II. világháború

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

89
A Wehrmacht a német hadsereg volt, sztem te összekevered az SS-el

Autonómiát Székelyföldnek! \"A szeretet nem szűnik meg soha\" Pál apostol

de mutatták a fritzeket is...és ilyen régi film..hát nem nagyon tudtam megkülönböztetni õket. Meg aztán ugye a cím külföldi,szal...

Michael Schumacher rulz!. Forza Ferrari! \"A gyors győzelem mindig elkapja az embert, nem árt, ha leszállítjuk őket a magaslóról.\" Mike őrnagy. Smackdown vs RAW 08 rulz!

Reklamációt, esetleg hozzászólást csak Privátba fogadok el

Gigabyte EP43-DS3L, Intel Dual Core E5200 @ 4 Ghz, Gigabyte 9800GT OC 512 MB @ 700/975/1860, Kingston 4 GB 800 MHz DDR2 RAM, Samsung 750 GB (32 MB) SATA II

Hitler mindent megtett h gyorsan öngyilkos lehessen. Elõször: egy olyan tank létrehozását akarta, ami elég lomha ahhoz, h a szövetséges tankok mögé kerüljenek (és mivel a hátsóját megtömték minden féle ketyerével, ami megakadályozza a löveg lepattanását a felületrõl) és lelõjjék. De h legyen valami félelmetes benne, egy légvédelmi ágyúból készült löveggel szerelték fel. És ráadásul egy igen gyenge motort kapott, ami gyakra meghibásodott (a gyengébbek kedvéért ez a Tiger-Tigris). Másodszor: 1944-ben, a Normandiai partraszálláson, sündisznó akadályokat telepítetett Rommellel, hogy legyen fedezékük az Amcsiknak. Harmadszor megengedte az Oroszoknak h áttörjenek Sztálingrádnál. Negyedszer: rosszul másoltatta le a T-34-es Orosz tankot (Panther-Párduc). Ötödször: hagyta h elsüjjedjen a Bismark, ahjett, h odaúszott volna, és kiszedte volna a tenger fenekérõl (megtehette volna, vagy ha nem is õ akkor az emberei, hisz õ a "Führer"). Hatodszor: Kis haderõt vitt be Berlinbe, a piszkosmunkát a gyerekekre hagyta. Hetedszer: öngyilkos lett.

UI: Én ezzel nem leszólni akartam a Panthert, és a Tigert, hisz mindkettõ félelmete tank volt (ha valakit érdekel: a világon már csak 4 Tiger van ami be is indul). Berlinben meg mindenhogy igyekezett, és ezért vetett be gyerekeket. És nem is akart öngyilkos lenni (csak azért tette h ne alázzák meg mint Mossulini-t). Meg a sündisznó akadályok is azért voltak, ha dagálykor jönnek a szövetségesek, és akkor ráfutnak a hajók... Ezt csak azért írtam le h lehessen egyett nevetni (ha van olyan aki röhög ezen), és ezt az utóiratot meg azért, h ne higgyétek azt, h rossul ismerem a Második Világháború-t.<#violent><#guluszem1><#gun><#buck>

Gigabyte EP43-DS3L, Intel Dual Core E5200 @ 4 Ghz, Gigabyte 9800GT OC 512 MB @ 700/975/1860, Kingston 4 GB 800 MHz DDR2 RAM, Samsung 750 GB (32 MB) SATA II

Mersant
hát itt max az oroszok irtottak...

A te urad békét és megbocsátást tanít, az enyém véres bosszút és a hatalom igazát.

El Día de la Libertad. Nuestro Ejército. - a lá német hadsereg 😄 remélem nem sértek meg senkit ezzel a kis videóval, mivel Wermacht és hát ugye khm...kitudja kinél mik történtek a második világháborúban a családjával.d.e gondoltam miért ne lásson a nép a Wermachtról is egyet, csak lehet1-t....

Michael Schumacher rulz!. Forza Ferrari! \"A gyors győzelem mindig elkapja az embert, nem árt, ha leszállítjuk őket a magaslóról.\" Mike őrnagy. Smackdown vs RAW 08 rulz!

nm<#wink>..ilyet még találsz ott1csomót,ahonnét linkeltem..csak gondoltam ezek a legjobbak,vagy legalábbis yok...ez a Tora-Tora nagyon tetszett,érdekes kis dokumentum film volt,csak kárhogy angol<#shakehead>....nem sokat értettem belõle

Zsolo007
Thx a linkeket, megnéztem mindet, érdekesek....

