II. világháború
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Tessék már felfogni, hogy a Luftwaffe nem startégiai bombázásokra lett felkészítve, ezért nem is ment nekik. Az USAAF és RAF SOKKAL erõsebb és ponosabb támadásokat hajtot végre '43 közepétõl és végétõl kezdve és mégis meddig húzták a fritzek... A Luftwaffe ladbába nem rúgott '40-ben.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Gracie Barra
=)

Szóval.
1.: Ez esetben feltételezzük, hogy a Messerschmitt gyár privilégiuma megdõl (az RLM õt favorizálta, lásd DB motorok esete), és õk is átállnak a Fockék gyártására. Ez politikai dolog, nem valószinû (ahogy sok más döntés mögött is a politika, és nem az ésszerûség állt).
2.: 1942-43-ban még a Me-109 sem volt rossz gép, és hozzá kell tenni, hogy az Fw-190 sem volt mindenható. Például az orosz Lavocskin vadászgépek alacsonyabb magasságban jobb fordulási képességgel rendelkeztek. 3000-5000 méter felett már mondjuk megkérdõjelezhetettlen volt a német gépek fölénye a keleti fronton, de ha kis magasságban kellett az orosz támadógépeket feltartóztatni...
3.: Ekkoriban már megjelentek a B-17-es bombázók a nyugati fronton. Az Fw-190A széria egyik fõ problémája pont nagyon nagy magasságban közeledõ amerikai bombázók elkapása volt, mivel a BMW motorok itt már nem muzsikáltak olyan jól. Ennek köszönhetõ a "Dora". A fõ probléma, hogy nem olyan egyszerû átállni egy új motor gyártására a régi helyeken (ha ilyen egyszerû lett volna, akkor mindenhol DB motorokat kellett volna gyártaniuk csak).
de felvetõdik egy másik kérdés is : a Me-262-õt mikor lehetett volna leghamarabb sorozat gyártani ?
Itt nem csak a gyártásról van szó, de a fejlesztésrõl is. Az Me-262 ekkor még csak az elsõ lépéseit tette, és sok-sok mûszaki problémával küzdöttek, fõleg a hajtómû terén (az elsõ BMW 003 hajtómûves Me-262 csak 1942 Júliusában szált fel). A hajtómûvek megbízhatattlansága miatt (nemcsak a BMW 003, de a Jumo 004 esetén is) késett fõleg a sorozatgyártás, de ehhez hozzájárult az is, hogy már 1943 végén elkezdett hiány mutatkozni egyes fontos nyersanyagokból (mint a króm vagy a wolfram), ami miatt át kellett tervezni a hajtómûveket. Ehhez még hozzájön a fent is említett politikai beavatkozás a gyártási és tervezési folyamatban, nevezetesen a jól ismert Hitleri parancs, miszerint az Me-262-est gyorsbombázónak kellett áttervezni...
Akárhogy is nézzük, 1944 elõtt sehogy sem lehetett belõle sorozatérett típus...
Konklúzionk az hogy lehetséges lett volna hogy megtudják tartani az állásaikat, de hogy a magyar-német-olasz határt azt tuti.
Ismét kihagyod a politikai részt. Az olyanokat mint Olaszország kiugrása. Vagy azt, hogy Hitler visszavonulást megtiltó parancsai miatt komoly katonai erõk lettek semmivé.
De a logisztikai részen is elvérzik a feltételezés. Ezen a területen belül ugyanis nincsenek jelentõsebb olajkészletek. Emlékeztetõleg pontosan emiatt volt olyan fontos a déli hadseregcsoport feladata, majd a fordulópont után a romániai olajmezõk és olajfinomítók biztosítása. Üzemanyag nélkül nehezen lehetne tartani azt a bizonyos határt.
