Hunter

Mi célt szolgálnak a Góbi-sivatag különös alakzatai?

Különös alakzatok és sémák tárultak fel a Google Maps felvételein a Kínában fekvő Góbi-sivatagban. A média azonnal vad találgatásokba kezdett a szokatlan felszíni alakzatokkal kapcsolatban.

A lehetőségek között a teljesség igénye nélkül fegyverkísérletek, műhold kalibráció, Washington és New York utcatérképének másolata, sőt még a földönkívülieknek szóló üzenetek is felvetődtek. Jonathon Hill, az Arizona Egyetem Mars Űrrepülési Létesítményének kutató technikusa és küldetéstervezője szerint az egyik szokatlan kialakítású terület szinte teljes bizonyossággal a kínai kémműholdak kalibrálására szolgál.


Hill intézete számos Mars és Föld körül keringő műholdküldetésben használt kamerát üzemeltet a NASA megbízásából. A kutató elmondása szerint a műholdak kamerája ráfókuszál a képeken látható, sivatagokban felettébb szokatlan világos cikcakkos hálózatokra, amik megközelítőleg 1 kilométer szélesek és 1,8 kilométer hosszúságúak, bekalibrálva a műszereket, hogy önmaguk tájékozódásához használhassák.

A kalibrációs célpontok létezése gyanúsnak vagy meglepőnek tűnhet, Hill szerint azonban erről szó sincs. Tudjuk Kínáról, hogy kémműholdakat üzemeltet, ahogy sok más ország, köztük az Egyesült Államok is, sőt az USA maga is rendelkezik kalibrációs célpontokkal. "Éppen most találtam példaként egy kalibrációs célpontot, amit még az 1960-as években építettek a Corona kémműholdaknak lent az arizonai Casa Grande-ban (koordináták 32° 48' 24.74" N, 111° 43' 21.30" W)" - nyilatkozott Hill a Life's Little Mysteries portálnak.

A kínai hálót alkotó 20 méter széles fehér vonalak nem fényvisszaverő anyagból készültek, ahogy azt több híroldal is tudni véli. "Hézagok találhatók bennük, ahol átszelik a kis természetes vízelvezető csatornákat, és maguk a vonalak sem tökéletesen telítettek, számos apró sáv és egyenetlenség jellemzi. Azt hiszem kijelenthetem, hogy ez valamilyen festék" - magyarázta Hill hozzátéve, a kalibrációs célpontok nagyobbak a vártnál, ami utalhat arra is, hogy a műholdak kalibrálandó kamerái meglehetősen gyenge felbontással rendelkeznek.


A kalibrációs célpontoktól nem messze egy másik, egészen más jellegű, különös Stonehenge elrendezésre emlékeztető szerkezet található, aminek a közepében vadászgépek parkolnak. "Ez szinte biztosan a földkörüli radarműszerek kalibrálására, illetve tesztelésére szolgál" - mondta Hill. "Mivel a radar visszaverődés nagymértékben a felszíni egyenetlenségeknek köszönhető, ezért valószínűleg azon módszereket tesztelik, amikkel a repülőgépek körüli terepet elég "hepehupássá" tehetik ahhoz, hogy részlegesen álcázni tudják a gépeket"

Más szavakkal a kínai hadsereg feltehetően radar eszközöket használ a magasból jeleket lesugározva különböző célpontokra, hogy meghatározza, milyen mértékben verődik vissza a radarjel a vadászgépek műszereiről, és mennyire képes a jeleket szétszórni a Stonehenge-szerű elrendezés. A szakemberek ebből a kísérletből megismerhetik, hogyan lehet a legjobban elrejteni Kína katonai műveleteit más országok műholdjai elől, és talán arra is rájöhetnek, hogyan találják meg más országok hasonló módszerekkel elrejtett objektumait. Mindazonáltal a tény, hogy a repülőgépek fémből készültek, növeli a radar visszaverődést és nagyon megnehezíti a teljes álcázást, összegzett Hill.

A sivatagi alakzatokról szóló első jelentéseket követően a Gizmodo blog buzgó olvasói több más érdekes struktúrára is felfigyeltek Kínában. Az egyik egy fegyverkísérleti zónának tűnik, míg egy másik területen egy hatalmas rács egy Yagi antenna tömbre emlékeztet, utóbbit számos dologra lehet használni, többek közt időjárás és űridőjárás előrejelzésre, valamint magas légköri kutatásokra.


