Hunter

Alkímiával színezték az agyagkatonákat

A legújabb kutatások szerint az úgynevezett kínai lila pigment, amit az 1970-es években feltárt 2000 éves Qin agyaghadsereg katonáiban találtak, egyedi kínai találmány, nem az egyiptomiaktól vették át, ahogy azt korábban feltételezték.

A tényre a New Scientist április 12-i számában megjelent összefoglaló szerint a kaliforniai Stanford Egyetem Szinkrotron Sugárzási Laboratóriumának vizsgálatai derítettek fényt, melyekben a szintén kínai származású Zhi Liu vezetésével röntgensugárral elemezték ki a szóban forgó pigment mikroszerkezetét. Az eredmények szerint a pigment egyedi kínai találmány, amit egy üvegfúvási technikából tökéletesítettek a taoista szerzetesek.



Körülbelül i. e. 450-től i. sz. 220-ig a szerzetesek egyik jellegzetes produktuma volt egy báriummal megfestett üveg, mellyel a jádét igyekeztek imitálni, illetve ólmot kevertek hozzá, csökkentve ezzel az üveg olvadási pontját. Liu csapatának eredményei azt mutatják, hogy a kínai lila nagyon hasonlóan készülhetett, ólmot használtak a bárium kristályok növesztéséhez, amiből arra következtettek, hogy ez is a taoista szerzetesek munkáját dicséri. Ezt erősíti az a tény is, hogy a taoizmus hanyatlásával egyenes arányban kezdett kimenni a köztudatból a kínai lila használata.

Az ősi pigment a festékek azon szűk körébe tartozik, melyek nem természetes festékeken alapulnak. Összesen három ilyen létezik, ezek egyike az egyiptomi kék, amiből mindeddig eredeztették a kínai találmányt. Az elméletek szerint a kínaiak az egyiptomiaktól tanulták meg a pigment elkészítését, csupán az egyiptomi kéknél használt kalciumot báriumra cserélték, ami magasabb olvadáspontja miatt nehezebben szintetizálhatóvá tette a kínai pigmentet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TunerX #11
    Én hallottam olyasmiról is, hogy a császár azért csináltatta a sok agyagszobrot, hogy az ellenséget elrettentsék (felsorakoztatták egy jól belátható terepen, látótávon belűl, de olyan messze, hogy az ellenség ne tudja megkülönböztetni valós katonáktól).
  • obe #10
    az agyaghadsereg az e világon szerezett ellenségek ellen lett kitalálva, hogy a túlvilágon is védelmezzék az uralkodót
  • Lost Lont #9
    Lehet rosszul rémlik, de úgy emlékszem abban hittek, hogy így az uralkodónak a túlvilágon is lesz hadserege.
    Bár szebben is meg lehetett volna kérdezni
  • crisztof #8
    ezt nem értem "báriummal megfestett üveg, mellyel a jádét igyekeztek imitálni" a jáde zöld és lila festékről írnak a cikkben
    bár lehet hogy igaz és igy elég rosszul imitálták a jádét
  • citkar #7
    Minek csinálták? szerinted ma mindennek van értelme, amit az emberek csinálnak? hozzátartozott a kultúrájukhoz,hitükhöz h csinálják.

    Miért fontos ez? lehet h ma a festék semmit se jelent az embereknek,de nem volt ez midnig így,ráadásul 2000 éves,nem tegnap készítették,ahogy kiveszem nem is egyszerű módszerrel,hanem különlegesen festették meg,szóval nem voltak hülye emberek ez a lényeg, és az h nem ellopták a techniát,hanem ők maguk fejlesztették ki. Pl szerinted az őseink 2000 éve mit csináltak,tudtak iylen és ennyi szobrot csinálni,így megfesteni? hát nem hiszem...
  • Bohun #6
    Három van... de akkor mi a harmadik?
  • daneewan #5
    Aztahűha!
    Ez tényleg fontos volt!
  • Motoroj #4
    Ittál?
  • archkoven #3
    Vajon mi a fasznak csinálták ezt a kurvasok agyagszobrot?
    Rohadjak el, ezek dugták őket! A sárgáktól kitelik.
  • Cobra. #2
    Csak annyira, hogy régen is voltak okos emberek, meg ma is vannak buták :D