Hasonlóak a problémák a fent említett stratégiai fontosságú nyersanyagok hiánya miatt, ezek a problémák már 1943 végén jelentkeztek. A keleti frontot ráadásul nem lehetett volna V-2 rakétákkal tartani. Azzal legfeljebb az Angliai helyzetett lehet volna esetleg megoldani, ám szerintem ez is hibás elgondolás. A terrorbombázáshoz kevés a V-2 egy tonnás robbanófeje, hiába gyártottak a háború folyamán több, mint 6000 darabot, hasonlísd ezt össze a szövetséges repülõgépek által ledobott bombamennyiséggel (egyes napokon több bombát dobtak le). Ha Anglia megtörésérõl lenne szó, akkor inkább a tengeralattjáró-háborút kellett volna rendesen csinálni, és például nem leállítani a tengeralattjárók fejlesztését 1941 elején (ismét politikai döntés). A keleti front mókásabb, oda rengeteg ember és gép kellett volna (no meg hogy ne Hitler legyen a fõparancsnok), hogy megállítsák a szovjetek elõrenyomulását.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Konklúzionk az hogy lehetséges lett volna hogy megtudják tartani az állásaikat, de hogy a magyar-német-olasz határt azt tuti. A nagymagyország határai viszonylag jól védhetõek ( lásd Gyimesi szoros ) ,így egy esetleges békét is elérhettek volna a határról kilõtt V2 rakétákkal..
Sorry a hosszú hozzászólásért,a rossz fogalmazásért ill a helyesírási hibákért.
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
Ha a te szempontodat nézzük, tisztán a mûszaki adatokat elemezve, akkor természetesen a Fw 190D/H - Ta 152 felülmúlta a Mustang változatait, ez nem vitás.
Ha az Én szempontomat nézzük, hogy melyik változat volt tipikus egy összecsapás során, akkor, továbbra is a Mustang szavazok. Számomra a a két gép között a mérleg nyelvét az billenti a Mustang felé, hogy az ellenség területe felett képes volt sikeres harcot vívni, míg a Fókáról - természetesen bizonyítottság híján - ugyanezt nem tudjuk elmondani, mert az már a mi lett volna ha... kategória.
Én szerintem a lényeges különbség az nem logisztikai okokból következik, hanem alapvetõ harcászati okokból. Amig a német vadászgép feladata a védõvadászokon áttõrve a bombázókat támadni, ehhez sokkal nehezebb fegyverzetre volt szüksége, (gépágyúk, estleg rakéták) ami nagymértékben rontotta az esélyeit a légiharcban, míg a Mustang fegyverzete könnyebb lehetett, mivel sokkal sebezhetõbb repülõgépeket kellett felvennie a küzdelmet.
Összefoglalva kettõn között nézõpont közötti különbség van, ha jól látom, Te tisztán technikai oldalról vizsgálod (és ha így nézük akkor igazat kell adnom Neked), míg Én inkább a hadviselés oldaláról közelítem meg. Úgy gondolom nagyon jó, hogy egy ilyen kérdést több szempontból is megtudunk világítani, és ki-ki eldöntheti, hogy számára melyik megközelítés elfogathatóbb.
Ui: a Discovery népszerüsítõ sorozatai arra jók, hogy felkeltse az érdeklõdést egy-egy téma iránt, de nem mérvadóak. Továbbá ezek a sorozatok a az angol-szász történelemszemléletet tükrözik. Ennek számomra tipikus példája Michael Wittmann sztárolása, akirõl csak kevesen tudják, hogy a német Tiger ászok közül öten is megelõzik a kilõtt ellenséges harckocsik terén, csak Õk a keleti fronton harcoltak, és nem, az angolok/amerikaiak lõtték ki. De - és ezzel bizonyára sokka nem értenek egyet - Rommelt sem tartom akkora hadvezérnek (ez nem jelenti azt, hogy rossz lett volna).
karosszéktábornok.blog.hu
Alapvetõ harcászati különbségek voltak a két ország vadászgépei között. A németek nem vártak el rendkívûli hatótávolságot a vadászgépeiktõl, õk alapvetõen a frontvonal mögött állomásoztatott légi fedezetett tekintették fontosnak (ez bosszulta meg magát az angliai légi csata folyamán). A P-51D ellenben alapvetõen nagy hatótávolságú kísérõvadász volt. A P-51D elõtt is volt ilyenjük, a P-38 Lightning.
Természetesen a mennyiség is számít, de a kérdés nem erre vonatkozott.
Ha így tekintünk a kérdésre, akkor ott a gond, hogy az adott Fw-190 és P-51 altípus sincs meghatározva, feltehetõen laikusok vitatkoztak róla, így nem vették számításba azt, hogy milyen gigászi különbségek is lehetnek egyes vadászgéptípusok különféle alváltozatai között. 😊
Ugyanígy nincs meghatározva az, hogy mikori idõszakról van szó.
