Hunter

Körülbelül 100 éves lehet a HIV

Megközelítőleg száz éve terjed az emberek körében az AIDS vírus, évtizedekkel régebben, mint azt a tudósok feltételezték, állapította meg egy új tanulmány.

Az Arizona Egyetem genetikai elemzése 1884-1924 közötti időszakra tolja vissza a HIV eredetét. A kutatók 1908-at tartják a megjelenés legvalószínűbb időpontjának, amit korábban 1930 környékére tettek. Hivatalosan csak 1981-ben ismerték fel az AIDS-t, ekkor keltette fel az USA közegészségügyi hivatalainak figyelmét. Szakértők szerint nem meglepő hogy a HIV ilyen sokáig rejtve maradt, a fertőzésnek ugyanis általában évekre van szüksége, hogy tüneteket produkáljon, és terjedésének korai szakaszában igen kevés afrikait fertőzött meg.

"Az új eredmény ha nem is egy hatalmas eltolódás, de jól példázza, hogy a vírus jóval tovább keringett elkerülve figyelmünket, mint azt eddig hittük" - mondta Michael Worobey, a Nature magazin csütörtöki számában megjelent tanulmány szerzője. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy az új időpont egybeesik az afrikai városok növekedésének beindulásával, amiből arra következtethetünk, hogy a városiasodás segíthette a HIV megerősödését és terjedését az emberek körében.


A tudósok szerint a HIV egy csimpánz vírus leszármazottja, ami akkor terjedt át az emberekre, amikor a majmokra vadásztak. Sokan fertőződhettek meg ilyen módon, de a kis közösségek miatt olyan kevesen kapták el, hogy a vírusnak eleinte nem sikerült teret nyernie. Az afrikai városok terjeszkedése azonban meghozta a vírus számára előnyös változást, sok embert tömörített össze és a prostitúció is erőteljes növekedésnek indult, taglalta Worobey a Discovery News-nak. "A városok ideálisak az olyan vírusoknak, mint a HIV, nagyobb esélyt adva a fertőzötteknek hogy másoknak is átadják a vírust."

Az arizonaiak munkájának kulcsa egy 1960-ból származó HIV minta volt, amit egy kinshasai asszonytól vettek. Ez a második 1976 előtt talált minta, az első 1959-ből származik, szintén Kinshasából. A kutatók kihasználták a vírus gyors mutálódási képességének tényét, azaz hogy egy közös őstől származó két törzs igen gyorsan elveszti genetikai hasonlóságát. A kutatók visszafelé pergették az időt, kiszámítva mennyi ideig tarthat a törzseknek, hogy olyan különbözővé váljanak, mint amit a megfigyelések tanúsítanak. Ebből megállapítható mikor váltak el legutóbbi közös ősüktől. Az új munka a két legrégebbi HIV minta, és további több mint 100 modern minta genetikai adatait használta fel egy családfa elkészítéséhez, ami visszanyúlik a minták utolsó közös őséhez.

Worobey és munkatársainak tanulmánya mindenképpen előrelépés a korábbi 1930-as becsléshez képest, nyilatkozott dr. Anthony Fauci, a bethesdai Nemzeti Allergiás és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kukacos #54
    Mint mások is írták, a legvalószínűbb, hogy a HIV vérrel került át majomról emberre egy megölt majom feldolgozása során, nem húsfogyasztás vagy szexuális kapcsolat útján.
  • dez #53
    Tesznek rá, még mindig úgy van a cikkben. :/
  • Borzpapir #52
    "AIDS vírus"

    HIV-vírus
    AIDS-betegség

    nem mindegy
  • dez #51
    Próbáld kicsit tágabban értelmezni a "fegyver" szót.
    A génes dolog lehet véletlen is, vagy logikus szükségszerűség.
  • Doktor Kotász #50
    "4. Nem csak úgy lehet fegyver, ahogy azt te igen szűklátókörű módon elképzeled: pl. az afrikai népesség (főleg a szegényebbek) jó része fertőzött, és ha nem lesz pénz a gyógyításukra, hathatósan megtizedeli őket."

