15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
HunButyok #2130 A Granteknél és Leeknél alkalmazták ha minden igaz a háború végéig és utána is használták a Lee/Grant harckocsikat a banánköztársaságok hadseregei.. Amúgy Lee/Grant nem volt rossz fegyver, az angolok sokat köszönhetnek neki É-Afrikában...
De volt Churchill harckocsi is kettős löveggel...
Sőt a Mausban is két löveg volt...
de japánoknál is volt ilyen eszköz... a Ho-Ri-nál is ilyen volt...
A Char B1-es inkább előrehaladott volt, mintsem túlhaladott...
És valóban, csak a 88-asok fogták meg a Char B1-eseket... meg a repülők bombái... -
#2129 1940-ben mihez képest volt túlhaladott? Azon kívűl pont azért volt modern mert a német harckocsik nem tudták kilőni. a pzIII-nak egyszerűen túl kicsi volt a lövege a pzIV-nek meg nem volt alkalmas hisz az nem egy 75mm-es páncéltörő löveg volt. Ja és a kettős löveg elvét még 1942-ben is alkalmazták a sehrman tankoknál. Igaz nem nagy sikerrel. -
HunButyok #2128 Amúgy a háború elején igaz, hogy csak az angol hadsereg volt teljesen gépesítve? Állítólag 1939-re már nem volt ló a hadseregükben...
Amúgy a Matilda II-es is megviccelte a németeket 1940-ben... -
HunButyok #2127 Pomtosítok, a legjobbak között volt... -
HunButyok #2126 hát hogy a legreálisabb-e azt nem tudom, mert nem ismerem :(, de kíváncsi vagyok rá... Tudom buta kérdés, de az fps, ami olyan mint sakk, hogy egyszer te jössz egyszer én? valami olyasmi mint a heroes of might and magic? mert a sudden az RTS, ha jól tudom...
A char B1-es kifejezetten jó harckocsi volt bizonyos szempontokból. A Bis és a ter változatok még erősebbek voltak, viszont hasonló betegségei voltak mint a tigriseknek később. Meg azért a farncia harckocsik németlyike igencsak modernnek számított, pl. önzáró özemanyagtartályok, meg ilyesmik... A zsákmányolt Somuákat például a háború végéig majdnem szolgálatban tartották...
47 mm-es SA-34 löveg volt amúgy a B1-esek tornyában, és ugyanaz a torony volt mint a Somuákon... a testben pedig egy rövid csövű 75mm-es ABS SA-35 löveg...
A németeknek meggyűlt ezzel a páncélossal a bajuk, mert amikor légierő nem volt a közelben, igencsak kellemetlen lehetett egy T38-ban ülve farkaszemet nézni ezzel a francia szörnnyel... Amúgy Montcornet-nál a németeket zömében ilyenjárművekkel kergették ki s városból...
A 60 mm-es páncélzat a Char BV1 Bis-nél volt, a sima Char B1-nél csupán 40 mm-es volt, és a legerősebb kistetsvérnél lett 70 mm-es a páncélzat... akkor ez nagy probléma volt a rendszeresített 37 mm-es német páncéltörő ágyúk és a Panzerbüschék kezelőinek... Amúgy nekem a 10 kedvenc páncélosom között van a két francia a jármű, a Char B1 és a Somua...
A Somuánál némi futóműprobléma volt, hasonlóan mint a mi Turánjainknál (a bonyolultság és nehezen javíthatóság). De a Somua az adott kor legjobb páncélosa volt.
-
SZU #2125 Azért az MG34-es vitte az összes hasonló francia terméket 40-ig is...
Akár csak a Stuka, BF-109-es, a VII-es osztályú tengeralattjárók és még sorolhatnánk.
