Hunter

Felülvizsgálják az űrhajósok alkalmassági szűrését

A NASA úgy döntött, felülvizsgálja űrhajósainak pszichológiai szűrővizsgálatát, miután egyik asztronautáját gyilkossági kísérlet vádjával őrizetbe vette az orlandói rendőrség.

A gyanúsított 43 éves Lisa Nowak, aki három gyermek édesanyja, a rendőrségi jelentés szerint szerelmi féltékenységből megpróbálta elrabolni és feltehetően megölni a légierő századosát, Colleen Shipmant. Mindkét hölgy gyengéd érzelmeket táplált egy másik NASA űrhajós, Bill Oefelein űrsikló pilóta iránt.

Az esetre a NASA részéről maga az űrügynökség igazgatója, Michael Griffin reagált, aki azonnal elrendelte az új űrhajósokon elvégzendő pszichológiai szűrővizsgálat, illetve a már dolgozó asztronauták pszichológiai kiértékelési folyamatának felülvizsgálatát. A jelenlegi gyakorlat szerint az újoncokra belépés előtt két órás beszélgetés vár pszichológusokkal és pszichiáterekkel, amit egy szakértői bizottság bírál el, majd javaslatot tesz a válogató testület számára.

Az interjú során a jelentkező kórtörténetét igyekeznek megvizsgálni, különös tekintettel az esetlegesen családon belül öröklődő pszichiátriai problémákra, mint a mániás depresszió vagy a tudathasadás. Azok, akik megfelelnek a teszteken és űrhajósok lesznek, évente vesznek részt újabb orvosi ellenőrzésen, melyek elsősorban a fizikai állapotot hivatottak felmérni, szükség esetén azonban a vizsgálatot végzők mentális alkalmassági vizsgálatot is elrendelhetnek.

A NASA a személyiségi jogokra hivatkozva nem adott ki hivatalos közleményt Nowak egészségi állapotáról. Az űrhajós testület álláspontja szerint semmi jel nem utalt arra, hogy Lisa Nowaknál ne lett volna rendben valami, a belső vizsgálat végéig azonban valószínűleg nem sok újdonság fog kiszivárogni. Az űrügynökség mindenesetre készen áll arra, hogy bármely eljárását vagy gyakorlatát megváltoztassa, beleértve az űrhajósok viselkedési szabályzatát is.

Nowak jelenleg a NASA által kifizetett óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, az űrügynökségtől 30 napos eltávozást kapott és felmentették repüléssel kapcsolatos feladatai alól. Nowak kedden tért vissza orlandói őrizetéből Houstonba Steve Lindsey főasztronauta társaságában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #16
    Van ám ott azért tennivaló, nem csak a muffjukat vakargatják. Ez a földön is előfordul naponta tucatszor.
  • AranyKéz #15
    "Ettől több hónapos bezártságtól lehet sokan bekattannák"

    Van net ?
  • Omega #14
    Ettől több hónapos bezártságtól lehet sokan bekattannák, tök természetellenes lehet egy szűk néhány szobányi helyen a súlytalanságban tengetni az ember mindennapjait, ehhez hozzájöhet valamennyi stressz is, hogy történik e- valamilyen baleset, aminek a kimenetele valószínűleg előre megjósolható.
  • Kagemusha #13
    nem
  • Tetsuo #12
    Vajon megérem az első nyílvánossára kerülő űrgyilkosságot??
  • nfr #11
    Vagyis miért a tudományba :)
  • nfr #10
    Ez miért a pszihológia rovatba került? Inkább a "bulvár"-ba kellett volna
  • babajaga #9
    "amikor a pszihologiai teszteken simán átmegy? "

    Tudod mit érnek a pszichológiai tesztek? Nem konkrétak hanem egy ember véleményét mutatják egy másik emberről. Ez nem olyan mintha mikrométerrel megmérek valamit, és ha az USA-ban is megmérik ott is megerősíthetik hogy a darab a tűrésen belül van e.
  • Vorpal #8
    Az igen - jól el lehetsz pazarolva te szegény.
    Ha a sötét sisakot feltenné, akkor is csak a discovery robotkarjával fognám meg...
  • Viet #7
    Bocs elgépeltem. ürhajóst akartam irni