Hunter

Kína rejtélyes űrrepülője borzolja az amerikai kedélyeket

Miközben az Egyesült Államok Légierejének X-37B jelű mini-űrsiklója újabb titkos repülésre készül, az elemzőket sokkal inkább Kína saját potenciális űrrepülőgépe, a Senlong foglalkoztatja.

Tavaly több kínai médiaforrás is beszámolt a Senlong próbaútjáról, amit egy H-6 bombázóról indítottak, azonban a projekt teszteléseinek természete, valamint az, hogy a robotjármű mit is testesít meg valójában, elég homályos maradt. Több amerikai elemző is megpróbálta kideríteni mire is szánták ezt a gépet, ami mandarin nyelven "mennyei sárkányt" jelent, a szakértők többsége azonban csak annyit tud mondani, hogy egyfajta válaszlépés lehet az amerikaiak X-37B űrrepülőjére.

Az oroszok és az amerikaiak után Kína a harmadik nemzet, ami független emberi űrrepülési programmal rendelkezik. Az elmúlt évtizedben számos jelentős előrelépést tettek, ami az idén az első emberi dokkolásban csúcsosodott ki saját űrlaboratóriumukhoz. Kína egy 60 tonnás űrállomás építését tűzte ki céljául, ehhez jelenleg a Sencsu űrhajót, egy űrkapszulán alapuló járművet használnak. "A Senlong Kína egy visszatérő aerodinamikus űrjármű kifejlesztésére irányuló törekvéseit testesíti meg, ami hasonló az űrsiklóhoz vagy az X-37B-hez, azonban mindkettőnél kisebb" - vélekedik Mark Gubrud, a Princeton Egyetem Tudományos és Globális Biztonsági Programjának kutatója.


2007 decemberében készült felvétel a kínai űrrepülőgép prototípusról egy H-6 bombázóhoz csatolva. Nagyjából 5-6 méter hosszú lehet, az X-37B közel 9 méter hosszú

A SPACE.com-nak adott interjújában kifejtette, amennyiben a kínai tervezők sikereket érnek el a Senlonggal, a nemzet valószínűleg már nagyobb változatokkal is kísérletezni fog. "Mindazonáltal az űrsiklók gazdasági racionalitása soha nem realizálódott, és az sem egyértelmű, milyen előnyöket nyújthat az X-37B az Egyesült Államok Hadseregének a hagyományos felső fokozatokkal és visszatérő kapszulákkal szemben" - folytatta Gubrud, hozzátéve, hogy a Légierő robotgépe elsősorban űrhatalmi szimbólumként szolgálhat, ellensúlyozva az űrsiklóflotta visszavonulását. "Valószínűleg a Senlong sem lehet sokkal több, mint egy szimbólum, ami Kína azon képességét bizonyítja, mellyel megingathatja az USA előnyét és műszaki dominanciáját"

Joan Johnson-Freese, az Egyesült Államok Haditengerészeti Akadémiájának nemzetbiztonsági professzora nem tulajdonít túlzott jelentőséget a kínai programnak, mondván: "Az Egyesült Államokon és Kínán kívül is több ország is dolgozik az űrrepülőgép technológián". Az érdeklődés a Légierő 1950-es évekbeli DynaSoar programjától eredeztethető. "Azt a programot azonban több okból is elvetették, részben azért mert senki sem tudta pontosan mire is használhatnák, bár sokan a globális csapásmérés egy újabb képességeként tekintek ezekre a gépekre" - tette hozzá Johnson-Freese, aki szerint Oroszország is csupán azért építette meg saját űrsiklóját, a Burant, hogy lépést tartson Amerikával. "Ha az országok látják, hogy az USA egy űrrepülőgépen dolgozik, akkor késztetést éreznek, hogy ők is ezt tegyék" - mondta, kiemelve hogy mindez destabilizációhoz vezethet, amit a fejlesztések akció-reakció spirálja idézhet elő.

Dean Cheng, a Heritage Alapítvány washingtoni Ázsia-tudományi Központjának szakértője szerint az űrrepülőgép kialakítás egyértelműen Kína űrtörekvéseinek katonai gyökereihez nyúlik vissza. Elmondása szerint 1988 és 1992 között számos kínai tudományos konferencia vitatémája volt az emberi űrprogram központi elemének, az űrhajónak a jellege. "A Népi Felszabadítási Hadsereg rendszeresen a jövőbeli űr-felszíni katonai műveletek fontosságáról írt, olyasvalamit képzelve el, mint az X-43 vagy az X-37B" - mondta Cheng.


