15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
uwu #4091 Neked szerintem teljesen mindegy milyen rendszer van, te mindíg félni fogsz, és téveszméket gyártasz magadnak, hogy legyen mitől félned.
Itt senki nem fog téged börtönbe zárni, és megkínozni, ha másképp gondolkozol.
Régen is könnyebb volt hülyének lenni, és nem tudni a dolgokról, most is az, ebben semmi furcsa nincs, ez mindíg így lesz. Neked nem kell olyannak lenned, ha nem akarsz. Sokan választják azt az utat, ők igénytelenek, nekik elég annyi is. Ha nem állsz be a sorba, annak nem lesz semmi életveszélyes következménye
Az, hogy olyan dolgoktól félsz, amit te találsz ki magadnak, nem a rendszer hibája. Az egy dolog hogy a rendszernek az a jó, ha hülye vagy, de nem kötelező.
Régen nagyon sokan átélték amit most te, csak az nem egy elmélet, vagy feltevés volt, hanem a valóság. -
Rundstedt17 #4090 Mérgezett varrótűkkel szórta volna meg a németeket Churchill
"A brit nemzeti levéltárból előkerült feljegyzések alapján Winston Churchill még varrótűkre emlékeztető mérgezett mini dárdákat vetett volna be a németek ellen a második világháborúban. Végül nem ítélték elég hatékonynak a módszert."
A jövőben még várhatóak lesznek hasonló finomságok.... -
Lacusch69 #4089 OFF
Nem tudom, hogy ki miként van vele, de 40 évemből 20-at az egyik, 20-at a másik rendszerben éltem le (már ha rendszer- és nem gengszterváltás volt).
Nem kívánom vissza a régit.
Nem kívánom vissza azt, hogy a boltokban semmi sem volt.
Nem kívánom vissza azt, amikor 14-15 évesen hárman beszélgettünk Simsonokon ülve, a "bütykös taxi" már meg is állt, hogy "mi ez a csoportosulás?"
Nem kívánom vissza azt, amit a párttitkár mondott cégvezető apámnak: "Elvitetlek!" meg "Gondolj a gyerekeidre!"... pedig csak szakmai vita volt köztük...
Nem kívánom vissza azt, hogy egy cégnél gürizzek semmi pénzért...
Nem kívánom vissza a "Dolgozó népet szolgálom!" mondatot...
Ezzel nem azt akartam mondani, hogy "hűdekirály" most itt minden. Nem, egyáltalán nem az. A fent felsoroltakból megmaradtak dolgok, ez tény.
A hatalom pont úgy, mindenáron ragaszkodik a felszínen maradásához, mint régen. Sem akkor, sem most nem válogatott az eszközökben, bár az utóbbi 20évben finomodtak a módszerei.
Politikusaink sikeresen importálták a kapitalizmus szinte az összes rossz tulajdonságát, de a jóból sokkal kevesebbet.
Van erre egy jó meghatározás:
Az a legnagyobb baj a magyar kapitalizmussal, hogy azok építették, akik korábban azzal riogattak, hogy milyen rossz, és pont olyanra, mint amilyennel riogattak...
USA vs. Szu? Egyiktől sem vagyok elszédülve...
De tény, hogy ebből az egyik lehetőséget adott az állampolgárainak a normális emberi életre. Vagy legalábbis az esélyére.
Persze ez nem jelenti azt, hogy "odaát" minden tökéletes. Ott is hazudnak a politikusok, a saját pecsenyéiket sütögetik, csak nagyobb volumenben, mint itt.
Hazudoznak a múltról, jelenről, jövőről. És itt sokan elhiszik.
De sokan elhiszik/elhitték a másik fél még ordasabb hazudozásait...
Közös bennük, hogy a 2.vh után okkal/ok nélkül kikiáltottak főgonosznak egy harmadik felet (amibe mi is beletartoztunk)
Valahol ezt olvastam a 2.vh-ról: két gengszter megvárta, míg két másik gengszter egymásnak esik, majd a rosszabbul állónak segítettek...
Érdekes egy amerikai tiszt erkölcsi véleménye a Pearl Harbour elleni támadásról és a '67-es háborút megnyitó (izraeli) hadműveletről: "Ennek megítélése attól függ, hogy melyik oldalon áll az ember."
Sajnos a sors minket arra ítélt, hogy állandóan segget nyaljunk.
Ha más alternatíva nincs, akkor én az amerikait választom.
