15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
#2851 Mindenkit úgy öltek meg ahogy. Mellesleg nem mindegy?
1. Hová tűnt az a sok százezer (millió ember?).
2. Akkor mégis milyen hullákat találtak meg?
3. A krematóriumok viccből épültek és véletlenül voltak benne emberei maradványok?
Eh... -
#2850 no, akkor szerinted nagy elmére vall a nürnbergi perek tanúrendszere. de nem csak ő állítja, rengetegen még a világon...de az élő tanúk halnak, és hallgatnak. vagy nem érdekük beszélni.
de akkor kérdem én, miért nem sikerült találni 2 egyforma olyan vallomást, amely leírja, csak úgy nagyjából, hogy milyen módszerekkel mészárolták őket. vagy legalább egy krikszkrakszot egy kamráról. -
#2849 "egyébként ne feledjük el, milyen egyszerű manipulálni a tömegeket..a la katyn."
??? Mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy ki tette csak nem volt ajánlatos róla beszélni. -
#2848 Aha. 1 fős mintára alapozod az egészet. Gratulálok. Nagy sötétségre vall. Kb. olyan, minta egyetlen hangya tapasztalatai alapján alkotnál világképet. -
#2847 egyébként ne feledjük el, milyen egyszerű manipulálni a tömegeket..a la katyn.
vagy dezinformációban, és hazugságban tartani teljes népeket...mint az előző rendszerben.
és most meg róluk hazudnak....
(lesz egyszer olyan világ, ahol az igazat fogom látni a holotv-ben, vagy a nemtommilyen nukleáris rádióban a jövőben?) -
#2846 volt szerencsém még beszélni olyannal, aki volt egy ilyen táborban, az egyik legnagyobban, ha ő azt mondja, hogy nem volt semmi, én hiszek neki.
német hadiipar: speer idején se volt jobb. -
#2845 Már megint a zsidótéma. Nem igaz, hogy nem bírod abbahagyni... A számokon lehet vitatkozni, ha az a mániád, de meg nem történtnak és kitaláltnak nevezni az elég nagy köcsögség. Esetleg, ha téged is beutalnának egy ilyen vicces táborba talán változna a véleményed. -
Fasiszta #2844 Német hadiipar jobb -
#2843 azért kellettek a hadikölcsönök? meg indult a propagandahadjárat, hogy vegyél hadijegyet.... -
#2842 Nem kellett volna ott semmit sem szorongatni, abban az iparban még '45-ben is volt tartalék, arról nem is beszélve, hogy az atombomba kifejlesztése után egy rakat nyersanyag/ember felszabadul, mert már "csak" gyártani kell. -
#2841 ettől függetlenül nem hiszem, hogy bírták volna. vagy ha megszorították volna a nép tökeit, az feltette volna magának a kérdést: érdekel minket, mi van európában? (ezért kellett kitalálni vmi jó kis indokot...amit az elit alakulat 9. részében láthattunk) -
Fasiszta #2840 De azért a finnek jók voltak -
Fasiszta #2839 A németeknek később kelettvolna megtámadni az SzU-t -
#2838 Ne keverjük össze az ipart a gazdasággal. Egy totális háborúban ez kicsit eltér egymástól szerintem. -
#2837 forrás? Pont az ellenkezőjét tudom... -
#2836 az a legyőzhetetlen ipar helyben üzemel, de több frontos, roppant messzire levő háborúkat nem sokáig bír ki....lásd mostani a helyzetet... -
Freeda Krueger #2835 Ha már szóba került:
Mivel is volt felszerelve a Török és Iraki haderő akkoriban?
Néhány tipust ismert de a többség nem. -
Fasiszta #2834 Tudtátok hogy az USA olyan szerződést hozott amiben az volt hogy nem lépbe senki oldalán a háborúba de ezt a japcsik elszurták a tengelyeknek -
#2833 "... nem ez a lenyeg, hanem az, hogy a nemeteknek gyakorlatialg csak be kellett volna setalniuk. Nyilvan nem volt semmi hatalmuk, de a legjobb bizonyitek arra, hogy mennyival "olcsobb" egy baballamot fenntartani, ahol a baballam sajat katonaival ellenorzi a teruletet, mint megszallni. Torokokkel is ez a helyzet. Senki nem gondolja, hogy majd ok fognak bemasirozni Vladivostokba vagy Sverdloskba."
