22959
-
shabba #13079 Azt mondod UPC-nél 500 háztartás/node sűrűségű az elérési hálózat. Amcsi nagy kábelszolgáltatóknál riportokban olvastam hogy konrétan ennyi, de ez nem mindig szokták kikotyogni a szolgáltatók. Privátban már kérdezgettem egyes hazai kábelesnél dolgozó alkalmazottaktól, de nem igazán akartak válaszolni. Én mondjuk 1000-re tippeltem, de persze lehet az 500 a helyes érték, ezt valóban csak az tudhatja aki ismeri a hálózatot. És persze ez sem egységes hisz van ahol több, van ahol kevesebb a terheltség függvényében, inkább csak egy átlagos szoktak mondani, az jelet kerekíteni a jellemző értékekhez.
Én azért tippeltem ezerre mert van úgy 1,1 millió háztartás amit elér UPC és 250 ezer előfizető. Ha ezer node/háztartással számolok akkor van úgy 1000 nodejuk. Ha ezer nodera számolok 50 Mbps sávszélt az úgy 50 Gbps elérési hálózati kapacitás. A gerinchálón van úgy 25, az elérésik terheltsége nem egyenletes van ahol dugig van van ahol félig sincs, ez véleményen szerint ez kb jó arány lenne. De ez csak egy laikus tippje. Még nagyobb node sűrűség mellett, még nagyobb lenne az elérési hálózat áteresztő képessége, akkor pedig nem kellene úgy sávszélt menedzselnie UPC-nek mint ahogy most teszi.
2008-ban szerintem továbbra is node splitekkel fognak majd bővíteni a szolgáltatók ahogy világszerte is ezt teszik, 2009-től ha végre elérhetővé válnak majd a DOCSIS 3.0-ás eszközök akkor már a felé fog elmozdulni a bővítés iránya. -
do2 #13078 hát lehet igy van:D én nem nagyon matávozok csak ha ilyen hülyeséget kell hivnom:D faszse tudta hogy már telefonleirás kell a matáv fülkékhez is :) -
devilk #13077 haver, most hülyeséget mondtál, mert minden fülkénél van egy gomb (ha jol tudom a kettőskeresz) amit ha megnyosz átvált "aktívba" és utánna tudsz ilyen nyomogatósat játszani:) -
shabba #13076 Először nem GB/sec, mert az gigabyte/sec lenne hanem Gbps. Kis b az bit, nagy B az byte. A Bix aggregált csúszértéke 15 Gbps, e mellett még van külföldi forgalom, direkt peering, belső hálózati forgalom. Az úgy összesen ~25 Gbps környékére jön ki, esetleg valamivel több.
Egy hálózat áll gerinc, felhordó és elérési hálózati szakaszból. Mind a kábelnetnél, mind ADSL-nél az elérési hálózati szakasz a szűk keresztmetszet. Ez a hálózat legkiterjedtebb, legnehezebben bővíthető és egyben legdrágább szakasza, hisz ez ér el több millió előfizetőt. A hierarchiában egyre föntebb haladva, egyre kevesebb a hálózati pont-pont szakasz(persze ezeken egyre több előfizető hálózati forgalma halad keresztül). A kevesebb végponti szakasz könnyebben, egyszerűbben, gyorsabban karbantartható, bővíthető.
A gerinc hálózat nem igazán szokott sehol sem gondot okozni, 1xűen, gyorsan, és fajlagos költségen nézve viszonylag olcsón bővíthető. UPC-nél sincs a gerincháló túlterhelve. HwSw-en írnak be valóban UPC dolgozók hosszú évek óta, tőlük lehet tudni sem a nemzetközi sem a gerinchálózati szakaszok nincsenek túlterhelve, van bennünk fölös tartalék, de ez jellemzően így van más szolgáltatóknál is.
