Hunter

A dobófegyverek is hozzájárulhattak a neandervölgyiek vesztéhez

Az őskor fegyvereiről készült legfrissebb tanulmányok szerint a neandervölgyiek kifinomult fegyvereket és eszközöket készítettek ugyan, azonban nem rendelkeztek a korai modern ember által birtokolt dobó- és lőfegyverekkel.

A tudósok szerint az éghajlatváltozás és az emberekkel való versengés hatásai mellett a hiányzó technika is hozzájárult a Homo neanderthalensis kihalásához. "Bár nem arra akarunk utalni, hogy a modern ember lőfegyvereket szegezett volna a neandervölgyire, az azonban szinte egészen bizonyos, hogy időnként megtette" - mondta a Discovery Newsnak az egyik tanulmány társszerzője, Steven Churchill. Az amerikai Duke Egyetem evolúciós antropológia professzora munkatársával, Jill Rhodesszal az ősi és a modern ember, valamint a neandervölgyi ember csontszerkezeteit hasonlította össze, külön figyelmet szentelve a vállnak és a könyöknek.

"Amikor fej fölötti dobást végzünk, legyen az labda vagy lándzsa dobása, megnövekedik a karizmok terhelése, nagyobb erőt és sebességet adva a dobásnak" - magyarázta Rhodes, aki a modern sportolók közül a kézilabda játékosokat hozta fel példaként, akiknél megfigyelhető egy hátrafelé irányuló eltolódás a dobáshoz preferált karhoz kapcsolódó vállízületnél. Az antropológusok ugyanezt a jellemvonást a korai modern ember fosszíliáin is megtalálták, a neandervölgyiekén azonban nem.

"Lehetséges hogy kis távolságra dobáltak lándzsát, a jelek azonban arra utalnak, hogy soha nem jutottak el odáig, hogy felfedezzék a hajítódárdát vagy más nagy távolságokra eljuttatható fegyvereket" - mondta Churchill. "Valószínűleg rövid, zömök testfelépítésük, amihez rövid és vaskos végtagok társultak, amúgy sem tette lehetővé a dobófegyverek használatát."

Amikor a modern ember körülbelül 40 000 évvel ezelőtt kivándorolt Afrikából, az íj és a nyíl lehetett a legkedveltebb fegyvere, véli John Shea, a Stony Brook Egyetem antropológusa. Az íj ma is népszerű számos afrikai populáció körében, a vadászathoz, halászathoz is ezt használják, a lándzsa általában csak a nagy testű állatok, mint az elefántok, orrszarvúk és vízilovak esetében kerül elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cickany2 #54
    micsoda náhesz lesz majd eza látvány

  • cickany2 #53
    "A dobófegyverek is hozzájárulhattak a neandervölgyiek vesztéhez"

    ki mondta hogy kihaltak? a szent földön még éldegélnek páran


  • cickany2 #52
    az van, hogy mától csak a nehéz szellemi munkában meggörbült orrú , VIP tagok filoszemita beírásait nem törlik.
  • Fbn Lx #51
    az európai, és az európai-származék népek a világ legnagyobb szemetei, a legagresszívabb népek. Nem a fejlettségünknek köszönhetjük a dominanciánkat, hanem annak, hogy agresszív köcsögök vagyunk. ennyi az egész :)
  • vasziszdasz #50
    Azért nem sikerült Taipei 101-et építeniük a cikkcakkos kavicsaikból...
  • vasziszdasz #49
    Az atompajzs szart se ér, manapság nem divat drága ufótechnológiás kütyüket fejlesztgetni, mikor van elég hülye aki önként felrobbantja magát akárhol, az olcsóbb. A terrorizmustól kell fosni, nem az interkontinentális szaroktól, amiből amúgy is kevés van - és legfőképp beazonosítható hogy ki lőtte és szarrá lehet uztána bombázni. Oszamáért kit bonbázol le? Senkit.
  • vasziszdasz #48
    Lehet hogy a neanderek már AK-t használtak, nem kellett dobálózniuk.
  • gerogina #47
    A neandervölgyiek szobrocskákat faragtak, virág 'körítéssel' temetkeztek, a fejük formájára is 'sokat adtak', ugyanis szerették a csúcsformákat (így lettek csúcsfejek). Ha kíváncsi vagy a homo sapiens mit csinál ugyanekkor, nézz át a: vilagtortenelemhajnala.eoldal.hu
  • Pares #46
    Hát azért azok a Közép-amerikai épitmények kicsit bonyolultabbak voltak holmi durvitott kőrakásnál. Egyátalán nem is olyan elképzelés szerint épültek, mint a középkori katedrálisok. De azért mégis akad jópár elképesztőbbnél elképesztőbb és komplexebb alkotás. Ráadásul az ottani épületek nem is a "középkorban" épültek.
  • Justil #45
    ehh most nézem hogy az első 10 hozzászólás amúgy se elérhető, meg 12. után pl 14. jön. mi a fasz?