Hunter

Indul a kínai mini-űrállomás első modulja

Ha az időjárás is kegyes lesz, akkor ma, szeptember 29-én fellövik az első kínai űrlabort, egy jövendő űrállomás előfutárát. A 9,4 tonnás, 10,4 méter hosszú és 3,35 méter széles Tiangong 1 modul kilövésére a szeptember 27 és 30 közötti időszakot jelölték ki, a túlságosan hideg időjárás azonban hátráltatja a küldetést.

A Tiangong 1 űrlabor a jól bevált Long March 2F rakétával emelkedik majd a magasba, az ország északnyugati részén, a Góbi-sivatagban fekvő Csi-csüan Műholdkilövő Központból. A műveletre az állami hírügynökség szerint magyar idő szerint 15 óra 16 és 31 perc között kerül sor, majdnem kör alakú pályára állítva a modult, ami mindössze néhány száz kilométerre kering majd a felszíntől. A prototípus a Sencsu űrkapszulákkal való dokkolási technikát hivatott tesztelni, fontos lépést téve egy hosszú távú emberi tartózkodásra is alkalmas űrállomás létesítése felé.

A későbbiekben további három egységet is fellőnek, hogy az űrben összekapcsolódjanak az űrlaborral. A Sencsu 8, 9 és 10 kapszulákat automatikus dokkolásra tervezték, korábban ilyen manőverrel Kína még nem kísérletezett. "Ez több szempontból is nagy dolog" - mondta Dean Cheng, a konzervatív Heritage Foundation politikai agytröszt kínai politikai és biztonsági ügyekkel foglalkozó munkatársa. "Ha minden terv szerint zajlik, ez lesz Kína első dokkolási próbálkozása, a dokkolás pedig az egyik legfontosabb képesség a hosszú távú űrkutatásban"

Az ember nélküli Sencsu 8 pár héten belül követi a Tiangong 1-et, ami a szakértők szerint orosz technológiát, vagy annak egy másolatát fog alkalmazni az összekapcsolódáshoz. Ha a Sencsu 8 sikerrel jár, akkor jövőre a Sencsu 9 és 10 immár űrhajósokkal a fedélzetén ad randevút a két egységből álló létesítménynek. A kapszulákkal érkező két vagy három főből álló legénység a tervek szerint akár két hetet is eltölthet a kísérleti állomáson. A Tiangong 1 azon túl, hogy teszteli az űrállomáshoz szükséges technológiákat, gyógyászati és műszaki kísérleteket is magával visz fedélzetén a világűrbe, ahol két évet fog eltölteni.

Kína eredetileg egy hónappal korábbra tervezte az űrlaboratórium indítását, amit a tervek szerint egy Long March 2C rakéta állított volna pályára, ez a hordozóeszköz azonban egy korábbi küldetés során nem sokkal a fellövés után meghibásodott és nem sikerült pályára állítania rakományát, egy műholdat, ezért a kínai hatóságok átmenetileg leállították a Tiangong 1 előkészületeit, kivizsgálva a balesetet.

Az első kínai űrlabor fellövését rendkívül fontos mérföldkőként értékelik az ország és rohamos ütemben fejlődő űrprogramja történetében. A kínai vezetés már többször hangot adott azon törekvésének, hogy 2020-ra egy 60 tonnás, emberek által benépesített űrállomást létesítsenek, ami bár eltörpül a 400 tonnás Nemzetközi Űrállomás (ISS) mellett, ettől függetlenül rendkívül nagy eredmény lenne annak a nemzetnek, ami a világon harmadikként juttatott önerőből embert a világűrbe. A koncepciórajzok szerint a jövő kínai űrállomásának központi eleme 20-22 tonnát nyomna, amihez két oldalról egy-egy laboratórium modult csatlakoztatnának. Az állomást teherhajók látnák el, ugyanúgy ahogy azt jelenleg teszik, illetve tennék a Progressz űrhajók, bár a legutóbbi baleset miatt az orosz űrhajók kényszerpihenőt tartanak.


