II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Helcat
Azért a 'csatlósállam' kifejezésnek mindíg pejoratív értelme volt (elvtelen, haszonért bármire hajlandó kalandor ország). Mindíg a vesztes vagy ellenséges félre alkalmazták. Vagyis pl. Anglia (innen nézve, még az VSZ terminológiát alkalmazva) a II.vh.-ban az USA szövetségese, a hidegháborúban viszont az USA csatlósa volt.

- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.

Olaszország volt akkor a legcsatlósabb... Mussolíni mindenféle expedíciós hadjáratba kezdett azán hála a legendás olasz morálnak + felszereltságnek mindig a németeknek kelett kihúzni õket a trutyiból.
Igazad van ez korrekt meghatározás a csatlósra.

Nos ez az!Mára az a tudathasádásos helyzet alakult ki,hogy míg a német háborús veszteségek esetén következetesen a legalacsonyabb adat szerepel a legtöbb publikációban(például a Drezda elleni légitámadásnál mindössze 35 ezer halott,ami töredéke a 200-250 ezer bizonyítható áldozatnak)addig a szövetségesek veszteségeinél a mást mutató bizonyítékok ellenére máig megmaradtak a túlzó adatok:guernica,coventry vagy Rotterdam esetében az áldozatok valós számának nyolc-tízszerese szerepel a köztudatban.

Az 1-ik atombombát az Amik Drezdának szánták állitólag! csak tul hamar fejezõdött be a háború európában.
Egyébként tisztában vagyok vele hogy a szövetségesek rohadtul nem voltak sz igazság bajnokai, de talán a két rossz közül még õk voltak a jobbak, õk képviseltek humánusabb értékeket. Pl. most olvastam hogy az elsõ terrorbombázásokat nem a csúnya nácik hanem a britek hajtották végre! Csatlós alatt pedig olyan államot értek amely önmagában nem képes komoly katonai eredmények elérésére, ezért "betársul" valamelyik oldalhoz.

\"If the Tiger does not stop fighting the Elephant, the Elephant will die of exhaustion\" Ho Chi Minh

Csak a másik oldal csatlósa.

\"If the Tiger does not stop fighting the Elephant, the Elephant will die of exhaustion\" Ho Chi Minh

Nem. Úgy értem hogy pl. Ausztrália is csatlós állam volt. CSak a másik oldal csatlósáé.

Igen a háborúban, de a háború eleve egy nem normális dolog, a sok halott megkínzott, eltünt ember pedig beárnyékolja a gyõzelem élményét aki igazából tudta hogy milyen a háború és harcolt benne az mindig azt kívánta hogy legyen vége.
Ha meg nem akkor továbbra is emberek halnak meg egy már elveszett háborúért.
Ez is igaz.Hogy is van a mondás?
Ja megvan:A gyõztesnek medál,a vesztesnek akasztófa jár!

Ez így igaz!De ha megmondják az igazat akkor a morálnak annyi és azzonali vereség jön

Kár azon vitatkozni hogy ki mennyi embert ölt meg a lényeg akkor is uagyan az mind a két fél embereket millióinak halálér feleõs (utólag a gyõztes mindig megtheti hogy felmentse magát a felelõsség alól)

"A háború nem dönti el hogy ki a jó, csak azt dönti el ki marad"

nem emlékszem már ki mondta de igaza volt.
Mint minden más államban németországban pl.: az emberek olyan szintû tudatlanságban éltek( olyan szinten ferdítetek a tényeken és a számokon) hogy még az utolsó hónapokban is várták a gyõzelmett hozó csodafegyvereket és fogalmuk sem volt hogy hogy állnak a frontokon mindenki csak a saját hatásköréig tájékozodhatott.
És még valami a szövetségesek a saját veszteségeiket mindig eltúlozva mondták be a háború után!Míg a jóval több német áldozatott igyekeztek csökkenteni.Pl rá az imént említett Drezda bombázása!

Hogy érted azt hogy Magyarország csatlós állam?Miért az a csatlós akik nem a szövetségesek oldalán állt?Azaz az úgynevezett "igazság bajnokai" oldalán?

A Drezdai bombázás is szörnyû büntény volt!Sõt a legnagyobb a háborúban!