Hogy a példádnál maradjak egy 10GE Bix port 1xi költsége 900 ezer Ft, havidíja 300-600 ezer Ft. És ezen a porton száz ezernyi előfizető forgalma halad keresztül, így az egy főre vetített fajlagos költsége bagatel. Viszont ez a hálózatnak csak egyetlen pontja, egyetlen switch port semmi több. Ezt bővíteni nem nagy kunszt, ha épp nincs szabad port ISZT vesz egy újabb 4x10GE-s bővítő kártyát installálják, bele mehet a GBIC, beforrasztják az optikát UPC eszközén dettó és kész máris egy újabb 10GE összeköttetéssel több van, secpec alatt mininális költségszint mellett. Igaz ettől a hálózat egésze nem lett gyorsabb csak a BIX switch és a UPC core routere között lett nagyobb az adatátvitel szélessége.
Az elérési hálózat sokkal nehezebben bővíthető hisz jóval nagyobb számú CTMS van, az előfizetői háztartások száma pedig millió fölötti. Ott ha újraszegmentálják a hálózatot a kábelezés topológiáján is változtatni kell, új drága eszközöket kell terepen telepíteni. Mondon egy 1xű példát VH-ban vagy UPC szervertermében olyan gond hogy nincs áram 1xűen nem probléma, terepen amikor hálózatot alakítasz ki a legelső probléma amivel szembesülsz, honnan szerezzél áramot hogy telepített eszköz tudjon egyáltalán működni.
Egy DOCSIS downstream 42-55 Mbps-es modulációtól függően. Ezen osztozik úgy ~500 ember, de lehet kevesebb, ezeket az adatokat riktán kötik földi halandó orrára a szolgáltatók mi milyen a hálózatukban. Ha egy újabb 50 Mbps-es szakaszt beüzemelt akkor kellenek upstreamek is a optikai nodehoz is hozzá kell nyúlni hogy szegmentálva legyen a hálózat, akár a kábelezésnél is variálni kell. Ez mind munka és eszköz költség. Egy downstream port ára úgy 10-14 ezer dollár, legalábbis pár hete egy cikkben ilyen összeget nyilatkoztak azon hálózati eszközgyártók akinek eszközeiből majd mindegyik kábelszolgáltató hálózata felépül. Persze kell még ehhez upstream is, node költségek, egyéb eszközök. Én tippre azt saccolom 20-25 ezer dollár alatt egy komplett üzemkész 50/30 Mbps-es új szakaszt aligha lehet megúszni. Ezzel az újraszegmentálás után azt éred el hogy nem 500 user osztozik egy 50/30 Mbps-es osztott sávszélen, hanem két 50/30-as szegmentált szakaszod lesz 250-250 userel. Így egy szegmens kapacitása kvázi megduplázódik, kevésbé lesz terhelt, nagyobb sávszél és duplaakkora adatátvitelre lesz képes adott szakasz. És akkor számolj itt is egy fajlagos költséget 20-25 ezer dollár/250 user, ez azért messze magasabb fajlagos költségarány mint a BIX 10GE portja, ráadásul időben is jóval több meló kivitelezni, a hatása mégsem érint 100 ezer előfizetőt csupán 500-at.
A szolgáltatók figyelek azt hogy az ügyfélszám természetes növekedésével a az egy főre vetített hálózati forgalom növekedésével hogy változik az egy nodera vetített helyzet. Ha elér egy adott küszöb értéket, akkor bővítenek, szegmentálják az adott szakaszt(node split) és bővítenek. Erről a előfizető nem igazán tud, de ettől még ez folyamatosan zajlik a mindennapok során, jellemzően a hajnali 2-6 közötti időszakban csinálják ezeket a fejlesztéseket hogy a legkisebb fönnakadást okozza.