Az legalább -vélhetően- fürdött előtte...
-
bgabor #4088 Te meg nyilván valami ifjú baloldali kis köcsög vagy, aki csegevarás pólóban szívja a füvet a szigeten, és közben roppant okosnak képzeli magát.
"Szerintem kapitalista vezető"
Komolyan mintha a '60-as évek rákosi diktatúrájának ócska szövegeit hallanám. Szánalmas. -
Rundstedt17 #4087 A konzumidiótáknak tökéletes. -
Rundstedt17 #4086 Meg sokat ér hogy pofázni lehet,le se szarják. -
remark #4085 Én nem nézem ki belőle azt hogy vezető...
De az biztos hogy nagyon jól érzi magát ebben a fenejó világban. -
remark #4084 Persze kommunizmus és fasizmus alatt azt értem amit ma a köznyelvben értünk alatta. De ezt gondolom nem kell magyarázni. -
Rundstedt17 #4083 Szerintem valami kapitalista vezető és kurva jól érzi magát,le se szarja hogy sokan munkanélküliek,és egész életükre eladósódtak.... -
remark #4082 A legjobb amerikában a "free speech zone". Pl. az X városba látogató elnök fogadására összegyűlt tiltakozó tömeget is azért kellett "free speech zone"-ba terelni, hogy nehogy az utcán véletlenül megsértsék magukat. "For your protection!"
Akinek nem volt tiltakoznivalója az utcán fogadhatta az elnök kocsiját. És persze után a TV-ben is a lelkes tömeget mutatták csak. Kommunizmus v2.0. Aki nem hiszi az gondolja végig. -
tom235 #4081 Mondjuk ezt nem neked üzenem, csak véletlen a válasz gombra mentem, sry. -
remark #4080 És még egy dolog: NEM a régi rendszert sírjuk vissza. Hogy lehetséges az, hogy ezen nem tudtok már túllépni?
1) NEM az volt a jó, hanem a mostani a szar.
2) Valamint a mostani és a régi között (kommunizmus/fasizmus) nagyon-nagyon-nagyon sok a hasonlóság. -
tom235 #4079 Látom néhányan nagyon odavagytok azzal, hogy ma mekkora szólásszabadság van és lehet máshogy is gondolkodni, mintahogyan elvárják. Ez a rendszer sem különb ebből a szempontból, mint a régi. Emlékezzetek csak vissza a nemrég elvitt Budaházy György-re. Vagy említhetném a rendőrök "Sün" akcióját is.És ezek még csak azok amiket a média, újságok bemutatnak. Ki tudja mivan még, amit mi nem látunk? Namost szerintetek ez a szólásszabadság?, én nem hiszem. -
remark #4078 "...hol a koncentrációs tábor?"
Milyen koncentrációs tábor? Még mindig nem érted, ugye? Nem eltűntek a táborok, hanem a kerítést addig vitték kijjebb és kijjebb, míg össze lehetett nyitni őket. Ezt hívjuk ma EU-nak. Vagy ez az USA is. De lesz majd még észak amerikai únió is stb. stb.
Majd meglátod, és akkor érteni fogod. -
remark #4077 De válaszolok a felvetéseidre is:
"A kép amit festesz, alapvetően fals, és erősen érződik rajta, hogy olyan ember írta aki sosem élt diktatúrában."
De éltem. De ha már így nekem szegezted ezt a dolgot, hadd kérdezzem meg, hogy te éltél-e "a diktatúrában"?
"Ugyanis nagyon nem mindegy ugyanis, hogy amerikában élsz, és választhatsz hogy elbutulsz mint az átlag vagy pedig keményen dolgozol és sokra viszed, vagy pedig egy diktatúrában élsz, ahol agyonlőnek ha mást gondolsz/mondasz mint a rendszer, továbbá sok munkával se mész semmire."
Aki keményen dolgozik hogy sokra vigye, azt ma vagy kicsinálják, vagy még jóelőre elbutul és utána keményen dolgozik, és akkor nem csinálják ki (értsd: először csatlakozik a "klubhoz" majd keményen dolgozik, és akkor a ragadozó-pajtikák "megvédik" [kihasználják]). Aki meg kezdetektől fogva buta, vagy csak nincs szerencséje, azt igyis-úgyis bedarálják, pl. elküldik Afganisztánba meghalni. A szerencsésebbeken meg otthon oltóanyagokat tesztelnek.
