Spencer

Ismét Nukleáris Sátor a Sziget 2002 Fesztiválon

A Fiatalok a Nukleáris Energetikáért (FINE) szervezet szervezésében idén negyedik alkalommal nyitották meg a Nukleáris Sátort a Sziget Fesztiválon. Az elmúlt években nagy sikert aratott Nukleáris Sátor ebben az évben is várja azokat, akik érdeklődnek az energetika, a környezetvédelem és ezen belül is a nukleáris energiatermelés, valamint a nukleáris technika aktuális kérdései iránt. A Sziget Fesztivál szervezetek utcájában működő Nukleáris Sátorban évente több ezer érdeklődő fordul meg és a szervezők reményei szerint ebben az évben is hasonló érdeklődéssel fognak találkozni. A Nukleáris Sátorhoz látogatók "Nukleáris TOTO" kitöltésével mérhetik le tudásukat, különböző demonstrációs kísérleteket szemlélhetnek meg, szakemberekkel beszélgethetnek olyan, az egész társadalmat foglalkoztató kérdésekről, mint a globális klímaváltozás, vagy a radioaktív hulladékok kérdése.


A sátort üzemeltető Fiatalok a Nukleáris Energetikáért szervezet meggyőződése, hogy a nukleáris energiatermelés nélkül a fejlett civilizációk jelenlegi energiaigényeit nem lehetne kielégíteni, és a 21. évszázadban a nukleáris energiatermelés az energetika meghatározó tényezője marad (jelenleg például az Európai Unióban a villamos energia 35%-át állítják elő atomerőművekben, míg Magyarországon ez az arány 40%). Ha az emberiség el akarja kerülni a jelentős globális klímaváltozás következményeit, elengedhetetlen egy olyan egészséges energiakoktél kialakítása és fenntartása, amely segít az üvegházhatású gázok (mint például a szén-dioxid) kibocsátásának csökkentésében. Mivel az atomerőművek működésük során nem bocsátanak ki szén-dioxidot és semmi egyéb, üvegházhatású gázt sem, mindenképpen szükség van az atomerőművekre a kiotói célok elérésében.

Miután az Országgyűlés nemrégiben fogadta el Magyarország csatlakozását a kiotói jegyzőkönyvhöz, bizonyos, hogy hazánkban is hosszú időn keresztül meghatározó marad a nukleáris energiatermelés.

A Fiatalok a Nukleáris Energetikáért szervezet véleménye szerint az egészséges energiakoktélban az atomerőművek hosszú távú üzemeltetése teremthet alapot a megújuló energiaforrások felhasználásának fejlesztéséhez, hiszen ezek az energiaforrások (például a szél-és napenergia) manapság még túl drágák és túlzottan kis mennyiségben áll rendelkezésre ahhoz, hogy az ország energiaigényének kielégítésében meghatározó szerepet vállalhassanak. Ugyanakkor a megújuló források fejlesztésére nagy gondot kell fordítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Deus Ex #33
    Morgen.

    Egy felügyelet nélküli, a szabadverseny szabályai szerint működő piacon bizonyos körülmények között ez igaz. A kormányok azonban a fenntartható, jelentősebb ingadozástól mentes ütemű fejlődés érdekében beavatkoznak a szintiszta evolúciós szabályok szerint működő piaci folyamatokba.
  • Deus Ex #30
    Mh.. tudatlan vagyok.. még milyen alapú lehetne a gazdaság..?
  • StarFist #29
    Egy picit gondolj bele (az összeesküvés elméleteket most félretéve), hogy mi minden függ ma egy ország gazdaságában az olajtól (hány embernek kellene új állást találni/biztosítani, hány embert kellene átképezni mert az új erőműből a nagyfokú automatizáltság és hatékonyság miatt elég egy, valamint a muki jelenlegi tudása az új technológiába nem integrálható). Szerencsétlen esetlen alapos gazdasági válságot (a közelkeleten pedig totális gazdasági összeomlást) okozna az "on fly" bevezetés. Na jó, totálisat nem , mert a műanyagipar még mindig használ pl. földgázt. Egyetlen esetben lehetne ezt megvalósítani, ha a földi gazdaság nem pénz alapú lenne (ez viszont utópia).
  • StarFist #28
    Ezzel azért vitatkoznék. Itt nem pusztán arról van szó, hogy kölcsönhatásba lép-e az emberi szervezettel az adott gamma foton, hanem arról, hogy milyen elváltozásokat okozhat a biokémiai folyamatokban ha mégis kölcsönhatásba lép.
  • StarFist #27
    Az hagyján, de ha sugár tengelye elmozdul ilyen távolságból, akkor lazán meg fog sülni több száz négyzetkilóméternyi területen minden.
  • gz8 #26
    Atom!
  • Bonewerkz #25
    a mikrohullamokrol csak annyit, hogy meg ha fokuszuszalom is oket, egy muholdnak eleg nagy a mozgasszabadsaga.... szal baromi stabilan kene ahhoz tartani, hogy mindig ugyanoda celozzon... egy homoxem az urben, es maris az 50 km odebb levo varost perzseli fel... szal ezt a mikrot szerintem ugy el lehet felejteni ahogy van, mert veszelyesebb meg az atomnal is....
  • fotel #20
    30éve is azt mondták hogy 10 év múlva fuzió - nem gond, de ha nagyon begizdulunk az egész világunk ólomból fog állni;) Ugye?

    MEllesleg a gejzír projectról hallott valaki? Ásnak egy gödröt bebetonozzák, jó mély persze, moderátornak vizzel feltöltik és belehelyeznek hasadóanyagot, amit a vízbe kevert bróm(?) -al tartanak méginkább kordában, azaz ha vegyileg kivonják belőle megindul a folyamat és ez foróvizet termel, mivel elég mély a víz a felszínre nem jut sugárzás (csak fényjelenség - kurcsatov sugárzás?) így biztonságos, költsége kicsi, pár évenként kismennyiségű hasadóanyagot kell kicserélni benne, ha a víz elfolyik földrengés meg valami miatt azellen lehet védekezni - ezzel városokat lehetne fűteni, ausztriában állítólag van is egy-két ilyen, fizikatanár mesélt ilyet, logikusnak logikusnak hangzik - kérdés télleg jóltájékozott-e? :D
  • Laci73 #19
    Attól függ milyen elemeket használsz. A sima hidrogén (procium) és a kettes tömegszámú hidrogén (deutérium) alkalmas anyag, mellékhatások nélkül. A Napban keletkező csekély radioaktivitást is a "nem tiszta" anyagok okozzák, illetve olyan anyagok, amelyek nem elég stabilak, és maghasadás lép fel.
  • Ron Ragm #18
    a kis rádioaktivitás is rádioaktivitás...