Hunter

Egy iráni Csernobilra várva

Egy Amerikában tanító iráni atomtudós szerint nem országa atomfegyver tervei, hanem egy lehetséges nukleáris baleset jelent igazi veszélyt.

Egyre több álmatlan éjszakát okoznak az iráni nukleáris balesetek a nukleáris biztonság egyik vezető szakértőjének, a szintén iráni származású Najmedin Meshkati professzornak. Legutóbb egy iráni atomtudós lelte halálát az ország egyik uránium átalakító létesítményében, miután uránium-hexafluorid gáz végzett vele. A New Scientist magazinnak nyilatkozó Meshkati attól tart, hogy az orosz technika és az emberi mulasztások újabb, a csernobili katasztrófához hasonló esethez, vagy esetekhez vezethetnek.

Meshkati az egyetemről kikerülve a döntéselemzéseknél alkalmazható matematikai modelleket kutatta, az 1979. március 29-én a Three Mile Island-en bekövetkezett atombaleset azonban megváltoztatta kutatásainak irányát, sőt az egész életét is. A balesetet egy konstrukciós és egy emberi hiba okozta. Meshkati ezután az atom- és egyéb erőművek operátorainak munka közbeni mentális terhelését kezdte tanulmányozni, majd haladt tovább a komplex műszaki rendszerek, mint az atomerőművek biztonsága felé, melyek közül három katasztrófát vizsgált alaposabban. A Three Mile Island után 1984-ben a bhopali vegyi üzem, majd 1986-ban Csernobil következett. A három baleset közös tényezője a hatalmas méret és a bennük tárolt veszélyes anyag, illetve a kiváltó okok között az emberi és szervezési hibák.

Csernobilban 10 napon át égett a radioaktív tűz, 190 tonna mérgező anyagot juttatva a légkörbe. Egyetlen más emberi létesítmény sem okozott ekkora kárt környezetében, nem is szólva arról, hogy a káros anyagok a szél segítségével igen messzire eljutottak.

Meshkati személyesen is ellátogatott a helyszínre, megkérve szovjet kollégáit, hogy beléphessen a 4-es reaktor vezérlőtermétől mindössze pár száz méterre elhelyezkedő 3-as vezérlőjébe. A tudós számos ilyen helységet látott már világszerte, a csernobili vezérlő kialakítása azonban teljes megdöbbenéssel töltötte el. A visszajelző műszerek esetleges elhelyezkedése és magassága minden logikát nélkülözött, legtöbbjüket alig lehetett leolvasni. A párt által a leolvadás kivizsgálásával megbízott Valerij Legaszov, a Szovjet Tudományos Akadémia fizikusa nem véletlenül vonta le azt a következtetést, mely szerint a baleset elsődleges oka az emberi tényezőkben gyökerezett, megemlítve a vezérlőterem zavaros kialakítását, az elégtelen működtetési procedúrákat és a biztonsági kultúra hiányát. Később öngyilkosságot követett el.

Úgy tűnik senki nem tanul a korábbi hibákból, Csernobilban ugyanis az összes olyan tényező jelen volt, ami az előző - fentebb említett - két esetben katasztrófához vezetett. Ezzel együtt az orosz vezérlők kialakítása és atombiztonsági kultúrájuk jelenleg is a legrosszabbak közé tartozik a világon, állítja Meshkati.


Irán büszkesége, a bushehri atomerőmű

Irán egyike azon országoknak, melynek atomreaktoraiban teljes egészében az orosz technika képviselteti magát, ez pedig elsősorban az országot sújtó szankcióknak köszönhető. Ez meggátolja, hogy képzett nyugati alvállalkozókkal végeztessék el a biztonsági elemzéseket és a minőségellenőrzési vizsgálatokat, így az erőművek építése mellett a felügyeletet is az oroszok látják el. Gyakorlatilag ugyanazok a cégek végzik a munkákat, amelyek Csernobilban voltak megbízva ezzel a feladattal. Mindemellett az irániak nem is tudnak hatni az oroszokra, akik teljesen a saját fejük után mennek az erőműveket illetően, nélkülük azonban Irán még itt sem tartana. Így nem marad más, mint az alkalmazkodás, foglalta össze a helyzetet Meshkati.

Egy nukleáris katasztrófa azonban nem helyi probléma, erre Csernobil a legjobb példa, melynek szennyeződése bejárta egész Európát és a volt Szovjetuniót. Egy iráni katasztrófa főként a Perzsa-öbölre lenne hatással, de beteríthetné Szaúd-Arábia egészét, Kuvaitot és Dubait is.

Az atombiztonságban kizárólag a Mohamed ElBaradei által elnökölt Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) segíthetne Iránnak, hiszen az Atomsorompó Szerződés (NPT) értelmében minden aláíró, köztük Irán is jogosult a műszaki segítségre. Azonban február 9-én amerikai nyomásra az IAEA 55-ből 22 műszaki együttműködési projektet felfüggesztett Iránnal, melyek között számos közvetlenül összefüggött az atombiztonsággal, így Iránnak most nincs hová fordulnia.

