Hunter

Eltolódnak az évszakok

Minden egyes évvel egyre korábban érkezik a tavasz Európába, és egyre tovább tart a nyár - állapította meg egy átfogó tanulmány.

Jelenleg a 30 évvel ezelőttihez képest kontinensünkön átlagosan 6-8 nappal hamarabb érkezik a tavasz, állapította meg a Global Change Biology című szaklapban közzétett 17 nemzet tudósai által összeállított tanulmány. A folyamat hatása hazánkban kevéssé, dél-nyugat felé haladva azonban egyre inkább érezhető. Spanyolországban például - ahol a legnagyobb hőmérsékletemelkedést tapasztalták - két héttel hamarabb ér véget a tél. Emellett a kutatók azt is megállapították, hogy az ősz beköszönte is tolódik, átlagosan három nappal hosszabb jelenleg a nyár.

Az eredmények a világ legnagyobb természeti eseményekben bekövetkező változásokat elemző tanulmányából származnak. 125.000 megfigyelést összegezve mutatják be kontinensünk éghajlatának változásait, melyek az évszakok ütemezésének fokozatos eltolódásához vezetnek. Bár maga a tanulmány nem mondja ki hogy mindez az emberi tevékenység eredménye, a korábbi értekezésekben a szakértők már számtalanszor rávilágítottak az emberi tényezőre a jelenleg zajló felmelegedésben.

A tanulmány mindenesetre párhuzamot von az emelkedő hőmérséklet és a növények, valamint az állatok viselkedésével. A kutatók 21 ország 542 növény- és 19 állatfajáról szerzett megfigyelést elemeztek ki, melyek megközelítőleg 30 évet ölelnek fel. Az eredmények tanúsága szerint a növények 78%-ánál a levélbontás, virágzás és a gyümölcshozás minden egyes évben korábban és korábban következett be, míg 3% esetében jelentősen kitolódott. A folyamatot különösen jól példázzák az egész kontinensen megtalálható vadgesztenyefák, melyeken mindhárom folyamat könnyedén megfigyelhető.

Az eltolódások hosszabb távon megbolygathatják a táplálékláncot, figyelmeztet a tanulmány egyik vezetője, a brit Tim Sparks, aki reméli felfedezéseikkel sikerül a figyelem középpontjába állítani a végbemenő változásokat és azok következményeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balazs15 #42
    GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS
  • Saskatlan #41
    Hát ha a fogyasztói társadalom vezetői talán próbálnának tenni valamit a globális felmelegedés ellen talán nem változna ennyire drasztikusan az éghajlat.
  • vadmotoros #40
    Akkor fagyjatok meg!! :P
  • BobaFett #39
    Énis utálom a kánikulát, egyszerűen roszul vagyok 26-28 fok felett és semmhiez sincs kedvem/energiám.

    Szóval jöjön inkább a hideg !
  • menpe #38
    november végi vagyok, egész nyáron a póló+rövidgatya kombót toltam, legyen hideg-meleg, nem zavart. Most is abban vagyok, de a hideg feleannyira sem zavar, mint a meleg...0 fok felett tavasz, 10 fok felett nyár :D azonnal lenne fél év nyári szünet, hát nem lenne jóó???
  • Geeryy #37
    ma reggel 9° volt.
    Gyöngyös(Mátraalaja). mast nemtudok hozzafuzni
  • vadmotoros #36
    Helló!

    "A hideg tél ellen legalább fel lehet öltözni és fűteni.Melegben kint nincs semmi védekezés."

    Hát szerintem pedig akárhogy öltözöl fel télen ha nem mozogsz intenzíven akkor fázni fogsz. Amúgy nem értem az embereket, mindenki ezzel az indokkal jön. És szerintem kellemesebb kimenni a melegbe, mint a minusz 10-be. Én meg rühellem a hideget, inkább a kánikula. De a legjobb a 23-25 fokos idő. Ja és a hideg az izületeknek sem tesz jót.
  • halgatyó #35
    A karbon korban több volt a légkörben a CO2, meg az oxigén is. Meg melegebb is volt.
    Máskor meg hidegebb volt.
    Lesz ilyen ezután is. Az emberiség számára a technikai civilizáció teszi lehetővé a túlélést, semmi más.

    Az más kérdés, hogy érdemes lesz-e élni mondjuk 200 év múlva. Lehet, hogy sokkal borzalmasabb rabszolgatartás-szerű társadalom lesz, mint ami valaha is volt a történelem során. Ez sokkal jobban fenyeget, mint a világháború

    Nagyon effelé rétegződik a társadalom az utóbbi 10-20 évben
  • halgatyó #34
    Nem kell mindent elhinni, meg komolyan venni.
  • halgatyó #33
    Ha eltolódik, akkor új évszakot kell bevezetni.
    Tavasz, nyár, ősz, tél, talicska.