15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • Cnut
    Nyugi, én azt értem, de attól még az "igazságos" jelző eléggé távol áll a valóságtól.
    Az meg, hogy "Manapság ez elképzelhetetlen hogy az eredményt látni lehessen.." ha azt a történelmi kor összehasonlítod a jelennel hülyeség. Az egyén szintjén akkor egyáltalán nem volt semmi lehetőséged, nagyjából ugyanolyan szegénységben/gazdagságban haltál meg, mint ahogy születtél, bármennyire tehetséges és szorgalmas voltál. Manapság azért egy hangybokányival élhetsz jobban.
    Ha a kormányzat szintjén hasonlítod össze a kettőt -és te gondolom erre céloztál- akkor akkoriban akármilyen is volt egy király, maradt amíg így vagy úgy meg nem halt. Meg is volt az eredmény, ha megnézed kb. 100 évente lehetett "jó" 20 év.
    Mostmeg 4 évente megvan az elméleti lehetőség a cserére, talán javul az arány.

De én Molnibalage "Egyformán nyúzott mindenkit." mondatára reagáltam, ami egyszerűen nyilvánvalóan nem igaz.
  • Zenty
    Melyik másik királyságba adóztatták nagyon a nemeseket? Felér egy király öngyilkossággal ha minden nemes megutálja. Ennek ellenére szoros pórázon húzta őket is, és döntőbíráskodásoknál akár a parasztok javára is ítélt. Ami régen elképzelhetetlen volt.
    A lényeg amit Molnibalage is mondott. Az erőfeszítések eredménye látható volt. Manapság ez elképzelhetetlen hogy az eredményt látni lehessen..
  • Cnut
    Nehéz :) Mivel a nemeseknek nem kellett adózni. Illetve a rendkívüli hadiadót meg kellett fizetni, ez nem tetszett nekik, de ez elenyésző volt ahhoz képest amivel a jobbágyokat "nyúzta" (kamara haszna 1-ről 3, majd 9 forintra növelése). Na de részemről off vége.
  • bazza
    Csak egy megjegyzés: Az "igazságos Mátyás király" csak halála után, később terjedt el róla. Uralkodása alatt féltek tőle, és nem igazán kedvelték (magas adók, zsoldoshadsereg). De ez hogy tartozik ide? :))
  • Molnibalage
    Egyformán nyúzott mindenkit. Csak éppen látták az eredményét. Ez volt a nagy difi. Nehéz felfogni?
  • Cnut
    Teljesen igazságos volt hogy sokat adóznak a parasztok, a nemesek meg semmit...
  • Zenty
    pff ez melyik bibsi propagandába olvasható?
    Nem hallottál még arról, hogy Mátyás igazságos volt az emberek szemében? A magas adózás révén a sima parasztoknál is igazságot tett.
    Növelte az ország vagyonát, stabil erős hadsereget tartott fent, az emberek jól éltek a közeli országok körülményeihez képest. Kulturálisan, és mindenhogy fejlesztette az országot. Ha diktátor lett volna csak magára költött volna..
  • Gundark 1 1
    Sztálin ugyan azt a "politikát" alkalmazta mint Hitler. A jó dolgok tőle jöttek, ha valami genyóság volt akkor meg a helyi párttitkár vagy valamelyik csatlós műve. Az egyik Sztálin "önéletrajzi" filmben volt, az hogy az egyik képviselő eltás lement vonattal nagyon vidékre, ahol nem volt jó. Mikor az állomáson elindult a vonat rohantak oda az emberek hogy "mondja meg az elvtárs Sztálin elvtársnak hogy mi folyik itt". Az alap az volt hogy az "atyuska" jót akar, de vannak rohadékok akik a saját hasznukat lesik. Ezeket általában ki is végezték :) No meg a közállapotoknak nem nagyon tett jót a hadikommunizmus sem.
  • Rundstedt17
    Hiányozni is fog:d...
  • Molnibalage
    Nem. Azért szerették, mert stabilitás hozott és kiszámíthatóságot. Magas volt az adó, de nem tört be a török és dúlta fel az országot rendszeresen. Érezték, hogy van értelme adózni. Ma valahogy hiányzik ez az érzés..
  • [NST]Cifu
    Az izraeli és kapcsolatos témákkal tessék szépen a Terror topicba fordulni, nem ide való ugyanis. Javaslom, hogy a kevésbé felkészültek kezdjék az 1966-os hsz. elolvasásával, ugyanis egyesekre ráfér a háttértörténet megismerése... :)
  • Zsolo007
    Érdekes hogy hozzám intézted mikor én Mátyást egyáltalán nem védtem

ugyanakkor a nép szerette talán épp abból a megfontolásból hogy nem válogatott nemesek és a köznép mindegyiket kifosztandónak tekintette...

