15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Gundark 1 1
    Lehetséges. De akkor az oroszok a 34essel? Azért gyártott szép dízeleket a Reich, például a tengeralattjárókba :)
  • Pluskast
    Szerintem ennek technikai okai volt. A német motorgyártás a benzinmotorokat preferálta. A dízel meghajtás ebben az időben sokkal fejletlenebb volt minrt ma. A Benzines motorok sokkal több lóerőre és nyomatékra voltak képesek. Így evidens döntésnek bizonyúlt, hogy ezekkel szereljék fel. Amúgy ha jól tudom a német páncélosok majd mindegyike daimler-benz motorral volt felszerelve.
  • Gundark 1 1
    Hoppá :) Szóval nem is véletlenül hívták Tommysütőnek :)
  • Gundark 1 1
    Lehet hogy már volt róla szó, de a PZ-kben miért benzin motort használtak dízel helyett? Igaz a Shermanban is az volt, de nem is véletlenül Tommysütőnek :)
  • Pluskast
    Ja meg rajta kívűl még egy rakás főtiszt, tiszt, altiszt meg közkatona. De ezt eddig is tudtuk:)
  • Fasiszta
    A Führer miatt halt meg Erwin Rommel.
  • robgros
    A Wehrmachtnak az volt a problémája, hogy lehetetlent kívántak tőle, magyarul ott legyen mindenhol. Hitler azért a makedónok, rómaiak példájából okulhatott volna( nem célszerű a hadsereget túlságosan szétfeszíteni minden irányba, mert így biztos a katonai vereség).
    Plusz az előrehaladott Parkinson-kór miatt a valóságot is eleve másként mérte fel. Azt azért megnéztem volna, mit szólnak a hadvezérei, ha kiderül, a 'drága' Führer olyan idegrendszeri problémával küszködik, ami abban a korban egyet jelentett a korai halállal( pl. 55 évesen 70 évesnek nézett ki).
  • Fasiszta
    Göring is hibás volt németek veresége miatt.
  • Punkerwork
    neki is volt 1-2 tiszta pillanata
  • I.C.ram
    Goering es az o jo dontesei :D
  • Pluskast
    Volt róla szó sőt tervbe is vették. Göringnek volt köszönhető, hogy nem szálták meg. Elég jó kapcsolatokat ápolt svédországgal (ha jól emlékszem az első felesége svéd voltés ő is élt egy darabig ott).
  • Punkerwork
    ha megveszed folyamatos az ellátás, nem köt le erőket a megszállás gyakorlatilag olcsóbb, és a megszállt terülekről dőlt a pénz (svájcon átmosva)
  • Rundstedt17
    hülye kérdés eleve...egy támadás sosem ok nélküli...majd pont a segítő országot fogja megtámadni...
  • Fasiszta
    Meg azért is nem száltákmeg mert már Hitlernek így is sok katonája levolt
    foglalva Europa sok országában az is márcsak teherlett volna a németekmek.
  • I.C.ram
    najo, azt tulzas volt mondnai, hogy barati orszag volt, de erosen be volt fenyitve svedorszag, es igy engedelmeskedett a nemeteknek, persze titkon a svedek is a szovetsegeseket tamogattak.
  • bazza
    Köszönöm szépen, így már világos! ;)
  • I.C.ram
    tobbe kerul egy megszallas, mint megvenni a nyersanyagot. Foleg egy viszonylag barati orszagtol, aki a norvegok elleni hadmuveleteknel is atengedte a nemet katonakat a teruleten, sot a finnorszag fele tarto egysegeket is. Finneknek meg segitett is a szovjetek ellen. Finnek meg ugye ha nem is volt tengelyhatalmi orszag, de eleg jo pajtasa volt Hitlernek.
  • bazza
    Esetleg akkor nem kellett volna megvennie? Javíts ki kérlek!
  • I.C.ram
    mi erdeke lett volna? Svedek igy is eladtak neki orommel az acelt.
  • bazza
    Egy kérdés: Hitler miért nem támadta meg Svédországot? Tud nekem erről mondani valaki valamit?
  • [NST]Cifu
    Tessék, itt egy korrekt link róla.

Amennyire én tudom, nem bizonyultak túl használhatónak.
  • horthy
    A II. világháboruban voltak rendszeresitve Japán Császári Haditengerészet pl: a Shokaku és Zuikaku repülögép hordozokon 127 mm-es nem irányitott légvédelmi rakéták . Tud-e ezekröl valaki valamit mennyire voltak jók mit tudtak ezek a fegyverek ?
  • [NST]Cifu
    Az USAAF esetében már 1943 környékén voltak Flak Vestek, ezek repeszálló mellények voltak a bombázógépek géppuskás lövészei részére. Ez gyakorlatilag egy műszálas mellény volt, amelynek a mellkasán és a has részén egy fém lemez volt a rétegek között elhelyezve. Nagyon nehéz volt (10-15kg körül), de jól óvta a B-17-es, B-24-es, B-25-ös és B-26-os gépek lövészeit.

A gyalogság számára már a II.Vh elején kért mellényt az US ARMY, de az első modellek túl nehezek és merevek voltak ahhoz, hogy valóban használni lehessen. Az első sikeresnek mondható modell, az M12 csak 1945-ben jelent meg. Ez műszálas mellény volt, amelynek a mellrészében egy vastag aluminium lap volt elhelyezve, a tömege olyan 6 kg körül mozgott.