Jólvan nekezdjed már te is. Az atombomba ledobásának városonként kb. 130-140 ezer áldozata volt a holokausztnak 5-6 millió, ez azért nagyságrendi különbség. Azt miért nem kéred hogy emlékezzünk meg pl. a drezdai bombázás áldozatairól? Pedig ott is kb. annyi ember halt meg mint az atombomba ledobásakor.

Én nem dicsértem a jugoszláv partizánokat, csak azt mondtam hogy viszonylag nagy eredményeket értek el, és sokkal többet tettek mint pl. a magyar ellenállás. Jó, mondhatjátok hogy Magyarország csatlós ország volt és ezért eleve nehezebb lehetett egy ellenállást mûködtetni, de ott van a szlovák példa: Szlovákia is csatlós állam volt mégis komoly partizántevékenység bontakozott ott ki.
Mondjuk lehet hogy tájékozatlan vagyok de a norvég ellenállásról csak annyit tudok ami szimoatikus is hogy pl. az összes olyan embert kimenekítették az országból akikre halál várt volna ha németek kezére kerülnek.

LSSAHPAUL
Mint ahogy az afgán illetve iraki, nemsokára libanoni partizánok sem. Csinálnak öngyilkos merényleteket, kevésbé örzött katonai posztot is talán meg meg támadnak de ezzel csak a sajáz népének ártanak, ugyanis a mai usa-izraeli hadsereg sokkal véresebben torolja meg ezeket a polgári lakosságon mint anno a németek. Jól kitalálták hogy átkeresztelték szerencsétleneket terroristákra, betudták õket állítani köztörvényes bünözõknek, vagy még annak se...olyannak akinek semmi joga sincs.. a sok hülye európai nép meg el is hiszi.

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

Szerintem azért az jelentõs, hogy a partizánok miatt hadosztályok voltak lefoglalva a hátországban. Pontos számokat nem tudok, de az bizony érvágás, ha csak 2-3 hadosztályt is félre kell rakni az orosz frontról.

Ha meg csak havonta egy lõszer/üzemanyag szállító konvojt semmisítettek meg a partizánok, az is érzékeny veszteség volt.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

A jugoszláv partizánok sem értek gyakorlatilag el semmit.Amit elértek az is csak szovjet illetve szövetséges segítséggel történt meg.Itt van például Tito.Aki katonai eredményeket ugyannem tudott elérni,de borzalmas kegyetlenséggel rettegetté tette a nevét.A mesebeli Titot ellehet felejteni vagyis a hõs Titot.

Ahogy az elõttem szólók is elmondták úgy értem a francia ellenállókat.Valójában szinte semmilyen francia ellenállás sem létezett.Az egész francia ellenállás hõs történetét a második világháború után találták ki.

norbre
igaz

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Jó igazad van de azért van amit túlzásba visznek.....És van amit elhanyagolnak.....

norbre
ne tessék félreérteni de ha minden katasztrófáról és borzalomról megemlékeznénk, akkor lassan semmi mást nem csinálnánk annyi minden történt/történik

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Épp ez az!Az atombomba ledobása senkit sem érdekel,semmi megemlékezés vagy valami..Pedig még most is van hatása arrafelé a mai napig sok torz gyerek jön a világra!!Bezzeg a holokausztról az évben hatszor hétszer is van megemlékezés

norbre
béke poraikra..

norbre
egy perc néma csend..

Tegnap volt a hirosimai/nagaszaki atomtámadás évfordulója, senki nem emlékezik meg róla?

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Laci73
NKristof:"...Jugoszlávia volt az egyetlen ország, amely partizánjai segítségével saját magát szabadította fel..."

Ez így, ebben a formában nem egészen igaz.

A II Vh (pontosabban a német megszállás) alatt Jugoszlávia nem is létezett, ugyanis részekre szakadt - és a területileg jelentõsen megnövekedett Horvátország mindvégig a náci Németország szövetségese maradt (a horvát usztasák végig a fõképp szerbekbõl /az ún. csetnikekbõl/ álló partizánok ellenségei voltak) Tito már akkor ért el jelentõsebb sikereket, amikor a német és szövetséges erõk visszavonulóban voltak, és rendszeresen kapott légi úton (a már elfoglalat görög és olasz repterekrõl) angolszász szövetségeseitõl ellátmányt. Jugoszláviát a 3. Ukrán Front 1944 október-novemberében meginduló offenzívája szabadította fel teljesen - nézd csak meg a hadmûveleti térképeket.

