15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Rundstedt17
    de volt különbség.egyrészt az orosz nép igencsak nyomorban volt a sztálin rendszerének köszönhetően,másrészt a nőket nem erőszaskolták meg,ha ez megtörtént büntetőeljárás alá vonták az elkövettőt.persze félreértés ne essék nem azért mert az orosz nőt sajnálták hanem faji ideológia okán
  • Rundstedt17
    pl a tankönyv hogy felszabadulás volt egyszerre és megszállás is.
  • Zsolo007
    Hallottad már azt a mondást, hogy a győztesek írják a történelmet? :)
  • horthy
    A multkor volt ugy emlékszem spektrumon kb két hete a jenkikről szó . Nem tudom most pontosan mi volt a cime a doksi filmnek . De a lényeg hogy egy csendes-oceáni szigeten lőtték halomra a japcsi sebesült hadifoglyokat ! Na ezt azért kihagyták a propaandafilmekből !
    Ami szomorú hogy a mai napig él az az image ( igaz vigyáznak is rá ) hogy a németek és a japcsik a gyáva alattomos harcosok , tömeggyilkosok csúnya bácsik ezzel kollektiv büntudatot ébresztve ezzel az emberekbe , a jenkik és angolok , szovjetek a hősies lovagias küzdök , emberbarát katonák voltak . Hát erre had ne mondjak semmit !!!
  • NKristof
    Ezek elég szomorú dolgok.A németek se voltak különbek. Ők is ugyanezt csinálták a megszállt orosz városokban, és ők is ugyanúgy vittek tőlünk minden mozdíthatót.
  • Molnibalage
    Köztudott dolgok. Bp ostroma utáni dolgok a háború legmocskosabb dolgai közé tartoznak.
  • harcu
    És ki mondta, hogy az volt?
  • Rundstedt17
    tehát semmiképpen sem nevezhető felszabadításnak amit oroszok műveltek
  • Rundstedt17
    egy szemtanú vallomása, aki jelen volt Budapest 1944-45-ös ostrománál, majd a Kitörésben is részt vett: A vár pincéiben, kazamatáiban rekedt 12 ezer főnyi sebesült sem számíthatott kegyelemre. A benyomuló szovjetek azonnal elvitték az áramfejlesztőket, így teljes sötétség lepte el a pincéket. Ezután a felszabadítók kézigránátokat dobáltak le és lángszórócsapásokat mértek a bejáratokra. Ezernyi sebesült halt tűzhalált.

Az elfogott sebesülteket a felszabadítók agyonlőtték, sokukat előtte meg is kínozták. A budapesti gyűrűben rekedt ukrán SS tüzérekre semmilyen kitétel nem vonatkozott, a nürnbergi pert sem érték meg, a helyszínen agyonlőtték őket.

A mai Széchenyi könyvtár alatti német kórház pincéibe szintén kézigránátokat dobáltak le, az ápolónőket megerőszakolták, majd megkéselték.

A Hadügyminisztérium melletti kórház sebesültjeit kirángatták az utcára, ezután pedig harckocsival hajtottak keresztül rajtuk a felszabadítók.

Egy ápoló nővért, miután belső-ázsiai, mongoloid szovjet kiskatonák mintegy 15-en megerőszakolták, lovakkal széttépették.

Egy magyar főhadnagyot, pár német katonát és a helyszínen meggyalázott két német ápolónőt karóba húztak.

A hadifoglyok közül a Waffen-SS-eket azonnal kivégezték. A harcok csendesetével saját halottaikat gyorsan összeszedték, de valamilyen oknál fogva sok magyar és német holttestet behúztak az utakra és valamilyen nehéz járművel többször is keresztül mentek rajtuk.

A tömegsírokból rengeteg olyan német holttest került elő, amelyeknek széttrancsírozták a fejét, illetve találtak nyolcvan Wehrmacht katonát az egyik gyár udvarán, akiknek nem volt feje.