Még mindig nem látom azt az erőt ami bárhova masírozott volna, ha bárki átengedi őket. Törökország útjai akkor nem voltak kiépítettek finoman szólva...
---
"Briteknek kemeny 2 hadosztalyuk allomasozott a tersegben. Ezt a 2 hadosztaly be is vetettek irak ellen. Az iraki legiero konkretan erosebb volt, mint a RAF irakba kuldheto egysegei. Kb 30 RAF gepet (szinte csak haboru elotti modellek) le is lottek az Iraki gepek es a legvedelem, illetve repterek agyuzasaval. Emberi aldozatok ugy 2500-3000 iraki es 1500-2000 brit katona."
Lehet. Fejből nem emlékszem. Akkor is leverték. Pont. Álmodozni lehet...
---
"Talan az, hogy Vichy francia terulet volt, es nem igazan votl beleszolasa. Tovabba a nemetek igergettek fut fat Szirianak is, ahogy Iraknak is."
Nekük is ígérgettek fűt fát. Mi lett belőle? Eh...
----
"Azert Maltanal ne felejtsd el azt se, hogy a brit flotta meg mindig uralta a Foldkozi-tengert. es mar emlitettem, hogy torok esetleg bolgar egysege kis reszt vehettek volna a dologban, ha masra nem is lettek volna jok, de legalabb lekotik a briteknek ey reszet. Azert afrikaban nem nagyon voltak kruski csatahoz merheto megautkozetek. Nem tudom miert olyan rohadt hihetetlen, hogy egy torokorszag is erhet valamit a kozel-keleten."
Milyen nehézfegyverzetük volt? Légierő? Flotta? A lövegeik nagy részét még a XIX. században gyárották... Blogárok keleti fronton voltak, de ott sem sokan. Ha Máltát elfoglalták volna akkor az RN igen nehéz helyzetbe kerül. A középső medencében német légifölény lett volna. Kérta környékén a német légierő elég jól megtépázta az angol flottát. Gibraltár és Suez között nem lett volna pont jó helyen egy létfontosságú támaszpont. Az Afrika Korps kaphatott volna tisztességes utánpótlást.
"Azert Gibraltart a vizrol bevenni eleg eszement otletnek tartom."
A szövetségesek nagyjából ott szálhattak volna partra ahol akarnak...
"Nem is azt mondom, hogy majd a spanyol fogja stabilan rettegesben tartani a brit flottat, hanem a spanyolorszagbol felszallo repulok. Nem nagyon van a kozelben jelentos brit legibazis."
Csak éppen Gibraltár... Olyan decens flotta és légierő volt ott ami őnmagában elég meredek lett volna a spanyoloknak. Mi volt nekik? A polgárháborús maradék fegyverek. Az kevés...
---
"Honnan?? Mmaltarol? vagy Cyprusrol?"
Pont Málta miatt bukták el egész Észak-Afrikát...
----
"Ataturk eppenhogy meghalt addigra, de a politikai oroksege megmaradt. Az eros jobboldali vilagi hatalom, akarcsak Franconal. Nem hiszem, hogy annyira tavol allt toluk a dolog."
Ahhoz képest ami régen volt nem volt nehéz előrelépni. A török állam egy XVIII. századi állam volt azelőtt.
----
"Na mindegy, sose fogjuk ezt mar megtudni, en csak azt akartam mondani, hogy nem annyira biztos ez a dolog, mint ahogy kepzeled. Szerintem lettek volna eselyek."
Telesen minimális. A szándék totális hiánya megmutatja, hogy ők hogyan láttáka dolog. Sötéten. -
Rundstedt17 #2832 Elég fárasztó olvasni ezt a sok képtelen spekulációt.igen pillanyatnyi sikerekre lehetőségük lett volna,de a végeredmény ugyanúgy a totális vereség a tengely részére... -
#2831 "Hát srerimtem az angol flottát lekötötte a Krigsmarine az attlanti oceánon"
Mégis tudtak egy Repulse-t és egy Prince of Wales-t nélüközni még 1941 végén is...
