• kukacos
    #9
    Hüle vagy, ha azt hiszed, személyes okokból fikázom a dolgot. Nyilván többet ér mindkét ember, mint én valaha is fogok, de a csúcsról nézve más a helyzet.

    A wiki szerint nem is a kapcsolatba hozásban jeleskedtek, hanem az izolálásban. Elég tanulságos a wiki idevágó oldala Montagnier-ről:

    In 1982, he was asked for assistance with establishing the possible underlying retroviral cause of a mysterious new syndrome, AIDS, by Willy Rozenbaum, a clinician at the Hőpital Bichat hospital in Paris. Rozenbaum's role was vital, as he had been openly speculating at scientific meetings that the cause of the disease might be a retrovirus, and it was from a lymph node biopsy taken from one of Rozenbaum's patients that the breakthrough was to come. Jean-Claude Chermann played a vital role in the discovery as well. By 1983, this group of scientists and doctors, headed by Montagnier, had discovered the causative virus.

    Magyarán az ötlet sem az övé volt és a kivitelezés sem. Ő a menedzser volt, csak ügyesen azonosította magát a felfedezéssel. Aztán nyakig is merültek egy szennyes vitába az amerikaiakkal, ki volt az első. A fickó meg szebben dekorált, mint Brezsnyev volt anno, szervezeteket vezet, kétlem, hogy az utóbbi húsz évben volt rajta fehér köpeny egyáltalán :)

    Amit mondani akarok, az az, hogy ma már a biológiában nincsenek egyedi eredmények (és egyre nagyobb számban más területeken sem). Kivételes tehetségek lehetnek ott is, de team nélkül nem érnek semmit, és tehetségük elveszik a zajban. A Nobel-díj ma általában csapatmunkát jutalmaz, bár technikailag személyhez kötött. Odaítélésének módja elavult és politikai üzenetekkel teli.

    A másik meg, hogy az "okosság" csak egy része a jó tudós személyiségének. Tudnia kell menedzselnie magát, szorgalmasnak kell lennie, satöbbi. Nobel-díjasból az lesz, akiben minden megvan együtt. Amit sajnálok, hogy biológiában szerintem egyre inkább a menedzserképességekre tevődik a hangsúly, és lassan érdektelen, hogy valójában ki milyen kutató.

    De ha te az okosságot díjaznád, itt van pár ember, akik talán a legelképesztőbb aggyal születtek a Földön:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Grothendieck
    http://en.wikipedia.org/wiki/Grigori_Perelman

    Személyes életük alapján persze inkább őrültek... :) No, őket kéne karámban tenyészteni.