Ha megnézzük a Luftwaffe hadrendjét a háborvégi idõszakban akkor a következõket látjuk (az elsõ szám a FW 190A/F változattal felszerelt osztályok, a második a meg nem nevezett változattal felszerelt osztályok, míg a harmadik szám a Fw 190D/H és Ta 152 változattal felszerelt osztályok) Ha megnézzük akkor a háború utolsó szakaszában még mindig a Fw 190-es változatok közül az A/F változat dominált.
Ez megint logisztikai kérdéssé változtatja az egészet. Természetesen azzal kapcsolatban nem is lehet vitázni az igazaddal, hogy az 'A' változatú Fw-190 volt a leggyakoribb, és ezzel találkozhattak a lettöbbet az amerikai pilóták. De az 'A' változat gyakorlatiasan nézve alig több, mint egy folyamatosan javítgatott széria, szemben a 'D' változattal, amely komolyabb újításokat hozott, és pláne a Ta-152 változatot, amely drasztikus változtatásokat jelentett. Az Fw-190 alapból egy évvel korábbi gép, és a P-51A és D változat között legalább annyira jelentõs eltérések vannak, mint az Fw-190A-1 és az Fw-190D-9 között. Tehát amivel én vitatkozom, hogy mivel mit hasonlítunk össze. A P-51D 1944 közepétõl jelent meg az európai hadszíntéren, akkor, amikor a német hadiipar már komoly nehézségekkel küzdött (elég belegondolni, hogy az Fw-190A-9 is eredetileg a BMW801F motort kellett volna, hogy kapja, de csak a gyengébb 801S-t kapta, vagy azt, hogy a "Dora" számára Kurt Tank eredetileg a DB603-at szerette volna, de az a Messzereknek volt kvázi félrerakva, így kénytelen volt az új Jumo motorokra "fanyalodni". Nem voltak rosszak ezek sem, de kényszerpálya volt, pár D-9-es kapott DB603AE motort, és ezek képesek voltak a 700km/h sebességet is elérni).
Szóval ezért mondom én, hogy ha már a P-51D-t akarjuk összehasonlítani valamelyik Fw-190 változattal, akkor legalábbis a Dora amivel illendõ összehasonlítani, de a Ta-152 sem túlzás. Ha a két gépet a fair playt tekintetbe véve akarjuk szembeállítani, azért szerintem ennyi kijár a Focke-nek.
Ugyanakkor ez egy õsi vita, és általában mindenhol azt olvasom, hogy a Mustang volt minden idõk legjobb légcsavaros vadászgépe, amelyik eldöntötte a II.VH-t (ezt fõleg a Discovery-n futó Top10 szintû csacskaságokban szeretik kiemelni). Szerintem ez viszont nem igaz. Elõször is a Spitfire és a Bf-109, de fõleg az Fw-190 inkább érdemel ilyen téren figyelmet, mint a P-51D, amely már túl késõn került a hadszíntérre, hogy komolyan befolyásolni tudja az eseményeket. Ekkora már eldõlt a háború. A P-51D nagyon is jó képességû vadászgép volt, de voltak vele szemben jobb képességû gépek.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Gratulálok Paul jó ki vitát robbantottál ki.<#taps>#taps>
Ha az általad emlitett hatótávolság adatokat (amít nem vitatok, és vegyük a továbbiakban azt alapúl, ha több forrás is azt említi)nézzük, még akkor is 2x illetve 3x nagyobb a hatótávolsága a Mustangnak.
Én továbbra is azt állítom, hogy a Luftwaffe a frontvonaltól 300-500 km-nél mélyebben nem volt képes kivívni a helyi légifölényt, míg az amerikaik a P-51-nek köszönhetõen, ezt akár 1000 km-re is megtették.
Természetesen a mennyiség is számít, de a kérdés nem erre vonatkozott.
Természetesen a Ta 152 sokkal jobb repülési adatokkal rendelkezett, mint a P-51D, de nem hiszem, hogy ellenfvelek lett volna az a 67 db sorozatban legyártott példány amely csapatokhoz nem is nagyon került ki, csak a JGr IV/301 kapott belõle. (a többi változat legyártott számát a különbözõ források 20000 körülire teszik) Nem hiszem, hogy ha a háborúban résztvevõ repülõgépek légiharcát elemezük, akkor a prototipus szinten alig túljutott típusokat kellene összehasonlítani a, hanem azokat, amelyek valóban megütköztek egymással.
