Napi Online

Gyilkos hőség tombol Európában

A három évvel ezelőtti, sok ezer halálos áldozattal járó kánikula rémképét vetítik már előre Európában az elmúlt napok hőhulláma nyomán. A szociális ellátásra ezúttal nagyobb erőkkel készülnek, az áramszolgáltatók pedig elővették a vészforgatókönyveket.

Hűvös és esős nyár lesz az idei, hasonlóan a tavalyihoz - nagyjából így szóltak az időjárási előrejelzések Európában még májusban is. Ehhez képest számos országban már arra készítik fel a lakosságot, hogy olyan nyárra számítson, mint amilyen a 2003-as volt, amikor összesen legkevesebb mintegy 20 ezren haltak meg a hőség következtében. A 2003-as kánikula Franciaországban szedte a legtöbb áldozatot, de ezrek haltak meg Nagy-Britanniában is; most is ezt a két országot sújtja különösen az Észak-Afrikából érkező hőhullám.

Franciaországban eddig kilenc áldozatról számolt be az egészségügyi miniszter - köztük nemcsak idősebbek vannak, hanem például építőipari munkás is -, szerdán este pedig az államfő, Jacques Chirac közleményben figyelmeztette a hatóságokat és a polgárokat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket, illetve segítsenek a rászorulóknak. A legnagyobb, 37 fokos forróság Párizs környékén van, de nem sokkal jobb a helyzet a bordeaux-i borvidéken és az ország nagy mezőgazdasági területein sem, ahol épp tart az aratási főszezon.


Eltérések az átlagtól 2003-ban

A városokban külön nehézséget okoz, hogy a megrekedt forró levegő egyre szennyezettebb; Párizs főpolgármestere már felszólította a lakosokat, hogy fogják vissza az autózást. Menetrendszerűek érkeznek az áramellátási nehézségek is, nemcsak a csúcsra járatott légkondicionálók miatt, hanem azért is, mert korlátozni kell az áramtermelést. A vezető áramszolgáltató, az EdF ugyanis bejelentette, hogy kénytelen visszafogni néhány olyan atomerőműve termelését, melyeket folyók vizével hűtenek, egyszersmind önmérsékletre szólította fel nagyobb felhasználóit.

Kritikus állapotok kezdenek kialakulni Nagy-Britanniában is, ahol a londoni Gatwick repülőtér közelében mért 36 fok fölötti értékkel megdőlt a júliusi hőségrekord. A tudósítások egyelőre az olyan színes elemekre fokuszálnak, mint hogy a bíráknak most nem kell parókát hordaniuk vagy hogy a Buckingham palotánál gyakrabban van őrségváltás, de szakértők szerint ennél komolyabb a helyzet. A szigetlakók ugyanis nem ilyen éghajlathoz szoktak, nem ismerik a hőségben alkalmazandó praktikákat, miközben például a londoni metróban 47 fokot is mértek; a kormányzat mindenesetre sürgősségi tervet léptetett életbe az egyedül élők és a betegek segítésére. Az országos áramszolgáltató hálózatot felügyelő hatóság ugyanakkor figyelmeztetett: a nyakló nélküli légkondihasználatnak itt is áramhiány lesz a vége - Franciaországtól pedig most nem tudnak vásárolni.

Nincsenek a magasnak számító hőmérsékletekhez szokva Németországban sem - ehhez képest Észak-Rajna-Vesztfáliában 38 fok is volt -, itt egyelőre két halálesetet tudnak be a hőségnek. Hasonló a helyzet a németalföldi országokban is; Hollandiában ketten meghaltak egy 35 fokban is megtartott rendezvényen, Belgiumból pedig arról érkezett jelentés, hogy egy baromfitelepen ezerszám pusztultak a szárnyasok, mert egyszerűen nem bírták a hőséget.

A hagyományosan forró területek közül eddig Spanyolország szenvedett többet, bár ott kevésbé szokatlan a 40 fokos nyár - az áramfelhasználás azonban így is minden rekordot felülmúlt. Rosszabb a helyzet Portugáliában, ahol az ország harmadán dúlnak erdőtüzek. Olaszországba a hét végére várják a hőhullám fő csapását, méghozzá északról - olyan helyeken van 30 fok fölötti hőmérséklet, mint a síparadicsomként ismert Dél-Tirol -, sok városban már hőségriadót rendeltek el.

