Hunter

Radikálisan új atomreaktort tervez Kína

Kína egy forradalmi, kavicságyas atomreaktor kifejlesztését tervezi, ami nem csupán zónaolvadás- és nukleáris burjánzásbiztos, de öt éven belül meg is valósítható, írja a Financial Times keddi száma.

Egy kínai energiai konzorcium a Shangdong tartomány észak-keleti részén található Weihai városát választotta ki egy 195 megawattos, gázhűtéses erőmű megépítésére, állítja az újság a konzorcium meg nem nevezett hivatalos képviselőjére hivatkozva. Az erőmű lenne évtizedek óta az első radikálisan új reaktorkialakítás, ami zónaolvadásbiztos alternatívával Kínát az atomenergia kutatások élvonalába röpítené, remélhetőleg csak átvitt értelemben. A hagyományos erőművekkel szemben a kavicságyas reaktorokat több ezer parányi urániummaggal ellátott kis grafitgömb üzemelteti, melyek a nukleáris reakció hajtóanyagául szolgálnak.

A konzorcium a Huaneng Power International Inc-t., a pekingi Csinghua Egyetemet és a China Nuclear Engineering and Construction Corporationt foglalja magába. A cégektől senki sem állt rendelkezésre a hírek kommentálására.

A támogatók szerint a technika az elhasználódott üzemanyag kinyerésének költséges és bonyolult mivoltának köszönhetően nagyobb biztonságot jelent a nukleáris burjánzás tekintetében. Ezen kívül a kavicságyas reaktor elkötelezettjei azt hangoztatják, hogy olcsóbb, biztonságosabb és könnyebben bővíthető atomerőműveket kínálnak, amivel úgy tűnik sikerült elnyerniük a hivatalnokok tetszését, ahol egyre komolyabb gondokat jelent a növekvő energiaszükséglet. A kavicságyas technikát Németországban készítették el először, ahol az utolsó prototípust 1989-ben állították le, írja a napilap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #81
    Na, elolvastam. Ami a semleges áramot illeti, nekem is úgy tűnik, hogy itt nincs szó forradalmi felfedezésről... :( De azért kíváncsi lennék a feltalálók válaszaira is. De róluk azóta nem hallottam...
  • dez #80
    (Persze a belinkelt írásokat elolvasom.)
  • dez #79
    Tudod, a tudomány története során nagyon sokmindenről mondták azt az illetékesek, akár szaktekintélyek, hogy baromság. Egy részükről aztán kiderült, hogy mégsem az... (És ma már mindenki használja pl.) Nem tudunk ma sem mindent a világról, érhetnek még meglepetések. Az áltudományt nem az választja el a tudománytól, hogy a tudósok (a tudományokba sorolt jelenlegi tudás birtokosai) mit gondolnak róla, hanem hogy bizonyít-e a gyakorlatban...
  • bzz #78
    Igaz, hogy már rég nem aktuális a téma, de a fórumot végigolvasva nem tudtam megállni, hogy ne szóljak hozzá.

    Az emberre nem veszélyes semleges áramról, és a hasonló baromságokról itt:
    http://szkeptikus.bme.hu/hk.html
    vagy itt:
    Gondolatok a semleges áramról

    Elég lehangoló, hogy a médiában már csak a szenzációhajhász népbutítás megy, és a többség elhisz mindent szó nélkül, mert "ha a tévében
    mondják, akkor biztos igaz".

    Ez az örökmozgó generátor legalább akkora hülyeség.
  • BiroAndras #77
    Az biztos, hogy alaposan átalakul a világgazdaság, de ez legfeljebb azonak lehet rossz, akik most a legfejlettebb országokban élnek. És még nekik se feltétlenül. Egyébként meg inkább pozitív hatásai lesznek, hiszen egy hatalmas piac, és arányosan nagy ipari kapacitás kapcsolódik be a rendszerbe, ami az átmeneti folyamatok után lényegében csak annyi változást jelent hogy az egész világgazdaság jóval nagyobb, erősebb lesz, ami meg jó dolog. Másrészt az életszínvonal emelkedése politikai stabilitást is hoz, ami szintén jó az egész világnak. Én csak annyi hátrányát látom a dolognak, hogy olyan sokan vannak, hogy az angolszász kultúrát képesek lehetnek elnyomni. Ez pedig azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk kínaiul.
  • Jilly #76
    Ha Kína gazdaságilag tovább fejlődik, esélyét látom annak, hogy felboratja a világgazdaságot!
  • BiroAndras #75
    "Ha ez öt éven belül valóban magvalósul, Kína rohamos fejlődésének lehetünk tanui. Ami nem éppen jó."

    Miért nem jó?
  • Jilly #74
    Amúgy Csernobilt is bereklámozták, hogy milyen szép, milyen jó, és milyen biztonságos. Na igen az volt!?
  • Jilly #73
    Ha ez öt éven belül valóban magvalósul, Kína rohamos fejlődésének lehetünk tanui. Ami nem éppen jó.
  • Tetsuo #72
    Hát mind2ről olvastam, az első perpetuum mobiléről egy blikk-szintű cikkben (no comment), a 2dik megjegyzésedről ill az emberre nem veszéllyes áramról (asszem "száraz áram") egy komoly cikkben és a Petőfi Rádión is hallottam. Ez kb 1éves magyar találmány, már levédtték az egész világon.
    /Vki utánna nézne ennek?