Hunter

Jönnek a viselhető nappanelek

Képzeljünk el egy olyan kabátot vagy hátizsákot, ami séta közben képes feltölteni mobiltelefonunkat, vagy egy sátrat, melynek vászna egész nap tölti az akkukat, esetleg egy széthajtható műanyag lapot, amit elhelyezve autónk hátsó ablakában energiával látja el a hátsó ülésen utazók hordozható ketyeréit.

Ezek az alkalmazások egy vékony, hajlékony nappanelnek köszönhetően hamarosan valósággá válhatnak. A fotófilm vékonyságú panelek könnyedén csatlakoztathatók lesznek a hétköznapok felszerelési tárgyaihoz és az Európai Unió által támogatott, három nemzet által fejlesztett H-Alpha Solar (H-AS) projektnek köszönhetően három éven belül piacra is kerülhet. Az új nappanel olcsó is lesz, mivel tömeggyártása tekercsek formájában megoldható, melyből a tetszés szerinti, használni kívánt mennyiséget egyszerűen csak le kell vágni.


"Ezt a technikát sokkal könnyebb lesz kezelni, mint a régi üveg nappaneleket" - állítja Gerrit Kroesen, az Eindhoveni Műszaki Egyetem fizikusa, a fejlesztő csapat vezetője. A fejlesztők a nappanelek hajlékonyságát egyszerűen az elvékonyítással érték el, aminek persze van hátulütője is. Míg a legjobb napcellák 20%-os hatékonyság felett működnek a H-AS cellák esetében ez az érték mindössze 7% körüli. A kutatók szerint azonban a hatékonyság feláldozható egy olyan cella érdekében, ami általánosabb használatot eredményez, bár még mindig bíznak a 10% elérésében.


Néhány rugalmas napelem


Bepillantás a nappanelek gyártásába

A hagyományos nappanelek félvezető szilícium lap párokból készülnek, melyek 4-10 milliméter vastagak, míg a H-AS panelek esetében a lapok mindössze 1 mikrométert tesznek ki, melyek alulról és felülről is egy műanyag védőréteget kapnak. A H-AS kutatásban közreműködő svéd-holland Akzo-Nobel vállalat már rendelkezik egy kísérleti gépsorral, ami 40 centiméter széles szilícium cella tekercsek előállítására képes. A tervezett teljes gyártósor wattonkénti 1 eurós áron állítja elő a paneleket.

Egy kabát hátára felvarrt A4-es méretű panel - ami kevesebb, mint 10 euróba kerül - képes feltölteni egy mobiltelefont egy napfényes séta alkalmával. A cég egyelőre még nem hozott döntést a gyár megépítéséről. Jeremy Legett, a brit napcella gyártó Solar Century vezetőjére nagy hatással volt a hír, szerinte a wattonkénti 1 eurós ár egyszerűen lélegzetelállító.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #37
    "Hidegfúziót" a NÉPnek !!!!!!
  • Tetsuo #36
    A kisembernek soha nem éri meg, s ha mégis, akkor majd lejjebb viszik a vételárat..
  • [HUN]PAStheLoD #35
    Hu ez mekkora biznisz .. veszek ilyen tekerős szobabiciklit és akkor legalább edzek is meg pénzt is keresek ^.^
  • pipaxy #34
    Itthon is köteles az áramszolgáltató a normál villamos energiaárnál jóval drágábban megvásárolni tőled az áramot. Ha jól emlékszem talán 36Ft. csúcsidőben, vagy valahol e körül. Meglehet, hogy rengeteg engedély kell nálunk egy kis házi erőmű létrehozásához, de szerintem nem ez az oka annak, hogy nincs minden második háztartásban ilyen. Hogy legyen egy 3-4 kilowattos erőműved, be kell ruháznod vagy 2 millió forintot. Ez után venni kell még egy megfelelő minőségű és teljesítményi invertert kb. ugyanennyiért, hogy az áramszolgáltató egyáltalán szóba álljon veled.

    Nem tudom vajon hány magyarországi háztartásnak van erre 4 millió forintja. És ha lenne is, lehetne számolni, hogy 36 forintjával mikor térül meg...

    A cikkel kapcsolatban ez a wattonkénti egy euró tényleg fantasztikus. Egy teljesen hétköznapi szenes erőműblokkot is kb. 1 euró/watt ár teljesítmény viszonnyal lehet felhúzni, de ahhoz még kell egy bánya is, és az állandó kitermelés!!! Ezt pedig csak ki kell tenni a napra! Kérdés csak az, mennyi a cella élettartalma???
  • Tetsuo #33
    Sopronban pl néhány parkolójegy-automatán is van napelem már jópár éve..
  • HUmanEmber41st #32
    kocsikon elég jól bírja, sőt a háztetőn is, már kiforrot annyira a technológia, hogy időjárás álló legyen.
    szuper !!
  • Supergamer_real #31
    Cat: sajnos a forgólapátok is elég hangosak, ott ahol ezt a megoldást tömegesen alkalmazzák, pl Angliában a tengeren.

    Arról nem is beszélve, hogy mivel a tervezésnél nem vették figyelembe a természetet, pont egy olyan helyre telepítették az erőműveket, ahol madarak vonulnak át... így szép nagy vérfürdő lett a vége...
  • Supergamer_real #30
    A kérdés nem az volt, hogy van-e pénzed ilyenre vagy nincs... hanem arról, hogy az ötlet már meg van valósítva... nem kell venni ha nem tetszik vagy nincs rá pénz. De már elérhető.

    HUmanEmber41st: kocsikon elég jól bírja, sőt a háztetőn is, már kiforrot annyira a technológia, hogy időjárás álló legyen.

    nebancsa: igen, ez Magyarország sajnos. Németországban a visszatápált áraom köteles átvenni a szolgáltató. Itt ilyen, olyan engedély kell mindenhez, elveszik az ember kedvét attól, hogy bármit csináljon. Legyen szó akár szélkerékről akár napelemről...
  • HUmanEmber41st #29
    Na majd veszek ilyen napelem-filmet, kiteszem a tetőre, és majd megnézem, hogy bírja a jégesőt, meg a havat..
  • nebancsa #28
    Sőt nem hogy állami támogatás nincs de külön büntető adót kell fizetned hogy ha napelemet akarsz felrakni a házadra...