MTI

Repülőjáratokat töröltek a pekingi szmog miatt

Repülőjáratokat töröltek Pekingben az újabb "szmoghullám" miatt - derült ki a kínai média jelentéseiből. Az időjárás-előrejelző intézet a négyfokozatú skálán a ködre és szmogra vonatkozó harmadik készültségi szintre utaló, sárga figyelmeztető jelzést léptette életbe.

A pekingi nemzetközi repülőtéren legalább húsz járatot töröltek, a látótávolság a város egyes részein 500 méter alá csökkent, az emberek ismét szájmaszkot vettek fel. A PM2,5 mutató, amely a 2,5 mikron vagy annál kisebb átmérőjű finomszemcsék egy köbméterben megtalálható mennyiségére utal, elérte, illetve meghaladta a 200-300 mikrogrammot, de volt, ahol megközelítette a 400-at. Mindez súlyos szennyezettségre utal - állapították meg a szakemberek. Az egészségügyi határérték 25 és 40 mikrogramm között van. A kínai média és az internetezők továbbra is napirenden tartják a levegő szennyezettségének kérdését, egészségügyi panaszok tömegéről számolnak be, a leggyakrabban köhögésről, nehéz légzésről, bevörösödő szemekről és asztmás rohamokról.


A Peking középpontjában fekvő Tiltott Város látképe

A Pekingbe érkezett külföldiek körében már az 1990-es években meghonosodott és elterjedt a "pekingi köhögés" kifejezés, amely a mikroblogokon most ismét gyakorivá vált. Január elején csaknem egy héten át fojtó szmog terítette be a húszmilliós kínai fővárost, és a vezetés a vészhelyzet miatt kénytelen volt rendkívüli intézkedéseket hozni. A PM2,5 mutató napokon át 500 körül volt, de sok helyen előfordult 700-900 közötti, sőt afeletti érték is. A főváros népi gyűlése ezekben a napokban ülésezik, és az egyik központi témája a levegő szennyezettsége. Az eddigi jelentésekből az derül ki, hogy Peking, ahol több mint ötmillió autó van forgalomban, 180 ezer régi gépjárműtől szándékozik még az idén megszabadulni, és más korlátozó rendelkezésekkel igyekszik az egyre tarthatatlanabb helyzeten változtatni.


Egy tiszta és egy használt szűrő különbsége mutatja, hogy mennyi aprócska részecskét lélegez be egy átlagember Pekingben 24 óra alatt

Azonban a pekingi képeknél is sokkolóbb fotók járják be a napokban a kínai internetet, a főváros után immár az ország északi és keleti nagyvárosaiból is átláthatatlan szmogot jelentve. Az országban összesen már 13 tartomány és közigazgatási egység érintett: az internetezők Pekingen túl többek között az északkeleti Hopej, Santung, a keleti Csiangszu tartományokból, Sanghaj városából, a délkeleti Kuangcsou tartományból is szürkeségbe vesző felhőkarcolókról, idősekkel teli orvosi rendelőkről, maszkot viselő tömegekről és órák alatt elszennyeződő maszkokról számolnak be.


A sanghaji Gyöngy-torony pár nappal ezelőtt

Sanghaj városában például a híres Gyöngy-torony körvonalai sem látszanak az út túloldaláról, a város legmagasabb épületének, a Pénzügyi Világközpontnak a tetejéről pedig a 23 milliós metropoliszból alig valami, jobbára csupán a szürke köd látható. Mivel a város levegőjének 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskéi (PM2,5), az úgynevezett finom porszemcsék aránya a megengedettnek több mint kétszeresére nőtt, a helyi vezetés kedden este szmogriadót rendelt el, a légzési és keringési problémákkal küszködőket, az időseket és gyermekeket lehetőség szerint otthonmaradásra szólítva fel. Az amerikai konzulátus Twitteren közölt mérési eredményei szintén rendkívül magas, veszélyes tartományba eső értékekről árulkodnak. Ugyanakkor a hivatal részletes adatait végigböngészve az is kiderül, hogy Sanghajban az idei évben még egyetlen olyan óra sem volt, amikor az egészséges tartományban lett volna a levegő minősége.


