Napi Online

Olcsó áram naperőművekből

Egy megszállott mérnök-vállalkozó és csapata a küszöbén van annak, hogy olcsón óriási mennyiségű elektromos energiát állítson elő naperőművekkel.

John O'Donnell harminc éve akarja megmenteni a Földet az energiapazarlástól, illetve ennek minden káros környezeti hatásától. A hetvenes évek végétől sok éven át egy, a fúziós nukleáris energiatermelés technológiáján dolgozó kutatóintézet munkatársa volt, majd informatikai vállalkozóvá vált. Néhány éve, miután személyes anyagi helyzetén már nem látott javítanivalót, feltette magának a kérdést: csinálhat-e még az életében valami hasznos dolgot. Egy éven át kereste erre a lehetőséget, míg végül rátalált egy találmányra, amely azt ígéri, hogy segítségével naperőművekkel óriási mennyiségű elektromos energiát lehet előállítani - derül ki a Business Week cikkéből.

Az ilyen típusú energiatermelésnek két módja van: az egyik az, hogy tükrök segítségével fókuszálják napfényt, s ezzel valamilyen folyadékot, vizet vagy olajat forralnak, amely aztán gőzturbinás elektromos generátorokat hajt. A másik a napelemek alkalmazása, amelyek napfény hatására közvetlenül termelik az áramot.

Mindkét megoldással az a baj, hogy drága, O'Donnell viszont elhatározta, hogy áttöri ezt a korlátot. Létrehozta az Ausra Inc.-t, amely az említett találmányra épülő naperőművek építéséhez gyűjt befektetői tőkét. Az új technológia a gőzfejlesztő rendszerek egyik új fajtája, amely azért olcsóbb, mint a hozzá hasonló, megvalósult erőművek, mert bonyolult módon hajlított tükrök helyett majdnem sík tükröket használ, mert olaj helyett szimplán vízgőzzel működik, mert van egy hőtárolója, amelyben a nappali meleg egy részét elteszi az éjszakai áramtermelésre, valamint bizonyára van még jó pár szabadalmi védettséget élvező további új megoldása is.
Naperőmű a kaliforniai Mojave sivatagban. A több négyzetkilométeren elterülő üzem 275 megawatt áramot termel azáltal, hogy a 650 000, számítógép vezérléssel mindig a Nap felé fordított tükör csövekben folyó olajat melegít, ezzel vízet forralnak, majd gőzturbinákban áramot fejlesztenek belőle

A mágikus szám, amit teljesíteni kell: 10 dollárcent/kilowattóra. Ennyiért termel áramot ma egy hagyományos hőerőmű. O'Donnell szerint ez menni fog. Hátráltathatja a sikert, hogy az első több száz megawattos rendszer megépítése - amelyet néhány éven belül üzembe helyezhetnek Ausztráliában - kockázatos. Vadonatúj dologról van szó ugyanis, ezért nem lehet biztosan tudni, hogy az új technológia mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket -, így a befektetők felárral adják a pénzüket a projekthez. Ugyanakkor, ha jövőre új kormány kerül hatalomra az USA-ban, akkor az állami szabályozás megváltoztatásával megdrágíthatják a széndioxid-kibocsátást, ami emeli a hőerőművekben termelt áram árát, azaz relatíve olcsóbbá teszi a naperőműben előállítottét.

O'Donnell - akit barátai megszállottnak, látnoknak tartanak, s akire, ha az Ausra technológiája beválik, minden bizonnyal zseniként fognak tekinteni - úgy véli, hogy az USA délnyugati részén lévő sivatagok elég napsütést kapnak ahhoz, hogy az oda telepített naperőművek bőven ellássák árammal az egész országot. Európát Marokkóban telepített naperőművekkel lehetne fullextrásan kiszolgálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nagylzs #144
  > Mutass nekem MW-os DC motort :D

  Nem tudok mutatni, de kb. olyan nehéz megcsinálni mint egy erőmű generátorát.

  >Amúgy érdekesen nézne ki egy motor-generátor (aminek lényegesen nagyobb a
  >vesztesége/karbantartásigénye/kopása) mint egy transzformátornak, ráadásul a
  >hálózatra induktivitásként csatlakozik és máris buksz a szállítási hatásfokon.

  A HVDC oldalon tökminegy hogy mennyi az induktivitása mert egyenáram. A váltóáram oldalon meg pontosan olyan mint egy normál erőmű. Mármint erőművi méretekben, nem rosszabb és nem is jobb.

