Napi Online,MTI

Nem várható klímamegállapodás a G8-csúcson

A németországi Heilegendammban tegnap este rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megkezdődött a háromnapos G8-csúcsértekezlet, amelynek egyik legfontosabb témája a klímaváltozás elleni fellépés.

Az üdülőhelyet 12 kilométer hosszú beton- és drótkerítéssel vették körül, hogy megakadályozzák a tüntetők behatolását. A házigazda, Angela Merkel német kancellár - aki jelenleg a nyolcak elnöke - már a találkozó előtt kétórás egyeztetést folytatott George W. Bush amerikai elnökkel a klímaváltozás elleni fellépés ügyében, de nyilvánvalóvá vált, hogy a találkozón nem várható kézzelfogható megállapodás.

Bush közölte: szeretné ugyan, ha megállapodás jönne létre az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklése érdekében, de csak a 2012, azaz a kiotói egyezmény lejárta utáni időszakra vonatkozóan. Másrészt nem kíván mindenkire kötelező, számszerű célkitűzésekről megegyezni. Az 1997-ben született kiotói egyezmény értelmében 35 ipari országnak 2012-ig 5 százalékkal kellene csökkentenie a kibocsátás szintjét 1990-hez képest, de ezt Washington nem volt hajlandó aláírni.

Értesülések szerint a megállapodás lénye - mint kiszivárgott - , hogy a nyolcak ha nem is kötelező jellegű, de mégis önkéntes korlátozásokat vállalnának a környezetet leginkább szennyező széndioxid kibocsátásának mérséklésére. Az Egyesült Államok állítólag hajlik annak elfogadására, hogy a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyv utáni folyamatot az ENSZ vezényelje, míg az általa korábban javasolt konferencia egyfajta kiegészítő fórum lenne.

A találkozón öt további ország, Brazília, Kína, India, Mexikó és Dél-Afrika vezetői is részt vesznek a fejlődő világ képviseletében. Megfigyelők szerint egyébként sem kizárt, hogy ez a mostani az utolsó csúcsértekezlet, amit ilyen keretek között rendeznek. Az Oroszországgal kiegészített hetek - az USA, Japán, Olaszország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Kanada - korábban a világ legfejlettebb gazdasági hatalmát jelentették, de ez a felállás mára túlhaladottá vált. Kína és India már ma is a világ tíz legnagyobb gazdasága közé tartozik és hamarosan az első öt közé kerül. Brazília sem hagyható ki, miközben Kanada és Olaszország helye mára már kérdésessé vált. Európa egyébként is felül-, miközben Ázsia alulreprezentált.

A G8 csúcstalálkozó mai napján amúgy a külpolitikai kérdésekről, mindenekelőtt a közel-keleti válságról, az iráni atomprogramról és Koszovóról tárgyalnak a nagyhatalmak vezetői. Előzőleg délelőtti ülésükön a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország vezetője kedvezően értékelte a világgazdasági helyzet alakulását, s egyetértett abban, hogy a globalizáció előnyeinek kihasználása érdekében erősíteni kell a párbeszédet a leggyorsabb ütemben fejlődő államokkal, mindenekelőtt Kínával, Indiával, Brazíliával, Mexikóval és Dél-Afrikával. Az említett országok vezetőivel a nyolcak állam- és kormányfői pénteken külön találkoznak.

Az úgynevezett "küszöbországokkal", azaz a felzárkózókkal való párbeszéd mélyítését a G8 elnöki tisztségét betöltő Németország kezdeményezte, s a többiek támogatásukról biztosították a német kancellár javaslatát. Angela Merkel úgy ítélte meg, hogy a szóban forgó államok aktív közreműködése nélkül kevés az esélye a globalizáció kedvező irányú alakításának, továbbá a legégetőbb világgazdasági gondok enyhítésének.