"de a földközi-tengeren ott van még a Regia Marina az olasz flotta
ami megvédte volna gibraltát és ha elesik Gibraltár nincs fáklya hadmüvelet mert nem lett volna partot szálni a szövetségeseknek"
Az olasz flottát már 41-ben elintézte gyakorlatilag az RN. A továbbiakban 0 szerepe volt. A jenkik belépése után finoman szólva totál lényegetelen volt. -
#2830 Kb... -
Rundstedt17 #2829 Usa legyőzhetetlen ipara akkor is szövetséges győzelmet hozzott volna -
Fasiszta #2828 Szerimtem a Portugálok is jó szövetséges lett volna a tengelyeknek -
Fasiszta #2827 én arra gondoltam én ha a tengalyek kezénvan Gibraltár olaszflotta megvédtevolna és a szövetségesek nem lett volna kiíndulási pont Afrikára -
#2826 Kozben eszembe jutott, hogy mintha torokok a szovetsegesekkel akartak volna pacsizni abban a remenyben hogy bulgaria toroklakta reszeit visszakapja. Aztan a haboru vegen hadat is uzent a tengelynek. -
Fasiszta #2825 Meg srerimtem az olaszoknak elkellet volna foglalni a Máltát a Fologer ejtőernyős hadosztályal amit a Regia Marina támogatottvolna meg az olaszlégierő -
#2824 Mondjuk az olasz flottat kb szarravertek az afrikai hadmuvelet utan. Alig maradt hajoja. -
#2823 "És? Még a saját területén is kb. 0 hatalma volt..."
... nem ez a lenyeg, hanem az, hogy a nemeteknek gyakorlatialg csak be kellett volna setalniuk. Nyilvan nem volt semmi hatalmuk, de a legjobb bizonyitek arra, hogy mennyival "olcsobb" egy baballamot fenntartani, ahol a baballam sajat katonaival ellenorzi a teruletet, mint megszallni. Torokokkel is ez a helyzet. Senki nem gondolja, hogy majd ok fognak bemasirozni Vladivostokba vagy Sverdloskba.
"Miért is? Mintha olvastam volna erről valamit és sercperc alatt leverték. Mira alapozod ezt? Talán szembenálló erők nagysága, stb. jó lenne. Elegem van abból, hogy sokan feltételeznek valamit, de NULLLA ténnyel támasztják alá. Ez így nem vita. Álmodozás."
Briteknek kemeny 2 hadosztalyuk allomasozott a tersegben. Ezt a 2 hadosztaly be is vetettek irak ellen. Az iraki legiero konkretan erosebb volt, mint a RAF irakba kuldheto egysegei. Kb 30 RAF gepet (szinte csak haboru elotti modellek) le is lottek az Iraki gepek es a legvedelem, illetve repterek agyuzasaval. Emberi aldozatok ugy 2500-3000 iraki es 1500-2000 brit katona.
Szoval ugy gondolom, hogy egy torok beavatkozas sorsdonto lett volna.
"Miért? Mi abban a jó neki?"
Talan az, hogy Vichy francia terulet volt, es nem igazan votl beleszolasa. Tovabba a nemetek igergettek fut fat Szirianak is, ahogy Iraknak is.
"És erre milyen német haderő lett volna kiszemelve. Egyetlen feleslegese katona és erőforrás sem volt erre. Még Máltát sem vették be pedig az bakfitty ehhez képest. Ott volt Olaszországtól 100 km-re.."
Azert Maltanal ne felejtsd el azt se, hogy a brit flotta meg mindig uralta a Foldkozi-tengert. es mar emlitettem, hogy torok esetleg bolgar egysege kis reszt vehettek volna a dologban, ha masra nem is lettek volna jok, de legalabb lekotik a briteknek ey reszet. Azert afrikaban nem nagyon voltak kruski csatahoz merheto megautkozetek. Nem tudom miert olyan rohadt hihetetlen, hogy egy torokorszag is erhet valamit a kozel-keleten.
"Amit két hónapig sem tudnak tartani, mert az angol flotta azt csinál amit akar és azt visz oda amit akar. Időben ez mikor is lenne? '42-ben már USA is ott van. Még '42-ben is összejött a Torch... A Gibraltár egy bemelgítésnek jó lett volna..."
Azert Gibraltart a vizrol bevenni eleg eszement otletnek tartom. Max ha patraszallnak Spanyolorszagban, ennyi erovel akart rogton mehettek volna Normandiaba is. Nem is azt mondom, hogy majd a spanyol fogja stabilan rettegesben tartani a brit flottat, hanem a spanyolorszagbol felszallo repulok. Nem nagyon van a kozelben jelentos brit legibazis.
"Miért is? A légteret még mindig az angolok uralják ahogy a vizet is."