Annyi érdekesség van az utolsóban, hogy abból az jön le, hogy Japán a két atombomba miatt adta meg magát. Ez viszont nem igaz.

na én is beírok ide. Találtam pár yo kis filmet a google video izén és gondoltam ezt berakon ide:

New Reservists Swell of Amerian Navy (Etc.) 1943

meg ezt:

Japanese Kamikaze Attack - National Archives

ezt ajánlom mindenki figyelmébe. 'óra legalább a múvi,de sok érdekesség van benne..igaz,angolul. Ha esetleg tud valaki iyleneket magyarul is,szóljon:

History Channel presents:Tora, Tora, Tora: The True Story of Pearl Harbor

Mersant
ja, utána olvastam még én is, volt ahol nem említenek repülõt ,de többhelyen szintén Typhoonról írnak....szal ez már sosem fog kiderülni.

A te urad békét és megbocsátást tanít, az enyém véres bosszút és a hatalom igazát.

Helcat
Számos ász "kill"-hez hasonlóan Wittmann legyõzését is több egység a sajátjának tulajdonítja. A repülõgépes verziót a legutóbbi kutatások tudtommal cáfolják - a szövetséges légierõ nem jelentett levadászott tankot ebbõl a térségbõl. Biztosat senki sem tud.
Egy kép a szóban forgó páncélos roncsáról:

Az idézet némileg következetlen. Csodabogár óta tudjuk, hogy a Tigris hátulról sebezhetõ a normál Sherman számára is, nem kell Firefly. Másrészt a tornyot csak egy belsõ lõszerrobbanás dobhatta így le, ahhoz nem kell feltétlenül a tornyot átlõni.
Az persze kétségtelen, hogy ekkorra már a szövetséges vadászbombázók voltak a legveszélyesebbek a német páncélosok számára a nyugati fronton. Ezért engedhették meg maguknak azt a "luxust" az angolszászok, hogy elsõsorban a közepes kategórát fejlesztették a harckocsiknál. Viszont néha meg kellett fizetniük az árat.

Egy kép Wittmannról, mint a legsikeresebb harckocsizóról:

És a gyõzelmi listája:
legalább 138 harckocsi (keleti és nyugati front)
141 löveg
ismeretlen számú páncélozott jármû

- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.

Mersant
en meg ezt olvastam:

"Nem volt szemtanú, vagy túlélõ, aki pontos leírást adhatott volna arról, hogy mi is történt a végzetes napon. Sokan a brit Northamptonshire Yeomanry "A" századának tulajdonították Wittmann legyõzését, akik állítólag egy Sherman VC Firefly harckocsi 17 fontos ágyújával lõtték ki a Tigert. Bár mások szerint kétséges, hogy a századnak lett volna egyáltalán Firefly páncélosa. De ugyanezt a dicsõséget más egységek is szeretnék maguknak tudni, mint pl. az 1. lengyel páncélos hadosztály, és a 4. kanadai páncélos hadosztály.

De a legvalószínûbb az, hogy a Királyi Légierõ egy Hawker Typhoon csatarepülõgépe lõtte ki egy páncéltörõ rakétával. A rakéta átütötte a Tiger hátsó részének 25mm vastagságú páncélját, és felrobbantotta a motorblokkot, a második robbanás pedig elérte a harckocsi lõszertárolóját, megölte a személyzetet és a levegõbe repítette a lövegtornyot.

Nemrégiben kiadták Wittmann egyik bajtársának visszaemlékezéseit. Ebben leírja, hogy a 101. SS Panzer Abteilungen katonáival együtt õ is ott volt, amikor Wittmann kilõtt harckocsiját megtalálták. A nyomokból ítélve repülõ okozhatta a páncélos pusztulását, ahogy aznap (1944. augusztus 8-án) még 134 másik német páncélos pusztulását is. (Ebben az idõben a nyugati fronton leginkább már a vadász- és csatarepülõgépek pusztították legnagyobb számban a német haderõt.) 1945-ben egy Serge Varin nevezetû úriember megtalálta a 007-es roncsait és le is fényképezte. Ez újabb bizonyítékul szolgál a repülõgép elmélet pártolói számára. A két képen látszik, hogy a lerepült lövegtornyon nincs igazán sérülés, ez pedig elképzelhetetlen lenne, ha harckocsiágyútól kapott volna találatot."

