Berta Sándor

IBM-projekt az AIDS ellen

Egyre inkább testet ölt az amerikai óriásvállalat által még tavaly útjára indított World Community Grid nevű kutatóprogram, amelynek célja hogy a SETI-projekt mintájára összegyűjtse és különböző egészségügyi kutatásokban felhasználja az otthoni számítógépek felesleges számítási teljesítményét.

Az IBM a Heilbronni Főiskolával közösen most az AIDS ellen akarja felvenni a küzdelmet. Ehhez csupán arra van szükség, hogy azok a magánszemélyek, cégek és szervezetek akik támogatni szeretnék a programot egy kliensszoftvert töltsenek le a számítógépeikre, majd pedig regisztrálják magukat a www.worldcommunitygrid.org webcímen.

A cég tájékoztatása szerint az eddig hálózatba kötött számítógépek teljesítménye máris megegyezik a világ jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépének a teljesítményével. "A projektnek köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy gyakorlatilag teljesen átvizsgáljuk a HIV-vírust, beleértve a szinte végtelen számú variánsait is és így megalkothassuk a hatékony ellenszert" - nyilatkozta Arthur Ohlson, a san diegói Scripps Research Institute kutatója. A projekt neve hivatalosan FightAIDS@Home lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)