Honnan?? Mmaltarol? vagy Cyprusrol? (ez a ket lehetoseg maradt volna kb) es meddig birtak volna szallitani nekik az utanpotlast? Vagy majd szepen kozep afrikabol felrepkednek a foldkozire vagy mi?
"Alapvetően nagyon nagyvonalúan kezelsz mindent. Nem véletlenül nem léptek az általad felsorolt államok be. Bölcs vezetőik látták, hogy nem éri meg és súlytalanok lennének."
Ataturk eppenhogy meghalt addigra, de a politikai oroksege megmaradt. Az eros jobboldali vilagi hatalom, akarcsak Franconal. Nem hiszem, hogy annyira tavol allt toluk a dolog. Egyszeruen csak fostak, mert mindketten az utkozozonaban voltak. Spanyolok a tengerfelol, Torokok meg SZU es a brit-francia gyarmatok felol.
Na mindegy, sose fogjuk ezt mar megtudni, en csak azt akartam mondani, hogy nem annyira biztos ez a dolog, mint ahogy kepzeled. Szerintem lettek volna eselyek. -
Fasiszta #2822 Hát srerimtem az angol flottát lekötötte a Krigsmarine az attlanti oceánon
de a földközi-tengeren ott van még a Regia Marina az olasz flotta
ami megvédte volna gibraltát és ha elesik Gibraltár nincs fáklya hadmüvelet mert nem lett volna partot szálni a szövetségeseknek
-
Rundstedt17 #2821 Álmodozó topic? -
#2820 "Sziria Vichy francia terulet volt."
És? Még a saját területén is kb. 0 hatalma volt...
---
"Irakban volt egy eleg komoly puccs kiserlet, amit a nemetek keszitettek elo, es ha lett volna torokorszag, es besegit iraknak, akkor nem kerdes, hogy a briteket kiuztek volna irakbol."
Miért is? Mintha olvastam volna erről valamit és sercperc alatt leverték. Mira alapozod ezt? Talán szembenálló erők nagysága, stb. jó lenne. Elegem van abból, hogy sokan feltételeznek valamit, de NULLLA ténnyel támasztják alá. Ez így nem vita. Álmodozás.
----
"Sziria meg nem kerdeses, hogy gond nelkul alavetette volna magat a tengelyhatalmi fenhatosagnak."
Miért? Mi abban a jó neki?
"Ki beszelt itt szarazfoldrol? Suez lezarasarol beszelek. India es Anglia kozti utvonal nagyresze meg mindig a foldkozi tnegeren zajlott. Ha Suez nincs akkor gyakorlatilag ertelmetlen a brit flottat ott tartani."
És erre milyen német haderő lett volna kiszemelve. Egyetlen feleslegese katona és erőforrás sem volt erre. Még Máltát sem vették be pedig az bakfitty ehhez képest. Ott volt Olaszországtól 100 km-re..
----
"Egyszeruen nem latod at az osszefuggeseket, csak lokod itt a fonnkelt szoveget."
Ahol nincs ott nehéz látni. Légvárat építesz 0 alappal.
"Most gondolj bele, Spanyolok reven elfoglaljak Gibraltart"
Amit két hónapig sem tudnak tartani, mert az angol flotta azt csinál amit akar és azt visz oda amit akar. Időben ez mikor is lenne? '42-ben már USA is ott van. Még '42-ben is összejött a Torch... A Gibraltár egy bemelgítésnek jó lett volna...
---
"keletrol meg Suezt. Gyakorlatilag egy nagy to marad, bezarva a foldkozi flottat. Se ki, se be."
Miért is? A légteret még mindig az angolok uralják ahogy a vizet is.
---
Alapvetően nagyon nagyvonalúan kezelsz mindent. Nem véletlenül nem léptek az általad felsorolt államok be. Bölcs vezetőik látták, hogy nem éri meg és súlytalanok lennének. -
#2819 Sziria Vichy francia terulet volt. Irakban volt egy eleg komoly puccs kiserlet, amit a nemetek keszitettek elo, es ha lett volna torokorszag, es besegit iraknak, akkor nem kerdes, hogy a briteket kiuztek volna irakbol. Sziria meg nem kerdeses, hogy gond nelkul alavetette volna magat a tengelyhatalmi fenhatosagnak. Innentol mar csak par szaz km Suez Sinai oldala. Irakban meg mar akkor is termeltek olajat, szoval az olaj miatt is fontos volt. Britek nem birtak volna egy ket frontos haborut szerintem.
Milyen almodozasrol beszelsz?