Mersant
mirol beszelsz ember?! 1 szoval sem mondtam hogy nem voltak, tudom hogy ovek volt a legter, en csak a 2perces hulyesegedre reagaltam hogy volt hogy orak mulva sem volt repcsi mint a peldanal amit leirtam...ennyi. te ertelmezed ferre a dolgokat, de attol nem tunsz okosabbnak, szal ne eroltesd...;-)

Helcat
Nos, speciel Wittmann végzetét nem a szövetséges légierõ jelentette:
"(1944) Augusztus 8.-án Wittmann bevette a Caen-Falaise út mentén található Cintheaux-t. Az est folyamán azonban nyolc Sherman támadt harckocsijára. Kettõt kilõtt és egyet megbénított, mikor a többi öt tûz alá vette. Nem voltak túlélõk. Wittmannt és személyzetének többi tagját Gaumesnil falucska mellett temették el egy tömegsírba. Egy héttel késõbb a falaise-i katlant elvágták, és hamarosan az ott harcoló többi Tigris kezelõi is osztoztak Wittmann sorsában."

Ebbõl is látszik, hogy Németország stratégiai szinten veszítette el a harcot. Igazából rá voltak kényszerítve, hogy a rizikós, új fejlesztéseket vessék be, ezzel ellensúlyozva a többfrontos háborút és az ellenség szinte végtelen kapacitását.
De mint látható, ez sem segített. Bármekkora gyõzelmet arattak is, rövid idõ múlva fordult a kocka - és onnan már nem volt visszaút.

- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.

Csak az a gáz, hogy elõbb-utóbb, de odaértek a repülõk. Mármint az akciófilmekben, ugye? Mert a valóságban szövetséges repülõk az égen sem voltak, de most már ezt is megtudtam tõled.
Az angolszász taktika az elmúlt 60-70 évben nem sokat változott, derítsd fel, robbants fel apró cafatokra tüzérséggel és légierõvel, majd menj oda, és foglald el. Amikor tudják, ezt a taktikát alkalmazzák, lsd. 2. vh, Korea, Vietnam, Közel-Keleten háborúk. Ennek köszönhetõen az amerikai veszteségek az elsõ és a második világháborúban összesen nem érték el a polgárháború áldozatainak a számát.
Ok! Értem! 😉

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

I.C.ram
Ez a tigris kéziökönyv nekem is megvan, vannak benne jó mókák! 😄
Mersant
bocs hogy érthetetlen de megzavartak...<#idiota>

Mersant
tudom hogy ne, de ezt a hancu 2 percet írt 1 viccnek szán kommnetjébe és arra írtam hogy "kicsit" lassabban értek oda...;-)

kis érdekesség németül tudóknak: tigris

Jaja, a szövetséges légifölény nem akciófilmekbõl volt merítve...

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Vicces fiú vagy te, csak jól titkolod. 😞

"Ezért a teljesitményért újra elõléptették - megkapta a kardokat is a lovagkeresztjéhez. Wittman itt tulajdonképpen az angol 22. páncélosdandár két zászlóalját semmisitette meg. De nem örülhetett sokáig - az angolok hamarosan visszatértek, és a szó szoros értelmében "kirobbantották" Wittmant Villers-Bocage- ból - 266 angol repülõgép 1100 tonna bombát dobott a falura.
"
Mersant
talán ott voltál? túl sokat nézel amerikai filmeket :-)
mint ahogy alább cifu említette sem ember, sem anyag nem állt a rendelkezésükre nem nagyon válogathattak a németek, hogy mit használjanak ,nem volt sem idelyük, sem helyük fejleszteni, 1-2 éven belül a tigrisek is kiforrották volna magukat mint ahogy a panzerIV-eknek is évekre volt ehhez szükségük...:

Im Jahre 1934 begann unter der Bezeichnung "Bataillonsführerwagen" (BW) die Entwicklung eines Geschütz-Kampfwagens, der mit einer 7,5-cm-Kanone bewaffnet sein sollte. Ab 1935 erhielt diese Entwicklung den Namen "Panzer IV".