Az USA lépése Irán atomfegyverkezési kampányára volt válasz, az Egyesült Államokban tanító Mashkati szerint azonban nem ez lett volna a megoldás. AZ NPT megadja a jogot és a lehetőséget az országoknak, hogy békés célú polgári nukleáris létesítményeket építsenek, ennek meggátlása jogtalan és nem is logikus. "Ha azt szeretnék, hogy ne építsenek atombombát, akkor kezdjenek tárgyalásokba, az atombiztonság megvonásával azonban az iráni nukleáris fenyegetést nem egy támadás, hanem egy baleset jelenti" - véli Mashkati. Míg az atomfegyverkezés kordában tartása politikai kérdés, az atombiztonságnak nem lenne szabad azzá válnia, Clemenceau szavaival élve ez egy olyan kérdés, amit nem szabad diplomatákra és politikusokra bízni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #96
    Annyit hozzatennek, hogy Japanra nem az ellenallas megtorese miatt kellett atomot dobni (ketszer), Iran pedig okosan teszi hogy nem hagyatkozik kizarolag az olajra mint energiaforrasra.
  • Komolytalan #95
    Hmm, USA elvileg 1.5 éven belül meg akarja támadni/támadtatni Iránt, mivel még elnökválasztás előtt túl akarnak lenni a dolgon. Valszínűleg az elnöknek súgott valaki, hogy japánban 1x már eljött, hogy a hosszú évek tökölését kiváltsák egy (két) nukleáris csapással, valszínűleg most is ez volna a legcélravezetőbb. Ugyebár a világon egyedül eddig csak az ultraliberális szabadságharcos USA vetett be atombombát, és az egy sikeres akció volt, megtörte a japán ellenállást, kiváltotta a japán partra szállást, így valszínűleg több 10-100ezer amcsi katona életét kímélték így meg. Az a pár japó meg kit érdekel.
    Szóval ha már Irán uránt dúsít atomerőműnek álcázva (majd pont nekik kell az atomerőmű, ahol ha ásol a kertben akkor is feljön az olaj), akkor használjuk ki, hogy ez egy "robbanékony" technológia. Puhítsuk kicsit a népet, hogy Csernobil is orosz volt, meg rosszul voltak a műszerek elhelyezve, és azért robbant, meg ez is azért fog robbanni. Hogyne. Valszínűleg amelyik ország az űrkutatástól az atomtechnológiáig mindenhol tudott maradandót alkotni az nem tud olvasható kijelzőjű műszereket gyártani. Nagyon életszerű. Az persze nem, hogy izraeli gépek akarják hamarosan szarrá bombázni az Iráni nukleáris létesítményeket, és emiatt mosakodnak előre a cimboráik, ááá, dehogy.
  • caprine #94
    A félreértések elkerülése véget a paksi erőmű is hasonló mint a csernobili csak 1 kör helyet 2 körös a hőcserélő rendszer, ez így bonyolultabb drágább de biztonságosabb. Egyébként rengeteg biztonsági berendezés van pakson ami csernobilban nem. Például az oroszok csak benyomták a reaktor egy szimpla beton épület közepére, a magyarok még tettek rá néhány méter betont biztos ami biztos alapon. Úgy tudom egyébként hogy normál hőerőmüveket 25évre épitenek aztán bezárják, hogy ez atomerőműveknél is így van-e?! A másik pedig az, hogy azért nehéz az energiával gazdálkodás mert a napi energia felhasználás nem egyenletes. Van fogyasztási csúcs 8-9, 11-13, 16-18 között, éjszakára leesik akár a napi csúcs 15-20% környékére a fogyasztás amit paks egyedül is tud produkálni. Egy erőművet nem lehet 5 perc alatt beröffenteni, kivéve a gázturbinás csúcserőműveket amik meg effektíve drágák. Csernobil elsősorban azért robbant fel mert az oroszoknál szokás az erőművek túlhajtása, magasabb hőmérsékleten üzemeltetése amit a számítógépek nem engednek meg ezért ezt manuálisan szokták csinálni. Csak az egyik reaktor kicsit megszaladt, a nagy hőtől elgörbültek a szabályozó csatornák és a rudak, és onnantól kezdve semmit nem lehetet csinálni, már a robbanások elött órákkal korábban tudták a tutit. Egyébként pont a cikk nem is emliti a számítógépes irányitást ami miatt például a müszerek összevissza elhelyezése annyira nem is fontos, az inkább csak vakvezető, a rendszert gépek irányitják az ember csak kontrolnak van ott. Én nem szeretnék még egy erőmüvet, bár például a nemzeti színházra költött több milliárból vagy 2 blokkot fel lehet volna huzni, több hasznunk származott volna belőle az biztos:)))
  • eax #93
    Igen, ez az elmelet. A gyakorlatban az ilyen nulla energias haz optimalis esetben tenyleg nulla energias, nem optimalisban nem, de ez meg annyira nem baj.
    Az igazi szivas ott van, hogy ha tul optimalisak a korulmenyek, es tobbletet termelnek, akkor azt kotelezo toluk atvenni, nem is akarmilyen aron. Ezt pedig jellemzoen tokeletesen kiszamithatatlanul csinaljak, amivel egy bizonyos mennyisegig sok vizet nem zavarnak, utana sziv veluk a MAVIR, utana meg mindenkinek javasolt egy kisebb Caterpillar UPS, plusz a hozza valo dizelgenerator beszerzese.
    Volt is a MAVIR oldalan errol egy allasfogalas, erdemes elolvasni, elgondolkodtato.
  • Pharaoh #92
    1860 MW termeléssel a termelés 40%-t adja, de a fogyasztáshoz import is jönn így a fogyasztásank kevesebb, mint 40%-át adja
  • Inquisitor #91
    "és a környék ÖSSZES orsázga minket irigyelne, hogy két stabil erőművel mevan a szükséges összmennyiség kb. 80%-a."