Santung, Csiangszu és Kuangtung tartományok egyes részein a kínai híradások szerint egy kilométerre csökkent a látótávolság, akad olyan hely, ahol 200 méterre látni csak el. A dél-kínai Kuangcsouban kedden kellett idén először komoly szmogriadót elrendelni, miután a látótávolság 700 méterre csökkent, s a Gyöngy-folyó deltájának szinte teljes vidékéről is hasonló jelentések érkeztek. Az időjárás-előrejelzések szerint a keleti tartományokban enyhe javulás várható, délen viszont várhatóan egész héten marad a szmog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Loverman #19
    Jaj de sok itt az okos ember. Benzines autóktól nem lesz egyáltalán szmog ugye? Biztos ezért csökkent Pekingben amikor az Olimpia idejére lecsökkentették az autóforgalmat. Meg biztos ezért létezik a los angeles szmog kifejezés, gondolom a 30 fokban a sok szénnel fűtő egyén miatt lesz szmog ugye? lol
  • AgentKis #18
    Nokérem! Hát betartható és betartatható(!!!)szabályok kelle(né)nek, idióta baromságok helyett! Ennyi. Ez kínára és kis országunkra és az EU-ra is egyaránt érvényes. (A Villanykörtetiltás az már nagyon megy!)

    Kínában nem tudom, de nálunk VANNAK hatóságok az ilyen jellegű kérdésekre! Egész pontosan lehet(ne) tudni, hogy egy adott területen adott beépítési arány mellett mennyi épület mivel fűthető, szmog nélkül. Azért elgondolkodhatunk, hogy hogy nézne ki békásmegyer, ha lakásonként lenne 2 jancsikályha, meg egy sparhelt. Nem hiába nincs. Ahol meg 3000 négyzetméterenként van egy db 120négyzetméteres ház, ott meg vegyes tüzeléssel sincs szmog. (még akkor sem, ha néha egyik-másik rátesz egy kis gumit meg rongyot). Ezek a bizonyos hatóságok meg annyiminden sz@ré tudnak és szeretnek b@szakodni, hogy akár ez is beleférhetne. Ahogyan az is, hogy traffipaxok helyett esetleg fűtéskorszerűsítésre pályázzunk az EU-nál, mert tödőbetegségekben többen halnak meg mint gyorshajtásban...
  • Vol Jin #17
    "A vegyestüzelésű kazántól (szén és fa) mióta lesz fojtogató szmog?"

    Onnan, hogy a szmog az apró szilárd részecske és a vízpára egymáshoz kapcsolódása. A vegyestüzelés végterméke a hamu. Na ezek az apró hamuszemcséknél is kisebb szemcsék, amik szilárdak és nem gázok, magukhoz ragasztják a vízmolekulákat a levegőből, és ez a szmog.

    Akkor is ez a szmog, ha te nem hiszed el. Abszolút paraszti nyelvre lefordítva, a kormos köd. Nézz meg egy kéményt, ahol fával tüzelnek, és egyet, ahol gázzal. A gázos nem füstöl. Ha nagyon hideg van, akkor kicsapódó párát azt láthatsz, de füstöt azt nem nagyon. Ellenben egy szén vagy fatüzeléses kazán csak úgy ontja magából a füstöt. A füst pedig nem más, mint apró koromszemcsék.

    De ha még mindig nem hiszel az okosabb embereknek, akkor elég, ha utána nézel mi történt Dublinban. Pár évtizede ugyanez a szmog volt náluk. Áttértek gázra, és már nincs szmog.
  • Molnibalage #16
    Általánosságban ezekre gondoltam:
    - egyszer meg kell építeni a vezetéket és az üzemeket (tisztítóüzem, stb.), eközben másodlagos szennyezés jelentenek például a munkagépek
    - a gázt meg kell tisztítani többek között a kéntartalomtól, ami további környezetszennyezést jelent


    A "zöldnek" titulált villamosáram termelési formák során szerinted nem használnak fel szennyező technológiákat vagy élettartamuk végén nem azok? De. Sőt... Nagyon is...