Abban teljesen igazad van, hogy a háború elején a PzI/PzII-A/B-kel szemben nekik komolyabb páncélosaik is voltak, csak rossz stratégiával használták őket. -
Ren #2124 A Char B1 egyátalán nem volt modern, csak a relatív erős páncélzat (60 mm) okozott gondott a németeknek. A toronyban egy 45 mm-es löveg volt, a fő fegyverzet a páncéltestbe volt beépitve fixen, egy rövid csövü 75 mm-es löveg formájában (ez akkor már eléggé túlhaladott koncepció volt). Ráadásul a parancsnoknak kellett kezelnie a 45 mm-es löveget (tölteni is) és közben a főfegyverzettel is neki kellett volna lőnie. -
#2123 Az a Char1-bis volt:) Aúgy ha ennyire szereted a 2.vh-s játékokat nézd meg a ww2online gamet. Grafikája már kissé idejétmúlt azért élvezhető, viszont a leg reálisabb 2vh-s fps, stratégiai game ami létezik. -
Freeda Krueger #2122 A második világháború elején egy hadsereg sem volt túl modern,még a németek sem.A lebel puska mindenesetre legalább olyan jól szerepelt,mint a kar98. -
#2121 nemrég elemeztük ki hogy az ms406 egy kaki volt a Devotine volt a kemény. Meg volt valami nehéztankjuk, Panzer Generalban találkoztam vele valami BIS nevü.. az nagyon kemény volt. mármint a pz1,2,3, pz4d ellen. -
#2120 Azért rendelkeztek igen jó minőségű harceszközökkel is lásd pl Char harckocsi vagy az Ms-406-os vadászgép. Csak ezek egy része tűl későn lett kifejlesztve és ezért kevés állt rendelkezésre vagy rosszúl használták fel őket, amire tipikus példa a harckocsik szétszórása a gyalogság között. -
SZU #2119 Na ja. A francia katonák már az első VH-ban is sírtak a fegyvereiktől. Azok a vacak Lebel puskáik, hotchkiss géppuskáik.
El tudom képzelni, hogy milyenek lehettek a tüzérségi eszközeik a II. VH-ban, ha azokat az elsőből örökölték. -
#2118 Biztosan. A franciák felszerelése (az ágyúik meg pláne) jórészt az első világháborúból maradt meg. -
HunButyok #2117 Amúgy a franciáknak is volt jópár nagyon impozáns vasúti ágyújuk, de azok szerintem az első világháborúból maradtak meg... nem tudom hogy használták-e a németek ellen őket..
-
HunButyok #2116 igen, Suddenben is zseniális, ott olyan jó 200 centit tud lőni...... és még direktben is tud lőni nem is kicsit...
-
#2115 mivel nem voltam ott a 2.vh-ban, könyvekből meg tök uncsi idézni ugyis tudja mindenki, vagy ami még rosszabb másképp tudja egy másik könyvből, ezért hagyatkozok inkább a saját tapasztalataimra :) de persze csak óvatosan. pl nem irok le olyan hülyeséget hogy Iwo Jimán a hegyet mi a Corsair szárnyán utazó ejtőernyősökkel foglaljuk be, mert nyilvánvaló hogy a valóságban még a japánok számára is túlzás lett volna, nem hogy az óvatos amcsiknak :D -
SZU #2114 Ha már nehezen vonatkoztatsz el a játékoktól, a K18 a Blitzkrieg1-ben a legutolsó pályákon (és egyben a legnagyobb pályákon) is szinte a kezdő ponttól ellőtt bárhova a térképen! =) -
#2113 hehe, tényleg K18. ez az az ágyú ami a panzer generál II-ben 5 kockára is eltud lőni ráadásul nem is akármilyet sebez. Kár hogy kevés benne a lőszer, különben rávágnám hogy a legjobb cucc. (mármint a játékban egyedülálló volt ez a lőtávolság, talán még a sebzés is, de mivel kevés lőszer volt benne pl orosz fronton szinte mindig üres volt mert amikor támadott az ellenfél mindig segéd tüzet nyitott vagy mit, és mire rám került a sor üres volt ) -
SZU #2112 "Akkor szerintetek a II. VHban a vontatott ütegek már kivénhedtek?"