Az igazi gond az olaszoknál a szárazság: a Coldiretti mezőgazdasági szervezet szerint az utóbbi harminc évből csak kettőben volt ilyen kritikus a helyzet, s egyelőre esély sincs a javulásra. Az öntözés alapját adó észak-olaszországi folyók, tavak szintje a minimumon van, a víztározók tartalékának felhasználásához pedig az ugyancsak egyre nagyobb gondban levő áramszolgáltatókkal kell egyeztetni. A Coldiretti szakértői ma úgy számolnak, hogy a szárazság miatt a búzatermés legkevesebb 9,2 százalékkal, a kukoricatermés pedig 7,5 százalékkal marad el a tavalyitól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #130
    Ne túlozz.
    A tejet néha ellenőrzik is, fehérje-, zsír-, szénhidrát-, vitamin-tartalom stb.
    Betiltanák, ha annyira rossz lenne, mint állítod. Az meg, hogy kiölik a baktériumokat, nem okoz gondot, mert a káros bacikért nem kár, a hasznosakat meg szerezd be joghurtból.
    ----------------------------
    De nem ezért jöttem ide, hanem ezért a hírért, mely szerint csak 1/3 arányban vagyunk felelősek a globális felmelegedésért, és 2/3-ban a kozmikus sugárzás a felelős (figyelem: nem napsugárzás, hanem kozmikus sugárzás, ami a Tejút többi részeiből jön). Na, tessék!
  • muerte2 #129
    Igaz is, csak átsiklottam felette.
  • Esrohnoil #128
    Ezért iszik vki 8 litert, h. a "rendes tej" 1 literjének megfelelő tápanyagot bevigyen vele a szervezetébe. :D

    Egyébként egyetértek veled. A #104-es hozzászólásomban is ennek adtam hangot, csak röviden. :)
  • muerte2 #127
    LOL! :D
    Veszel egy doboz UHT tejet amiben a tej összetevőiből vajh mi kevés van jelen és még ezt is "hőkezeled"....
    Mért? Az UHT tej lényege hogy minden olyan baktérium és alkoto elem ami romlandó ki van már kezelve belőle. Lényegében a hasznosanyagtartalma közelít a 0-hoz. Ezért van az hogy a dobozos tej nem tud megaludni, maximum megrohad és a "tej" egy kockéba tömörödik a szintelen lötty aljára.
    Apropó.. Azt végjétok, hogy 1L tejből a nagyüzem 9Lnyi terméket állít elő? Hmm
  • muerte2 #126
    azért gyanítom hogy valami vízmegkötőt is szedsz, pl napo-t. Nem igaz?
    A 4L tejnek meg marhára semmi értelme sincs, főleg ha nem házi. Ha már fehérjét akarsz sztem vegyél 1Kg 80-100%-os tejsavófehérjét ami 1hóapra elég és 3-4K ból már meg is úszod. Persze ezt is tejjel nyomod be de napi 2, max 3-at..
  • Epikurosz #125
    Láttam egy hőtérképet, te épp a legmelegebb helyek egyikén vagy.
    Rossz döntés volt odamenni. Amúgy, miért nem dobjátok össze a pénzt egy légkondira. Hamar megtérülne az ára, annyival kevesebb kólát kellene inni. :-)
  • mikloss #124
    De gondolom ott nem 70e a minimálbér úgyhogy nekik nem drága a 0,33-as 2eurós kóla.
  • ebertek #123
    Antibes-ban (Cannes és Nice között) rohadt meleg van, és nincs légkondi se a koleszban ahol lakok, se a suliban. És 2 EUR-ba kerül a 0,33-as kóla.
  • Proview #122
    Én a légkondi levegőjétől mindig elálmosodok meg a szemem kiszárad
  • mikloss #121
    Jah hogy má te nem is írsz csak elküldöd az egyik beírás sorszámát és kész is jó 5let!