15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • SZU
    Elvileg az is tüzérségi eszköz. Asszem 1 lövés/perc és 20 lőszer hordozására képes nehézpáncélzatú szörny... =)

Általános célra talán a mozgékonyabb, gyorsabban tüzelő és olcsóbb járművek a leghasználhatóbbak szerintem.
  • harcu
    JSzU-152 ér?
  • SZU
    Szerintetek melyik volt a II. VH leghasználhatóbb... (vadász már volt, harckocsi is... =)) Tüzérségi eszköze?

Szerintem egyértelműen az önjáró lövegek. Közöttük német oldalról talán a Wespe.
  • Pluskast
    Hm én minden nap játszom vele az a game a faces of war:)
    Na de ennyi off bőven elég:)
  • joebacsi
    akkó mégegykis off :)
    egyikse, anno egy csapatban lőttünk jeffel battlefield-ben, azóta ő valami stratégiai gammában öregbíti a formáció nevét, én meg nyugdíjaztam magam :)
    egyenlogót meg még lusta voltam nekik csinálni :)
  • Freeda Krueger
    Nem volt jellemző,de nem is volt ritka.A lövészek minden országban jól dolgoztak,tisztelet nekik.Anglia felett is történtek néha meglepő dolgok,és a nagy gépek sokszor csak úgy nyelték a lőszert.
  • Freeda Krueger
    A 400 m valoban a 7,7mm eseké de ez még nem nehézgéppuska.A spitFire ek 8 géppuskáját ennyire lötték be,tény hogy ezek a fegyverek néha nagyon kevésnek bizonyultak a német bombázók ellen,az erős szerkezet miatt.A 12.7 elég volt a bombázók ellen,ázsiában még a japán harckocsik is megálltak tőle.
    A gépágyú ma elönyben van,de akkor a német gépágyú lötávja a z amerikai géppuskával egyenértékü volt.
    A P47D egy másodperc alatt 100 12.7 est lött ki a P51D szintén a P51B/C 80 at.
    ugyanennyi idő alatt a FW-190A 60 DB 20 és 13mm est,a ME109G 3213 és 20mm est.
    A 30 mm-es gépágyú nehéz volt és nem elterjedt,a FW190A8 55db lőszert vihetett hozzá.
    A német vadászerő nem csak vadászgépekkel kellett megütközzön,elég sok légigyőzelmet értek el bizonyithatóan a gépek lövészei.
    A B-17 és 24 esetében a középső löállás volt a leggazdaságtalanabb,de a többi az nagyon bevált.Ázsiában még inkább.
  • harcu
    Azért a korrektség kedvéért megjegyzem, hogy volt olyan magyar bombázógép, amelyik egy bevetésen 3 szovjet vadászt is lelőtt a fedélzeti fegyvereivel, és le tudott utána szállni saját repülőtéren, tehát nem elhanyagolható a saját védelem. Azonban nem ez volt a jellemző.
  • harcu
    Speciel ez a 400 m nekem nehézgéppuskákra rémlik, mert a 7.62-esek ekkora távon már elég rendesen szórtak, és az átütőerejük sem volt már az igazi.

"A hat géppuska tökéletesen megfelelt,bármilyen ellenséges gépet le lehetett vele lőni."

Csak azért, mert jellemzően vadászok és könnyűbombázók v. torpedóvetők ellen vetették be őket, amik ellen tényleg megfeleltek. Ha nekik is nehézbombázókat kellett volna támadni, akkor azonnal komolyabb fegyverzetet kaptak volna.

"A német gépágyubol egy B-17 esetében 3 30 as vagy 16-20 20mm es kellett a végzetes sérüléshez.Ehez közelebb kellett repülni mint a géppuskák hatásos lötávja,mert alacsony volt a kezdősebességük és a
    lötávjuk."

Nehézgéppuskából ugyanakkor 100 feletti találat sem volt általában elég a bombázó lelövéséhez. A fegyverek kezdősebességéhez pedig mindig hozzáadódik a hordozó repülő sebessége is, azaz nem nagyon játszott közre a kezdősebessége a fegyvernek. De ha mégis, akkor inkább a gépágyú volt előnyben:

MG-131: 700-750 ms/s kezdősebesség
    MG FF: 600 ms/s
    MG FF/M: 700 ms/s
    MG-151/20: 750-800 ms/s
    MG-103: 760-940 m/s

A lőtávolságot tekintve pedig egyértelműen a gépágyúké az előny, mert a lövedék tömege nagyobb, kezdősebességük azonos / több, így jóval nagyobb mozgási energiával bírnak.