Szerintem a 2. VH-ban nem telepítgettek olyan helyre vontatott tüzérséget, ahova egy önjáró löveg nem tudott volna felmenni.
Bár a [url=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/17_cm_K_18_MrsLaf_1.jpg]K18-as jóval messzebb lőtt, mint az önjáró lövegek! [/IMG] -
harcu #2111 Azért a vontatott tüzérség nem kivénhedt, elvégre egy helikofferrel könnyebben áttelepíthető, mint egy Paladin. Avagy egy hegyes-völgyes terepen, ahova gépjármű se nagyon jut el, nem hogy többtíztonnás páncélozott monstrum, ott egy jó pozícióba telepített 105 mm-es löveg kiválóan lefoghatja a teljes környéket, míg azt szinte lehetetlen elhallgattatni. -
#2110 azok a vasúti ágyúk nem elb*szott megalomán koncepciók voltak? :)
mert sok értelmüket nemlátom a hivalkodáson kívül -
#2109 erre jöttek rá a ruszkik, meg a szövetségesek is, csak ők élesben anno...jól meg is nyerték vele a háborút :) -
SZU #2108 Ez a topic tele van/volt/lesz olyan tipikus kérdésekkel, amivel rögtön hajba lehet kapni valakivel! =)
Lásd az áldozatok száma, bizonyos régi vezetők vélt, vagy valós tettei, fegyverek összehasonlítása. =)
Akkor szerintetek a II. VHban a vontatott ütegek már kivénhedtek?
Meg a jó kis vasúti ágyúk! /=) -
harcu #2107 "Mi a véleményetek a heti hetesről ? "
A tipikus kérdés, amivel azonnal összeveszel valakivel :) (Egyébként bírom benne Farkasházyt.) -
#2106 csak vicceltem :D, nehogy válaszoljatok rá :D -
#2105 ok, akkor térjünk vissza a politizáláshoz :)
Mi a véleményetek a heti hetesről ? -
#2104 Hmm nem mintha bele akarnék szólni de nem tértünk el egy kissé a témától?:) -
HunButyok #2103
Oké, akkor bezsrezem, az IG-t.
Nekem kellemes multiélmény az volt, amikor egy 1944-es falaise-szerű csatát játszottunk le.Két csapatban voltunk. Két haverom német volt, egyik haverom meg én angol... leírni nem lehet hogy mekkora volt... lan-klubban szoktunk suddenezni amig fősulis voltam... a németek (egyik srác Waffen SS volt, másik meg Wehrmacht) mi meg ugye angolok... na jó, az 1. lengyel páncéloshadosztály is be volt nálam sorozva (ugyanis én csináltam a MP pályát is, mneg amúgy is imádom a lengyeleket :))
Na szóval egy olyan összehangolt támadást csináltunk, amire a két németekkel lévű spanom is azt mondtra, hopgy mi állatok vagyunk... ugyanis keresztülmentünk a városon... a németek azt hitték, hogy a magaslatokat akarjuk megszállni, és azokről lefelé támadunk... hát nem.
Churchill Avrekkal és a brit utászokkal vonultunk előre... Én 3 AVRE-vel döntöttem a házakat, társam meg jött utánam gyalogosokkal és pár Sherman Firefly-jal meg Archerrel. Tehát kísérte a Churchill Avre-kat. Utána az ő Churchill Avre-i törtek előre, és én kísértem azokat... Leírva így nem mond sokat senkinek, de csodás volt... persze bevallaom, hogy miattam kudarcba fulladt a támadás amikor már csak 6-8 ház maradt épen a városban, mert elkezdtem kalandozni. A Wehramcht kicsit bezavart keleten nekem, és magára hagytam másik angol társamat... akit a kitörő Waffen SS elsöpört... Egyik jóbarátom barátom volt az SS-szel és volt neki az egyik megmaradt ház mögött egy Stugja amit kefejezetten jól használt...kb 6 Avre-t és 10 Firefly-t szedett ki, mikor kivégeztük egy AVRE-val. Ez nem volt nehéz amikor észrevettük hogy hol van, mert elég volt mellédurantani a 290 mm-essel.