Ha megnézzük a Luftwaffe hadrendjét a háborvégi idõszakban akkor a következõket látjuk (az elsõ szám a FW 190A/F változattal felszerelt osztályok, a második a meg nem nevezett változattal felszerelt osztályok, míg a harmadik szám a Fw 190D/H és Ta 152 változattal felszerelt osztályok) Ha megnézzük akkor a háború utolsó szakaszában még mindig a Fw 190-es változatok közül az A/F változat dominált.
1944. május 31-én 41 / 21 / 2
1945. január 10-én 31 / 15 / 2
1945. április 11-én 26 / 12 / 6
A mûszaki adatok forrása: Spick A Luftwaffe ászai
De más internetes forrásokon ahol próbáltam utána nézni a Fw 190 gyártási adatainak (nem túl nagy sikerel) hasonló mûszaki adatokat adtak meg. Aki tud részletes gyártási adatokat, kérem tegye közzé!
Ui: elnézést a túl hosszú hozzászólásért
A szövetségesek több, mint KÉTMILLIÓ tonna bombát hajigáltak le Európára. A németek mennyit angliára? 35-40 ezer tonnát? Talán még annyit se nagyon. (bevallom ez becslés, mert nem néztem utána)
A RAF állt a széteségs szélén, mert volt olyan nap, hogy a bevethetõ gépek száma 300 alá esett és a déli támaszpontok egy részét ki kellett üríteni az erõs támadások miatt. A radarredszer is támadták elég rendesen, de Görnig parancsára leálltak, mert nem tûnt túl kifiztõdõnek. Mikor már a London elleni támadások kerültek sorra szeptemberben, akkor felszusszanhatott a RAF és növelhettet erejét némileg és így törték meg a német légioffenzívát, amnek mellesleg nem volt célja az ipar megsemmisítése. A feldat pusztán annyi volt, hogy az angol vadász légierõt meg kell bénítani, hogy partraszállás esetén a Royal NAVY ne avatkozhasson hatékonyan közbe, mert a légierõ vérfürdõt rendezett volna a soraikban.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Gracie Barra
Ettõl függetlenül legalább ennyire fontos lett volna a megfelelõ tengeri fölény kivívása is (azért az angol flotta akkor is az angol flotta volt még).
Gracie Barra
Gracie Barra
Repülõgépek: 14,795
Harckocsik és páncélzott harcjármûvek: 7,056
Terepjárók: 51,503
Teherautók: 375,883
Vontatott ágyúk: 8,218
Géppuskák: 131,633
Teherhajók: 90
ASW hajók (korvettek és fregattok): 105
Torpedóvetõ gyorsnaszádok: 197
Élelmiszer: 4,062,372 tonna
Ezek nélkül azért "kissé" nehezebb lett volna a szovjetek helyzete...
Ugyanez igaz ha a "mi" a tengelyhatalmakat jelöli, de ott még bejön egy másik tényezõ, lévén az egész tengelyhatalmakra való tekintettel az anyagháború már akkor elveszett, amikor az USA belépett a háborúba.
De abban nem vagyok biztos, hogy anglia elestével térdre tudták volna kényszeríteni szojetúniót. Az ipari infrastruktúrájukat tulképp meg se karcolták, úgy hogy ezen a fronton volt a német haderõ túlnyomó része.
Gracie Barra
Hosszú távon nézve tehát nem volt jó döntés akkoriban. Kockáztattak, hátrahagyták Angliát, a tengeralattjáró flottára bízva annak kiéheztetését, ami ugye mint tudjuk, nem sikerült. Nem jött be Hitler számítása (e téren sem)...
És az oroszokba bele is tört a foguk. Innentõl pedig már csak 1féle kimenete lehetett a háborúnak, max késleltetni lehetett volna azt.
Gracie Barra
Ami a gyártást illeti, alapvetõen teljesen mindegy, hiszen sehogy sem tudtak volna versenyezni a kombinált Amerikai / Nagy-Britanniai / Szovjet gyártási kapacitással...
Az a lényeg ( mármint szerintem ) , ha a gyárak nem tankokat gyártottak volna hanem vadászgépeket akkor nem veszítjük el ( de nem is nyerjük meg ) a háborút. Mi bombáztuk volna szét a tankokat levegõbõl és nem fordítva. Persze pár párducot azért lekell gyártani mert az összes ellenséges tankot nyilván nem lehet lebombázni.