  >De mondom a motor-generátor átalakítók nem az DC/AC átalakításra lettek
  >kitalálva és nem is használják őket ezen a területen.

  Igen, mint ahogy HVDC-t sem használnak. MÉG.

  >Javaslom azért nézz utána annak is, amit írsz. Én elosztóhálózatról beszéltem.
  >Annak jellemzője, hogy leágazásokkal, elosztóállomásokkal van kapcsolatban,
  >viszonylag rövidek a pont-pont távolságok (10km-ekben mérve persze) és

  Igazad van. A HVDC csak a sivatag és a távoli ország között lenne. Onnantól váltóáram, és az elosztóhálózat pontosan olyan lenne mint a mostaniak, illetve a már meglevő hálózatot lehet használni. Azt hiszem nem írtam le pontosan a dolgot. Ezt nem úgy értettem hogy minden transzformátort motor-generátorral cserélünk le, hanem hogy a fosszilis erőműveket cseréljük le ezzel. A generátor már ott van, az elosztó hálózat is ott van, csak egy DC motort kell beépíteni és odavinni a HVDC kábelt.

  >Szerinted egy erőművi méretű motor-generátor átalakítóból több darab a
  >kiszolgáló egységekkel együtt hányszorosára növelné a jelenlegi egyszerű
  >karbantartást alig igénylő (tudod, mechanikus alkatrész nincs...)

  Na igen, tényleg nem ezt akartam mondani. :-)

  > Pont a nagyfeszültségű váltakozóáram és a hálózat kapacitív reaktanciájából
  > eredő veszteségek miatt.

  Nem csak azért hanem mert a frekvencia meghatározza a hullámhosszot és amint a vezeték hossza elkezd a hullámhossz feléhez közelíteni, az egész vezeték egy nagy antenna lesz ami kisugározza az energia egy jó részét.

 • Epikurosz #143
  A jobb oldali szárnyba menj, ott is jobboldalt. A bolt amúgy modern zuhanykabinokat és fürdőkádakat, f.szobaa felszereléseket árusít, elsősorban, a kompakt fénycsövek csak egy kiegészítő termékcsoport.

  Van ott mindenféle: E14-es, és E27-es is, csavart csöves, burába foglalt is.

  A burás az különösen jó, mert klasszikus kinézetet kölcsönöz a világítótestnek, és jól mutat konyhában, fürdőszobában is, nem az a lelógó fityula érzés.
 • DanyyX #142
  Sajnos 70km innen az Asia Center, de ha pesten járok, mindenképp útbaejtem ezek szerint :)
 • Epikurosz #141
  a barkácsüzletekben van 249 Ft.-ért is, abból is vettem, de csak spájzba, előszobába.
 • Epikurosz #140
  ha bemész az Asia Centerbe, ott 5-700 Ft. egy kompakt fénycső.
  Én vetten (több, mint egy éve is), nem is rosszak.
 • DanyyX #139
  Ez a kanadai sztori érdekes, ehhez csak annyit tennék hozzá hogy napjaink fő problémáit nem az izzólámpák okozzák, hanem a klímák. (az amerikaiak ezzel szopnak de irtózatosan, de hamarosan mi is szerintem)

  Az energiatakarékos izzó(sic!) helyesebben kompaktfénycső előnyei vitathatatlanok, de próbáld ez elmagyarázni a 60éves begyöpösödött agyú mari néninek vagy az átlag polgárság 60%-ának, aki nincs tosztában a hatásfok meg a villamos munka fogalmával. Lehet hogy ezeknek az embereknek egy részét meg lehet győzni észérvekkel de a maradék csak végtelen ciklusba kerülve azt fogja harsogni hogy minek vegyen 1000ft-os drága lámpát amikor 'az is ki fog égni' meg ott van a 39ft-os tecso izzó.

  Itt azzal lehetne az embereket meggyőzni, hogy nem a minőség rovására! jócskán levinnék az árakat. Pl egy itteni nagyáruházban akcióban 700ft volt a 20W-os Philips tornado cső és az akció bejelentése utáni napon már egy darab sem volt a polcon belőle. (remélem nem a /1-es gyári hibás példányok kerültek eladásra :D) Nah, kb. ilyen szintű dolgokkal kellene rávenni az embereket a takarékoskodásra abszurdisztánban.
 • DanyyX #138
  Gondolom nem értetted mire céloztam...

