qig8olshk39evjjs7p1.jpg
  • shabba
    Azt mondod UPC-nél 500 háztartás/node sűrűségű az elérési hálózat. Amcsi nagy kábelszolgáltatóknál riportokban olvastam hogy konrétan ennyi, de ez nem mindig szokták kikotyogni a szolgáltatók. Privátban már kérdezgettem egyes hazai kábelesnél dolgozó alkalmazottaktól, de nem igazán akartak válaszolni. Én mondjuk 1000-re tippeltem, de persze lehet az 500 a helyes érték, ezt valóban csak az tudhatja aki ismeri a hálózatot. És persze ez sem egységes hisz van ahol több, van ahol kevesebb a terheltség függvényében, inkább csak egy átlagos szoktak mondani, az jelet kerekíteni a jellemző értékekhez.

Én azért tippeltem ezerre mert van úgy 1,1 millió háztartás amit elér UPC és 250 ezer előfizető. Ha ezer node/háztartással számolok akkor van úgy 1000 nodejuk. Ha ezer nodera számolok 50 Mbps sávszélt az úgy 50 Gbps elérési hálózati kapacitás. A gerinchálón van úgy 25, az elérésik terheltsége nem egyenletes van ahol dugig van van ahol félig sincs, ez véleményen szerint ez kb jó arány lenne. De ez csak egy laikus tippje. Még nagyobb node sűrűség mellett, még nagyobb lenne az elérési hálózat áteresztő képessége, akkor pedig nem kellene úgy sávszélt menedzselnie UPC-nek mint ahogy most teszi.

2008-ban szerintem továbbra is node splitekkel fognak majd bővíteni a szolgáltatók ahogy világszerte is ezt teszik, 2009-től ha végre elérhetővé válnak majd a DOCSIS 3.0-ás eszközök akkor már a felé fog elmozdulni a bővítés iránya.