Ha az adatokat nézzük, akkor a P-51D ellenfele a Ta-152, amely ilyen adatokkal rendelkezett:
Max. Sebesség: 759 km/h
Max. repülési magasság: 14,800m
Hatótávolság (póttartályokkal): 2000km
Emelkedési képesség: 19,2m/s (1152m/min)
Szóval képesség terén lazán lelépi a P-51D-t, még hatótávolság terén is felveszi a versenyt). Apropó, a 3328km neked milyen forrásból származik, így hirtelen végignéztem pár netes forrást (Vectorsite, Wiki, stb.), és a P-51D esetében 2655km a legtöbbet emlegett érték póttartályal (és 1520km póttartály nélkül). A Ta-152 ellenfele a P-51H lehetett volna, de az 1945 februárjában tette meg szûzfelszállását, és nem látott soha csatát.
Az általad említett kérdés (avagy Fw-190 vs. P-51) kissé irreveláns, ha beleveszed azt, hogy melyikbõl mennyi volt a kéznél. Ez ugyanis már nem a gépek képességeit illeti, hanem a harcászati és logisztikai tényezõket.
1943-ban az Fw-190A-6 jobb volt, mint az Allison V-1710 motoros P-51A Mustang. 1944-ben az Fw-190D-9 és a Ta-152 jobb volt, mint a Merlin motoros P-51D.
amúgy meg nincs sztem akkora különbség a két általad említett típus között, hogy ne a pilóta képessége döntsön 1-1ben, vagy a gyakorlatban: a számbeli fölény...
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Nem szeretem az ilyen vitákat, mert nem derül ki melyik változatot hasonlítják össze melyik idõszakban szerintem legelõször is ezt kellene tisztázni.
Szvsz ha nem nézük a Fw 190D/H változatát (Ta 152) akkor Én a Mustang P-51D változára szavaznék. Nem vagyok egy amerika barát, de Én a Mustangot tartom a 2 vh legjobb vadászgépének, egy egyszerû oknál fogva, mivel szerintem ez volt az az egyetlen vadászgép, amely nagy távolságot meg tudott tenni és az ellenség légterében eredményes harcot vívva ki tudta kényszeríteni a légifölényt. Ilyen repülõgépe egyik hadviselõ félnek sem volt, csak olyan amely részterületeken múlta fellül. A mustang egyesítette magában a nagy sebeséget, a mozgékonyságot, az ellenséges célpontok elleni megfelelõ tûzerõt (persze neki könnyebben sebezhetõ célpontjai voltak) és a nagy haótávolságot.
Persze, ha háború korai szakaszában hasonlítjátok össze Fw 190A-t a P-51A-val akkor a német gép a jobb, de ha a legnagyobb példányszámba gyártott változatokat haqsonlítjuk össze Fw 190A/F a P-51 D ellenében akkor a fent leírtak miatt az amerikaiakra szavazok.
Természetesen fent említett Fw 190D/H sokkal jobb volt az amerikai gépnél, de csak csekély számban állt rendelkezésre.
A vitához néhány szerintem fontos adat
sebesség/felületi terhelés/emelkedõ képesség/hatótáv/fegyverzet):
Fw 190A-8: 652 km/h /237 kg/m2 /1097 m/s /800 /4gá + 2ngpu
Fw 190D-9: 681 km/h /232 kg/m2 /1280 m/s /832 /2gá + 2ngpu
P-51D: 699 km/h /208 kg/m2 /1059 m/s /3328 /6ngpu
Öszzeségében Én azért szavazok a Mustangra, mert el tudott menni az ellenséghez, és ott le is tudta gyõzni azt.
Csak hogy mindenkinek igazaa legyen, sajnos eredeti képet nem találtam
Gigabyte EP43-DS3L, Intel Dual Core E5200 @ 4 Ghz, Gigabyte 9800GT OC 512 MB @ 700/975/1860, Kingston 4 GB 800 MHz DDR2 RAM, Samsung 750 GB (32 MB) SATA II
Gigabyte EP43-DS3L, Intel Dual Core E5200 @ 4 Ghz, Gigabyte 9800GT OC 512 MB @ 700/975/1860, Kingston 4 GB 800 MHz DDR2 RAM, Samsung 750 GB (32 MB) SATA II