    A földgáz még mindig jobb, mint a szén. Lehet küzedni a CO2 és minden más ellen, csak nem ész nélkül kellene.
  • drsx #15
    "Tükörbe néztél már?"
    Amit írok, az lehet tévedés, viszont nem álltam neki kocsmastílusban "kommunikálni" (értsd: nem kívánom senkire rágyujtani a házat, nem használok szalonképtelen szavakat tömegével, nem szólitok fel mást "kussolásra", és még sorolhatnám), ezért nem tartom jogosnak a tükörbenézős megjegyzésed. Ha megengedsz egy javaslatot, sokkal hasznosabb lenne, ha a témába vágó megjegyzéseimre reagálnál, például az alternatív energiaforrásokkal kapcsolatban. A normális stílus alapvető feltétele az értelmes kommunikációnak, ezért is nem szándékszom sehogyan reagálni a #11-re. A téma részemről lezárva, Sir Quono Jedi hozzászólásait a továbbiakban nem kívánom elolvasni a stílus miatt, már így is túl sok időt pazaroltam erre.
    Troll üzemmód vége.

    "Megalol a távvezetéki szállítás során a komresszor-gázturbina egység földgázzal megy, tehát tiszta - co2-őt leszámítva - minden más elégetéséhez képest."

    Általánosságban ezekre gondoltam:
    - egyszer meg kell építeni a vezetéket és az üzemeket (tisztítóüzem, stb.), eközben másodlagos szennyezés jelentenek például a munkagépek
    - a gázt meg kell tisztítani többek között a kéntartalomtól, ami további környezetszennyezést jelent
    Ezen kívül is lehetnek még másodlagos környezetszennyező hatásai, amikről nem tudok, mert még nem láttam ezzel foglalkozó statisztikai elemzést. Ne érts félre, nem a gáz ellen vagyok, mindössze próbálom nagyobb távlatokban szemlélve összehasonlítani a környezeti hatásokat.

    A fával kapcsolatban: elsősorban tapasztalataimmal tudom alátámasztani, hogy a fával történő fűtéstől nem lesz fojtogató füst, valamint további érvként tudom felhozni a fa összetételét, ami egy rendeltetésszerűen használt kazánban elégetve nem termel sokkal több "szomszádzavaró füstöt", mint a gáz. Ha a kazán nincs a megfelelő állapotban (pl. nem megfelelő szellőzés az eldugult kémény miatt), akkor a tökéletlen égés során nyilván képződnek mérgező és büdös anyagok, de ez nem a fa "hibája".
    Sokkal nagyobb gond, mint azt írtad is, a műanyagok égése során keletkező sokféle méreg, a cianidoktól a fenolokon át az aldehidekig tömegével képződnek a karcinogén vegyületek, és sok ember sajnos nem képes felfogni még azt sem, hogy ezzel saját magukat meg a gyerekeiket is mérgezik. Részben talán ezért, részben az energiatakarékosság miatt vezették be Magyarországon is a kötelező energetikai szakvéleményt házak eladásánál és építésénél, aminek nem biztos, hogy rövid távon sok haszna lesz, de majd meglátjuk.
  • Sir Quno Jedi #14
    Na igen, ezt mondjuk én sem értettem, hogy mit akar ezzel a gáz szállítása szennyezi a környezetet baromsággal (pláne szmoggal?!?!?). Csak már nem is merem megkérdezni, mert a végén még elmagyarázza és akkor meglehet kifolyik az agyam a füleimen keresztül, ha elolvasom... :DDD
  • Molnibalage #13
    A vegyestüzelésű kazántól (szén és fa) mióta lesz fojtogató szmog? Első körben a műanyagtól (szeméttől) fulladsz meg, második körben pedig attól a szmogtól, amit a drága gázod kitermelése és hozzád történő eljuttatása közben termel az emberiség.

