Hunter

Összecsapnak a hullámok a NASA felett

Alaposan megtépázodott az amerikai űrügynökség tekintélye. Másnaposan repülő asztronauták, szabotázs, és mint kiderült, az elmúlt években közel 100 millió dollár értékű felszerelés tűnt el a NASA munkatársainak keze között.

Az űrügynökség legfrissebb belső jelentése szerint a NASA annak ellenére engedélyezte több űrsikló legénység repülését, hogy azok ittas állapotban voltak. Az még nem ismert, hogy az űrsikló program melyik küldetésein fordult elő ilyesmi, többen mindenesetre meglepetésüket fejezték ki, és egyszerűen lehetetlennek tartják, hogy az asztronauták alkoholos befolyásoltság alatt repüljenek. Mások szerint a legénység rutinszerűen alkoholizált a víztelenítés érdekében, így ugyanis könnyebb volt elviselni azt az időszakot, amit a kilövés előtt az ülésekbe becsatolva, hanyatt, arccal felfelé kénytelenek eltölteni. Ez az idő általában órákban mérhető.

A nyugállományba vonult Mike Mullan - aki három űrsikló repülésen vett részt - így ír könyvében: "Szerettem volna dehidratálni magam, hogy minimalizáljam a húgyhólyag okozta kényelmetlenséget a holnapi kilövésnél. A többiek is ezt tették. Néhány puhány pezsgőfürdőben sörözve próbálta kifacsarni magát, az alkohol és az izzadás vízhajtó hatására bízva a munkát."


Nowak űrhajósként
és letartóztatása után
Az nem ismert, hogy a víztelenítés vezette-e az űrhajósokat az italozásnál. A belső jelentés elkészítését valószínűleg Lisa Nowak asztronauta februári ámokfutása váltotta ki, aki féltékenységből megpróbálta elrabolni űrhajóstársa szeretőjét. Tetézve a dolgokat a héten látottak napvilágot egy "szabotázs" hírei, melyben egy a Nemzetközi Űrállomásra szánt elektronikus eszköz kábeleit vagdosták el, méghozzá elég nyilvánvalóan. "A rongálás szándéka rendkívül egyértelmű, könnyen felfedezhető" - nyilatkozott a hírügynökségeknek az eset kapcsán Bill Gerstenmaier, a NASA igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy a szabotázs nem fogja hátráltatni a következő űrsikló küldetést.

A NASA még fel sem lélegezhetett és máris újabb jelentésen rágódhattak, ami a kongresszus megbízásából készült. A jelentés szerint az elmúlt évtizedben az űrügynökség 94 millió dollár értékű felszereléssel nem tud elszámolni, amit a "gyenge belső irányítási környezet" számlájára írnak. A kormány Tudományos és Technológiai Bizottságának elnöke, Bart Gordon ezt egyszerűen "elfogadhatatlannak" nevezte, hozzátéve, hogy a NASA-nak jobban kellene kezelni tulajdonait és felszerelési tárgyait.

A NASA mindemellett igen engedékenynek bizonyul a károkat okozó alkalmazottaival szemben, egészen banális magyarázatokat fogadva el. "Ezt a számítógépet, bár az én gondjaimra volt bízva, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén használták. Azt az információt kaptam, hogy miután működésképtelenné vált kihajították az állomásról és elégett a légkörben" - olvasható az egyik NASA alkalmazott magyarázata a nevére kiírt laptop hiányáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tz19 #46
    Te meg számolj el 10-ig, vagy pihend ki magad....
  • Picizöldfül #45
    BRAVÓ EMBEREK!!! A NASA-n belüli attrocitásoktól eljutottunk A CIGÁNYGYŰLÖLETHEZ ÉS "NACIONALIZMUST HIRDETŐ FASSZOPÓKHOZ". MÉG1XER GRATULÁLOK NEKTEK(akinek nem inge...). WELCOME TO HUNGARY!!
  • valaé valaé ná #44
    Szerintem megkezdődött a NASA kicsinálása.
    Pár éve, amikor Bush meghirdette az új holdprogramot, már pedzegették, hogy ezt nem ám ilyen erélytelen jóságos "civil" szervezet fogja csinálni, hanem csinálnak helyette egy űberfasza katonai űrhivatal szerűséget á'la Bush.
    Figyeljétek meg, hogy ez az első lépés.
  • valaé valaé ná #43
    "Genetikailag ilyen nincs.
    Nevelés kérdése az egész."

    Ez így önmagában nem egészen igaz.

    Nevelgetheted azt a purgyét akárhogy, aki közeli rokonok házasságából származik (nem ritka eset, hogy akár a nagypapa az apuka), akinek az anyja végigbagózta, végigpiálta az egész terhességét (gyakori) és nem megfelelően táplálkozott ill. vitt be vitaminokat terhessége alatt (nagyon gyakori).
    És ez már a sokadik (de)generáció.
  • Sanyix #42
    Ott nem 2 hét telik el a kettő között, hanem pár óra, szal ez nem jött be ;)
  • NEXUS6 #41
    Persze mondjuk a pesszimizmus, a bizalmatlanság adott körülmények között a túlélést segítő tényező, de ugyan így a virtus/konokság, a találékonyság/kreativitás, egyfajta befogadás/barátságosság, öntudatosság/büszkeség is az.

    Ha tudunk a folyamatosságot is fenntartva alkalmazkodni egy nyugisabb környezethez, amit az EU jelenthet, akkor fennmaradunk, ha nem akkor szépen lassan felszívódunk.
    Az elit feladata lenne ennek a modern magyar identitásnak a kitalálása, ahogy azt tették a reform korban.
    Minden támadás nélkül írom: sajnos a magyar elit nagyrésze zsidó, akiknek ha a magyarságát elvesszük még mindíg van egy identitása, így számukra ez nem olyan égetően fontos dolog.
  • shoe #40
    Azért hogy legyen kibe belerugni (viccelek,nyugi)
  • shoe #39
    Költöi kérdés volt....
  • shoe #38
    Egyet értünk, csak nem értem ha mi erre rájöttünk, akkor mások miért nem?
  • NEXUS6 #37
    Szal szar nemzet vagyunk?

    Csak had kérdezzem meg, hol vannak a szarmaták, a hunok, az avarok, a gótok ma és hol voltak az "amerikaiak" 400 évvel ezelött.

    Azért az hogy miközben Európa lépcsőházában vagyunk, ahol a nagy nemzetek átvonuló hadseregei egymásnak adják a kilicset, és 1000 éve folyamatosan van magyar államiság (még ha megszállva is) az azért jelent valamit.

    Eközben genetikailag már nem vagyunk azonosíthatók ("színtiszta magyar"?;)))LOL), de a magyar kultúra folytonossága még is fennmaradt!!!

    Szerinted miért, kedves archkoven?