Csütörtökön folytatódtak a tüntetések a csúcstalálkozó ellen. A hatóságok őrizetbe vették a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet néhány tagját, akik csónakokkal hatoltak be a Heiligendammot övező, parti vizekre, amelyeket a hatóságok biztonsági okokból lezártak. A Greenpeace közlése szerint a biztonsági szervek beavatkozása következtében néhány aktivistájuk könnyebben megsérült.Ugyancsak folytatódott a Heiligendammba vezető főbb útvonalak blokádja. A tüntetők és a rendőrök közötti nagyobb összetűzésre - legalábbis kora délutánig - nem került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #32
    Bocsi, hogy belepofázok ebbe a nagy egyetértésbe, de valaki felvázolhatná, hogy pontosan milyen megállapodást kellett volna kötniük?

    És azt sem ártana utána megfogalmazni, hogy ennek pontosan (ADATOK) milyen hatása lenne (társadalmi, gazdasági, stb.)

    Ilyesféle részletekre gondolok, hogy: mennyi energiát fogyasztana az általatok ideális világban élő dolgozó ember? Milyen eszközei maradnának meg, és melyekről kellene lemondani? Autó? Klíma a lakásában? Mivel fűtene, hőszivattyúval, fával, szénnel, villannyal? Mosógép? Fürdés melegvízben?

    Aztán milyen intézkedéseket kellene meghozniuk a kormányoknak és helyi hatalmaknak? Munkahelyek száma, elheleyzkedése a lakásokhoz képest? Vagy az emberek közötti jövedelmi különbségek terén, vagy a viselkedésükkel egész környékeket ellehetetlenítő csoportok ügyében?

    És arról sem ártana szólni, hogy mindezzel kell-e várni addig, amíg az energiahiány rákényszerít? (Ha egyáltalán rákényszeríti a döntéshozókat mások szenvedése bármire is)

    Meg arra is ki lehetne térni, hogy a sok ezer oldalnyi környezetvédelem között hány oldal jutott eddig ezekre a problémákra? Amelyek megoldása önmagában kivédené a környezetszennyezés egy részét?
    (Lehet hogy 2-3 napig nem leszek internetközelben. Ha addigra kifut a topic, akkor nem írok hozzá, de elolvasom amit írtatok)
  • GyuriX2572 #31
    Egyáltalán miért tüntetnek? LOL
  • Nethyrrea #30
    bushnak egyáltalán nem érdeke a megállapodás, a faterjával elég mélyen bennevannak az olajbizniszben, majd biztos maga alatt akarja vágni a fát. egy fenét.
  • Sanyix #29
    Ugyan hol érdekli a busht az országában lakó emberek élete? Csak annyit kell nekik segíteni, hogy megválasszák őt. New Orleanst elöntötte a víz. És? Ettől nem változik semmi. A pénz megérkezik azokra a bizonyos számlákra, más nem számít.
  • Vorpal #28
    Azt gondolom - már nincs messze az idő - amikor ezeket a királyokat, mind elüldözik a trónjaikról.
  • NEXUS6 #27
    "Az Egyesült Államok állítólag hajlik annak elfogadására, hogy a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyv utáni folyamatot az ENSZ vezényelje, míg az általa korábban javasolt konferencia egyfajta kiegészítő fórum lenne."

    Akkora vakegér ez a Bush! Ott volt neki ugye New Orleans, aztán csak kéreti magát, mint szűzpicsa a wc-ben, hogy dehát még nem, majd később. Mi a faszra vár?
    Amúgy most meg a nagy magyar irredenták is örülhetnek, hogy nincs tengerpartunk.
  • HuskyWolf #26
    hát persze... miért mit hittetek ? Itt csak azt beszélik meg, hogy ki kapja a pénzt :D
  • Picizöldfül #25
    G8 találkozó = Totális félrebeszélések és a "Semmittevés" Találkozója
  • ZoliJ #24
    Franklin Delano Roosevelt azért volt tovább, mert ő hozta a törvényt nem sokkal a halála elött
  • Voronyezs #23
    bocs píszláv nem neked akartam hanem motorjnek csak elkattintottam sorry