Ezen a pályán ami még vicces volt, hogy elkopott a tüzérségem és a másik angol egy M3-as APC-vel keresztülhozott egy 55 inches tarackot a frontvonalon...
Másik kellemes játékélmény volt, amikor 1939-ben németekkel voltam és tönkrevertek a lengyelek. Mlawánál nem tudtam bevenni az erődöt... hiába távcsöveztek ezerrel a német tisztek és hiába hívogattam be a Stukákat, a 8 centis Boforsokkal a lengyelek lekopogtatták őket... A lengyel lovasok meg mindig időben odaértek mindenhová, ráadásul a lengyel lovastiszt meg messzire ellát... Szégyen, de a Wehrmacht támadóékeit maroknyi lengyelek fogták fel... Lovastiszt, egy maroknyi lovas meg 1 7TP, vagy ha nem volt 7TP akkor egy kézzel húzott 37mm-es Bofors ágyú... Haverom ezzel kergetett vissza majdnem Berlinig... :D
pedig még a Porpaganda autóból is nyomattama Führer beszédét a magaslaton kuksoló lengyeleknek, de akkor meg leviharzott pár lengyel lovas és lelőtték/leszabjázták a tisztemet, a hangszórós SD.Kfz. 222-esem meg kapta a wz 80-as lengyel tábori ágyúkból az áldást... -
#2102 Az nagyon nagyon nagyon jó játék!!! Olyan mint a cossack csak ez egy europa universalis :) szal a csatákat te játszod le nem a gép számolja ki!!
Visszatérve a II.wh-hoz, meg a Matildához :)
Haverral régen játszottunk panzer general I-et, egy gépen, egyszer ő jött egyszer én, mindig átadtuk a helyet, de nem figyeltük a másikat sunyin hogy mit lép :) , szal észak-afrikában egyszer úgy vertem meg hogy Pz1-esekkel állandóan támadtam az 1 db matildáját úgy hogy kifogyott a lőszere, persze amig volt addig párat megkurjantott :D, szal utána több körön keresztül lőttem a 6-7db "10-es" Pz1-essel de nem birtam egyet se leszedni, muszáj voltam egy flak88-ast odacipelni.. :D
Szal hiába vett egy tankot 150 zsozsóért ha én a 10 zsózsós Pz1-ekkel kivéreztettem :D -
HunButyok #2101 Jujj, egy kérdés még a gémekkel kapcsolatban: ismeri valaki az Imperial Glory-t? valami napóleoni időkben játszódó stratégiai játék... csak láttam belőle pár screenshot-ot a neten... jó játék, mi a véleményetek? Olyasmi mint valami modernbebb Cossacks? -
HunButyok #2100 Amúgy érdekes módon én a Tycoon transportot is szeretem mai napig, hiába nem nagy élmény grafikailag... sőt megkockáztatom, hogy egynémely 3D-s játéknál jobb a pár színből álló Tycoon Transport grafikája... Meg ott legalább nincsenek f*sósgalamb kinézetű vagy éppen pálcikaemberszerű katonák... (Jó nem is háborús játék) De ez csak az én véleményem...
Amúgy a legtöbb vh-s stratégiában vagy lövöldözős játékban azt utálom, hogy az egységek paraméterei nagyon gagyik: pl. Brothers In Armsban miért kell 4-5 alkalommal közvetlen közelről beledurrantanom egy Panzer IV talán F1-be Panzerfausttal... mert azért közelről a Panzerfaust igencsak sebezte a PIV-et...
meg nem is tudom melyik vh-s stratégiában volt az hogy kb 20-at kellett lőni egy Matildába a sivatagban páncéltörővel hogy kipurcanjon...
