Hunter

Az űrben bizonyíthat a műholdjavító

Pályára állt az első műholdjavító robot prototípusa, ami elvileg képes lesz az űreszközök üzemanyagpótlására, alkatrészeik frissítésére vagy javítására.

A két műholdból álló Orbital Express rendszer az amerikai hadsereg és a NASA közös fejlesztése, elsődleges feladata a kémműholdak élettartamának növelése, de ugyanígy a későbbiekben kiszolgálhatja a kormányzati tulajdonban lévő űrjárműveket és űrtávcsöveket az űrsikló flotta nyugállományba vonulását követően. A több mint 300 millió dolláros projekt fővállalkozója a Boeing.

A rendszer egyik eleme az ASTRO, melynek neve az önrendelkezésű űrszállítmányozási robot műveletek elnevezés angol kezdőbetűiből áll össze. Ez az egység 136 kilogrammnyi hidrazin hajtóanyag szállítására alkalmas, illetve fel van szerelve egy kis robotkarral is, mellyel felszereléseket pakolhat ki és be a javítandó műholdba, illetve műholdból, amit a teszt során a NextSat nevű társűrhajója testesít meg.

Az Orbital Express négy másik, kisméretű kutatóműhold társaságában hagyta el a Földet egy Atlas 5 hordozórakétával a floridai Cape Canaveral Légitámaszpontról péntekre virradóan. A programot felügyelő Fejlett Védelmi Kutatási Projekt Ügynökség (DARPA) részéről Fred Kennedy nyilatkozott a CNN-nek, elmondva, hogy az Orbital Express-től egyfajta paradigmaváltást remélnek, ami az űreszközök működtetését illeti.

Pár kivételtől eltekintve, mint például a Hubble Űrtávcső, amit kifejezetten úgy terveztek, hogy az űrsikló legénysége karban tudja tartani, az űreszközök úgy indulnak útnak, hogy minden szükséges anyagot és felszerelést magukkal visznek, így ha elfogy a hajtóanyag, vagy egy kulcsfontosságú alkatrész tönkremegy, akkor az eszköz onnantól fogva csak űrhulladéknak tekinthető. Ezen változtatna az Orbital Express, amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket.


A műholdjavító több hetes átfogó rendszerteszt perióduson fog átmenni mielőtt megkezdené három hónapos repülési demonstrációs programját. Ennek során először az üzemanyag áttöltést fogja gyakorolni a két űrjármű, a műveletet összekapcsolódással teljesítik, melynek végén az ASTRO leválik a NextSatról, hogy ezután egy 24 kilós akku kicserélését kíséreljék meg, kipróbálva az elsődleges és a tartalék számítógép közötti átkapcsolásokat, valamint letesztelve a találkozási és csatlakozási technikákat.

Carol Welsch, a Légierő képviseletében nem palástolta izgatottságát, elmondva, hogy teljesen új technikák sorát próbálják végig, melyek korántsem biztos hogy működni fognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3zl13 #16
    Ugyanmár, minek rontaná el, ha meg is hackelheti? Abban már vannak lehetőségek rendesen.
  • pj67 #15
    Biztos hogy ki van találva hogy-smint fogják felhasználni, hiszen "az amerikai hadsereg és a NASA közös fejlesztése". Köztudott hogy ezek az intézmények nem szórják a pénzt főleg 300 milliókat úgyhogy hamár megcsinálták akkor használják is hogy hogyan, azt nem fogják az orrunkra kötni. Ha javítani tud akkor rombolni is. Lehet hogy egy orosz vagy kínai műholdhoz odamegy és kicsavarja a lencséjét, aztán skubizhat vakon..ha ha . Vagy ilyenek.
  • kvp #14
    "bár azt megnézném hogy cserél alkatrészt"

    A hubble mar modularis. Ki kell nyitni a burkolatot es ki lehet huzgalni a paneleket a rendszerbol, mint a fiokokat. Ha csak az uj muholdak lesznek javithatoak, mar nyertek rajta. A robotkart egyebkent erdemesebb lenne a muholdra rakni, mivel az igy ujrahasznalhato lenne mig a javitomuhold csak szallotegysegkent mukodne. Masodsorban pedig erdemesebb a panelek huzogatasat dokkolt allapotban elvegezni, mert kulonben eluszhat a ket muhold egymastol egy-egy hirtelen mozdulat hatasara. A megoldas egyebkent nem uj, ilyenek az orosz urallomasok is, csak ott robotkar helyett emberek pakoljak a felszerelest. A javito es ellato egyseget tobbnyire megtomik szemettel es elegetik a legkorben. A javito muhold sorsa is valoszinuleg ez lesz, nincs benne semmi draga alkatresz, csak uzemanyagot es alkatreszeket visz fel, azokat meg atpakoljak.

    A kulonallo sajat szamitogeppel felszerelt robot(kar) pedig az iss-en fog eloszor szerepelni, ha vegre felviszi valaki. (lasd: r2d2, csak ez nem olyan aranyos, de jedi oktatogomb mar van csak a nasa-s piros szinu)
  • abelr #13
    tudtam volna ertelmessen is hozzaszolni csak a cikk komolytalansagara itelve nem akartam
    szerintem hyulyeseg az egesz es igaza van annak aki megkerdojelezi a "javitomuhold" mukodeset. mas lehet a hatterben talan valami kiserleti vagy katonai muhold, vagy valami. de terelesgyanus a hir
  • lee56 #12
    Én se nagyon tudom elképzelni, hogy az évekkel ezelőtt fellőtt műhódakat már eleve "javíthatónak" tervezték volna, de mivel ugyse élnek sokáig, majd leváltják őket javithatóra, no para (bár azt megnézném hogy cserél alkatrészt)

    abelr: "(ennyire hulye lennek?)" - ha te mondod :))
  • abelr #11
    a francba! pedig en muholdkarbantarto asztronautanak keszultem.
    most atertekelhetem az eletem es generalhatok mas ambiciokat magamnak.

    lehet uj kiber-ur terrorizmus van kialakuloban. lesz egy terroristaszervezet aki majd muholdronto szondakat - akik termeszetesen kapcsolatban alnak majd a muholdjavito cegekkel - epit es majd megy szepen korbe es megrongalja a muholdakat, az uzemanyagot meg kiszijjja. es a vegen majd jol osztoznak a javitasi/karbantartasi beveteleken.
    (ennyire hulye lennek?)
  • Cumi #10
    Na igen, errol nem nagyon esett szo...

    Amugy Word helyesirasellenorzo ejnye... :D
  • Petka #9
    és a műholdjavító-javítóhoz kell még egy műholdjavító...
  • LADA Kalina #8
    azon gondolkodok, hogy ha a legtöbb műholdat úgy tervezték, hogy
    "ha elfogy a hajtóanyag, vagy egy kulcsfontosságú alkatrész tönkremegy, akkor az eszköz onnantól fogva csak űrhulladéknak tekinthető"
    akkor hogy lehet majd őket javítani, hiszen ez a kifejezés nekem arra utal, hogy nem javítható, pölö gondolok itt arra hogy az ilyeneken valszeg nincs üzemanyag beröltő szelep vagy akármi, illetve a műhold kialakításakor nem figyeltek arra hogy a belsejében egyes eszközök cserélhetőek legyenek, így könnyen hogy a cserélendő eszköz nem hozzáférhető... szoval akkor micsinál a javító műhold? szétvágja majd összeheggeszti a javítandó műholdat???
  • sgbo #7
    értelemszerűen egy műholdjavító-javító...