Hill megjegyezte, hogy ezek az alakzatok viszonylag közel helyezkednek el egymáshoz. "Úgy vélem valamilyen katonai zónát, vagy teszt körzetet látunk, ami megmagyarázza azt a hatalmas mennyiségű felszerelést és technikát, ami egy egyébként a külvilág elzárt területen helyezkedik el"- mondta. "Néha az igazság is lehet olyan érdekes, ha nem érdekesebb, mint az összeesküvés elméletek"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #47
    Szóval, szerintem a kínaiak megcsinálták ezt.
  • xyl #46
    A sötét négyzetekről és az antennákról az elképzelésem: Energialesugárzás a világűrből, lézerrel, vagy mikrohullámmal. A sötét négyzetek mondjuk napelemek.
    A cikcakkos vonalaknál meg ugyanazzal a lézerrel írogattak. Nagy valószínűséggel sóréteg fölött van némi homok, amit elpárologtattak.
  • Doktor Kotász #45
    Ez a legvalószínűbb.
  • Doktor Kotász #44
    Akkor is éltek emberek, akkor is volt társadalom, annak a társadalomnak is volt mozgósító ereje. Csak egyszerűen arról a társadalomról nem maradt fent írásos emlék. Talán ezért sokan gondolják azt, hogy az akkori emberek kőbunkóval vadásztak dinoszauruszra, ami nonszensz. Az akkori ember sem volt alacsonyabb rendű a mainál.
  • drfaust #43
    Az is elképzelhető, hogy a legutóbbi jégkorszak gleccserei hurcolták oda a nagy sziklákat, amit aztán a helyszínen megformáltak.
  • mad mind #42
    Pont az a rejtély, benne, hogy hogyan építették, nem az, hogy minek. Azon senki nem vitázik, hogy vallási épület. De azért szar angliai talajon esőben fadarabokon végiggurítani 15+tonnás köveket túl sok ideig tart, az átlagéletkorhoz mérve.
    Hogy több ezer ember odagyűlt napéjegyenlőségkor, az nem jelenti az építők számát. Ne feledd, évente pár millió ember nézi meg pl. a Mátyás Templomot, mégse milliók építették. Még a piramisoknál is megtalálták, az építők városát, de itt nem.
  • Doktor Kotász #41
    Ésakkómostmivan?
  • ocskoszilard #40
    tessék
  • Doktor Kotász #39
    "Művészeti alkotások :S az........ hát a szépsége h jó magasról vehető ki a forma így ősember barátunk nem nagyon gyönyörködhetett az alkotásában hacsak nem volt egy homemade repcsije"

    Ki mondta neked, hogy az ősember készítette a Nazca vonalakat?

    És az miért baj, hogy az égből lehet látni? Ma egy kőműves sem látja olyannak, mint ameilyennek a levegőből látszik egy ház alapja, amikor kitűzi a karókat.

    Neked helikopterről kellene látnod egy ilyen alakzatot, hogy eljészítsd?

    Fogtak egy pergament, felfirkáltak rá egy ábrát, meg a hoszzát a vonalaknak, és ami a papíron 10 centi, az a földön 50 méter. Leversz egy karót, és a megfelelő hosszúságú kötélet kihúzod az adott irányba, leversz ott is egy karót, kikötöd a kötelet, és ezt eljátszod az ábrán szereplő összes vonallal. Ha kész vagy, jöhet a terepmunka. Azért ciki, ha egy kétezer éve élt parasztnak több esze van annál, aki számítógépet használ. Komolyan nem értem, ha valakinek nincs annyi esze, hogy nagyjából 30 másodperc agymunkával kisilabizálja, hogyan lehet egy nagyméretű tereptárgyat létrehozni, az hogyan a faszba képes életben maradni?
    Ül bambán, és azon agyal, hogy lehet, hogy lehet, hát megvan, biztos helikopterről utasíthatták a lenti embereket rádión keresztül, hogy merre meg mit. Az eszem megáll...
  • Doktor Kotász #38
    "Persze, csak az átlag 60 emberes kelta törzsek, hogyan mozgattak meg 15 tonnás köveket? És legfőképp minek, ha csak puszta viskó lett volna? Gondolkodj el azon, hogy feleslegesen senki sem tesz semmit, pláne nem a kora középkorban, amikor az embereknek az élelem megtermelése is egész napos elfoglaltság volt.
    Szerintem is hülyeség, hogy alienek csinálták volna, de egy sima házhoz nincs szükség messziről hozott 15 tonnás kövekre, ahogy te gondolod."

    Stonhenge mellett elég komoly ásatások folytak. Mivel az épület a napéjegyenlőség/napforduló szerint van tájolva, logikus következtetés, hogy vallási szentély volt. Az ásatások arra engednek következtetni, hogy több ezer ember gyűlhetett össze ünnepek idején, mert hatalmas gödrökben rengeteg állat csontvázát találták. Napéjegyenlőség idelyén óriási bult rendezhettek, amolyan kőkori majálist. Bohóckodás 60 emberről beszéni, amikor az ásatások többezer ember részvételével tartott önnepségekre utalnak. Nyílván akkor is volt társadalom, volt vallásuk, így építettek egy templomot maguknak, ahol egy évben egyszer összegyűltek egy vallási ünnepen. Ha vége volt, mindenki hazament a saját törzséhez. Az, hogy ma hazánkban 3200 település van, még nem jelenti azt, hogy ez nem egy ország, nem egy nemzet. Semmi rejtély nincs benne. Fogták és felépítették. Évezredekig semmilyen technikai fejlődés nem volt utána, de az akkor épült épületeket elfogadjuk ténynek, és nem rejtélynek, hogy ki építette. Nyílván azok az emberek, akik akkor éltek. Írásos emlék nem maradt fent abból a korból, ennyi a különbség.