???
  • Rundstedt17
    Érdekes hogy hozzám intézted mikor én Mátyást egyáltalán nem védtem egy sokat akart a szarka de nem bírta úgy jellemezném,halála után semmivé bomlott minden:d.de sztálin műve maradandó maradt egészen az áruló gorbacsovig,a borzalmas jelcinig,Putyin megmentette az oroszokat.
  • Zsolo007
    Érdekes, hogy a Sztálin féle rendszernél azonnal a propagandának tudjátok be, hogy az emberek szerették, míg Mátyásnál ugyanez fel sem merül bennetek....
  • Rundstedt17
    Maradjunk abban amire ki akartam lyukadni hogy Mátyás egy kíméletlen keménykezű uralkodó volt,a magyar akkori elit teljességel szemben állt vele,ugyanakkor a nép szerette talán épp abból a megfontolásból hogy nem válogatott nemesek és a köznép mindegyiket kifosztandónak tekintette...
  • degenerator
    az már nagyon filozófiai téma, hogy mi jó az embereknek, és mi nem. ebbe ne menjünk bele. (erősen nézőpont kérdése)
  • Rundstedt17
    Tudom.Ezt nem vontam kétségbe egyszer sem,a nép szinte mindig imádja a jó propagandával rendelkező diktárort.Én csak azt akartam mondani hogy ha viszont jobban belegondolunk nem volt jó az embereknek,gondolok itt Mátyásra vagy Sztálinra mindketten vaskézzel írányítottak,szerettet még nem jelenti azt hogy jó az embereknek.
  • degenerator
    szakmai szemmel nézve tényleg azok.
  • degenerator
    lehet, hogy nagy illúziókat rombolok le, de a nép imádta sztálint, a propaganda működött rendesen, őbenne látták a szovjetunió megmentőjét, a tévedhetetlen gondos atyuskát. érdemes utánaolvasni a témának, persze nem nyugati forrásokból.
  • horthy
    Köszönhetően az Izraely lobby által irányitott médiának ( sajtó , tévé , rádió ) . Még szerencse hogy az internetet nem uralják még teljes mértékben ! Ezzel még a " Maszat " nevű titkosszolgálatuk se tud mit kezdeni , bár a google-t már probálják befolyásolni hogy az Izrael ellenes weboldalakat ne találja meg . Főleg a holokauszt revizionista szervereket probálják kilőni ( ettől valamiért nagyon reszket a fenekük ) .
  • Wlakos
    Sőt ne csak ne beszéljünk a magyar hősökről, hanem köpködjük is le őket? Magyarkodók! Ki találta ki ezt a szót? Ki használja? Kommunista? Zsidó? Cigány? Akik alapól gyűlölik a Magyarokat? Az 56-os eseményekről sokkal többet kellene beszélni a valóság elferdítése nélkül. Aki magyar hagy magyarkodjon, a Horvát meg hagy horvátkodjon, remélem nem baj az ha valaki szereti hazáját népét? Ezt hívják nacionalizmusnak /mások magyarkodásnak/.http://hu.wikipedia.org/wiki/Nacionalizmus
  • Zsolo007
    "Nyugodj" meg nem csak a magyar médiában terroristák a palesztinok, az egész nyugati világban azok. :/
  • Zenty
    persze soha nem a "zsidók" a felelősek. Véletlenül utálja őket mindenki :)
  • Wlakos
    A terrorista és a hazafi között csak az a különbség, ki melyik oldalról nézi. Az hogy a magyar médiában a palesztinok a terroristák tökéletesen tükrözi kinek a pártján állnak.
  • Rundstedt17
    2743ra.elég is ennyi
  • Rundstedt17
    2731re Putyin valóban példa értékű
  • Rundstedt17
    Imádta?a legendák nem jelentik azt.ilyen alapon az oroszok is imádták sztálint.2,nem a zsidók felelösek a végért hanem a Magyar nemesek uralkodása alatt sorozatos öxeesküvéseket xöttek...
  • Rundstedt17
    Erről film is készült:d.pont arról szólt hogy egy német gyereket kiközösített az oxtály és a környezet is,úgy xerették őket:D.jó bele trafáltál:D
  • qaíwsyedx
    Ezt hadseregnek nevezni enyhén szólva túlzás (szerintem), hogy lehet kb. 3000fő közül 2000 nem harcoló állományban.A magyar hadsereg jelenleg egy pusztulat, nem tudom szerintem itt a térségben is elég gyenge.
  • degenerator
    nem védem a muszlimokat, ugyanolyan ártalmasnak tartom őket az európai kultúrára nézve, mint a cionistákat...melyek nem összekeverendők goldstein nénivel...nem zsidó is lehet cionista, sőt, tudtán kívűl is csinálhatja az egészet...
  • horthy
    Az 1920-as 1930-as években az Izraeliek is angol turistákat robbantgatak ( buszokban , stb ) ! Ők nem voltak terroristák ? Mi ennek a terrorizmusnak a definiciója ? Lényeg ami lényeg hogy ők most Izraelben nemzeti hősők .
  • horthy
    A mostani magyar hadsereg totál ki van herélve , merevedésről még csak ne is beszéljünk az már csak nosztalgia !
  • Rundstedt17
    Végső soron kudarc volt,túlságosan központosított lévén.
  • Rundstedt17
    A magyar hadsereget akkor heréltként kellene bemutatnod,ami roxabb xolgaként:d.
  • Zenty
    a muszlim problémák látható jelenség aminek a háttér okozói a korrupt "cionisták"
  • Rundstedt17
    Évente 1 szer nem sok,de a magyarkodók folyamatosan mint valami agymosók havonta 2xer 56al jönnek.nem a múltba kellene már élni.persze a propaganda megy
  • Zenty
    így van!
    Ha például nem lett volna fehér terror akkor 1920ba a komcsik uraltak volna mindent, és valszeg véglegesen tönkre teszik az országot. Olykor ilyen cselekedettek is kellenek.
    Ha már horthy a neved :) A Horthy rendszer szerintem is jó volt. Nem nevezhető diktatúrának inkább nemzeti központosításnak. Jól is működött csak kár, hogy a háború, és a világválság elrontotta az egészet.
  • Rundstedt17
    A palesztin terroristák sem néznek semmit.Egyébként is mire fel ez a muszlim védelem?Ha jól tudom Európát sokkal inkább fenyegeti a fanatikus cigány módjára xaporodó muszlimok,mint néhány korupt zsidó.
  • Zenty
    mint ahogy most is
  • Molnibalage
    A kanadában és amerikában a földeken dolgozó németek valahogy nem erre emlékeznek. Páran megnősültek és ott is maradtak.