Rengeteg tárgyalás zajlott arról, hogy Kína részt vegyen az ISS projektben, az oroszoktól átvett technikák lehetővé is teszik, hogy a Sencsu kapszulák ellátogassanak az űrkomplexumhoz. Európa is szorgalmazta a kínai közreműködést az üzemeltetési költségek megosztása érdekében, azonban az Egyesült Államok és Kína között fennálló politikai ellentétek rövid távon meghiúsították ezt az elképzelést. Thomas Reiter, az európai űrügynökség, az ESA emberi űrrepülési programjának igazgatója az önálló kínai űrállomás iránti kezdeményezés ellenére bizakodik egy együttműködés létrejöttében. "Úgy vélem Kína ezzel a lépésével önmaga és mások számára is bizonyítani szeretne, hogy eljutott egy bizonyos szintre" - nyilatkozott a BBC-nek. "Azon a ponton már egy egészen más pozícióból tárgyalhatnak egy nagyobb mérvű együttműködésről. Úgy vélem egyre inkább közeledünk egymás felé"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kateto1957 #41
    Kína anélkül tart ott, ahol tart (szerintem jóval az USA előtt), hogy népeket irtott volna ki történelme alatt, s hogy azóta is országokat szórna meg tömegfegyvereivel, mint ahogy azt napjainkba is napi gyakorlat az USA-tól ... :(
  • Kateto1957 #40
    Te USA seggnyalója,Kína már jóval előrébb tart, majd rájössz te is, ha látsz is szemeiddel, nem csak nézel velük ... :(
  • zpe #39
    Azért Az ESA-t sem kell félteni, jelenleg az ATV "löki meg" és látja el néhány cuccal az ISS-t. Ott röpül valahol messze a Rosetta is, remélem sikeres lessz.
    Ott van a Mars Express is, Venus Express is , SOHO (NASA/ESA), a James Webb meg ha kész lessz az is (NASA/ESA). CryoSat , GOCE , SMOS .
    Ha jól tudom az Ariane5 rakéták is piacvezetők a saját szegmensükben.
  • Sir Ny #38
    Egyrészt nem az amcsik vezetnek a GDP tablettán, másrészt pedig Kínában nem gyártanak lófaszt SE. Harmadrészt meg az államuk is az USÁhoz vagy az EUhoz képest kb templom egere szinten mozog pénzügyileg. ( kettejükhöz képest meg egyszerűen röhögséges )
  • [NST]Cifu #37
    Még mindig a NASA indítja a legtöbb tudományos műholdat és űrszondát. Még mindig a NASA az ISS fő szponzora. Még mindig a NASA költi a legtöbbet az űrkutatásra.

    Azt nehéz elvitatni, hogy mivel sok pénz felett dönt a NASA, ezért lobbyk befolyása nagyon-nagyon kínos sok esetben, és fura döntések sorát hozhatja ez (Ares hordozórakéták, például). Viszont a másik oldal még mindig az, hogy az Európai, Kínai, Orosz, Japán és a többi űrűgynökség még mindig csak alulról néz fel a NASA-ra, ha a tudományos eredményeket nézzük. Nem a múltbéli eredményeket, hanem azokat, amiket most felmutat.
  • kakimakifsz #36
    lehet űrkutatásra gondolt.
    Azért a NASA-val, ami mostanában van, az egy vicc!
  • teddybear #35
    Nézd, nagyon sokan szeretnék, hogy az USA elveszítse a vezető gazdasági erő szerepét. Ezért reménykednek abban, hogy az egyes feltörekvő országok majd átveszik azt, még ha semmilyen esélyük sincsen rá. Így volt amikor Japán ugrott meg, amikor Dél-Korea kezdett fejlődni, vagy amikor az ázsiai Kistigrisek indultak be. De még a Szovjetuniót is inkább látták volna a csúcson, mint Amerikát.
    Egyszer persze Amerika is el fogja veszteni az első helyét, de az még odébb van, és komoly gazdasági káosszal fog járni, amiből nem tudom, hogy kérnék-e.
  • Molnibalage #34
    Ja, és vannak ötödannyian. Magyarán mennyiség van, de fajlagosan kibaszottul nincsenek sehol. Ez olyan, mintha kijelentené valaki nagy arccal, hogy a 6 munkása végre olyan sebességgel ás gödröt, mint a másiknál EGY.

    Ja, és ezért a fejlődésért Kína egyes részeiből gyakorlatilag pöcegödröt csináltak, emberi életre nemigen alkalmasak már.

    http://www.chinahush.com/2009/10/21/amazing-pictures-pollution-in-china/
  • zpe #33
    "a nyugati országok amik évtizedek óta nem tudtak komoly előretörést felmutatni"
    Végülis csak Huble,James Webb, CERN(LHC), ITER, Tevatron, F22-35, ATV, SShuttle, Integral, SOHO ...
    De lehet, hogy neked van igazad :)
  • COOLancs #32
    Majd találkozzunk 10 év múlva :) Becslések szerint már 2016-ban nagyobb lehet a GDP-jük mint az USA-nak, és a technikai fejlődés javarészt pénz kérdése...