Emelett Jugoszlávia nem volt annyira fontos terület: össze sem lehet hasonlítani a gazdaságilag sokkal fejletebb, stratégiailag jóval fontosabb Franciaországgal. Jugoszlávia inkább kellemetlen tényezõ volt a németek szemében: ahogy mondják többe került a leves mint a hús (a megszállás és a harcok többe kerültek a németeknek, mint amennyit a jugo területek birtoklása hozott) Mindössze azért szállták meg a németek, mert tartottak egy angolbarát jugo kormány ténykedésétõl. Erre mondják: rossz üzlet volt. Sajnos a szerb csetnikek a háború után a magyar lakosság ellen is brutális, állati (nem, az állat nem csinál olyat) kegyetlenséggel léptek fel. A teljes képhez ez is hozzátartozik - ne dícsérd annyira azokat a jugó partizánokat.

Jelentõs - és igen hõsies - ellenállás szervezõdött Norvégiában is. Nekem õk a kedvenceim. Egy érdekesség: tudtad például hogy Jugoszlávia felett a szovjet és angolszász légierõ többször is összecsapott egymással? És nem véletlen félreértésrõl volt szó!

Szeretem a ráncaimat, mert azt mutatják hogy éltem. Szeretem a beteg rózsákat, Hervadva ha vágynak, a nőket, A sugaras, a bánatos Ősz-időket

[NST]Cifu
Azért ne akard a jugoszláviában állomásozó német erõket a franciaországban állomásozókhoz hasonlítani. Tény, hogy a francia ellenállás nem volt olyan hatékony, mint például a szovjet, és az is, hogy a franciák nemzeti büszkesége erre rájátszik, de ebben semmi meglepõ nincs. Az amerikaiak is fõleg az Omaha partszakaszt emlegetik a D-Nappal kapcsolatban, pedig az csak egy volt a sok közül, de hát itt szállt partra az amerikai haderõ legnagyobb része.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Szerintem úgy értette hogy manapság túldramatizálják a francia ellenállás hatékonyságát. Az valójában alig ért el eredményeket, míg például a szovjet vagy jugoszláv partizánok igen komoly problémákat okoztak a németeknek. Jugoszlávia volt az egyetlen ország, amely partizánjai segítségével saját magát szabadította fel és a szovjet partizánok is nagy területeket tartottak ellenõrzésük alatt a háború folyamán. Ezzel szemben a francia ellenállás tulajdonképpen tehetetlen volt, nem ért el semmilyen je lentõsebb eredményt. Az egyetlen ok amiért állandóan hallunk róluk hogy a franciáknak fene nagy a nemzeti büszkesége és nem bírják ma sem megemészteni hogy a híres hadseregük 1 hónap alatt vereséget szenvedett, ezért találják ki a partizán-legendákat.

LSL
Minél nagyobb célt tûzöl ki magad elé, annál valószínûbb, hogy nem éred el. De csak a nagy tetteket jegyzik le

Amúgy Rundstedt17 mondd már hogy értetted azt az ellenállókkal?

http://lsl925.deviantart.com/gallery/ AMD A10-5800K, Gigabyte GA-F2A85X-UP4, GEIL Value Plus CL9 2*4096/1600 DDR3, Asus HD7770, 2,5TB HDD

Ha nem akartak veszteségeket akkor elképzelni sem tudom, hogy akartak odajutni 1 nap alatt.😊A terveik nem fedték a realitásokat. Aztgondolták séta lessz. Picit emlékeztet a Kubai Disznó-öbölre, bár ott nem számitott a veszteség😄 Amatõr módon oldották meg. /hibázni csak az tud, aki dolgozik./
LSL
Ez csak egy részlet. sajnos a könyv pontos nevére nem emlékszem, de az ss csapatok at vette sorba és írta le a történetét. Kijegyzeteltem azokat a csapatokat, amik normandiában voltak a D napon (makett diorámát akartam csinálni).

http://lsl925.deviantart.com/gallery/ AMD A10-5800K, Gigabyte GA-F2A85X-UP4, GEIL Value Plus CL9 2*4096/1600 DDR3, Asus HD7770, 2,5TB HDD

Korrekt a forrás! Honnan szedted?
Az elõzményeket általában elfelejtik leírni a tisztelt "történészek".

Otto Weidinger: Tulle und Oradour
Aki tud németül annak ajánlom ezt a könyvet. Weidinger ott volt, mint parancsnok.