    Megalol a távvezetéki szállítás során a komresszor-gázturbina egység földgázzal megy, tehát tiszta - co2-őt leszámítva - minden más elégetéséhez képest.

    Talán kicsit utánanézhetnél a dolgoknak, mielőtt nekiállsz értelmes emberhez méltatlan módon kiabálva fröcsögni.

    Tükörbe néztél már?
  • Molnibalage #12
    A szeméttel fűtés legkisebb problémája az, hogy kormos. Olyan faja mérgesgázok is keletkeznek ottan, hogy ihaj. Valahol vicces, hogy high-tech szemétégető sem lehet ma sehol felhúzni lakossági tiltakozása miatt, de saját kis szutyok fűtési rendszertével azért okádja ki a fost a sok user...
  • Sir Quno Jedi #11
    Ölég sötétnek tűnsz, így két dolgot említenék csak. A gázfűtés nem termel kormot, pernyét, kátrányt, szálló port stb. ami maga a szmog lényegében. A fa, szén, olaj fűtés pedig IGEN. Ha ezeket esetleg meg óhajtanád cáfolni, jelzem nem fog menni! Persze hablatyolhatsz itt még össze-vissza bármi másról is, de jelenleg a gázfűtés a legtisztább, nagyban elterjedt fűtési módozat.

    Senki nem beszélt a széndioxid kibocsátásról, mert itt a szmogról volt szó és nem az éghajlaváltozásról, el vagy tévedve.

    A fröcsögésről meg annyit, ha majd itt laksz és téged fojtanak meg a saját házadba, biznyára mosolyogva fogsz megdegleni, mert az olyan kultúrált dolog, igen?!

    Képzeld, van hőszivattyús, dc inverteres klímám is, ami kiválóan fűt (olcsóbb mint a gáz -5 fokig) és ennél már nem sok zöldebb dolog van ugyebár, de ezt már meg sem mertem említeni, hiszen nem várható el "szegény" szomszédaimtól, hogy ilyet is vegyenek, ha már a gázt sem használják (ez már tényleg utópia lenne).

    Javaslom, ha nincs közöd a dologhoz, ne ugassál bele, mert a kibicnek semmi sem drága, mint az ábra mutatja. Ez is a kultúra része, hogy kussolunk, ha nem a mi dolgunk. Örülök, hogy ilyen mértéktelen empátia szorult beléd is, de pl. máson is kiélhetnéd, nem muszáj rajtam gyakorolni...
  • drsx #10
    A vegyestüzelésű kazántól (szén és fa) mióta lesz fojtogató szmog? Első körben a műanyagtól (szeméttől) fulladsz meg, második körben pedig attól a szmogtól, amit a drága gázod kitermelése és hozzád történő eljuttatása közben termel az emberiség. Talán kicsit utánanézhetnél a dolgoknak, mielőtt nekiállsz értelmes emberhez méltatlan módon kiabálva fröcsögni. A másik dolog, amin elgondolkodhatnál, hogy az elmúlt kb. 70 évben hatalmon lévő politikai és gazdasági "elitnek" köszönhetően az emberek egy jelentős részének nem telik arra, hogy állandóan gázzal fűtsön, részben pont azért, mert a kormányok mindenféle tiltó és megszorító rendelkezések megvalósítására költik a pénzt (pl. leplombált "szmogmérő"), utána meg büntetés címszóval elveszik az emberektől azt a pénzt, amiből esetleg telne gázra, ahelyett, hogy mondjuk osztrák mintára a geotermikus és mindenféle megújuló energiaforrások felhasználását támogatnák a szmogmérők árából, ami olcsóbb és tisztább a fosszilis tüzelőanyagoknál. A fincsi gázocskáról még annyit, hogy elégetéskor mindössze a szén-dioxid termeléséhez járul hozzá, és biztos nem fog hiányozni a földkéregből az a néhány milliárd tonna, amit onnan a kőolajjal együtt kitermelünk és elégetünk...