"Túl sok német gép veszett oda ahoz hogy lebecsméreljük a géppuskákat és kezelőiket"

Nem akarjuk őket becsmérelni, csak figyelembe kell venni, hogy azokat a géppuskákat általában vadászgépeken helyezték el, amelyik német gépet lőtt le. Persze egy 500-600-es bombázókötelékben már csak a géppuskák óriási száma miatt is törvényszerűen valamelyik lövész fog találatot elérni német vadászrepülőkőn, de vadászvédelem nélkül a saját védelem hatékonysága elég alacsony volt, ahogy ezt a németek a gyakorlatban be is bizonyították.

• harcu
    Szerintem ezt ne ragozzuk, mert belezavarodsz.
  • Pluskast
    Na az egy jó játék:) Amúgy te most ki vagy?:) Jeff vagy garand?:)
  • HunButyok
    oké
  • joebacsi
    off:
    próbáld ki a wwiionline-t
  • HunButyok
    Amúgy valóban **** volt a Sudden 1 és a Forever, szinte jáétszani sem tudtam vele, és semmi köze nem volt a realitáshoz. A sudden 2 sokkal jobb lett, de sjanos ot t,meg ki lehetett cselezni a gépet, pl. ezért lehetett 5 T-34-essel elfoglalni Berlint... a resource war, ahol már benzin is megjelent, az meg tűl pöcsölős volt, és ott is ke lehetett szúrni a géppel, de nagyon nehezek voltak a pályák... A mi Modunkat nem ismerheted ezért arról nem tudsz írni véleményt... :D
    Szerencsére már igazi hangok vannak benne (T-34-től kezdve a Churchillig, Opel Blitzig), az egységek tulajdonságai 95%-ban megegyeznek az valóságbeli tulajdonságaival. Védettség, lövegek pontossága, hatótáv stb...
    meg aztán hozzá jön az hogy a gyermeteg grafikájű Combat Missionban (láttam most belőle screenshotokat - igaz a Sudden még 2D-s, bár olyan mintha 3D-s lenne, de sokkal szebb a táj, nem egy sima zöld kietlen talajon mászkálsz, amin van egy két igencsak egyformának tűnő fa) mikor tudsz te Don-kanyarnál vasúti töltést megrohamozni magyar lovasokkal? Mikor tudsz görög katonákkal harcolni az olaszok és németek elen? Mikor tudod megvédeni Mlawát? Ugye hogy semmikor... :D

Amúgy egyik haverom XBOX-án játszottam az Operation Flashpointtal, na az még nagyon bejövős játék, bár ott is gyermeteg a grafika, de élvezhető a játék, annak ellenére hogy egyszemélyben tudsz lövöldözni de taktikázni is kell..

Nekem amúgy az ilyen egyszemélyes szerepjátékok nem tetszenek, amikor egy puskával lelövök 15843747 német katonát és annyi... aztán megyek a másik pályára... na meg az ilyen szimulátoros dolgokat sem szeretem...

De hát nem vagyunk egyformák... ;)
  • HunButyok
    Attól hogy kijelentő mondat, nem biztos hogy nem kérdés...
  • HunButyok
    Kinek mi tetszik...
  • Freeda Krueger
    A háború elején a RAF 8 géppuskát ugy állitotta be hogy 400 m-rel a gép elött keresztezzék egymást.Persze azok a fegyverek gyengébbek voltak,és közlebbröl kellett velük löni.Csak érdekesség,gondolom tudod.
  • Freeda Krueger
    Ezt irtam én is,bár a P-40 nem hordott soha gépágyut,max egyedi repülőgépként.A P-51 nek is csak az első változatai,Merlin es Mustang nem.
    A hat géppuska tökéletesen megfelelt,bármilyen ellenséges gépet le lehetett vele lőni.
    A német gépágyubol egy B-17 esetében 3 30 as vagy 16-20 20mm es kellett a végzetes sérüléshez.Ehez közelebb kellett repülni mint a géppuskák hatásos lötávja,mert alacsony volt a kezdősebességük és a lötávjuk.Túl sok német gép veszett oda ahoz hogy lebecsméreljük a géppuskákat és kezelőiket.Adolf galland jól leirja a problémát a könyvében.
  • harcu
    Sokan istenítik, de még többen nem :) Akkor már Combat Mission.
  • Molnibalage
    Ismerem a Sudden Strike-ot mindkét részt kipróbáltam és mindkettő egy **** volt...
  • harcu
    Géppuskával meg pláne, mivel a cső elmozdul minden lövés után, ráadásul a célpont is mozog. A vadászok jellenzően sohasem tüzeltek 1200 méterről, hanem közelebbről, pár száz méterről nyitottak tüzet, 1-2 másodperces tűzcsapást mértek, és a célgéptől pár méterre elzúgtak, hogy ne legyen idő utánaforgatni a géppuskákat. 500 km/h-val repülő gép másodpercenként majdnem 140 métert tesz meg.