Ezeknek az eseményekben az okát senki sem tudja, vagy valaki mégis, az ma és talán örökre hallgat felőle.
  • Rundstedt17
    Vöröskatona, német földre léptél! Mostantól kezdve ütött a bosszú órája. Mostantól kezdve a ’német’ szó számodra a legszörnyűbb átkot jelenti. Mostantól kezdve a ’német’ szót kiáltva indulunk előre fegyverünkkel a kezünkben. Ha van olyan napod, amikor nem ölsz meg egy németet, az a nap elveszett számodra. Ha azt gondolod, hogy a szomszédod helyetted is meg fogja ölni a németet, akkor nem fogtad fel igazán a veszélyt. Ha megöltél egy németet, öld meg a következőt. Semmi nem okoz számunkra nagyobb örömet a német hulláknál.

Ölj! Ölj, vöröskatona, ölj!

Nincs semmi olyan, amiben a német ártatlan volna. Kövesd a nagy Sztálin parancsát és pusztítsd el a fasiszta fenevadat a barlangjában. Vedd el a gőgös német nők büszkeségét, zsákmányold ki úgy, ahogy csak tudod.

Ölj, vöröskatona, ölj!

Nincs kegyelem! Nincsenek ártatlan németek! Alázz meg minnél több német nőt, ne törődj senkivel és semmivel. A német bestiának nincs lelke. A német gyerek ha felnő, ellenséged lesz.

Ölj, Vöröskatona, ölj!"

Ilja Ehrenburg, a Vörös Hadsereg őszinte humanizmust hirdető propagandistája,
  • Freeda Krueger
    a katonáknak talán nem,de a szüleiknek feltétlenül,hiszen aki 1900 ban született az két háborút is tulélhetett.
    Kellett volnalegyen nagyonsok emlék,nem telt el olyan sok idő a két háború közt.
  • Pluskast
    Hát azért a harcoló katonák nagy töbségének még csak emléke sem vagy csak nagyon halovány emléke lehetett az első világháborúról. Max a vezetőségnek volt. A közkatonák nagy része még alig 4-5 éves volt vagy meg sem született az első világháború idején.
  • Freeda Krueger
    Mivel tudjuk miröl van szó, mindegy.Az IS tank az Is tank,nem olyan a téma mint a géppisztolyoknál.A boltban is isz2-est vesz az ember,vagy Sztálin 2 est.
  • harcu
    Természetesen nem mindegy, lsd. PPS és PPSz vs. PPS és PPSh géppisztolyok.
  • Dexantreal
    Nézzetek be a waffenes topikba... találtam két oda illő szmájlit, nagyon nagyok.
  • Freeda Krueger
    Teljesen mindegy,lévén mindemki tudja miről van szó.A KV utodtipusárol.
  • LSSAHPAUL
    tessék
  • SZU
    Most olvasok egy könyvet a mesterlövészekről!
    Az orosz nők igen komoly dolgokat vittek véghez! Minden elismerésem az övék!

Tudtok még jó mesterlövészekről szóló könyvcímet?
  • harcu
    "Ilyen volt a Sturer Emil,a Dicker Max,vagy az ISZ1."

Most vagy IS (angolul), vagy JSz (magyarul). :)
  • HunButyok
    na koncentráljunk csak a páncélosokra oké?
  • SZU
    Szerintem 1942-ben kezdett megrendülni a németek morálja. Ugyanis 40-ig mindenhol mindenkit elvertek.

Ekkor az a német is a háborút éltette, aki egyébként borulátó volt. Elfoglalták a kisantant németországot fenyegető részét, a szovjetek mellettük álltak, a franciákat megalázták pár héten belül, az angolok éppenhogy csak haza tudtak úszni, afrikában is visszavonultak a britek.

Szóval valószínűleg 1940-ben szinte minden német boldog volt és támogatta a háborút.

A normális ember persze, hogy nem kívánja a háborút, kivéve, ha egy olyan ország szülöttje, akik világ életben háborúztak. A világ számolt velük, nagyhatalmi helyzetből megalázó békével porba taszították. A németeknek szinte becsületbeli ügy volt a új háború.