Az üzleti világ ma olyan mint régen a politika. Kemény szabályok vannak, sokra csak akkor viheted, ha egy nagyobb hal érdekeit szolgálod. Ahogy a másik rendszerben is. Különbség annyi, hogy az üzleti alapú rendszerben jobb a szelekciós módszer, jobb a kiképzés, jobb az ösztönzés. Az erősebb kutya b*szik itt is, ahogy a másikban is. Pont.
"Az egyik helyzetben(amerika) megválaszthatod, hogyan éled az életed, és sok munkával sokat elérhetsz. A másik rendszerben (kommunista diktatúra) agyonlőnek/deportálnak/ellehetetlenítenek ha nem értesz egyet a párttal, és nincs semmilyen választási lehetőséged."
Az egyik helyzetben a szabályok szerint játszol, és akkor ha jól szolgálsz akkor megkapod a koncot, a másik helyzetben pedig a szabályok szerint játszol, és akkor ha jól szolgálsz akkor megkapod a koncot. Különbség?
"Más diktatúrákban ennél is tovább mennek, mint a kommunista kínában ahol a hatvanas években felkutatták és megölték az értelmiségieket, és pol potnál kambodzsában, ahol már a szemüvegeseket és az általános iskolát végzetteket is kivégezték(merthogy értelmiségiek)."
Most fel akarod sorolni azt is hogy az USA az elmúlt mondjuk 100 évben hány helyen irtotta közvetlenül vagy közvetve az embereket? És közben persze ment a paranoid tisztogatás otthon is, ahogy az ma is megfigyelhető. De persze beszélhetünk Európáról is, hogy mikor még "jól ment az üzlet" akkor mennyi embert irtottak ki.
Azt hiszed hogy az elvek megváltoztak és ma már máshogy mennek a dolgok? Hát nem. A módszerek jobbak, és aki hagyja hogy beadják neki a "fájdalomcsillapítót" az nem is veszi észre hogy igazából semmi sem változott. Csak ma már teljesen más fronton zajlik a háború. És sok az áldozat, sok a halott, akik itt élnek közöttünk és halottként szolgálják tovább a rendszert.
"Tényleg nem érzed hogy a két rendszerben finoman szólva nem ugyanakkora mozgástér áll az egyén rendelkezésére?"
Tényleg. Te meg tényleg nem látod hogy mi megy ma a világban? Beszélgettek a "haditechnikáról" itt és máshol, miközben az a technika amivel a szemetek előtt a harcot vívják akkorát fejlődött hogy már fel sem fogjátok hogy mi történik.
"Naná, hogy az amerikai rendszer tökéletlen és képmuatató, de próbálnál csak meg kommunizmusban élni egy hónapig. Egy hétig se bírnád ki."
Ez teljesen irreleváns hogy te mit gondolsz rólam hogy én meddig bírnám ki a kommunizmusban.
"Aki mást állít, és azt mondja, hogy a kettő ugyanolyan, az egyszerűen nincsen tisztában a diktatúrákban uralkodó életviszonyokkal."
Szerintem aki nem tartja valósnak azokat a hasonlóságokat melyekre rámutatunk, az nincs tisztában azzal hogy jelenleg milyen az élet a vidám barakkban (nyugaton). -
#4076 A fizetett ár túl nagy volt érta. Érdkes módon nem diktatórikus államokban elérhető volt ugyanaz amit a Kádár rendszer adott és még több is én nem kellett hozzá elnyomni senkit... -
#4075 Fiam, neked nagyon beteg agyad van. Orvos látott már? Hol vagyok szarban és hol a koncentrációs tábor? Oda mehetek ahova akarok ma. Próbáltad volna 20-22 éve. Még akkor is anyám mikor ment az NSZK-ba kórussal énekelni az igazgatójának kellett aláírni a papírt, hogy anyám megbízható és, hogy haza fog jönni. Ekkor 3 gyerek várta már őt itthon.
Igen, tényleg kura jó rendszer volt... Meddig égetitek még magataokat? -
#4074 Amen.
Egyesek agyára ment a fenenagy szabadság, a "felvilágosult" (egy frászt voltak azok...) emberek gondolkodtak ilyen hülyén az általuk "aranykornak" nevezet hülyeségről. Határtalan képzelőerővel minden szép ami rég volt én nem éltél benne. A valóság mást mutat. -
#4073 Nem meredek a HK 416/417-et az M16 egyenesági leszármazottjának tekinteni?
