Hunter

Az ókori rómaiaké az eddigi legjobb ragasztó

A római harcosok olyan szuperragasztóval javítgatták sérült felszereléseiket. ami még 2000 év multán is együtt tartja az összeragasztott felületeket, jelentették a bonni Landes Museum restaurátorai.

A német múzeumban a február 16-ig tartó "Az ezüst maszk mögött" elnevezésű kiállítás be is mutatja az ősi ragasztót, amivel ezüst babérleveleket erősítettek sisakjukra a légionáriusok. "Szenzációs felfedezés és hatalmas szerencse, hogy 2000 év távlatából is sikerült még az elegy nyomaira bukkanni" - nyilatkozott a múzeum főrestaurátora, Frank Willer a Discovery Newsnak.

Willer egy 1986-ban kiásott, az i. e. 1. századból származó sisak vizsgálatakor akadt rá a szuperragasztóra, amikor egy finom fűrész segítségével egy parányi fémdarabot távolított el a sisakról. "A művelethez használt eszköz hője leválasztotta az ezüst babérleveleket, felfedve az alatta található fonálszerű ragasztónyomokat" - magyarázta Willer, akit megdöbbentett, hogy egy a víznek és levegőnek ilyen hosszú időn át kitett sisakon a ragasztó nem vesztette el kötési képességét. A lelet a németországi Xanten város közeléből, a Rajna egykori folyómedréből került elő.


A múzeum több más római hadfelszereléssel is rendelkezett, melyeken szintén a vashoz erősített ezüstdíszítések voltak. Feltehetőleg ezek is ragasztással kerültek fel, azonban már túl rossz állapotban vannak ahhoz, hogy a ragasztó nyomait fellelhessék rajtuk. A sisak viszont elég anyagot tartalmazott, hogy megállapítsák a ragasztó összetételét. "Az elemzések szerint a római ragasztó kátrányból, kéreggyantából és állati zsiradékból készült" - tette hozzá Willer.

A felfedezés megerősíti a brit Bradfordi és Liverpooli Egyetem kutatóinak az 1990-es években készült tanulmányait, melyek ősi római edényekről készültek. A leletek jellemzően azt mutatták, hogy ha a rómaiak eltörték edényeiket, azokat gyakorta egy főként nyírfakéregből származtatott anyaggal ragasztották össze. Eddig a németeknek nem sikerült újraalkotni a rómaiak csodaszerét, Willer szerint hiányzik belőle még egy összetevő, ami valamilyen szervetlen anyag lehet, mint a korom, homok vagy kvarc - ezek valamelyikének hozzáadása teheti igazán ragadóssá a kotyvalékot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)