Hozzátenném, hogy ezt a politikától függetlenül értem, és kizárólag 1942-ig. Utána történtenk egyre másra a nagy verségek.
  • Freeda Krueger
    Normális embera kutyába sem kivánja a háborut és még elevenen élt az 1.világháború emléke.
    a németeknek talán azért volt kedvük harcolni,mert őket sulytotta a békeszerződés,és ezt mindenki igazságtalannak itélte,törleszteni akartak.
    Nem megkérdőjelztem a dolgokat,csak rámutattam egy gondra.lehet hogy 42 ig etalonok voltak,de utána nagyon gyorsan magukhoz kellett volna térni.
    A morál nagyon hiányzott,és 1940 ben már megrendült.
  • SZU
    Az biztos, hogy minden ország jobban járt volna...
  • SZU
    Szerintem a háború elején a németeknek volt a legkiképzettebb személyi állománya, valamint a legjobb harci morállal is ők rendelkeztek.

A Franciák a Maginot vonalban kártyáztak naphosszat, és kutyába se kívánták a háborút. Az elején a Briteknek volt úgy-ahogy kedvük harcolni. Az oroszokról nem is beszélnék.

Szerintem 1940-42-ig a németek voltak az etalonok mindabban, amit te megkérdőjeleztél.
  • TBalazs
    Na most akkor felteszek egy költöi kérdést:

Miért lett volna olyan rossz, ha a Wehrmacht "ráfaragott volna" 40-ben?
  • Freeda Krueger
    én úgy gondolom hogy kisérletezős dolgok pont a harcok alatt születnek,amikor megjelennek az új kihivások.békeidőben van idő sok minden kiprobálására.például az Abrams 7 év alatt készült el,a Párduc 1 év alatt.
    Ilyen volt a Sturer Emil,a Dicker Max,vagy az ISZ1.mondjuk ilyenkor sürget az idő,és nincs túl sok idő kisérletezgetni.
  • Freeda Krueger
    Szerintem relativ a dolog,mert hiába a jó haditechnika ha nincs jó kiképzés,és kellő morál.
    Bele lehet ültetni valakit a csúcstechnikába,de semire sem fog vele menni,ha nincs kiképezve rá jól,vagy nem elhivatott.
  • HunButyok
    Amúgy a háború eleji harckocsikat ezért szeretem jobban a későbbieknél, mert ilyen kísérletezős, különleges dolgok születtek, és nem a harc alatt fejlesztették ki... pl. Párduc, Tigris, Sztálin...
    A szorgos mérnökök békeidőben tervezgettek, tervezgettek és megszületett egy-egy műalkotás, ami vagy bevált vagy nem... és nagyon sokszínűek voltak eme járművek, kezdve a parányi szovjet T-38-astól a hatalmas T-35-ig, a francia Char 2C-ig, azt olasz Ansaldo-kig...
    de félreértés ne essék, én minden harckocsit és járművet szeretek...
    Olyanok nekem mint a krumplis és a káposztás tészta: mindkettőt imádom, de talán picivel jobban a krumplistésztát...
  • HunButyok
    Egy szóval nem mondtam hogy a löveg adja az előremutató jellegét a Char B1-nek... Bár ez a harckocsi, a rábízott feladat esetén igencsak hasznosan tudta alkalmazni a testébe épített löveget...

Én az egész Char B1-re utaltam ezzel, hogy igencsak modern harckocsinak számított, és a Somua is ilyen volt. És hála istennek hogy nem rendesen alkalmazták őket és nem nagy számban, mert akkor a wehrmacht ráfaragott volna...
    Gyakorlatilag a Char B1-esek a 30-as évek végének Tigrisei voltak, a Somuák meg a Párducok...

• SZU
    A franciáknál! =)
  • SZU
    "Nem azért mert a Francia és Brit eszközök elavultak voltak."

