Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Hajlandóak voltak támogatni sok esetben a szocializmusért harcoló erőket de gondolom azért is tették ezt mert hittek abban amit Marxék leírtak hogy a tőkés világrendet és az előjogokra épülő társadalmakat el kell törölni és az egyszerű munkásokból álló osztálynak kell minden hatalmat átadni,a népet szolgálva és nem a profitot.A nemzetköziség és a szolidarítás eszméi is arról szóltak hogy a munkásságnak mindenhol segítenek átvenni a hatalmat a reakciósoktól.Ők ebben látták a jövőt és a fejlődés útját.(végülis ha a francia forradalom programját összehasonlítjuk a feudális-abszolútisztikus rendszerrel az fejlődésnek tűnik,e vonal mentén a szocializmus úgy tűnhetett a következő lépcsőfok lesz,akkoriban nem látszott logikátlan elképzelésnek.)A nemzeti-konzervatív és nacionalista erők szintén támogatták azokat akik nem akartak szocializmust.Igen a SZU elég túlméretes hadsereget tartott fenn de szerintem ezt hódító háborúkra tartogatta,mivel sok helyen olvasható hogy 1917 óta számított arra hogy egyszer az egész nyugattal meg kell majd küzdenie a rendszere miatt.Véleményem szerint a szocializmus ügyét Sztálin vitte rossz irányba-de ez már offtéma.Az is tény hogy Marxék alapján hittek abban hogy a világforradalom be fog következni és ez fegyveres lesz,de ezt amolyan szükséges rossznak képzelték ami után egy igazságosabb és jobb világrend következhet.De a szoc.ideológia mégsem arról szólt erdetileg amiről a nácizmus hogy igázzunk le mindenkit akit lehet,irtsuk ki a "kártékony fajokat" és tegyük a fél világot a rabszolgánkká-a nácizmusnak ez a központi lényege és ez szerintem elfogadhatatlan.Természetesen Sztálin bűnei is,de ő végül is teljesen tévútra vitte az egész eszmét.
Az egészből csak azt akartam kihozni hogy a nácizmus alapvetően embertelen racionalizmusra épül ahol szentesítik a származási alapon álló egyenlőtlenségeket és természetes szükségletnek tekintik a zsákmányszerző háborút.Lehet hogy igazuk volt?Én úgy érzem nem.
A szocializmus alapvetően egy ideális társadalomról szólt ami sok szempontból éles ellentéte volt a nácizmusnak.A két ideológia jellegéből egyenesen következik hogy a nácizmus logikája az öncélú hódítást jogosnak érzi,a bolsevikok pedig úgy hitték hogy ha a régi világrendet eltörlik utána nem is lesz szükség többé háborúra.A nácizmus eszméje magában hordozza a hódítás logikáját,ahogy vezére mondta egyszer:"Az ütést mint gondolatot mindíg is magamban hordoztam"