  Kell inverter, hiszen azzal oldják meg. Mutass nekem MW-os DC motort :D

  Amúgy érdekesen nézne ki egy motor-generátor (aminek lényegesen nagyobb a vesztesége/karbantartásigénye/kopása) mint egy transzformátornak, ráadásul a hálózatra induktivitásként csatlakozik és máris buksz a szállítási hatásfokon. De mondom a motor-generátor átalakítók nem az DC/AC átalakításra lettek kitalálva és nem is használják őket ezen a területen.

  Javaslom azért nézz utána annak is, amit írsz. Én elosztóhálózatról beszéltem. Annak jellemzője, hogy leágazásokkal, elosztóállomásokkal van kapcsolatban, viszonylag rövidek a pont-pont távolságok (10km-ekben mérve persze) és általános gyakorlat az egész világon a transzformátorok használata, mióta az fel lett találva, illetve Tesla bebizonyította hogy a váltakozó áram azon a feszültségszinten sokkal kisebb veszteségek mellett szállítható mint az egyenáram.

  Szerinted egy erőművi méretű motor-generátor átalakítóból több darab a kiszolgáló egységekkel együtt hányszorosára növelné a jelenlegi egyszerű karbantartást alig igénylő (tudod, mechanikus alkatrész nincs...) transzformátoros állomások méretét és költségét? Abban a pillanatban buknád el az összes esetleges előnyt.

  A HVDC lényege abban rejlik hogy nagy távolságon és nagy feszültségszinten már gazdaságosabb mint a váltóáram. Pont a nagyfeszültségű váltakozóáram és a hálózat kapacitív reaktanciájából eredő veszteségek miatt. De kisebb távolságokon és a 400/250 vagy a 600/400kV-os feszültségszinten, nem több ezer kilométeres távolságokon a váltakozó áram sokkal olcsóbban egyszerűbben szállítható...
 • nagylzs #137
  > Szvsz úgy hogy van közbeiktatva egy hőtároló közeg, melynek forráspontja
  > jócskán a víz forráspontja felett van. Hőcserélőkkel gond nélkül kinyerhető
  > a nappal begyűjtött energia. Csak hát itt is a méretekkel van a gond. :)

  Izé, nem kell ezt kitalálni mert már létezik. Nátriumos sót használnak hőtároló közegként. A hőkapacitása magasan a víz fölött van, olvadáspontja 200 celsius fölött, forráspontja meg bőven 1000 fölött. A méretekkel nincs gond, spanyolországban pl. most építenek egy 20 megawattos erőművet ami hőtárolós, de tervezik hogy építenek 100 megawattosat is. Jó tudom ez még mindig nem gigawattos méret, de nem is lesz annyi. De ez csak előny: több kisebb erőműből egy meghibásodik az nem jelent problémát.

  Egyébként még annyit akartam mondani hogy talán úgy tűnt hogy nem értek egyet
  Godefroy kollegával, és vitatkozom vele de valójában nem így van. Mi magyarok tényleg nem tudunk gazdaságosan naperőművet üzemeltetni, és az atomerőmű nem is olyan rossz dolog. De a legeslegjobb dolog mégis az lenne ha megtanulnánk takarékoskodni. Erről hallottam egy történetet is. Kanadában volt egyszer hogy nem volt elég áramuk és építeni akartak egy erőművet. A közgazdászok elkezdtek számolni, és a következő akciót hozták ki: mindenki aki bevitt egy kiégett izzót az kapott helyette egy energiatakarékosat. Egy év múlva kezdett látszódni hogy nincs is szükség arra az erőműre....

  Sokan mondják hogy pl. a szélerőművekkel is az a baj hogy nem akkor termelnek amikor mi akarjuk. Vannak olyan iparágak ahol nagyon sok elektromos energiára van szükség (pl. alumíniumgyártás) és egy kis szervezéssel mindent meg lehetne oldani.
 • nagylzs #136
  Nem kell inverter. A HVDC nem bukott meg, tökéletesen elosztható. Kell egy DC motor + generátor azonos tengelyen és kész. Jó persze ezen is van veszteség, de mindkettőt meg lehet építeni 90%-os hatásfokkal. Máris ott a váltóáram. Nem kell nagyobb generátor mint egy szokványos erőműben, ha pedig lehet ekkora generátort készíteni akkor motort is. Sőt, ez még így jobb is. Több hasonló elem, nagyobb hibatűrés.
 • szivar #135
  Állítólag ezt nevezik geotermikus energiának. Sőt még egy árva vulkán sem kell a kiaknázásához, csak elég mélyre kell lefúrni.