Azért az én hozzászólásomban pont azt akartam írni, hogy a páncélosokon és a hadiflottájukon kívül igazából a németeknek volt jobb haditechnikájuk!
  • Ren
    A Lee/Grantban kizárólag azért lett két löveg, mert a nagyobbat nem birták a toronyba beépiteni (kicsi volt a toronykoszorú átmérője) viszont az eredeti löveg nem volt elég erős, tehát szükségmegoldás volt. Nem igazán látom, hogy mitől lenne "modern" meg "előremutató" a két löveg.
  • HunButyok
    Igen, ez teljesen igaz... :)
  • Freeda Krueger
    Pontosan erre céloztam.A németek a jobb taktika miatt gyöztek,és a technikai lehetőségek felismerése miatt.Nem azért mert a Francia és Brit eszközök elavultak voltak.
  • HunButyok
    jaja, bocsi a hibákért megint, de annyit tudnék írni, és sietek és melléütök mindent... tanultam gépírni, csak sokat felejtettem, ezért mindig melléütök...
  • HunButyok
    Oh, köszönöm szépen...

Amúgy kérdés: említettétek a Panzer Beneralt, rájöttem hogy azt hiszem ismerem: még 1997-ben általános iskola 8. osztályában j
    átszottam vele. Ilyen darázsfészekszerű pályán kellett harcolni, és amikoe csata volt a képernyő két alsó sarkában mutatta kis filmen a harcoló feleket... Jó játék volt, tetszett... sokat nem játszhattam vele, hiszen informatika szakkörön csak a végén kaptunk 10 perc játékidőt a tanártól...
    namindegy, azt legalább tudtam hogy a mi játékunk micsoda... RTS... YEAHH! :D

Köszönöm amúgy az ismertetőt. "BVP" ez azt jelenti hogy Bütyöknek Válaszoló Paul :D Most megyek eszek kis SOK-ot... azaz sült oldalast krumplival... ;)
  • LSSAHPAUL
    így keverni a dolgokat :D
    fps: first person shooter. azaz nem stratégiai játék hanem lövöldözős. Az első két szó is sokat elárul :), azaz első szám első személyben játszódik. Azaz a képernyőn a kezedet látod :)
    rts: real time strategy. azaz valósidejü stratégiai játék ( a valós idő itt annyit jelent hogy folyamatos )
    tbs : Turn Based Strategy = körökre osztott stratégiai játék -ez a sakk
    rpg : role-playing game = szerepjáték
    mmo vagy mmog: Massively multiplayer online game -ennek sok változata van pl a MMORPG,MMOFPS,MMORTS,MMODG,MMOMG,MMOR,MMOTG,MMOSG
    ezek közül mostanában legtöbb szó a mmorpg ról van : Massively multiplayer online role-playing game = sokszereplős azaz internetes kaland vagy szerepjáték
    és a régi fogalmak:
    adventure = kalandjáték
    arcade = ez főleg a reflexek fejlesztésére :D pl a lövöldözős kis gagyi mikor lent vagy egy valamivel és jönnek valamik és lekell lőni a shoot 'em up ,stb.
  • HunButyok
    Amúgfy a47 mm-es topronyban lévó löveg volt a főfegyverzet, a 75 mm-es inkább mellékfegyver volt... Mivel az "átttörő harckocsi" (Char de Bataille) kategóriába tartozott a Sárika (én csak így becézem őket), ezért volt a páncéltest elejébe építve a nagyobb erejű 75 mm-es, de inkább rombolásra használták, mintsem páncéltörésre...

Amúgy kedves mindent tudó harcu mester kérlek javíts ki ha valamit rosszul tudnék...
  • HunButyok
    Amúgy ha már szóba jött a Lee/Grant elárulom, hogy a75 mm-es löveg ami ezekben volt, annak az alöveg volt az elődje, amit pl. a Char B1-eseknél alkalmaztak... Úgyhogy a kis édes Char B1-esek a huncut Lee-k/Grant-ek nagybácsijai...
  • HunButyok
    tehát nem a shermaneknél...