annyit tesz, hogy 1935ben kezdték fejleszteni, amirõl most beszélünk 44et írunk

Das Holzmodell wurde im Oktober 1943 fertig, die ersten Versuchsmuster gingen dem Waffenamt im November 1943 zu. Der mit fünf Mann Besatzung ausgestattete »Tiger-II«-Panzer erhielt den Suggestivnamen »Königstiger«

ez pedig arról szól hogy a királytigrisnek 43ban még csak a fa modelje volt kész!!! <#wink>

Kivételek mindig vannak, de tény, hogy a szövetségesek a páncélosok kilövésére a légierõt alkalmazták inkább, mint a tankjaikat. Ez az eset meg tipikusan egy elb@szott angol akció volt, amikor felderítés nélkül belerohantak a lesben álló németekbe.
[NST]Cifu
Biztos, hogy veszteséggel, de most gondolj bele, hogy a 30 Királytigrisbõl kitellõ Párducmennyiség mit darált volna.

Akkoriban a németek már a megfelelõen kiképzett emberanyagból is szûkösen álltak. Van 30 királytigris helyett 60 Párduc (bár ez a 2x szorzó túlzás, ám legyen), ez annyit tesz, hogy cirka kétszer annyi személyzetett is kell biztosítani. Ez nem volt olyan egyszerû már 1943 második felétõl...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Mersant
nem mindíg jött a légitámogatás:
Június 13-án 8.00-kor az ellenséges harckocsik - a 3. Country of London Yeomanry (az angol 22. harckocsidandár egy harckocsizó és egy gépesített lövészzászlóalja) - egy Cromwell, Stuart harckocsikkal és négy Sherman Firefly páncélossal felszerelt osztaga haladt felfelé az úton. Wittmann elhatározta, hogy felderíti a helyzetet és az ellenséget megkerülve behatol a faluba. Majdnem azonnal beleütközött három ellenséges harckocsiba négy közül, és ki is lõtte azokat 88 mm-es lövegével. A negyedik angol pácélos az útról befarolt egy gyümölcsösbe, és a parancsnok, Pat Dyas százados, illetve tüzére kénytelen volt tétlenül végignézni, ahogy Wittmann Tigere, amelynek oldala ilyen távolságból sebezhetõ lett volna, elhalad mellettük.
Wittmann a falu központjába tartott, ahol összecsapott a "B" osztag ott állomásozó harckocsijaival, és legalább egy találatot kapott egy Sherman Fireflytól. ( Megjegyzés: A Sherman Firefly 17 fontos ágyújával képes volt megsemmisíteni egy Tigert, akár szembõl is. ) Ekkor hátramenetbe kapcsolt, és egyenesen Dyas harckocsija felé vette az irányt, amely kétszer (sikertelenül) rálõtt 75-mm-es lövegével, mielõtt a Tiger végleg elintézte volna.
Wittmann lefordult az útról, és elindult visszafelé a domboldalon. Elõször kilõtt egy, az oszlop hadtápját szállító féllánctalpast, majd figyelmét az "A" osztag Firefly harckocsijai felé fordította. Ekkor lépett színre az osztag többi páncélosa. Wittmann lassan végighaladt az oszlop mentén, miközben kilõtte mind a 25 jármûvet, majd visszafordult a faluba, ekkor már két további Tiger és egy PzKpfw. IV.-es társaságában. Ekkor azonban csapdába került, és bal oldali lánctalpa páncéltörõ-találatot kapott a szûk utcákon.
Wittmann és a kezelõszemélyzet többi tagja otthagyta a sérült harckocsit. Az SS-Obersturmführer felismerte, hogy ebben a szektorban lehetõség van az angol támadás megállítására, így gyalog elindult a Panzer Lehr hadosztály mintegy 6 km-re lévõ fõhadiszállásának irányába. Egy század PzKpfw.IV.-essel tért vissza, melyeket Möbius Tigereivel erõsített meg. A falut kisebb veszteségek árán visszafoglalták, és mintegy 100 foglyot ejtettek...