\"History is always written by the victor and the histories of the losing parties belong to the shrinking circle of those who were there\" Jochen Peiper

LSL
nem tudom milyen legendás ellenállásra gondolsz, de szinte minden forrás megemlíti õket ha francia német megszállásáról van szó. Jó nem voltak öngyilkos akcióik inkább a biztosra mentek, és csak kisebb céljaik voltak.
Találtam egy ilyet:
"A 2. SS hadosztály a Dél Franciaországi Montanauban pihent és június 8.án indult Hitler parancsára normandiába. Több városon haladtak át kisebb partizán akciókat félresöpörve, Tulle városában azonban megálltak. Addig paritán kézen volt (kommunista maquisardok), akik a német helyörséget 40 fõ, öreg frontharcra alkalmatlan katona miután megadták magukat felkoncolták és hulláikat megszentségtelenítették (a levágott nemiszerveiket a szétvert arcukba helyezték). Amikor az ss-ek megérkeztek a partizánok megszöktek. Megtorlásként a németek a falu férfiai közül 99-et felakasztottak. Ezalatt két kiséret nélküli német tisztet elfogtak a partizánok és Oradurba vitték õket. A fogjok egyike megszökött, erre a másikat karóba húzták. Miután a megszökött tiszt jelentette a történteket elindultak Oradurba és találtak egy lemészárolt EÜ könvolyt és a karóba húzott tisztet. Ezért a falu 624 fõjét agyonlõtték (ártatlanokat a partizánok megszöktek)"

Francia ellenállók?Hát a "legendás" francia ellenállás csak a mesékben létezett.

LSL
Nos nagyon sok minden a szövetségesek kezére játszott a partraszállás napján. A vezérkar egyszerre szabadságolta magát, a németek nem gondolták h kitisztul az idõ és mégis át tudnak kelni. Nem szabad elfeljteni a francia ellenállókat sem, akik szbaotálták a távközlést, sineket robbantottak fel, és kisebb hadoszlopokat támadtak meg.
A szövetségesek viszont nem bírtak gyorsan tovább haladni. A hídfõállás utáni földek el voltak árasztva, és a jelntõsebb utak alá voltak aknázva. Szerintem azért is késtek Caen bevételével, mert a hídfõállást is ki kellett építeni. Arról nem is beszélve, hogy a 12. Hitlerjugend beásta magát és meglepõ ellenállást tanusítottak. Montgomeri nem akart túl sok embert veszeteni, ezért légitámadásokat rendelt el és csak miután földig rombolták indult el a katonáival. A térségbe késõn érkezõ páncélos egységek is csak hátráltatták a britteket. Rommel B hadsereg csoportja csak a Führer engedélyével indúlhatott el így jelentõs késéssel érkeztek csak meg. A gerilla harchoz hasonló támadások is összezavarták (Wittmann). Caen ostroma alatt pedig jelentõs erõsítés érkezett, 6. ejtõernyõs ezred.

A szövetségesek Caen bevételét az elsõ! napra tervezték. Ehelyett 1 hónap kellett nekik, mi ez ha nem kudarc. Az a német katonák kitartásán mullott, hogy ilyen eredményeket tudtak elérni akkora hátrányban mint amekkorában voltak. Ha a taktikai döntéseket a tábornokok hozzák és nem Hitler mégtöbb fejfájást okozhattak volna.
LSL
Azt se felejtsd el, hogy franciaországba vonták vissza feltölteni az orosz frontról az egységeket, így azok morált vesztett pihenésre vágyó katonák. Másik, hogy a kényszersorozott lengyel, orosz és más nemzetiségû bakákat állítottak az atlanti fal védésére, akik az elsõ lövés után feladták a harcot. A harmadik dolog, hogy nem nagyon gyakorlatoztak az ottani csapatok lévén nem tartották fenyegetõ arcvonalnak. Tévedtek...
Amúgy a nehézbombázást elvégezték reggel, de olyan felhõs volt az ég, hogy jóval a védelmi vonal mögött csapódtak be a bombák. Pedig csak annyit akartak elérni, hogy a parton begyújtson néhány aknát, és az így keletkezett gödörben a támadók fedezéket találjanak.