Az tény, hogy külsőleg hasonlítanak, de a legfőbb dologban, a működési rendszerben inkább hasonlít az ak-ra, mint az M16-ra.
Egyébként ilyen nyugati vs ak témákban mindig a kalasnyikov.hu-n található g36 - ak47 összehasonlítást ajánlom, és hát jobban adok egy katona szavára, mint az ilyen-olyan adatokra, és véleményekre. -
gyuri12 #4072 Ezért mondtam,hogy bizonyos dolgait sírják vissza.
Mamám az egész kommunizmust átélte, és ugyanezt mondja. -
bgabor #4071 Gyanítom szüleid a 70-es, 80-as évek magyar szocializmusában éltek, és abból sírnak vissza néhány dolgot. Tudod, annak nem sok köze volt a valódi kommunista diktatúrához(tudod, magyarország volt a "legvidámabb barakk", itt volt a legenyhébb a rendszer), így a véleményük nem mérvadó.
A mai átlagembernél már azok az egyszerű mindennapi dolgok is kicsapnák a biztosítékot, ami a kommunizmus velejárója volt. Nincs árú a boltban, ha van is, egyfajta és szar minőségű, nincs szólásszbadság, nem lehet külföldre utazni, nincsenek modern fogyasztási cikkek. A hírek egyetlen forrásból érkeznek csak erősen cezúrázva stb. És ezek csak töredékek egy kommunista ország mindennapjainak problémái közül. -
gyuri12 #4070 Azért amit Tibettel műveltek undorító.
Néhány felesleges elemet is meghagytak a kommunizmusból... -
bgabor #4069 Lerágott csont amit írsz. Sok igazság van benne, de a tények attól még mellbevágóan egyszerűek maradnak: Valódi szabadság egyik rendszerben sincs(demokrácia stb), viszont ebben legalább életben maradsz, és nem aláznak/gyilkolnak meg téged meg a családodat. A diktatúrában igen.
Gyanítom más lenne a véleményed ha most nem a kényelmes szobádból írnál a géped előtt ülve, hanem egy kínai átnevelő táborban törnéd a követ mao tanításait hallgatva, emberi jogok, család és földi javak nélkül. -
#4068 Kína is ezért halad a legjobban(elsöprően). A jó dolgokat kivették a rendszerből és megtartották. -
gyuri12 #4067 Azért a kommunizmus sem volt olyan szörnyű. Az őseim eléggé visszasírnak NÉHÁNY dolgot. Nem volt jó, de rendesen meglehetett élni, csak nem kellett pofázni.Nem voltak akkora különbségek az emberek között, és jóval nagyobb fegyelem volt.
Persze, voltak gulágok is,és terror is. Viszont az átlagemberek nagy része nem is tudott róluk.(én legalábbis így tudom) -
remark #4066 Miről akarsz meggyőzni? Hogy jobb a TV előtt ülve azt hinni hogy milyen király világban élsz, mint egy koncentrációs táborban ülve tudni hogy szarban vagy? Ezek a te szempontjaid. Én értem, és megértem hogy sokan vagytok akik nagyon jól érzik magukat ebben a nagyszerű rendszerben. De ez természetes is, pontosan olyan ez a rendszer, mint a fájdalomcsillapító: mindkettő azért készült, hogy jól érezd magad és elfeledd hogy valójában mi is a probléma.
Igen, az USA véghezvitte azt amit a kommunizmus sosem tudott. Miért? A kommunizmusnak rosszak voltak a módszerei. A kommunizmusban megölték az embert és a halott bizony nem hoz hasznot. A kapitalizmusban is megölik, de fura módon az áldozat életben marad, és nekiáll profitot termelni... EZ AZTÁN A TALÁLMÁNY!
Szerinted az a nagy különbség hogy ma nem ölik halomra az embereket. És ha nem hallasz puskalövéseket, ház előtt csikorgó kerékkel fékező autót, akkor nyugodtan alszol éjszaka. De fel kellene ébredni már! A világ ennél jóval előrébb tart. Más világban élünk, mások a módszerek is, de csak azért mert a módszerek mások, a lényeg ugyanaz. A lényeg semennyit sem változott! És a "friss hús", kit beáldoznak, le van maradva. Fel kellene nőni végre a feladathoz, mert a mai "ragadozók" nagyon is értik a dolgukat. -
#4065 ak 47-el állítólag a víz alatt is lehet lőni
1x biztos többször biztos nem.