Kína hivatalos katonai televízió csatornájának egy pillanatképe a tesztrepülésről

Egy augusztusi írás szerint, ami két Kínára szakosodott elemző, Andrew Erickson és Gabe Collins tollából származik, Peking gyorsabban közelít az űrrepülőgép-korszak felé, mint az sokan jósolták. "Tény, hogy sok minden bizonytalan maradt a teszt természetét illetően, ami nagy valószínűséggel egy H-6 bombázóról indított sikló/aerodinamikai teszt lehetett. A Senlong nagy valószínűséggel jelentősen elmarad adottságait tekintve az X-37B-től, és még évekbe telhet mire eléri teljes műveleti képességeit" - olvasható elemzésükben.

Erickson és Collins mindazonáltal úgy véli, a Senlong tesztje egy nagyobb trend része lehet, mellyel Kína megpróbálja fenntartani a látszatot, hogy lépést tart az Egyesült Államokkal űrfegyverkezés terén, még ha prototípusaik képességei nem is összehasonlíthatók, vagy azonnal működőképesek. "A korábbi űrrepülési fejlesztések esetében Kína jellemzően az USA saját platformjainak bemutatkozása után 15 évvel azután fedte fel azokhoz hasonló rendszereinek létezését" - tette hozzá a szerzőpáros, akik szerint a kínai külpolitikának jelenleg az egyik fő feladata űrtörekvéseik komolyként való feltüntetése. "Peking űrrepülőgép programjának fejlődése tükrözheti a külvilág felé a nemzet civil- és katonai űrcéljainak fejlődését is"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Molnibalage #44
  Mitől hinnék azt, hogy civil műhold? A civil műholdak közül igen kevés a fotofelderítő és elektronikai aktivitásuk van a komm műholdaknak. Egy atomfegyverekkel felszerelt hold miért is kommunikálna úgy, mint a többi? Vagy falból fellőnek egy egyés komműholdat ÉS még rátesznek néhány robbanófejet?

  Az irányított visszatérés miért is vennék be? Irányított visszatérés során hajózási útvonalaktól mentes óceáni térségeket néznek ki. Ha támadásra használnád, akkor AZONNAL látszódna, hogy valami nem stimmel, mert már a pályaelhagyás helye elárulná, hogy az nem ott fog landolni, ami békés szándékra utalna. BTW az ilyesmit be szokták jelenteni...

  Első csapásnak a kontinentális talapzetnál ólálkodó tengó sokkal jobb. Lapos röppályán 5-6 perc alatt célba ér közeli célpont esetén és a tengó láthatatlan a műhold meg nem.

  Szerintem miért nem épített soha senki ilyet? Talán, mert semmi értelme. Fel nem fogom, hogy miért ragaszkodsz ehhez a marhasághoz Tényleg ilyen nehéz felfogni?
 • kvp #43
  "Alá ICMB. Tudod, BALLISTIC missile."

  Azok ellen sincs sok vedelem, ha a felszallasi fazisban nem tudjak oket azonositani. Ha nem sikerul, akkor nem marad eleg ido a vedelmi rendszer szamara es a felszallashoz hasznalt hajtomuvek nelkul egyebkent is problemas azonositani a celt. A lenyeg, hogy amig nem kezd el esni, addig mindenki azt hiszi, hogy civil muhold. Amikor elkezd esni, akkor azt hiszik, hogy iranyitott visszateres. Amikor nem eg el a surubb legkorben, akkor arra gondolnak, hogy rossz tervezes. Amikor par masodperccel kesobb felrobban a celterulet felett, na akkor derul ki, hogy fegyver volt. Mint irtam, ez egyszer jatszhato el, de elso csapasnak tokeletes, foleg ha tobb is van belole es egyszerre lepnek mukodesbe. A vedelmi rendszerek erre nincsennek felkeszitve, tehat nem tudnak emberi beavatkozas nelkul tuzelni mindenre ami eppen leesni keszul az egbol. Ez az idoveszteseg jelenti a tamadashoz felhasznalhato rest.

  "A mai távcsövek felbontása mellett pontosan látható, hogy mi van a műholdon. BTW, hol van az megírva, hogy egy Kh-11/12 az nem nézhet rá egy másik műholdra. Mivel légkör torzító hatása nincs..."