Anno a Bithumen szerverlefoglalás előtt egy nappal amikor minden hálózat forgalmi csúcsokat döntegetett, akkor számolgattam egy kevet utána és HwSw-en le is írtam. Akkor volt úgy ~25 Gbps körüli le és ~8 Gbps körüli felfelé csúcsérték sávszélje UPC-nek és úgy 250 ezer ügyfele. Ez úgy durván 20/6GB adatforgalmat jelent egyetlen átlag előfizetőre vetítve. Ez az érték ADSL-es előfizetőknél is durván ugyanennyi tavasz körül láttam egy sávszél diagrammot Tícom ADSL előfizetőkről és ott is hasonló arány volt, ez pedig azóta sem nagyon változott. A különbség annyi hogy ott 600 ezer ADSL előfizető van úgy 60 Gbps körül lehet a le és 20 Gbps körül a feltöltési oldal. Az egy főre vetített adatforgalom ott is hasonlóra jött ki mint UPC-nél, de ez világszerte nagyjából azonos bármely nagyobb szolgáltatóra.
Ezt az átlag értéket főleg a nagyforgalmú p2p felhasználók dobják meg. Ha kiveszed a legnagyobb forgalmú 5%-t akkor a maradék 95% átlag forgalma könnyen 10GB alá csökken. Az internetszolgáltatóknek leginkább a legnagyobb forgalmat generáció pár százalék userrel van gondjuk, akik a teljes forgalom aránytalanul nagy részét generálják, miközben ugyanannyi bevételt hoznak a konyhára mint a kis forgalmú ügyfelek. A sávszél menedzsment jellemzően ezen nagy forgalmú userek ellen irányul, hogy a forgalmukat kordában tarthassák. A többi felhasználót kevésbé kellene érintenie, mert rajtuk kevésbé van mit szabályozni. Persze ezt nem olyan 1xű gyakorlatban kivitelezni, mint elgondolni. Másodpercenként 2.5 millió adatcsomagból nem olyan 1xű realtime kiválogatni azokat amiket egy korlátozott sebeségű queueba kellene irányítani. -
do2 #13075 na ez még semmi!ami a legnagyobb tetvesség az hogy amikor szar volt a netem, akkor lementem az utcára telefonálni matáv fülkéből, mert úgy sokkal olcsóbb... mert ezek a nyomik mindig vagy 10 perces zenével boldogitanak, ami mobilról nagyon drága... Na sóval lementem matáv telcsizni felhivtam a szokásos számot és amikor felsorolta a menüket hogy válaszak gombnyomással, akkor érdekes módon egyik számot se vette be.. na mondom yól van, keresek másik telefont..
3 Utcai telefonfülkénél ugyanigy jártam... kurvára ideges voltam ám..
maradt a mobil, onnan pedig ment.........
-
#13074 Egy hét alatt sikerült elérnem upc-t.
Király. Mindenféle kínlódás nélkül csákókám alapból elhitte hogy rossz az egész kapcsolat, miután csak minden harmadik szavamat értette a telefonban.
Qrvára nem vagyok elégedett. :(
Komolyan, inkább szívok digivel, meg a routeres szakadós problémákkal, havi 4000-ből netem telefonom tv-m lenne, így meg upc-nek megy havi 13-14 ezer forint. Qvanyátok. :( -
#13073 1 NODE / 500 lakás -
devilk #13071 Látom a tegnapi party még tart. :D -
#13070 Értsd már meg, itt az a gond, és ami sokba kerül, ahogy Shabba is mondta, a last mile fejlesztése. Míg 1500-2000 lakás lóg 1 node-on addig sajnos ez van. Jobban kéne szegmentálni a hálózatot, ami viszont rengeteg pénzbe kerül. 2006-ban a XII. kerületben a kb. 10e lakás full ellátása került 3 milliárdba. Akkor számolhatsz. Jó vedd bele a gigantikus lehúzásokat is, sajnos ez Mo, itt így mennek a dolgok. Gondolj csak bele, ha mondjuk egy 1500 lakás/Node-ot szegmentálnának 200lakás/Node körülire, mennyi új alépítmény, járdabontás, térkő lerakás stb. kéne, és az több mint a fele a költségeknek. -
warrior28 #13069 Reméljük, csak kamugép! :P -
#13068 én a helyedben nem szólalnék meg
rád hivatkozott az antikrisztus, lelketek a pokol tüzében fog elégni
[viccel] -
do2 #13067 honnan tudod hogy pisinek hivják a upcdolgozót:?!?! Tán nem a haverod ?!?!?! -
#13066 p2p priorizálás van, torrent szarul megy, deluge kliens ezt kijátsza, upcdolgozó nevü emberke szerint upc rájött erre, és aki deluge -t használ korlátozódik keményen hónap végéig, de persze mi nem hiszünk pistike alregjének :)
kb. ennyi. -
#13065 "Mert nézd meg az UPC jelenlegi net hazsnálatát! Összesen durán 15GB/sec, és ez az összes! (persze van hálózaton belül is, legyen duán 5GB)"
Ez már a korlátozott/szűrt forgalom. -
#13064 #13043
Sztem a UPC-nek nem a gerinchálózatával van gondja!