    Egy biológiai fegyvernek az a lényege, hogy gyorsan hasson, és gondokat okozzon az ellenség katonai erejének. Az semmilyen katonai előnyt nem jelent, hogy majd a háború után 10 évvel elkezdenek megbetegedni az emberek.
    Mellesleg egy biológiai fegyvernek a célbajutató eszközzel kell fertőznie.
    Hogy gondolod ezt megvalósítani?
    Megfertőzött ejtőernyős prostituált kommandót dobsz a frontvonal mögé?
    Mellesleg azoknál alakul ki nagyon lassan az AIDS, akiknek olyan génjeik vannak, amelyek immunissá teszik az embert a pestisre.
    Valahol Nagy-britanniában van egy olyan elzárt helyi közösség, ahol a lakosság majd fele immunis az AIDS-re. Egy pestistől megtizedelt közösség leszármazottai.
    Mivel kevésbé keveredtek az elzártság miatt, a pestist túlélők leszármazottai mind, és az a gén, amelyik a pestisre való immunitást biztosította, az védelmet nyújt az AIDS ellen is. Lehet, hogy ez egy sokkal régebbi betegség, mint gondolnánk.
  • Tetsuo #49
    Igy van, qrva nagy biznisz a kombinaciok gyartasa, sztan nem is mindig hatasos, sot "gyogyitani" 1ik sem fog, pedig "gyogyszer".
    Asszem a 90es evekben jart le nehany szabadalom, igy generikus lett talan az AZT is..
    A gyogyszergyartasban nagyobb penz van mint az autoiparban.. "meg jo", h kartellek & titkos manipulaciok vannak a hatterben.
  • dez #48
    Nem mese. Nem hallottál arról a néhány évvel ezelőtti nemzetközi botrányról, amikor Afrika fogta magát, és elkezdte gyártani a szabadalmi védelem alatt álló gyógyszereket -- jópár gyógyszermulti felháborodására, amik így igen nagy üzlettől estek el, még az USA is fenyegetőzni kezdett. Lehet, hogy azóta változott a helyzet, bár nem értem, minek máshonnan szállítani (amit végső soron valakinek ki kell fizetnie), ha egyszer maguk is elő tudják állítani, a piaci árhoz képest sokkal olcsóbban.
  • Epikurosz #47
    "Ide kapcsolódik, hogy a nyugati országok hallani sem akartak arról, hogy az igen drága HIV-ellenes gyógyszereket mérsékelt áron adják Afrikának"

    Mese. A "szegény afrikaiak" a méregdrága AIDS-ellenes gyógyszerkotyvalékokat ingyen kapják (nézz utána!), miközben Nyugaton beledöglesz egy ilyen betegségbe.
    Különben, soha nem értettem meg, hogy mi a francot keresnek a baptista szeretetszolgálatok meg társaik a 3. világban, amíg itt Európában is rengeteg az éhező ember. (Sejtem: téríteni akarnak).
  • dez #46
    1. Az AIDS eleve nem lehet biológiai fegyver, mivel hogy az egy betegség neve. Szóval esetleg a HIV.
    2. Hát pedig ez ma sem véglegesen eldöntött kérdés. A cikkbeli becslés nem veszi számításba az esetleges mesterséges eredetet; mesterséges = az eredeti, majmkat fertőző vírus génmódosított változata.
    3. Koránt sem idióta feltételezés. Pl. ha jól emlékszem, egy Nobel-békedíjas is ezen az állásponton van, és senki (már aki számít) sem nevezi idiótának emiatt.
    4. Nem csak úgy lehet fegyver, ahogy azt te igen szűklátókörű módon elképzeled: pl. az afrikai népesség (főleg a szegényebbek) jó része fertőzött, és ha nem lesz pénz a gyógyításukra, hathatósan megtizedeli őket.
    5. Ide kapcsolódik, hogy a nyugati országok hallani sem akartak arról, hogy az igen drága HIV-ellenes gyógyszereket mérsékelt áron adják Afrikának, sőt még azt is megtiltották, hogy maguk gyártsák őket. Erre persze magasról tett Afrika, hiszen emberek millióiról, tízmillióiról van szó, és az csak fontosabb, mint "a nyugati szellemi tulajdon védelme" (papíron ugye).
  • Doktor Kotász #45
    Régebben mennyi összeesküvés-elmélet született arról, hogy az AIDS egy katonai laborból elszabadult biológiai fegyver. Persze az idiótákat nem érdekelte, hogy arra a célra pont alkalmatlan...