Mit gondolsz, vietnámban miért használtak inkább Ak-t az amerikai katonák?
Mélységi felderítésnél, szabotázsnál fordulhatnak elő ilyesmik. A katonaság mégse kívánságműsor. -
bgabor #4064 A kép amit festesz, alapvetően fals, és erősen érződik rajta, hogy olyan ember írta aki sosem élt diktatúrában. Ugyanis nagyon nem mindegy ugyanis, hogy amerikában élsz, és választhatsz hogy elbutulsz mint az átlag vagy pedig keményen dolgozol és sokra viszed, vagy pedig egy diktatúrában élsz, ahol agyonlőnek ha mást gondolsz/mondasz mint a rendszer, továbbá sok munkával se mész semmire.
Az egyik helyzetben(amerika) megválaszthatod, hogyan éled az életed, és sok munkával sokat elérhetsz. A másik rendszerben (kommunista diktatúra) agyonlőnek/deportálnak/ellehetetlenítenek ha nem értesz egyet a pártal, és nincs semmilyen választási lehetőséged. Ez az alap. Más diktatúrákban ennél is tovább mennek, mint a kommunista kínában ahol a hatvanas években felkutatták és megölték az értelmiségieket, és pol potnál kambodzsában, ahol már a szemüvegeseket és az általános iskolát végzetteket is kivégezték(merthogy értelmiségiek).
Tényleg nem érzed hogy a két rendszerben finoman szólva nem ugyanakkora mozgástér áll az egyén rendelkezésére?
Naná, hogy az amerikai rendszer tökéletlen és képmuatató, de próbálnál csak meg kommunizmusban élni egy hónapig. Egy hétig se bírnád ki.
Ezért bár egyértelmű, hogy az amerikai rendszer romlott és képmuatató, még mindíg ezerszer jobb a kommunista(vagy bármilyen) diktatúránál. Aki mást állít, és azt mondja, hogy a kettő ugyanolyan, az egyszerűen nincsen tisztában a diktatúrákban uralkodó életviszonyokkal.
-
bgabor #4063 Hát azért jöttél 40 éves példával, mert úgy akartad beállítani a helyzetet, mintha az AK jobb lenne a nyugati fegyvereknél. Ezért hoztál egy szélsőséges példát, a Vietnami háborút, ahol az akkor 20 éves kalasnyikov lenyomta a frissen szolgálatba állított, gyermekbetegségekkel küzdő, első szériás M-16ost. Így próbáltad, olcsó csúsztatással bizonyítani hogy az AK márpedig a tuti.
Nos, közlöm veled hogy azóta eltelt 40 év, és az AK ma már közel sem tuti, és az M-16 leszármazottai már közel sem azonosak azzal a fegyverrel, amit 1968-ban három lövésenként kellett szétszedni tisztítás céljából. Ellenben míg az AK a hetvenes években megjelent AK-74 óta változatlan, az M-16 leszármazottait rendesen továbbfejlesztették, és legújabb változata, a HK416/417 tönkreveri az AK-t minden tekintetben. -
tom235 #4062 Ha visszaolvasod a #4028-as hsz-ed akkor rájössz te is, hogy miért 40 éves pédával jöttem. -
#4061 Azért én is szoktam mosolyogni mikor 40 éves példával jönnek, hogy jobb az AK... -
Rundstedt17 #4060 -
remark #4059 "...legrosszabb esetben nem tudsz érvényesülni..."
Ez messze nem a legrosszabb. Azon eseteket melyekből megértenénk hogy mi az a legrosszabb ami történhet veled, nem mutatják be az esti híradóban. Vagy mégis, ha megnézek pl. egy "Mónikasót". Bizonyos értelemben EZ a legrosszabb ami történhetett az emberiséggel.
Másrészt mi számít alternatív rendszernek? A nyugat nem morális elvek mentén működik együtt partnereivel, mi mégis morális alapokon próbáljuk meg egyik rendszert a másiktól elválasztani. Hát ha egyszer a moralitás, az erkölcs lósz*r, akkor miért ez alapján teszünk különbséget? Felejtsük el az erkölcsöt, felejtsük el a színjátékot. Ha nem nézzük, akkor az marad hogy a nyugat valójában mindenkivel mindig is együttműködött, erkölcstől teljesen függetlenül (ettől lesz színjáték az erkölcs). És talán így nézve egyértelműbb az is hogy miért nincsenek itt alternatívák, és miért mondjuk hogy egyik kutya másik eb. -
bgabor #4058 Azóta eltelt 40 év. Mamár az M-16 ükunokájának tekinthető HK416/417 minden téren veri az összes létező AK variánst. -
uwu #4057 nem nagyon megy nekem az írás témája, remélem azért megérti aki akarja -
remark #4056 "Amúgy meg nehogy azt gondolja már bárki is, hogy a magyarok olyan hűde nagy emberbarátok."