-
#13063 hú,most sajna nincs időm végigolvasni,mi folyik itt
valaki a lényegét leírná röviden,mi van a UPCnél?
ui:nálunk hetek óta 5 megás helyett 3-4 van.. Végülis ez oké,de hogy nincs 200 alatti ping,az röhej. Kijött srác,modemet cserélt,de semmi változás. -
#13062 Éppenséggel tudom miaz!
Gerinchálózat? Optikai kábel, hallottál már róla? 2-3GB sebesség egy nagy városnak bőven elég lenne.
Mert nézd meg az UPC jelenlegi net hazsnálatát! Összesen durán 15GB/sec, és ez az összes! (persze van hálózaton belül is, legyen duán 5GB)
Összesen 20GB/sec, itt pár darab 1GB/sec optikai hálózatról beszélünk, amin az UPC sporol.
Helyette mit csinál? Vesz Hardwer és programot, és szakembert, akik és amik a több millió csomagot elemzik és korlátozzák. Ez se 20Ft!!!
És ez a dühítő. -
zebrock #13061 kinek a pap , kinek a .. :) hál istennek nem vagyok már UPC -s , pedig csak havi 1 giga átlagom volt. sávszélemelésnél leugatott itt mindenki , elsőként durrogtam , hogy lassú szar , magas pingek :) persze otthagytam , fehérvár utolsó lépcsőházából 6-os a ping a bix-re ( chello össze vissza) jah , és adsl de nem t foslájn, gyűlölöm az upc-vel együtt -
baxxterboy #13060 chellot érden nem akarják végre kiépíteni? :) -
Barnus #13059 Ja hamár a gagyi ADSL-nél tartunk. Azt észrevettétek, hogy van ez az uj spéci reklám, hogy rendeljen ADSL-t telefonvonal nélkül?:) Na akkor az mekkora megtévesztés már a fogyasztókkal szemben, hogy ugy hirdetik, hoy vonal nélküli ADSL, ami igaz is, mert aktiv telefonvonalat nem kapsz, viszont az ADSL netelőfizetés 3ezerrel többe kerül havonta :D:D Pont annyiba kerül igy, mintha amugy megvennéd a telefonvonalat + a netet, csak még telefonszámot se kapsz hisz nem kértél :) Ha nem kértél, hát nem kapsz:))))) Ugyhogy én azt mondom még mindig sokkal jobb ide Chellohoz tartozni(voltam 2-3 évig ADSL-es anno) főleg mostmár hogy nincs 30giga korlát, minthogy a gagyi T-Onlineékhoz, vagyis Matávhoz vagy hogy a fenébe hivják most a matávot T- néven.