Mondjuk egy-két másik Sudden Modban is nagyokat néztem, amikor 4 szovjet 122 mm-essel lőttem a támadó németeket és simán átjöttek a zárótűzön az SS-ek...
na de elég enyi PC-játék Off! -
HunButyok #2099 mi is kidolgoztuk a sorozatvetőket a Suddenben... egyértelmúen a 32 vetőcsöves katyusa az isten, de a Panzerwerfer is zseniális.. bár védettség tekintetében a Sherman calliope is bejön...
H avalóságot nézzük, nem tudnék választani hogy melyik jön be igazán... Én a vontatott tüzérséget is szeretem, mivel Skodás vagyok talán a magyar 8 cm-es Skodát választanám... de a Magyar 149mm-es tarackok is jók voltak... nehéztüzérségből a 170 mm-es német ágyű a kedvenc és a szovjet BR lánctalpas mozsár...
Önjáró lövegek küzöl az amcsi Priestet kedvelem, nekem nagyon tetszik... de a jó kis SZU-76 Szuka is bejön... de igazából nem tudok választani... -
#2098 Blitzkrieg mekkora játék volt, még mostanság is jó vele egy kicsit nosztalgiázni, bár grafikailag nem egy nagy élmény :) -
Freeda Krueger #2097 Steel Panthers? Sokáig a kedvencem volt.Az MLRS nyerő volt. -
harcu #2096 Sőt, ha valaki még emlékezik a Steel Panthers játékra, annak is a 2. részére, akkor ott az MLRS volt a király. Egy területet megszórva igen sokszor kilőtte az ellenséges tankokat is, gyakorlatilag lenullázta a területen az élővilágot. -
harcu #2095 A Blitzkriegben is nagyon hatékonyak a Katyusák (h nélkül). Kiválóak területtüzet lőni, mert ahova mennek a rakéták, ott fedezék nélküli ember v. páncélos nem nagyon marad élve, ráadásul az ellenséges tüzérségi válaszcsapás már csak a hűlt helyüket lövi rommá. -
Freeda Krueger #2094 De a nagyobb kaliberü lőszerek több helyet foglaltak,igy mégis kevesebbett vihetett.
A Wespe 32 lőszert a Hummel 18-at. -
SZU #2093 Na igen. A játékot a való élettel nem olyan jó összevetni.
Más leírásokból meg az derült ki, hogy a kis űrméretű minirakéták a veterán katonákat védelmi harcoknál nem zavarta, inkább csak a hangja. -
#2092 Akkor már inkább Hummel. 105-ös ágyú helyett 150mm-el volt felszerelve. Pz IV-es alvázra építették ami nagyob méretet és így több helyet, lőszert jelentett. -
#2091 tegnap volt egy battlefield 1942 klán meccsünk Korsun-on ( német-orosz téli pálya) , nagyon jól játszottunk, nyertünk, de óriási veszteséget okozott egy jó helyen lévő katyusha. Engem nyirt ki elsőnek ( tigris I ben voltam, 4-5 T-34-et is feltartottam hogy ne tudjanak átjönni egy hidon, a mi lövészünk Wespével (nagyon képzett) sajnos nem tudta megakadályozni, mert a köv sorozat már őt is "elvitte" utána az összes pz4-ünket kiszedte, a hidat gyalogosokkal,aknazárral próbáltuk védeni mig ujra megkapjuk a tankokat ( 2perc ) de a katyusha minden gyalogosunkat elpusztította, igy felszedték az aknát és átjöttek, igaz már túl későn mert 20 perces a pálya és nem tudtak elegendő pontot foglalni.
Szal én egyértelmüen a katyushára szavazok.