"Egy 25 gépes kötelék,150-200 géppuskával védekezett minden irányba"

Viszont ez nem 150-200 független tüzelőállás volt, hanem kb. 25-75. Ráadásul a többcsövű géppuskák célzóberendezése mindig úgy volt beállítva, hogy x méter távolságon ér össze a csövek meghozzabbításával képzett egyenes, tehát x méterre lőtt pontosan, annál kisebb és nagyobb távolságra egyszerűen ellőttek a cél mellett. (Ugyanígy a vadászoké is természetesen, csak ott a gépágyúk messzebbre voltak szinkronizálva, mint a géppuskák.) Egy vadászgépnek 12.7 mm-es géppuskatalálatból kellett átalában 5-10, hogy lezuhanjon, és egy géppuska találati valószínűsége is jóval 1% alatt volt.
  • harcu
    Szinte minden hozzászólásodat több helyreigazítás követ, amik nem kérdőmondatokra születnek válaszul, hanem kijelentőre. De erről futottunk már köröket szovjet harckocsik tekintetében is.
  • harcu
    Egyedül a P-47 cipelte el a 8 nehézgéppuskát az Európában bevetettek közül, mindegyik vadászgép 4-6 géppuskát cipelt, plusz egyes gépek még gépágyút is mellé (lsd. P-39/ P-40/ P-51/ P-38). A haditengerészeti gépek is 4-6 nehézgéppuskával rendelkeztek.
  • HunButyok
    mondjuk egyik német srác írta, hogy 13,2 mm-es Hotchkiss géppisták voltak a P11C-n, de ha nem hát nem... megy neki a 7,62-es géppista, meg nem egy bombát kap akkor hanem 2-t. lehet vele majd megviccelni a horogkeresztes zászlóval lefedett motorterű 35t-ket... :D

• HunButyok
    nem hinném hogy ismered... magyar Sudden Strike resource war... Real time strategy játék... vh-s... hadseregekkel kolbászolsz össze-vissza és ölöd az ellent. igyekszünk minél valóságosabb tulajdonásgokat beállítani, álcafestéseket, miegyéb... Már van komplett magyar sudden hadsereg, gebauer golyószóróval, Ford marmon teherkocsival, toldikkal, turánokkal meg huszárokkal, meg minden... a lengyelt azt befejeztük, de akkor kijavítjuk a P11C fegyverzetét... meg ugy emindne nemzetnek megpróbálunk minél többféle egységet berakni... minél többb harckocsit, teherkocsit, löveget, repülőt.. stb...
  • Molnibalage
    Milyen modifikálás?
  • HunButyok
    n aés mi vcan akkor ha nem vagyok tisztában a dolgokkal? Nem hirdetem az iagazm, hanem általában kérdeztem ha nem vettétek volna észre... meg leírtam a véleményem... És köszi ha kijavítatok... Repülőkkel kb eg yhónapja foglalkozok, de azt is azért mert modifikálás közben előjön pár kérdés, amik arra ösztönöznek, hogy idepötyögjek valamit, amit nem tudok...
  • Molnibalage
    A gyakorlat mégsem ezt igazolta. 1200 méter erősen elméleti érték. Még ma sem könnyű ilyen távolságból radarral pontosan célozni.
  • Freeda Krueger
    De többel már igen.
    A német és magyar gépeknek a gépágyukkal is 1200 méteren beleülre kellett kerülni a szorás miatt,viszont ezen távolságon beleül a 12.7-es már hatékony.
    Egy 25 gépes kötelék,150-200 géppuskával védekezett minden irányba.A B-17G már előröl is jól védett volt.
    Legalábbis ezt irják.
  • Freeda Krueger
    Üdv mindenkinek.
    A P-47 elvitte a 8-at és Europa felett elég gyakori volt.A P-51 nek meg csak a D változata vitt el a 6 ot,vagy az Alisonos változatok.
  • harcu
    Apropó, Tobak Tibor könyveit is el lehet olvasni, akit érdekelnek a magyar repülők a világháborúban. Bár nem újak, a sajátjaimat jó 15 éve vettem, de szerintem még mostanában is elérhetők.
  • Molnibalage
    "Gyakorlatilag az eljárás hatékonysága nagyjából 0 volt"