  Ilyen esetben a muhold burkolata latszik, ami altalaban tartalmaz nehany antennat is, meg par manoverezo hajtomuvet es nehany napelemet. Semmi sem akadalyozza meg a tervezoket, hogy a burkolat ala a jelerositok es a router-ek melle berakjanak valami nagyobb nuklearis fegyvert. Egyszeruen nem fog latszani kivulrol, egy muholdba meg nem lat bele senki sem. Amig meg nem tor ki egy haboru, addig meg hasznalni is lehet kereskedelmi celokra, bar ha nem hasznaljak fel, akkor a megsemmisites problemas. (persze fent is lehet hagyni kikapcsolva, majd leesik parszaz ev mulva alapon)
 • Molnibalage #42
  Ellenben nem nagyon van ellene megfelelo elfogo rendszer. A celterulet felett egyszeruen 'megall' es leesik.

  Alá ICMB. Tudod, BALLISTIC missile. A mai távcsövek felbontása mellett pontosan látható, hogy mi van a műholdon. BTW, hol van az megírva, hogy egy Kh-11/12 az nem nézhet rá egy másik műholdra. Mivel légkör torzító hatása nincs...

  Semmire sem jók.
 • kvp #41
  "Az 1 keringés alatt leérő objektum olyan ordító az űrszemét között, hogy ihaj."

  Ellenben nem nagyon van ellene megfelelo elfogo rendszer. A celterulet felett egyszeruen 'megall' es leesik.

  http://cache.jalopnik.com/assets/images/12/2011/07/xlarge_shuttle_full_shot.jpg

  Viszont egy muholdba rakott fegyvert nem kell nagyon elrejteni, eleg ha a muhold mukodik normal civil muholdkent is, akkor senkinek sem lesz gyanus, meg az sem ha szervizelik. A ballisztikus raketak pedig olcsobbak, de konnyebb kiszurni oket, mert felfele menve feltunobb a dolog es a ballisztikus palya miatt elore ki lehet szamolni merre mennek. A leeso muhold lehet egy elrontott iranyitott visszateres is. Ezert is irom, hogy csak elso csapasra jok, mert az elso atomrobbanas utan mindenki mindenre loni fog ami felejuk jon.
 • Molnibalage #40
  Nem értelek. Az űrszemét becsapódási pontja a nagyon lapos szög miatt bizonytalan és azárt "kacsáznak". Ha te "űrbombázol", akkor rohadtul nem ilyen a profil. Az 1 keringés alatt leérő objektum olyan ordító az űrszemét között, hogy ihaj. Totálisan más sebességkomponense van.

  Ezen felül az égháttérben levő radar vagy földháttérben és atmoszférikus jelenségek által torzított IR kép szeritned a nehezebb észlelés? A "lopakodónak" tervezett dollármilliárdhoz műholdat AMATŐR csillagászok is nyomon tudták követni.

  Semmi értelme ennek. Egy SLBM olcsóbb, nem felderítőhető és jóval nagyob kapacitása van, mint műholdak. A hűoldon levő fegyvert hogy a rákba szevizeled..? Stb.

  Nem véletlen nem készül soha ilyen fegyver. Értelmetlen.
 • kvp #39
  "Az "űr bombázásnak" semmi értelme. Nem véletlenül létezik ICBM..."

  Van ertelme, csak nem ursiklokkal. Ha felkuldenek egy muholdat, ami tartalmaz egy megfelelo hopajzzsal ellatott toltetet, akkor az a muhold visszahozhato iranyitott modon barmikor barhova. Ez csak elso csapasra jo, de arra viszont tokeletes, mivel a ballisztikus raketak inditasat konnyu erzekelni, de egy szepen halkan, de ugyanakkor 1 koron belul visszatero muholdat nem igazan lehet idoben detektalni. Gyakorlatilag a lassan visszatero hibas muholdak becsapodasi helyet sem tudjak pontosan megmondani, egy szandekosan visszahozottet meg csak a becsapodas elott par masodperccel, amikor mar pont jo magassagban van egy nuklearis toltet felrobbantasahoz.
 • kicsibicska #38
  Egyenlőre a baltás gyilkos szeletel. De szerencsére egyelőre ez a probléma nem áll fenn.
 • Molnibalage #37
  Az "űr bombázásnak" semmi értelme. Nem véletlenül létezik ICBM...
 • Tetsuo #36
  Feltételes mód volt. "Egyenlőre"...
 • Vol Jin #35
  "Mindegy mit mondasz neki! Ha az amcsik visszaesnének a kőkorban, akkor nekik lennének a legjobb kőkori szerszámaik. Szerinte..."

  Egyenlőre még nem estek vissza a kőkorba, így nincs értelme a hozzászólásodnak.