A videón is látható mellény a szovjet SN széria tagja, SN-38, SN-39, SN-40/40A végül a sorozatban gyártott SN-42. Ez két hengerelt acél lemezt takart, amelyeket szíjak rögzítettek. Az egyik lemez a mellkast és a has felső részét, a másik a has alsó részét és a lágyékot védte. Első sorban a géppisztolylövedékek ellen (MP-38, MP-40) nyújtott védelmet megfelelő távolságból (~100m vagy messzebbről), a puskalövedékek gond nélkül átütötték. A városi harcban jó hasznát vették, de nyílt terepen csak holt súly volt a maga 3,8-4kg-os tömegével.

A német hadsereg tudomásom szerint komolyabban nem foglalkozott védőmellényekkel a gyalogság számára.
  • horthy
    Bocsnat a video linket lehagytam !

http://www.youtube.com/watch?v=GdJtVAmcCBs&feature=related
  • horthy
    Mennyire volt elterjed ez a kisérleti " Body Armor " a azovjet
    hadseregben ? Ki tud rola valamit ? Milyen szinten ált akkoriba a test páncél " ( golyoállo mellény ) technika más hadseregekben ? Mire voltak képesek ezek az eszközök , milyen találatot birtak ki , és mekkora volt a sulyuk ?

• I.C.ram
    Szerintem tulzas hogy harcoltak, inkabb csak bevonultak, mert a lengyelek is kaptak egy darabkat szilezia deli csucskebol.
  • degenerator
    "38-ban a csehszlovak hadsereg harcolt a lengyel hadsereggel is, akik Hitlerrel szovetsegben tamadtak meg a szileziai hatarvideket."

ez a meglepetés erejével ért....:)
  • Fasiszta
    A Don-kanyarban 200000 magyar katona volt.
  • degenerator
    azok a rohadt civilek....
  • Freeda Krueger
    Mindenki más.
  • harcu
    Örülök, hogy ezt az információt megosztottad velünk.
  • harcu
    "Éppen Auschwithban dúltak súlyos tífusz-járványok; a regisztrált halottak 65 %-a tífuszban halt meg. "

A németek nagyon precízek voltak abban is, hogy hogyan lehet meghamisítani az iratokat. Például a háború előtt a zsidóktól nem elkobozták az ingatlanaikat, hanem megvették töredékáron, pár márkáért. Ezek után ki mondja azt, hogy elkobozták, mikor van papír az eladásról? Ja, hogy ezért összeverték őket, aki meg nem írta alá, azt agyonverték, a halál okaként pedig menetrendszerűen tífuszt jegyeztek be? Ez nem szerepel a papírok között.
  • campy
    sziasztok! az én nagyapám testvére a Don-kanyarban halt meg ahonnan a 150 000 Magyar katonából kevesebb mint 50000 tért haza...
  • harcu
    Na, akkor már tudom, hogy a németek voltak a szentek, az amcsik a jók, az oroszok a béke galamblelkű követei, de akkor kik voltak a rosszak?
  • degenerator
    de hiába az élelem, a magyarokkal nem versenyezhettek:)

a barátnőm dédnagyapja németországban került fogságba. az amerikaiak, mikor megtudták, hogy kovács, jó darabig marasztalták. egy olyan házba szállásolták el, ahol egy anya, és fiatal lánya lakott...hogy is fogalmazzak....egyszerre volt "jóban" mindkettővel...:)

nem tudom, miket művelt az öregúr, de mikor erről beszélgettem vele, mindig vigyorgott:)
  • degenerator
    hm....
  • Rundstedt17
    Jah de azért egy kis élemért mindent megtettek nekik a nők...
  • Molnibalage
    Hát ezzel nagyon mellélőttél...
  • horthy
    Te meg azt az idétlen multifos ( egy-két kivételtől eltekintve hulladék népek keveréke ) hamburgerkulturás USA társadálmat véded a Tel-Avivi vezetésű Askenázi ( Izraelita ) származású zászlóvivőivel . Ráadásul ami még szomoru hogy a holokauszt mögé bujva eröltetik Europára ezt a multikulturális baromságot . Mert ugye aki nem akarja befogadni a niggert , cigányt , muzulmánt , zsidot országába az fajgyülölö lehetséges népirtó . Igy meg jol öszekeverik a népeket és " oszd meg és uralkodj " elven azt csinálnak velük amit akarnak . Ha jobban megfigyeled igy is igyekszik Washington megosztani az Europai Uniot hogy csak USA-nak megfelelő politikai és gazdasági döntéseket hozzon . Az Europai Unio igy is olyan mint egy nagyranött csecsemő amit az USA-ból pelenkáznak . És erről föleg az ottani Zsidó származásu vezetés tehet . Amig Europa nem egységes addig nem veszélyes USA-ra . Ezért hangoztatják , hogy szeressük fogadjuk be az idegeneket akik persze természetesen mint a magyar " cigok " nem tudnak beileszkedni és a le az antiszemitizmussal stb jelszavakat plusz holokauszt rémmeséket . " Oszd meg és uralkodj " egyszerű a játék .
  • I.C.ram
    Ha megnezed, akkor minnel nagyobb joletbol jott egy katona, annal kisebb az esely az atrocitasokra. Kolan, hamburgeren, V8-on nevelkedett amerikai katonak se nagyon eroszakoltak noket. Ez egyszeru szociologia.