine-520-asról?
estleg valami info az MS-406-osról? Ezek jó vadászok voltak?
És a Bre-693 az milyen bombázó volt?
Azért kérdem, mert a Mod-unkhoz kellene néhány info róluk...
Sziasztok!
-
TBalazs #2030 Ja, már láttam, sajnos sokszor a fordítással is problémák akadnak nem csak az eredetivel. -
#2029 Ha megvan akkor nézd meg mekkora hülyeséget írtak 229.oldal 2.bekezdés közepén.. tényleg a mocskos románok már 44ben kiugrottak.. -
TBalazs #2028 Melyiket? hogy 45 márciusában nem romániában harcolt vagy a Mustangokat?
Az első igen egyszerű, 45 márciusában románia a fronthoz képest elég messze volt (akár holdon is lehetett volna) :) A román kiugrás után (44 aug. 23) a németeknek elég gyorsan menekülőre kellett fogniuk a dolgot, ezután kerültek át a korábban ott állomásozó Jagdgeschwaderek magyar repterekre, ahonnan nyugat felé vonultak vissza. Romániába nem tért vissza egyik alakulat sem.
A másodikat innen:
Kacha's Luftwaffe Page
Ezenkívül láttam több olyan listát amin a Luftwaffe által aratott összes győzelem szerepelt, éves bontásban. Ezt ha jól tudom eredeti adatok alapján állították össze. (ha jól tévedek a fent említett oldal listái is ez alapján készülnek)
A luftwaffe ászai nekem is megvan, jó könyv. -
SZU #2027 Ez már nagyon OFF, de itt tudsz az írókkal is diskurálni. Magyarok írták, akár csak az APV regényeket. =) -
Dexantreal #2026 Íróval?
Nem külföldiek írták? :S
ha így dedikáltattad, akkor grat! -
SZU #2025 Megvettem az összeset, meg dedikáltattam a jobbik részét az íróval! =) -
Dexantreal #2024 Ok, thanks.
Sejtettem a gerilla szó miatt.
Én is sok Terminátor könyvet olvastam. -
#2023 A luftwaffe ászai könyből idéztem, te honnan vetted az információdat ? -
TBalazs #2022 Hartmann 45 márciusa után nemigen mehetett romániába, cseh területen harcolt a háború végéig. Utolsó lelövését 45. máj. 8-án érte el Brünn közelében egy Jak-9-el szemben.
Áltálában 2 Mustang lelövést tulajdonítanak neki, egyet román terület felett 44-ben, egyet pedig cseh terület felett 45-ben. (Bizonyos források 7-et említenek). -
HunButyok #2021 Hú ezt a képet még régen készítettem, hogy tetszik? :D -
HunButyok #2020 -
Ren #2019 Nem véletlenül vettük meg az olasz cuccokat, nem volt más. A németek nem igazán akarták eladni a modern eszközeiket, csak mikor már kezdett a helyzet rosszra fordulni ('43-44) -
#2018 Na utána néztem, és gyakorlatilag nem repült csak ME-109-ben, 1945 márciusában 336 killnél járt amikor áthelyezték me-262-re,de nem sok bevetésen vett részt mert állandóan támadták a repteret, majd romániába ment ahol csinált még pár killt ( 109-el mustangok ellen ) így 352 gépet semmisitett meg amiből 260 vadászgép volt.. -
#2017 :) hú jól összeválogattad a kérdéseket :D
Az Iljusin II nem volt vadászgép :),hatásos volt tankok ellen az lehet, mint ahogy semmilyen stuka sem volt jó vadásznak.
A magyar Héja a szar olasz Re2000, nem elég hogy ezt vett a magyar légierő de még a licenszet is megvették,és 40-ben elkezdtük gyártani ahelyett hogy 109-est szereztünk volna.
Na az utsó kérdésedben nem vagyok képben. -
HunButyok #2016 tényleg? nem tudtam... köszi az infót...
Amúgy a Sturmovikot is szeretem... az is félelmetes vadász volt, és elég hatásos...
Ja és kérdés? mennyire volt jó vadásznak az a fajta Stuka, talán G jelű amin 37 mm-es gépágyúk voltak, és amit Kurszknál használták először?
És a magyar Héja az jó vadász volt?
És amúgy BF-110-est használtak Kréta megszállásakor?
-
#2015 De viszont nagyon szép repülő volt!!! -
#2014 A BF-110 már az Angliai csatában leszerepelt. Semmiféle vadásznak nem volt méltó ellenfele még a Rataák is megkergették néha keleten. Egy Spit vagy Hurricane simán lealázta. Bombázók ellen jól szerepelt erős fegyverzete miatt, amíg nem voltak kisérővadászok. Azzal vége lett a dalnak, éjszakai vadász lett belőle.
Egymotor vadásszal szemben már 40-ben esélytelen volt, nemhogy később. -
HunButyok #2013 Én nem vagyok annyira repülőmániásd, de ha németr repülő, akkor talán a BF-110-es csatarepülő... szerintem sokkal erősebb volt mint a 109-es vagy a 190-es nem? Meg talán védettebb is, ezért hívták Göring vasbordának...
De kedvencem a P47 Thunderbolt... -
#2012 Felajánlották neki emlékeim szerint, de nemet mondott. Szerintem jól tette. -
#2011 tudtommal 262-esben repült a háború vége felé, de nem bánom ha megerősít valaki, nincs kéznél a könyv :)