Két ismerősöm is van egyik 7. ker, másik XXI. és mostanában amugy sokat panaszkodnak ADSL-re. Egyiknek felemelték ugye maxra a sávszélét és a névlegesnek a felét se éri el. nem csak torrenttel, hanem a hires neves t-online sebességtesztelőjével sem.
szerintem az a legundoritobb, hogy felemelik a sávszélt duplára, anélkül hogy megnéznék megy-e az adott területen. Ismerősöm panaszkodott, üvöltözött velük, azt közölte a csaj, hogy sajnos nála nem érhető el az a sebesség, mert messze van a központtól. Bezzeg arra akérdésére nem nagyon tudtak mit válaszolni hogy akkor miért is fizettetnek vele havi 13 ezret ha nem is tudja az a terület ezt a sebességet? most irt nekik levelet és visszamenőleg követeli vissza a különbözetet. Mivel ha egy szolg tisztában van vele hogy a központtól 10km-re már nem tudja nyujtani a szolgáltatást, akkor bővitéskor hivja fel a figyelmet. Szóval szerintem T-ék sokkal sokkal suttyóbbak UPC-nél. Én 17.kerületben spec baromira meg vagyok elégedve a chelloval. semmi bajom vele, a nap bármelyik időszakában 1.2MB-vel tudok tölteni le, jelenleg is megy feltöltés 126kb/seccel. szóval szerintem fasza:)
Ne egymást szidjuk inkább hanem a csóró ADSL-eseket akik szerint a matáv jobb :D -
Barnus #13058 vagy az is lehet, hogy lejárt a munkaideje:) vagy gondolod majd éjjel fél egykor idejön irogatni?:) hát nem tudom. majd kiderül hogy eltünik-e. Mondjuk én nem tudom hgoy tényleg ott dolgozó-e vagy sem, de ha ott dolgozik se csodálkoznék rajta ha nem jönne be többet. Minek?:) közölt velünk valamit, ezért leugatta mindneki. most vagy igaz vagy nem, ez most lényegtelen. régen mikor adsl-es voltam, akkor volt ez a fuuu mi a pöcs. a poliforum vagy mi. ott is volt egy t-online-os pasi aki folyton válaszolgatott és infókat mondott. mégse ugrott neki soha senki. -
#13057 Nyugi. Amióta le lett leplezve el is tűnt :D -
#13056 Ha ilyen lesz, tök jó. Hűség alatt simán felmondhatom, mivel hátrányomra változik az ÁSZF. Azért hülyeségeket ne írj, hülye lenne az UPC tökön szúrni magát az ilyen korlátozással. Egy kicsit tanulhatna a nyugati, angliai szolgáltatóktól, ahol elég korrekten van megoldva a torrent korlátozás.
Pl. Du 14-18 között ha átlépsz x adatmennyiséget torrenttel akkor korlátoz pl. felére, de este feloldja. És még lehet ragozni.
Meg jösz, hogy a torrent upload eszi meg a down-t, na ez egy baromság, csak simán korlátozza a p2p-t down irányba max 50-100k-ra. Az upot érdekes módon nem, az megy maxon. -
#13055 mindent lehet.... -
#13054 Kérdés:
FTP-s letöltést úgy mint a torrentet lehet korlátozni? -
ManoNegra #13053 Köszi!
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!a fizutokat is ilyen ütemben bővítik? -
Barnus #13052 hát nem tudom. gondolod? ha viszont igen, akkor nem hiszem hogy kijavitják:) -
#13051 A deluge azért nincs korlátozva, mert a jelelnlegi verizó HIBÁS és nem küld el valamilyen adatokat a peerek ill. seederek felé /már meg nem mondom pontosan mit/, ezért a szolgáltató sem ismeri fel a fájlcserét... -
#13050 ezaz eza deluge király
ezer kösz teso !! -
warrior28 #13049 Oda még nem értek el a f*szságaikkal, azért... :) -
#13048 de nemértem mer havernál neki chello médium van és ugyanugy 500kb/s-al jön uyganazzal a kliensel
-
Barnus #13047 Használd a Deluge torrent klienst, azzal jól müködik. A többi jelenleg korlátozva van.
