drsx#15
"Tükörbe néztél már?"
Amit írok, az lehet tévedés, viszont nem álltam neki kocsmastílusban "kommunikálni" (értsd: nem kívánom senkire rágyujtani a házat, nem használok szalonképtelen szavakat tömegével, nem szólitok fel mást "kussolásra", és még sorolhatnám), ezért nem tartom jogosnak a tükörbenézős megjegyzésed. Ha megengedsz egy javaslatot, sokkal hasznosabb lenne, ha a témába vágó megjegyzéseimre reagálnál, például az alternatív energiaforrásokkal kapcsolatban. A normális stílus alapvető feltétele az értelmes kommunikációnak, ezért is nem szándékszom sehogyan reagálni a #11-re. A téma részemről lezárva, Sir Quono Jedi hozzászólásait a továbbiakban nem kívánom elolvasni a stílus miatt, már így is túl sok időt pazaroltam erre.
Troll üzemmód vége.
"Megalol a távvezetéki szállítás során a komresszor-gázturbina egység földgázzal megy, tehát tiszta - co2-őt leszámítva - minden más elégetéséhez képest."
Általánosságban ezekre gondoltam:
- egyszer meg kell építeni a vezetéket és az üzemeket (tisztítóüzem, stb.), eközben másodlagos szennyezés jelentenek például a munkagépek
- a gázt meg kell tisztítani többek között a kéntartalomtól, ami további környezetszennyezést jelent
Ezen kívül is lehetnek még másodlagos környezetszennyező hatásai, amikről nem tudok, mert még nem láttam ezzel foglalkozó statisztikai elemzést. Ne érts félre, nem a gáz ellen vagyok, mindössze próbálom nagyobb távlatokban szemlélve összehasonlítani a környezeti hatásokat.
A fával kapcsolatban: elsősorban tapasztalataimmal tudom alátámasztani, hogy a fával történő fűtéstől nem lesz fojtogató füst, valamint további érvként tudom felhozni a fa összetételét, ami egy rendeltetésszerűen használt kazánban elégetve nem termel sokkal több "szomszádzavaró füstöt", mint a gáz. Ha a kazán nincs a megfelelő állapotban (pl. nem megfelelő szellőzés az eldugult kémény miatt), akkor a tökéletlen égés során nyilván képződnek mérgező és büdös anyagok, de ez nem a fa "hibája".
Sokkal nagyobb gond, mint azt írtad is, a műanyagok égése során keletkező sokféle méreg, a cianidoktól a fenolokon át az aldehidekig tömegével képződnek a karcinogén vegyületek, és sok ember sajnos nem képes felfogni még azt sem, hogy ezzel saját magukat meg a gyerekeiket is mérgezik. Részben talán ezért, részben az energiatakarékosság miatt vezették be Magyarországon is a kötelező energetikai szakvéleményt házak eladásánál és építésénél, aminek nem biztos, hogy rövid távon sok haszna lesz, de majd meglátjuk.