Ez akkor most mit jelent?
-Ma jogos bárkit is földbe döngölni csak azért mert magyar?
-Ha eddig is "jó volt" hogy az emberek/népek/érdekcsoportok viszonyát az "egymás földbe döngölése" alapelv határozta meg, akkor az jó ma is?
-Ha ma egy magyar kinyitja a száját hogy ejnye USA, akkor az biztos automatikusan egyetért a régi magyar politikával?
-Ha ma egy magyar kinyitja a száját hogy ejnye USA, akkor az nyilvánvalóan úgy érti hogy ejnye USA ne bántsd a magyart? Nem lehet hogy ez nemzetektől teljesen független kérdés?
-Ha valakit ma úgy általában jogtalanság ér, vagy hacsak szerinte a dolgoknak nem így kellene menniük, akkor maradjon csöndben és tűrjön, mert senkinek sincs jogalapja arra hogy kinyissa a száját mert mindenkinél található egy ok, ha nagyon keresünk, amiért utána ő kollektív bűnösként kezelendő, azaz a reklamációra a jogalapja ezáltal megszüntethető? Szerinted van egyáltalán bárki aki kinyithatja a száját és azt mondhatja hogy ez őrület, és most már ideje kimondani, hogy ez őrület? -
uwu #4055 Ez nem kérdés szerintem.
Amerikában tényleg szabadság van, mindenki azt csinál amit szabad
Ott nyugodtan lehet mást gondolni bármiről, legrosszabb esetben nem tudsz érvényesülni, vagy nem élhetsz olyan jól, mint azok akik a rendszert támogatják. Sok helyen, ha nem úgy gondolkozol ahogy kell, akkor véged. Szerintem senki szívesen nem élne elnyomva.
Én viszont nem erről beszéltem, hanem a nagyhatalmai törekvésekről, arról ahogy a nagyhatalmak érvényesítik az akaratukat. -
remark #4054 "Akkor már csak egy kérdés, ki hol szeretne élni, egy amerikai típusú demokráciában, vagy egy szovjet / német típusú diktatúrában."
Pont ez a lényeg szerintem (mások nevében nem beszélhetek) hogy nem csak ezen lehetőségek közül választhatunk. Mikor azt mondom hogy nem tetszik az amit a nyugat csinál, akkor nem a szovjeteket vagy a németeket sírom vissza. Ezt hinni óriási leegyszerűsítés!
Mikor az ember kijelenti hogy pl. amit ma az USA csinál (vagy "a nyugat") az nem sokban különbözik attól amit a németek/szovjetek csináltak, akkor ez azt fejezi ki hogy a beszélő által fontosnak tartott szempontok alapján a szóban forgó rendszerek nagyban hasonlítanak egymásra. Ezt jelenti az is mikor én azt mondom hogy a között hogy ma mi megy, meg a között hogy 40 éve mi ment, annyi a különbség, hogy ma lehet kapni kokakólát.
Minek is hívják, mikor te a fenti témákra (miért közös annyi minden a mostani és az elmúlt rendszerekben? milyen egyéb alternatívák vannak?) azzal reagálsz hogy akkor tegye fel az a kezét aki újra szovjet elnyomást akar? -
tom235 #4053 Maradjunk annyiban, hogy mindkét fegyvernek voltak/vannak előnyei és hátrányai is, azonban valós harci körülmények közt (értsd nem egy zárt lőtéren) a kalasnyikov jobbnak bizonyult. -
#4052 A haditechnika topicban mindig fő téma az ak vs nyugati fegyverek, nem olyan rég ismét előjött, gondolom te is tudod, mert hozzászóltál, és az ilyen téren tapasztaltabb emberek szerint az ak hátrányai kimerülnek abban, hogy balkezeseknek kicsit nehezebb hozzászokni a felhúzókar használatához, ill. hogy alapból nem lehet rászerelni kül. optikát, amit egyébként egy sima felszerelhető szereléksínnel meg lehet oldani.