Bár itt egy upc-s kollega azt mondta, hogy a deluge is hamarosan korlátozva lesz, de hátha mégse.
-
warrior28 #13046 Igen, mert a szemét UPC priorizálja a torrentet, szal sokan szívunk... -
hali!
nekem olyan gondom lenne hogy ha tölteni akarok torrenten akkor reggel 8-ig a chello extreme nettel jön 1 mbit-el aztán 9-után már csak 30 kb/s-al jön ez mér lehetséges ha van 100 seeder akkoris ez van , jah és aktiv modban vagyok,
thx! -
warrior28 #13044 Adná az ég... :D -
#13043 Előljáróban: véletlenül keveredtem ide mivel a topic a top10-be került ;) Érdekesek az itt elhangzottak, ezért én is reagálnék pár dologra :)
Azt hiszem rossz irányban tapogatózol... Nem ismerem ugyan a UPC topológiáját, de az biztos hogy a gerinchálót alkotó routerek szimmetrikus adatforgalmat bonyolítanak! Valószínűleg nem ez a UPC számára problémás rész, hanem a végfelhasználók által használt fejállomások!
Ha megnézitek a UPC által használt kábeltévés rendszer a "klasszikus" adatforgalom figyelembevételével lett kitalálva. Azért sokkal kevesebb UP sávszélességet adnak, mert az UP-ra használt frekitartomány elenyésző a DOWN-ra használt frekitartományhoz képest. Ergo: sokkal kevesebb sávszélességet bírnak biztosítani az UP számára!
Ez a "klasszikus" internet forgalomat figyelembe véve így ésszerű! DE! A torrent "felrúgja" ezt a sablont, hiszen ott az adatforgalomban az UP/DOWN teljesen egyenértékű!!! Ha viszont az UP ág nagyon le van terhelve, akkor azt a DOWN ás is megsínyli! Ergo: a többi előfizető, aki ugyanazon a "leterhelt" fejállomáson lóg lassulást fog érezni egy egyszerű böngészés közben is! Szal a hólózat sajátosságából adódóan kényszerült a UPC erre a lépésre (félreértés ne essék, nekem se tetszik)
ADSL: más tészta, a madzag az ADSL központban végződik ;)
-
do2 #13042 nekem benne van, de engem nem érdekel fixtv nézd a neten ha annyira szereted:D -
zoolee #13041 Hali, nem teljesen chellohoz tartozik, de UPC....
Szóval, nekünk fullos kábeltévénk van, illetve 2005 8. hóban a leg nagyobb
csomag volt, és most valamiért nincs benne fix.tv..-.-
Neketek sincs? -
shabba #13040 Típustól függően több tízezer és százezer dodo árkategóriába esnek a sávszél menedzselő eszközök. De a hálózati eszközöknél ez nem olyan kiugró árkategória.
Annyit nem lehetne fejleszteni amit szeretnél, meg amennyi jelentős változást hozna UPC hálózatának egészében. Egy pl. Cisco SCE-2000-es eszköz 2 Gbps szimmentrikus adatforgalmat tud menedzselni, ez úgy durván 20 ezer előfizető hálózati forgalma.
Ezzel egyenértékű pénzből elérési hálózatban szerintem úgy 3x50 Mbps-nyi DOCSIS kapacitást lehetne üzembe helyezni. Ez úgy ~1500 előfizetőnél hozna változást úgy hogy a kapacitás duplázással kisebb szegmensre osztanák a hálózatot, így kevesebb ember osztozna egy DOCSIS 50 Mbps-es osztot sávszélén. Ez a 250 ezres ügyfélkörnek csak töredék része, egy globális egész hálózatot érintő fejlesztés sokkal nagyobb fejlesztési keretet követelne meg, mint amit a hálózati forgalmat menedzselő eszközökre költöttek. -
do2 #13039 hol az a friss húsi ?:d én is akarom cincálniii :)