Kb. úgy zajlott, hogy:

-Megtámadott egy Tigrincs, légitámadást kérek az XXX koorditánára.
-Rendben, légitámadás megy, várható idõ 2 perc.
Két percen belül az állandóan levegõben levõ Typhoon csoport kilõtte a 8-16-32 rakétáját, vagy ledobott pár 500-1000 fontos bombát, a Tigris elkezdett füstölögni, a megtámadott ellenség meg ment tovább.
Mersant
persze, de ezt mond annak aki berosálva kuporog 1 árokban és várja a repcsiket hogy kiszedjék a tigrist, mert a páncéltörõje lepattan róla <#smile>

"és földrõl õket nemigen lehetett kiszedni, akkor ez az õ javukra szól. nem mindegy hogy 1 csata közepén meg kell e várni a légi támogatást, ha egyáltalán fel tudnak szállni az idõjárás miatt, vagy sem... tény hogy rengeteg hibájuk volt ezeknek a tankoknak, de a szemtõl szembeni harcban nem volt ellenfelük"

Momentum nem sok ilyentén nehezítése volt a szövetségeseknek. Néha beszólt a rossz idõ, pl.: Ardenneknél, de összességében több IL2 meg Typhoon volt az égen, mint amit elviseltek a németek...

Ha így gondolkoztak volna mint én, mertek volna fejleszteni, de sorozatgyártásban csak a kiforrott dolgokat nyomták volna.

Tehát fejlesztgethették volna tovább is azt a Királytigrist, mielõtt legyártják a fronta szánva, nem pedig felpeccselgetni a fronton lévõket, mert egy bughalmaz.

Mersant
ha igy gondolkodtak volna mint te, akkor meg mindig harciszekeren tolnak a haborukat, mert senki nem merne fejleszteni...a fejlesztes meg azzal jar hogy eleinte beteges a dolog, a hibakat kijavitani meg mar nem volt idejuk, sem kapacitasuk. az hogy benzinnel ment az oszes tankjuk az alapbol gaz volt...
ha meg azt nezzuk hogy 6 királytigris kevesebbet fogyaszt mint 30 párduc, és földrõl õket nemigen lehetett kiszedni, akkor ez az õ javukra szól. nem mindegy hogy 1 csata közepén meg kell e várni a légi támogatást, ha egyáltalán fel tudnak szállni az idõjárás miatt, vagy sem... tény hogy rengeteg hibájuk volt ezeknek a tankoknak, de a szemtõl szembeni harcban nem volt ellenfelük

😮

Ja, és az a 6 db. Királytigris elment egy olyan helyre, ahol nem volt út, szépen sorban elakadtak, s ha épp az ellenség közel volt, felrobbantgatták õket a saját személyzeteik...

A Királytigris túl nehéz volt, rossz volt a talajnyomási együtthatója, gyenge volt a motor a nagy tömegéhez, sokat fogyasztott. S igazából maga a páncélvédettség és a tûzerõ nem ér sokat, ha amíg eljut a frontra 10, addig lerobban 4, aztán a fronton egyet sem lõnek ki földrõl, de visszavonulás közben 3-4et a saját személyzet robbant fel, mert lerobban. A maradékot meg elintézi a légierõ.

Ezzel az erõvel és pénzzel, meg nyersanyaggal felállíthattak volna 30-40 Párducot is. Meg ki tudja mennyi mobil légvédelmet. A németeknek a megalomániája valami csúcs volt. Inkább 30 db. Királytigris, mint 100 Párduc, meg egy rakat Ostwind, meg akármi.

A #1122-re meg annyit, hogy Barkmann egy Pz-V auf G-vel egy fa alól kiszedett vagy 4-6 szövetséges harckocsit, aztán az erõsítésüket is. Erre kértek légicsapást arra az egy páncélosra, a bomba mellé esett, a lánctalp megsérült. Este visszalopózott hozzá a személyzete, megjavították a lánctalpat és leléptek.

Akkor 30 db. párduc, amikben nem csak ász van, is képes lett volna megsemmisíteni egy jó adag harckocsit. Biztos, hogy veszteséggel, de most gondolj bele, hogy a 30 Királytigrisbõl kitellõ Párducmennyiség mit darált volna.

A sok lúd disznót gyõz elv érvényesült.

bigfoot
egyebként nem úgy van hogy a gyártott 40e t34 bõl a németek 30e lõttek ki?