    Régi adat, de Paks nem 60%-ot lát el magában?
  • Inquisitor #90
    Agree, a térségben a franciák és angolok kavartak be egymás ellenében akkoriban, az eredmény annyi, hogy most USA érdekterület lett belőle. (Magyarul elszúrták!)
  • Sidewinder #89
    Hú. Ez mekkora fasz. Csernobili(RBMK) rendszerű atomerőműveket már nem is építenek sehol.A Busheri sem RBMK.Gondolom hogy olyan rendszerű mint a paksi erőmű vagyis VVER (Vízmoderátorú Vízhűtésű Energetikai Reaktor oroszul nem tudom most így hirtelen h hogy mondják).És érdekes módon ott egy francia-német cucc okozott komoly balesetet aminek következményeit az oroszok számolták fel mert csak ők tudták egyedül megcsinálni. És szerintem elég jól sikerült mert még mindig élünk és írjuk a kommenteket az SG-re,nem pedig hamuként fúj ,minket a szél (velem az lett volna valszeg mert nagyon közel lakom az erőműhöz):) Persze akkor is sokan nyomták a szöveget hogy hú az oroszok így meg úgy elbasszák majd,kb mintha csak náluk történt volna nukleáris baleset egyedül a világon .Ja télleg nagyon elbaszták az látszik... Itt max a kedves iráni kollégái baszhatták el. Ők próbálkoztak önálló urándúsítással,hogy ne külföldről kelljen venni a nukleáris üza-t. És szerintem ez az "uránium átalakító" nem más mint egy urándúsító.Amit az irániak csináltak,telepítettek és ami miatt megy a balhé hogy nem kéne csinálni.Meg a másik hogy nagyon nem hinném hogy ugyanazok az emberek építik ezt az erőművet mint akik csernobilt.Csernobil sem 86-ban épült.Meg főleg nem is olyan típus mint ez akkor meg nemtom mit ugrál ez az iráni.Volna tippem rá hogy jó sok pénzt kapott az amcsiktól hogy ezt mondja.Meg még azt hozzátenném hogy ha csernobilt ugyanezek a cégek építették az első villamossági hálózatra kapcsolt atomerőművet a világon, az Obnyinszkit is ők csinálták. Obnyinszk 1954 től 2005-ig működött ha jól emlékszem, ráadásul RBMK típus volt csak folyamatosan korszerűsítették minden rendszerét plusz normálisan üzemeltették nem úgy mint az ukránok a csernobilt.azért zárták be mert már alacsonynak számított a termelő kapacitása,plusz még az atomenergia 50. születésnapján pont abban az erőműben tartott ünnepi ülést az IAEA.Úgyhogy sztem az irániak maguukra figyeljenek inkább és ne próbálgassanak uránt dúsítani mert akkor előfordul az ilyen.Más:gázálarc plusz védőruha volt az azóta meghalt dolgozón? Csak mert én úgy tippelnék hogy nem,pedig az nem árt...
  • dronkZero #88
    Már úgy értem, hogy egy reaktorblokk olcsóbb, mint az összes lakóépületet nulla energiájúvá konvertálni...
  • dronkZero #87
    Hát az a második erőmű is nagyobb sansszal lesz +1 blokk Pakson. A többi stimmel.
    (Én nem tekinteném ezt a megoldást külön erőműnek.)

    De ha már megújuló energia... Sokkal inkább szorgalmaznám a nulla energiájú házakat a lakosság körében, mint a szélerőműveket orrba-szájba. Hatékony hőszigetelés, napenergia, geotermikus energia. Rengeteg energiát lehetne megtakarítani. Csak hát ugye kissé drága a dolog. Valószínűleg egy új reaktorblokk olcsóbb.