Bizony. Ugyaniz a célzás egy másik gépről, amit nem támadtak egy hozzá képest 200-300 km/h-val repülő gépet kellett megcélozni és előtartan. Ezt 1 db 12,7-es géppuskával nem lehet megcsinálni.
  • harcu
    Naná, hogy nem csak az lőtt, amelyiket támadták, hiszen pont az a kötelék lényege, hogy egymást védik a gépek, ezért a támadó vadászra minden lehetséges gépről minden lehetséges fegyverrel tüzet nyitottak. Gyakorlatilag az eljárás hatékonysága nagyjából 0 volt. Voltak különböző kötelékformációk, mindig újítottak, hogy a bombázók minél jobban fedezhessék egymást, de a kötelék szélén repülőket azért mindig könnyebb volt kilőni, mert őket kevesebb géppuska fedezte.
    A Stukák is azonnal védőkörbe mentek át, amikor vadásztámadást kaptak, így a hátsó lövészek is tudták védeni a kötelék többi gépét.
    Ha valamelyik vadász fordulőharcba kezdett egy ilyen formáción belül, az nagy valószínűséggel találatot kapott.
    A Pumák legfőbb taktikája volt, hogy magassági fölénnyel csaptak le, átzuhantak a védővadászokon harc nélkül, megcéloztak egy négymotorost, és pár másodperces össztüzet lőttek zuhanás közben. Közben átzuhantak a köteléken is, majd földközelben elrepültek a helyszínről. Ha eltaláltak valakit, akkor jó, ha nem, akkor úgy jártak. Egyéb esetekben nagy valószínűséggel találatot kaptak a vadászok.
  • harcu
    Anno azt nyilatkozta valamelyik Puma pilóta, hogy ha akkor tudták volna, mit érez az ellenséges bombázóban ülő személyzet, akkor sokkal jobb kedvvel mentek volna neki pár géppel a többszáz bombázónak, akik körül ott voltak a védővadászok is. Részükről egy ilyen kötelék megtámadása egy kisebb öngyilkossággal ért fel. (Hiába, a géppuskák által létrehozott védőburok... :))
  • LSSAHPAUL
    Az öreg német vadászok nyilatkoztak hogy nem volt az olyan egyszerü ugyanis kötelékben repültek a bombázók és nem csak az lőtt amelyiket támadták hanem több is.. ( a Mephis bell valóban még a nézhető film kategóriában van :) ebben érdekes módon nem idióta szerencsétleneknek vannak beállítva a németek )
  • Molnibalage
    A lényegen nem változtat.

Harcu az nem az eredeti háborús filmre gondolt? Te a '90-es verzióról beszélsz azt tudom.
  • harcu
    PZL P.11c 1934 Model

Type: Fighter
    Weight: Empty: 1022 kg Take-off: 1650 kg Max Take-off: 1800 kg
    Length: 7.55 m
    Wingspan: 10.72 m
    Height: 2.85m
    Engine:PZL Bristol Mercury VS2
    Power:Take-off:560 HP
    Speed: Sea level: 276 km/h At 5000m: 375 km/h Cruise: 250 km/h
    Stalling: 120 km/h
    Climb: Initial: 12.4m/s to 2000m: 2min 29s Service ceiling: 8040m.
    Range: 550 km.
    Armament:
    Four synchronized forward-firing 7.9 mm PWU wz.33 machine guns in the fuselage
    Disposable: 2x12,5 kg bombs.
    2x7.62mm MG (ShKAS)
    2x23mm cannon (VYa)
    Crew: One (pilot)
  • SZU
    Memphis Belle az nagyon jó film!

A kedvenc részem belőle, kb így volt:

Épp felrobbant a levegőben egy B17-es és átrepültek a füstpamacson, amikor egy nagy vérpacni kenődik a szélvédőre.

-Uhh! Valaki szétkenődött az üvegen!
    -Szegény John is azon a gépen szolgált.
    -Ja! Szinte látom magam előtt...
    A fickó ránéz a vérfoltra az üvegen.
    -Én is...
  • harcu
    "Tűzerejük felért 10 vadásszal?? Hmmmm. Kár, hogy ez nem igaz. Egy B-17 gépen volt kb. 14db 12.7-es nehézgéppuska. Az amerikai vadászokon 8 db volt. Hol a 10:1 arány? Sehol. "

Maradjunk inkább annyiban, hogy egy B-17-es változattól függően 11-13 géppuskát vitt, míg a P-51-esek 6 db-ot.
  • harcu
    A "cimbora" igen felületes tudással bír, de azt legalább bőszen hirdeti.

"5. "egy repülő erőd ha akarta egy teljes védőburkot tudott maga köré létrehozni géppuskalőszerből...""

Aztán mennyi ideig? Mert eléggé korlátos a 12.7-es géppuskákhoz készletezett lőszermennyiség egy repülőn.
    Ajánlom a Memphis Belle c. filmet minden érdeklődőnek. A sérthetetlen "repülő erődökről" szól, hogy lövik le tucatjávan minden bevetésen a mémet vadászrepülőket, akik fennakadnak a "védőburkon", míg a bombázó személyzete közben jót röhög a markába.