SG.hu

Rizstervezés a közösség segítségével

Az IBM és önkéntesek tízezrei segítenek több és jobb minőségű rizs termelésében az élelmezési válság enyhítésére.

Az utóbbi években a gyenge termés és egyéb gazdasági tényezők eredményeként rizshiány alakult ki, ami a rizs árának rohamos növekedéséhez vezetett a világpiacon. Mindez katasztrofális következményekkel jár a szegények számára, hiszen csak Ázsiában több mint két milliárd ember napi táplálékának 70%-át a rizs adja. Évente 10 millióan halnak meg alultápláltságból származó betegségekben, vagy halnak éhen. A várható klímaváltozás pedig valószínűleg tovább ront majd a helyzeten.

Az IBM és a Washington Egyetem közös projektet indított a válság enyhítésére, amelytől azt várják, hogy 2 éven belül olyan rizsfajtát nemesítenek ki, amely nagyobb mennyiségű és táplálóbb termést hoz, valamint jobban ellenáll a kártevőknek. A projekt során egy 3 dimenziós modellt alkalmaznak a rizs fehérjetérképének és azok funkciójának elkészítéséhez. A cél azoknak a fehérjéknek a beazonosítása, amelyek a gazdagabb termésért vagy a nagyobb ellenállásért felelnek. Ezután keresztezéses nemesítéssel hozzák létre az új rizsfajtát. Ha csak az egyetemi keretek között dolgoznának, mindez 200 évet venne igénybe.

A projekt a World Community Grid (Globális Közösségi Hálózat) elnevezésű önkéntes kezdeményezés virtuális szuperkomputerének segítségével valósul meg. Az óriás számítógép olyan felhasználóktól nyeri az áramot, akik az éppen használaton kívüli, de bekapcsolt számítógépüket önkéntesen felajánlják erre a célra. Ezeknek a gépeknek a kapacitása összeadódik a virtuális térben, létrehozva egy virtuális szuperkomputert, melynek kapacitása a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeivel vetekszik. Ez teszi lehetővé, hogy 200 év helyett mindössze 2 év alatt eredményes kutatásokat végezzenek a tudósok.

A World Community Grid egy globális önkéntes kezdeményezés, mely a világ legégetőbb problémáinak enyhítésére jött létre. A World Community Gridhez bárki csatlakozhat, aki rendelkezik egy számítógéppel és internet kapcsolattal, mindössze egy szoftvert kell letölteni hozzá. A virtuális szuperkomputer segítségével, melyben jelenleg közel 1 millió regisztrált számítógép vesz részt, 9 globális projekten dolgoznak a tudósok, például az AIDS és a rákkutatás területén is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Motoroj #1
    Még a nemesítés elmegy.