Biztos lehetsz benne, hogy kaptak még elõzõ este/aznap hajnalban nehézbombázást és reggel vadászbombázást is a hajótüzérség mellett! =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Gundark
Most már csak azt nem értem 😊 Tudom hogy a tervezett partraszállás elõtt "minimális" idõvel nehézbombázókkal végig akarták veretni a partot. Õket visszaforditották, mert féltek hogy a sajátokat szórják meg. Ez OK. De vajon a vadászbombázók (Hurribomber, Tempest, Typhoon) miért nem csaptak le és a parttól látótávolban lévõ "keményebb" célokat (bunkerek, géppuskaállások, netán ágyúk) és miért nem rakétázták (mégiscsak pontosabb mint a bomba) a nem irányitottjaikkal? Vagy még 250kg-sokkal is leszórhatták volna a védelmet. Egy rácsapás bizonyosan belefért volna, annak ellenére hogy nem tudom hogy mekkora és milyen tipusú légvédelem volt ott kiépitve.

Akárhogy is nézzük..Németországnak nem volt esélye már..28 nemzet harcolt ellene.3 nagyhatalom:Nagy Brittania,a SZU,és az Usa.A bukás szükségszerû volt....

Helcat
Az aknamezõk, tankcsapdák és bunkerek statikus védelmi rendszerek. A második világháborúban ezeket viszonylag gyorsan áttörték a támadók, ha nem voltak mögötte rugalmasan bevethetõ, mozgékony csapatok és kellõen megszervezték az akciót - márpedig Normandiánál jobban egyetlen hadmûveletet sem készítettek elõ.
Az aknák és az akadályok egyébként is csak lassítani tudják a támadást, megállítani nem. Ebben a háborúban (néhány kivételtõl eltekintve) a támadók voltak fölényben a védõkkel szemben, a gépesített csapatok és a légierõ elsöpörhette vagy megkerülhette a védelmet.

Talán az Omaha partszakasz is kevésbé lett volna "véres" ha az amerikaiak nem követnek el két hibát. Nem rendszeresítették az angolok által kifejlesztett speciális jármûveket a Sherman DD-k kivételével, ráadásul ezen a szakaszon a deszanthajók a parttól túl távol tették vízre még ezeket az úszó harckocsikat is, így azok - kettõ kivételével - még a nyílt vízen elsûllyedtek. Ott maradt a gyalogság, közvetlen támogatás nélkül.

Egyébként a szövetségesek éppen azért választották Normandiát, mert a sokkal kedvezõbb Pas-de-Calais térségben a németek már kiépítették az általuk Atlanti Falnak nevezett erõdrendszert, ami azért jelenthetett volna problémát. Persze a propaganda filmekben mindig ez szerepelt. Normandiában ez csak részlegesen vagy sehogyan sem létezett.

- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.

Hát ja volt elterelés bõven. Pont múltkor láttam is egy filmet róla: hatalmas csapatmozgásokat szimuláltak, pl rengeteg emebert mozgattak Scapa Flow-ban, hogy azt higgyék a németek hogy Norvégiában lesz a partraszállás. Ennek ellenére a németeknek több éve volt a felkészülésre és a partszakasz erõsítésére. Az afrikai front megszûnése után pedig nem akárki hanem Rommel ellenõrizte a védelmet. Iszonytosan elaknásították a partot és rengeteg bunkert építettek,egy szélsõséges példa látható a Ryan közlegény megmentésében, mert azért annyira durva nem volt mindenhol a helyzet mint ott. Egyébként én nem is értem hogy sikerülhetett a partraszállás, szerintem simán a németek voltak az esélyesebbek. Az is lehet hogy rosszul gondolom mert még keveset olvastam a témáról.

Helcat
Sorry, tényleg én tudtam rosszul, ez az eset nem Normandiához kapcsolódik:

Operation Mincemeat

Akkor maradnak a gumitankok, farostlemez vadászgépek és a sohasem létezett FUSAG (Elsõ Amerikiai Hadseregcsoport), mint átverés.

hülyeséget írtam egy db SS Hitlerjugend hadosztály volt

Meg Normandiát SS Hitlerjugend hadosztályok is védték, elõször röhögtek is rajtuk az amerikaiak hogy õk nem harcolnak gyerekek ellen de aztán mikor a "srácok" jól seggberúgták õket, rájöttek hogy simán felérnek egy rendes SS hadosztállyal, sõt, még talán jobbak is mert a fiatalokat mindig is jobban meg lehetett hülyíteni a különbözõ ideológiákkal mint az érettebbeket.