Hunter

A NASA űrhajósai nem alkoholizálnak

Hamisak azok az állítások, melyek szerint a NASA űrhajósai ittas állapotban repültek volna, szögezték le az űrügynökség vezetői több száz alkalmazott meghallgatása és az elmúlt 20 év adatainak tüzetes átvizsgálása után. A NASA igazgatója, Michael Griffin városi legendának minősítette a független jelentés által rájuk rótt vádakat.

Mindezek ellenére a NASA szigorítani készül űrhajósainak egészségügyi vizsgálatait, nyilatkozta ugyancsak Griffin egy szerdai sajtótájékoztatón, sőt alkoholteszt bevezetését is fontolgatják. Állítólag az alkalmazottakat is arra igyekeznek ösztönözni, hogy ha bármilyen aggályuk van az űrhajósok egészségével és biztonságával kapcsolatban, azt jelentsék, ha kell akár névtelenül is.


Michael Griffin
A NASA igazgatósága szeptember 6-ra van bejegyezve egy bizottsági meghallgatásra, melyen a Kongresszus felé is reagálniuk kell adniuk a Lisa Nowak-ügy után elrendelt vizsgálat által felhozott vádakra, melyben két asztronautát gyanúsítanak. Egyikük egy kiképző repülőgéppel repült, miután űrsikló küldetését elhalasztották, másikuk pedig egy Szojuzzal indult a Nemzetközi Űrállomásra. Utóbbi esetben a jelentés szerint a részeg űrhajós kénytelen volt felkeresni a repülőorvost, nem sokkal a kilövés előtt. A szabályzat szerint a repülés megkezdése előtt 12 órával már mindennemű alkohol fogyasztása tiltott.

Griffin maga is beszélt egy a jelentés által megnevezett időpontban a helyszínen tartózkodó orvossal, ami után így nyilatkozott: "Az állítólagos eset nem történt meg. Nem volt egészségileg alkalmatlan űrhajós, nem volt olyan orvos, aki úgy érezte volna, hogy a legénység valamelyik tagjával kellene maradnia és megfigyelés alatt kellene tartania. Kényelmetlenül érzem magam, amiért űrhajósaink hírnevét ilyen kijelentésekkel beszennyezték".

A vizsgálatot kirobbantó Lisa Nowaknak jelenleg fenyegetés, testi sértés és emberrablás kísérletének vádjával kell szembe néznie. Ügyvédje szerint Nowak kényszerbetegségben, egyfajta szorongásos zavarban és Asperger szindrómában, az autizmus egy enyhébb formájában szenved. Tervei szerint időszakos beszámíthatatlanságra fognak hivatkozni.


Bryan O'Connor
Griffin elmondása szerint a NASA nagyobb hangsúlyt fog fektetni orvosainál a pszichológiai területek képzésére, különös tekintettel a viselkedéstanra, ami az éves orvosi vizsgálatok kiemelt részét is képezni fogja.

A NASA belső vizsgálatát Bryan O'Connor, az űrügynökség biztonsági és küldetés biztosítási főnöke vezette le. Griffin elismerte, hogy O'Connor, aki maga is űrhajós volt, nem nevezhető pártatlan kívülállónak, azonban hangsúlyozta, hogy őt tartja tudásban és megbízhatóság terén is a legalkalmasabbnak a független jelentés által felvetett tárgykörök kivizsgálására. O'Connor beszámolójában elmondta, a NASA összes repülőorvosával beszélt, akik többsége aktív űrhajós, sokuk pedig ha már nem is repül, korábban szintén aktív szolgálatban állt az űrügynökségnél.

Emellett több tucat olyan embert is felkeresett mind a Kennedy Űrközpontban, mind a kazah kilövési létesítményben, akik a kilövés előtti tevékenységekben vesznek részt. Munkatársaival közel 1500 anonim repülésbiztonsági jelentést és több tízezer hivatalos beszámolót vizsgáltak át 1984-ig visszamenően, azonban semmi jelét nem találták annak, hogy bárki is ittasan repült volna. A NASA ugyanakkor kioszt egy szintén anonim felmérést a kilövési előkészületekben résztvevők között, melytől ugyancsak az űrhajósok tisztaságának igazolását remélik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skodatuning #15
    már hogy ne alkoholizálnának.valamivel be kell venni az exet
  • Zocsi #14
    Hihhető!
    Meg az is, hogy nem alkoholizálnak...
  • xizor #13
    Énmeg múltkor 1 zombit flasheltem be a fürdőszobába, még szaga is volt, mégse tettem jelentést a paranormális kutatócsoportnak(lol) mert tudom, hogy csak fáradt voltam és épp ezen filóztam :)
  • Sanyix #12
    Igen, ezért van belőlük több is, ha meg mind tönkremegy, akkor meghalnak :\ mert űrsiklót nem képes ember full manuálisan irányítani.
  • archkoven #11
    Vajon milyen lehet sújtalanságban hányni, vagy duplán röpdösni valamilyen hallucinogéntől?:)
  • balee66 #10
    Az űrhajók legénységének elég sok dolga van odafenn, ami igen nagy odafigyelést igényel, sőt még maga az utazás is elég jól kimeríti őket, még ha kemény kiképzést is kaptak. Ittasan nem túl sok mindent lehetne elintézni, sőt úgy tudom, még csak gyógyszereket sem szedhetnek.

    Amúgy az ilyen űrsiklók elég strapabírok, ha meghibásodik néhány számítógép, még akkor is le lehet hozni a földre a gépet. A földi irányítóközpöntnak legalább akkora szerepe van, mint a sz. gépeknek, ha nem nagyobb.
  • mrzool #9
    Ha a sok-sok redundáns irányító számítógép meghibásodik, akkor már úgyis mindegy. Ember nem tudja elvezetni a siklót.
  • scs17 #8
    A számítógép meghibásodhat :/ .
  • Sanyix #7
    Csak az autót a vezető vezeti, nem egy számítógép :\
  • PíszLávJuniti #6
    Kiderül, hogy az eddigi utazásokat mind csak halucinálták.