Pluskast
Úgy kb 10000 körül. Mondjuk ennyi sem lett volna ha az amik nem dobják ki rossz helyen a csapataikat az Omaha partszakaszon.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Azért az jellemzõ, hogy a németek 3500 / 6000 harckocsival támadtak (az adatok ellentmondóak), a szovjetek meg 22000-rel védekeztek. Ezekbõl kb. 2000 volt T-34 / KV-1 és KV-2. Az elsõ évben szinte az összes harckocsit elvesztették, de 1945-re a szovjet hadsereg kb. 17000 korszerû, zömmel T-34-es harckocsival rendelkezett. A háború alatt kb. 30-40 ezer T-34-est gyártottak. A háború végére kijött a JSZ-3, amiz a nyugati katonai elemzõk az állukat keresve szemléltek, mert hozzá hasonló harckocsival nem rendelkeztek.
Azért az tagadhatatlan, hogy a német harckocsik összességében gyengébbek voltak a szovjeteknél. A háború elején még csak technikai fölényük sem volt, 1941-1942 elejéig meg a kevés számú T34 és KV bõven sebezhetetlen volt a zömmel PzIII, PzII és T-38-asokkal felfegyverzett németeknek. Aztán a késõbb megjelenõ PzIV L/41-es lövege egalizálta az állást, a szovjetek viszont változtattak a T34-esen és kijött az új modell, változtatott löveggel és változtatott toronnyal, ami megint egyenértékûvé tette a kisszámú PzIV-essel. Bár a német harckocsik fel voltak szerelve rádióval és fejlettebb volt a célzóberendezés, valamint a torony is tágasabb volt, a személyzet pedig jobban el volt szeparálva a munkavégzést tekintve. de a szovjetek a nagy számban épített harckocsik miatt ezt ellensúlyozták. A 42 végén bevetett Tigerek és a 43 elején megjelenõ Pantherek miatt egy idõre a németek fölénybe kerültek, de a harckocsik egyrészt megbízhatatlanok voltak, másrészt a benzinmotor miatt alacsony volt a hatótáv, és a teljesítmény is gyenge volt a jármûvek tömegéhez képest. (Ez mondjuk minden német harckocsira jellemzõ volt. Bezzeg ma minden korszerû harckocsi német dízelmotorral megy, kivéve az M1-et). A szovjetek hamar reagáltak, a 122 és 152 mm-es rohamlöveggyártásukat felfuttatták, a KV-t és a T34-est felszerelték 85 mm-es löveggel, valamint 1944-es kijött a JS széria a jobb, de drágább 100 mm-es löveg helyett 122 mm-essel. Ezzel a fegyverzettel bármilyen harckocsi kilövésére képessé váltak a szovjetek. Persze a JS széria is küzdött gyermekbetegségekkel, a legsúlyosabb a kevés lövedék (28db) és az osztott löszer, valamint a rossz minõségû gyártás miatt az orrpáncél képest volt szétnyílni a hegesztés mentén egy pontos találatot követõen. A szovjetek a németekhez hasonlóan a nehéz harckocsijaikat mindig a kritikus pontokban vetették be, ott, ahol a nagyszámú T34-esek nem bírtak az ellenséggel - pl. mert a németek is ott vetették be a hasonlóan önálló csapatokba sorolt nehéz Tiger B-ket. 1944-tõl a német harckocsik technikailag még jobban felülmúlták a szovjeteket, de azok sokkal nagyobb harcértéket tudtak felmutatni a nagyobb hatótáv, a dízelmotor és a könnyebb gyárthatóság miatt. Ugyanekkorra a szovjet és az angolszász légierõ lényegében elsöpörte a Luftwaffét, a vadászbombázók és csatarepülõk tömegével végeztek a német páncélosokkal. Ekkorra a Wermacht fõleg rohamlöveget gyártott, mert olcsóbb volt, a hangsúly a védekezésen volt, ott pedig jól beváltak a konstrukciók. Itt elõnyös volt az alacsonyabb magasság, a döntött páncélzat, a torony hiánya miatti egyszerûbb szerkezet, és az, hogy kiforrott, de elavult alvázakra építve lényegében az eredeti ütemben fenn tudták tartani a gyártás ütemét, így folyamatosan fegyverzettel tudták ellátni a csapatokat.
kb. 112365.5
a normandiai partraszálásnál hány ember halt meg kb?

