Hunter

A NASA-val közösködne Oroszország

Negyven évnyi rivalizálás után elképzelhető, hogy Oroszország és az USA közös Hold-programot dolgozzon ki?

Még Szovjetunióként számos ember nélküli expedíciót indítottak a Hold felderítésére, holdjáróik 1970 és '73 között a felszínt is elérték. Az akkori űrversenyben végül alulmaradtak az amerikaiakkal szemben, akik 1969 júliusában embert juttattak az égitestre, míg az orosz rakéták sorozatos hibái kudarcra ítélték űrprogramjukat. A hidegháború és az űrverseny éles ellentétet alakított ki a két nagyhatalom között, most azonban ha csak az orosz félen múlna, akkor nagyon valószínű, hogy megszülethetne egy együttműködés.

A két nemzet űrügynöksége egy ideje már tárgyal egymással és várhatóan 2007 első felében megegyezésre is juthatnak - vélekedik Igor Panarin, az oroszok szóvivője. Az Associated Press-nek adott nyilatkozatában elmondta, országa elsősorban technikával és a know-how átadásával szállna be az USA Hold-programjába, mintsem anyagiakkal, gyakorlatilag ugyanolyan jellegű együttműködést körvonalazva, mint amit az európai űrügynökséggel, az ESA-val kötöttek. Utóbbinak egyik központi eleme a kereskedelmi műholdak pályára állítása, melyet Szojuz rakétákkal végeznének az európai űrkikötőből. 2008-tól Oroszország biztosítaná a hordozórakétákat, az EU pedig a kilövő állás karbantartását, bővítését finanszírozná.


A NASA hétfőn taglalta a Holdra való visszatérés részleteit, előtérbe helyezve egy állandó holdbázis létesítésének tervét. Az orosz állam tulajdonában levő RKK Energija korábban szintén felvázolta saját holdkutatási programját, melyben ugyancsak szerepelt egy állandó bázis a hold felszínén, a nagyra törő terv azonban fennakadt a parlament rostáján és nem kapta meg a szükséges állami támogatást.

Az oroszok nemrég ajánlották fel segítségüket Kínának egy szonda holdfelszínre juttatásához. Kína emberi űrprogramja alapvetően az orosz technológiára épül, a Sencsu űrhajók erőteljes hasonlóságot mutatnak a Szojuzokkal. Panarin szerint ez az együttműködés nem lehet gátja az Egyesült Államokkal kialakítandó kooperációnak, a szóvivő szavaival élve az űrkutatás olyan nagy terület, melyben minden nemzetnek helye van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nagydorog #42
    Szerintem a közös program lenne akort is lenne egy fő (NASA). Közösen fejlesztenének olyanokat amit csak közösen tudnak meg csinálni. Utána a NASA azt mondja,hogy neki nem kell segítő társ és a fejlesztésekkel meglépne.
  • Epikurosz #41
    Ja, az más.
  • Kornan #40
    Szerintem azok Multifázisos kvantum-emitter fluxus transztátorok.Amolyan univerzális energiatermelők.
  • Yeti #39
    De ugye ott is marad?
  • NEXUS6 #38
    A monopolisztikusságát alapvetően úgy értem, hogy az amcsi "űriparban" abszolút meghatározó tényező.

    És persze igen, ha úgy nézzük a világon űrkutatásra elköltött pénzek 90%-áról a NASA főnökei döntenek.

    Az egységes/monopolisztikus rendszerekben megvan a lehetőség arra, hogy a forrásokkal minnél hatékonyabban gazdálkodjanak. Viszont ha pénzről van szó, akkor valahogy soha nem tudnak olyan hatékonyak lenni;)
  • Epikurosz #37
    Nem is monopolisztikus, hisz kismillió cég van még ott. Az más kérdés, hogy csak a NASA teszi fel a bokrétát. Különben, nemzetbiztonsági szempontból nem igazán lenne megengedhető, hogy mindenki lövöldözzön ki rakétákat az űrbe.
  • [NST]Cifu #36
    Igen, de miért is monopolisztikus a NASA? Azért, mert az USA egymaga többet költ az űrkutatásra, mint az EU, Oroszország, Kína és Japán együttvéve?
  • Epikurosz #35
    Apropó: Anettka megelőzte a NASA-t, holnap repül!!!!
  • Thrawn #34
    Nem feltétlen. HA az árnyékos rész a környezetében levő napsütötte terepalakzatokról visszavert fényt kap, ott sem teljes a sötétség. Az viszont igaz, hogy az illusztráció tényleg túl világosan ábrázolja az árnyékokat
  • Bohun #33
    Kár, hogy a Holdon az árnyék teljes sötétséget jelent:D
    Ha már illusztrálják, ne vétsenek ilyen hibákat, bár így ottohnosabb meg minden...