Ki beszelt itt szarazfoldrol? Suez lezarasarol beszelek. India es Anglia kozti utvonal nagyresze meg mindig a foldkozi tnegeren zajlott. Ha Suez nincs akkor gyakorlatilag ertelmetlen a brit flottat ott tartani.
Pont errol beszelek. Egyszeruen nem latod at az osszefuggeseket, csak lokod itt a fonnkelt szoveget. Ha NINCS suez, akkor SEMMI ertelme a foldkozi tengeren tartani barmifele flottat, mert nincs mit megvedeni.
Most gondolj bele, Spanyolok reven elfoglaljak Gibraltart, keletrol meg Suezt. Gyakorlatilag egy nagy to marad, bezarva a foldkozi flottat. Se ki, se be.
Torokorszagot sem kell leirni azert... Semmivel sem volt kevesebb, mint Mo, Romani, Bulgaria, Szlovakia stb. Megha aktiv tamado hadmuveletekre alkalmatlan is, de a hatorszagot vedeni tokeletesen megfelelnek, meg az utanpotlasi utvonalakat ellenorizni. Kapasbol egy rakas nemet egyseg felszabadul, akiket lehet kuldeni a frontra. -
#2818 "Ha torokorszak tengelybe belep, akkor gyakorlatilag szarazfoldi utanpotlas mehetett volna eszakafrikaba."
Azt hogyan? Ezt kérlek definiáld. Törökország után még elég messze van a német fornt és közte ott volt Egyiptom is. Az egy dolog, hogy belép, de ha egyszerűen nem is volt mit küldeni?
----
"A sziriai, iraki felkeles siman lesoporte volna az angolok eszak kis azsiabol, arabfelszigetrol, es egyenes ut suez fele. De ez meg csak a kisebbik dolog..."
Álmodozni én is tudok. Attól még nem lesz igaz.
----
"Torokorszagbol kb egy kopesre van Baku. Az egesz deli hadtest fo celja Baku elfoglalasa volt. Onnan meg lehet menni tovabb Iranba -> ujabb hatalmas olajmezok. Foldkozi tenger gyakorlatilag ezzel ki lett volna pucolva, es India is ellett volna vagva reszben az utanpotlastol."
1. India? Ott tengeren zajlott minden.
2. Eljutni odáig egy dolog. Na és megtartani és kiaknázni azt ami ott van az egy másik..
3. A Földközi-tenger miért is lett volna ettől kilőve? Az angolok voltak ott az urak a vízen és levegőben. Ezzel vége is lett a dalnak a németeknem, mert a "zseniális" Rommel elérte, hogy ne hajtsák végre a Málta elleni inváziót...
---
"Egy orszagnak nem csak katonai erteke van. Ott a strategiai szerep is."
Ami jelen esetben a leírtak miatt kb. = 0. -
#2817 Najo ez tele lett hibaval... mindegy igy sikerult. Faradt vagyok :) -
#2816 Azert lassuk mar a fatol az erdot...
Ha torokorszak tengelybe belep, akkor gyakorlatilag szarazfoldi utanpotlas mehetett volna eszakafrikaba. A sziriai, iraki felkeles siman lesoporte volna az angolok eszak kis azsiabol, arabfelszigetrol, es egyenes ut suez fele. De ez meg csak a kisebbik dolog...
Torokorszagbol kb egy kopesre van Baku. Az egesz deli hadtest fo celja Baku elfoglalasa volt. Onnan meg lehet menni tovabb Iranba -> ujabb hatalmas olajmezok. Foldkozi tenger gyakorlatilag ezzel ki lett volna pucolva, es India is ellett volna vagva reszben az utanpotlastol.
Egy orszagnak nem csak katonai erteke van. Ott a strategiai szerep is. -
Freeda Krueger #2815 Talán mert tényleg simán ment és nem olyan "vadregényes",és izgalmas mint mondjuk a PQ-17,vagy a Tirpitz,és hasonlók.
Furcsa nekem is hogy valami esetleg ment mint az ágybakarikacsapkodás,és ezért nem érdekes.
Vagy csak sima fehér folt -
#2814 Hm... Akkor úgy tnűik tévedtem. Ez jó tudni. Vajon erről miért nem írtak eddig részletesebben sehol? Ennyire simán ment volna? -
Freeda Krueger #2813 Remélem látható,a kép a gyenge pontja Freedának. -
Freeda Krueger #2812 [IMG][/IMG]