Mersant
hát nem egészen így van, pl. 6db!!! királytigris összefutott kb. 100 ellenséges páncélossal (típust nem mondtak) 38-at kilõttek közülük, a többi lelépett, a tigrisek mind túlélték... (sajnos nem emléxem, hogy hol hallottam/olvastam, de ez megmaradt bennem)

olvasgatásra: link

németül: lexikon der wehrmacht

[NST]Cifu
Köszi, a linkeket ismerem. 😊

A királytigris sem lett volna csõd, képességei igazán lenyûgözõek voltak, csak éppen egy apró probléma volt vele: amikor hadba került, akkor már nem a Luftwaffe uralta a légteret.

A vadászpárduc és társai nem voltak rossz harcjármûvek, az Elefántok feleslegessé vált Porsche-féle tigris alvázakból készültek, a Királytigris pedig mint harckocsi nagyon is hatékony volt (igaz mint fent említettem, megfelelõ körülmények között). Nem lehetett volna egészében átállni a Párducra, fõleg hogy istenigazából idõ kellett, amíg kiforrta magát. Ahhoz valami olyan szinten kellett volna gyártani õket, ahogy az oroszok gyártották a T-34-eseket. Csakhogy az oroszok képesek voltak úgy gyártani a T-34-eseket, mivel egyszerû volt, mint a bot. A Párduc viszont nem, ezért írtam lent, hogy ilyen szinten valószinüleg sose lettek volna képesek a sorozatgyártásra...

A rohamlövegekért tényleg kár lett volna!
De a Királytigris egy csõd volt. Igazából a védekezõ harcokban jól jöhetett, bizonyos helyzetekben, mint mozgó bunkerbe fészkelt tankelhárító löveg.

A gyártást meg benéztem egy hónappal =).

"Nem hiszem, hogy a Panthert valaha is gyárthatták volna olyan ütemben, mint a Pz IV.-eseket (8-10e Pantherhez ilyen ütemre lett volna szükség). Bonyolultabb, nehezebb, összetettebb jármû volt."

Azért abban egyetértesz, hogy jobban jártak volna, ha az összes Elefánt, Vadászpárduc, Vadásztigris, Tigris2 és akár PZIII-IV helyett Késõi párducokat gyártják tömegesen?

Egyébként itt egy jó kis Tigris oldal!

Egyéb oldal

bigfoot
mi a véleményetek a discoveryn menõ 2.vh sorozatokról?
pl Hitler tábornokai
Háborús fegyverek

[NST]Cifu
Sem a gyorsabb, sem az egyszerûbb nem vált be viszont, ha jól tudom, ezért lett végüli a Pz VI.B ferdepáncélos. 😊

joebacsi
nem úgy volt, hogy figyelembe vették, de ugyanúgy figyelembe vették aztis, hogy az akkori gyártástechnológiával sokkal gyorsabb és egyszerûbb elõállítani merõleges páncélzatú harckocsikat, és mivel ígyis a korának megfelelõ védettséget biztosított, maradtak a merõlegesnél?
ezért volt szenzációs az, hogy a ruszkik a t34eseket annak ellenére tudták rendkívül hatékonyan (gyorsan) gyártani, hogy az döntött páncélzattal rendelkezett...

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

[NST]Cifu
Egyébként van valami infótok arról, hogy a Tigris miért lett számozásilag késõbbi, de gyártásilag korábbi mint a párduc?

Pz V. - Párduc a'la VK3002(MAN), sorozatgyártásáról döntöttek 1942 Május 14.
Pz VI. - Tigris a'la VK4501(Henschel), sorozatgyártásáról döntöttek 1942 Július

Ha a Tigrist simán úgy hagyják, ahogy volt, de ferde páncéllemezekkel látják el, s nem a mindenhol merõlegest, akkor sokkal ütõképesebb lett volna, mint ahogy így is lett.

A Tigris fejlesztésénél nem vették figyelembe még a ferde páncélkialakítást, tehát ugyanazt a felépítést alkalmazták, mint a Pz IV. és a korábbi német harckocsikon alkalmazva volt. A ferde páncélzat a királytigrisnél jelent meg késõbb még.

