Hunter

A neander­völgyiek is rendelkeztek "beszéd-génnel"

A neandervölgyiek ha nem is éppen az észbeli képességeikről voltak híresek, mindenesetre az elsők között voltak a Földön, akik eltemették halottaikat, és művészileg fejezték ki önmagukat. A Current Biology szaklapban megjelent új tanulmány azonban még egy lehetséges képességükre is fényt derített. Elvileg a modern emberhez hasonlóan megalkothatták saját beszélt nyelvüket.

A felfedezés egyetlen, mégis kritikus gén, a FOXP2 jelenlétén alapul, ami jelenlegi tudásunk szerint a nyelvhez és a beszédhez kapcsolódik. A legtöbb madár, emlős, sőt még a halak is megőrizték a fenti gén egy változatát, de csak az emberek és a neandervölgyiek rendelkeznek azzal variánssal, ami elvileg képessé tesz a beszédre.

"Ha a génből indulunk ki, nincs semmi okunk azt gondolni, hogy a neandervölgyiek nem beszéltek hozzánk hasonlóan" - nyilatkozott a tanulmány szerzője, Johannes Krause a Discovery News-nak. A Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet genetikusa munkatársaival két, a spanyolországi El Sidron barlangban talált 38 000 éves neandervölgyiből nyert ki DNS-t.

A szennyeződés elkerülése érdekében a kutatók rendkívüli elővigyázatossággal kezdtek a munkálatokba. A maradványokat lefagyasztva szállíttatták át Spanyolországból, maszkot, laboratóriumi védőruhát és steril kesztyűket használtak. A neandervölgyiek valószínűleg kannibalizmus áldozatai lettek, azaz haláluk után elfogyasztásra kerültek, ez azonban jelentős segítség volt DNS-ük megőrzéséhez. "A hústalanítás minimalizálta a csontok és az endogén DNS bomlását" - magyarázta Krause.

A tanulmány előtt az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy a modern ember fejlesztette ki a gén speciális nyelvi változatát, miután több mint 300 000 évvel ezelőtt elváltak a neandervölgyiekkel közös őstől, aki feltehetően a nagy agytérfogattal rendelkező Homo heidelbergesis, a "heildelbergi ember" lehetett.

Most már végképp tisztázatlan, mikor alakult ki a nyelvhez kötődő gén, mivel a heidelbergi ember először valamikor 600 000 évvel ezelőtt jelent meg. Krause szerint az lenne a logikus magyarázat, ha az esemény időpontját nem sokkal a két faj különválása előttre, körülbelül 350 000 évre tennénk. A másik lehetőség a két faj egymás közötti szaporodása, ez könnyedén megmagyarázná a gén felbukkanását és a beszédre való hajlamot. Ezt a témát azonban heves viták övezik, a kérdés messze nem tekinthető eldöntöttnek.

Krause szerint felfedezésük nem perdöntő a kereszteződéssel kapcsolatban, génállományuk szekvenálása azonban pontot tehet a vitára. A tanulmányt értékelő Eric Trinkaus, a Washington Egyetem antropológusa szerint nem a beszéd határozza meg az "emberi" mivoltot, illetve annak alapján nem lehet az ősöket "emberibbnek", vagy kevésbé emberinek tekinteni. A sokak szerint elmaradott neandervölgyiek esetében az emberi viselkedés a temetkezési szokásokból és a régészeti leletekből kiindulva már több mint száz éve egyértelmű. A mostani felfedezés már a modern emberi viselkedés lehetőségéről tanúskodik, melyek egyik lényeges eleme a beszéd. Véleménye szerint a tanulmány nem csupán a neandervölgyiekről, de a saját magunkról alkotott képet is megváltoztathatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #36
    Pesten
  • Epikurosz #35
    Menj végig az utcán Peste. A főemlősök minden típusa szembejön veled (öltönyben vagy uccai cuccban): csimpánz, törpecsimpánz, pávián, orangután, gorilla, makákó...
  • plamex #34
    Kérdés hogy lehetne a közös utódai a mai és a neandervölgyinek :)
    (vagy csak olyan mint a lónak és a szamárnak ?)
  • Epikurosz #33
    Mondom én, hogy túlélték. A neanderek köztünk vannak.
    A vikingek is tőlük származnak.
  • Epikurosz #32
    Ne röhögj, mert lehet, hogy ez csak spontán jött, de én tényleg nagyrabecsülöm a magyar nyelvet, és szeretem, értékelem ősi vonásait. Az persze más, hogy nem vagyok elvakult, és a humort, az iróniát mindig is alapvető fontosságúnak tartottam. szerintem a jobbolalnak ez a hibája: halálkomoly. Pedig Gyurcsányt röhögéssel hamarabb ki lehetne űzni a hatalomból. Na, jó, nem mondom, a tüntetőknek is van humora: Gyurcsány, Kóka, végetért a móka!
  • Su0my #31
  • god25 #30
    "A felfedezés egyetlen, mégis kritikus gén, a FOXP2 jelenlétén alapul". Ennyi. Akkoriban a firefox és az XP -főleg XP2- még 1ütt dolgoztak. Majdan az XP felülkerekedett és lenyomta multi társát és kialakultunk mi. Yó8. :P
  • Epikurosz #29
    Röviden: nándorok

    Lehet, hogy tényleg volt keveredés, és a magyar, mint a világ legősibb nyelve őrzi a nevüket.
  • Epikurosz #28
    mindenkinek szólt, aki nem becsüli a neandereket.
  • rolika #27
    gondolom nekem szól, én se komolyan gondoltam, csak eszembe jutott ez a valujev-gyerek :)