[NST]Cifu
"ha csak és kizárólag a Párducok FEJLESZÉSÉT és tömeggyártását csinálják"

Ha meg ezt emeljük ki, akkor elbukik a rohamlövegek fejlesztése, a királytigris fejlesztése és a többi. Nem lett volna túl jó csere...

Azért mondjuk 8-10.000 Panther a sok mozgó erõdhöz képest ki is jöhetett volna pénzileg.

Nem hiszem, hogy a Panthert valaha is gyárthatták volna olyan ütemben, mint a Pz IV.-eseket (8-10e Pantherhez ilyen ütemre lett volna szükség). Bonyolultabb, nehezebb, összetettebb jármû volt.

Ez mondjuk igaz. Bár talán a párduc 75mm-s hosszúcsövûje hátulról, vagy akár oldalról kedvezõ szögbõl is megtette volna a magáét. Vagy a túl késõn kezdett PárducII program lehetett volna adu.

"A lehetett volna" szerencsétlen szófordulat. Lett volna =). Egyébként van valami infótok arról, hogy a Tigris miért lett számozásilag késõbbi, de gyártásilag korábbi mint a párduc? Technikailag volt szarvashibája is, amit pont a párducban orvosoltak. A ferde páncélzat megnövekedett védereje. Ha a Tigrist simán úgy hagyják, ahogy volt, de ferde páncéllemezekkel látják el, s nem a mindenhol merõlegest, akkor sokkal ütõképesebb lett volna, mint ahogy így is lett.

Gyak. nem kellett volna annyi páncélt felrakni rá, ha a véderõt megnövelik a ferde lemezekkel. Így kisebb lett volna az össztömege, jobb a menetteljesítménye.

A Kingtigereket fõképpen repülõk szedték ki, vagy elakadtak, és fel kellett õket robbantani, harckocsik által kevés veszett oda. Ennek ellenére a szovjet JS szériával felvették a versenyt és eléggé megritkitották õket. Erre a Pz IV-esek nem lettek volna képesek.
"Valahol a Bf-109G környékén teljesen kifújt már a messzer. Csaknem 10 éve finomítgatott gép volt, amely már régen elérte azt, amit ki lehetett hozni belõle. "

Csakúgy, mint a Spitfire. Amúgy a korban megfelelõ Spitnek a Messer mindig kihívás volt, egyik sem nõtt a másik fölé, valamiben mindig jobb volt, mint a másik, egyéb esetben meg rosszabb, de kb. egyformák voltak. A Fw-190 egyértelmûen jobb volt, de jobban megérte a Messer gyártása, mint átállni, addig is a fronton lévõ alakulatok nem tudtak volna gépet kapni... szóval inkább gyártották tovább. Ez volt az egyik legracionálisabb döntése a németeknek.

A P-51 nem volt jobb gép, csak a maga feladatkörében, ami a hosszú távú kísérõ szerepkör volt. Itt tényleg nagyot alkotott, de repülési jellemzõi nem voltak jobbak egy Messernél vagy egy Spitnél, ráadásul ez utóbbival azonos motor is hajtotta. (A Messzer motorja meg mûszakilag jóval fejlettebb volt a Merlinnél). Mindezek ellenére a repülõk összehasonlítása elég nehéz, mivel kismillió jellemzõjük van, és mindig a szerepkörüket kell nézni.

A PzIV G/H széria lényege az olcsósága, könnyû gyárthatósága és megbízhatósága volt, ráadásul potens volt a szovjet harckocsikkal szemben (Ezek a jellemzõi a szovjet T-34-es szériának is). A háború végén a németek azért futtatták fel a rohamlövek gyártást, mert jóval olcsóbb volt és egyszerûbben gyártható, és ha megnézzük, a legtöbbje a 75-ös löveg L/4X-es változatát hordozta, rosszabb páncélvédettség mellett, mint a Pz IV-esek.
Egyébként szerintem a ~10.000 db. PZIV-el több eredményt értek el, mint a kb. 50 db. vadásztigrissel, meg a 150-300 db. TigrisII-vel együttvéve. S ha így nézzük, egy késõi párductipus tömeggyártásával lehengerlõ haderõre tehettek volna szert. Azért mondjuk 8-10.000 Panther a sok mozgó erõdhöz képest ki is jöhetett volna pénzileg.