Hunter

Branson és Al Gore a széndioxid ellen

25 millió dollárral gazdagodhat az, aki a legjobb megoldást prezentálja a légkörben felhalmozódott széndioxid kivonására.

Az utóbbi időben a magán űrhajózás felfuttatásán fáradozó milliárdos, a Virgin cégcsoport tulajdonosa, Sir Richard Branson, az Egyesült Államok korábbi alelnökével, Al Gore-ral közösen indította útjára a pályázatot, mondván, a világ éppen eleget várt már arra, hogy valaki érdemi lépéseket is tegyen a légkör szennyezettsége ellen. Bransonnak elege lett a nemzetek közötti huzavonából és saját módszereivel igyekszik ösztönözni a feltalálókat, hogy leleményességüket szülőbolygónk szolgálatába állítsák, illetve a prominens személyek befolyását arra, hogy a születő projektek ne kallódjanak el.

"A Föld nem várhat további évtizedeket" - mondta Branson az új, Virgin Earth Challenge Prize elnevezésű díj bejelentése alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón. "Jövőt szeretnék biztosítani a gyerekeimnek, és az ő gyermekeiknek is, az idő pedig múlik." Sir Richard szerint a bolygó megmentése érdekében létfontosságú, hogy megszabaduljunk az egyik legjelentősebb üvegház gáztól, a széndioxidtól.

A kidolgozandó módszernek évente legalább egymilliárd tonna széndioxidot kell kivonnia a légkörből. Összehasonlításként, a jelenlegi globális CO2 kibocsátás évente 7 milliárd tonna körül mozog. A díj bármilyen megoldásra fogékony, legyen az a gyárkéményekbe beépíthető bakteriális szűrőrendszer, a gázokat belélegző mesterséges fák, vagy egy olyan megoldás, amivel biztonságban a föld alá temethető a káros anyag. A találmányokat neves szakemberekből álló bizottság fogja elbírálni, melyek tagjai a NASA Űrtudományi Intézetének vezetője, James Hansen, elismert éghajlat tudós; a Gaia elmélet kiagyalója, James Lovelock; Sir Crispin Tickell, brit környezetvédő; és egy ausztrál emlős- és őslény tudós, Tim Flannery. A bizottság tagja még Al Gore, volt alelnök és elnök jelölt is, aki az utóbbi években a politika felől a környezetvédelem irányába fordult.

Branson jó ideje fontolgatta a díj kiírását, légitársasága gépei szintén jelentős CO2 mennyiséget pumpálnak a levegőbe, tehát ő maga is profitálna a befektetésből. A döntést több tényező is befolyásolta, az elhatározást valószínűleg elősegítette, hogy nemrég a brit Államkincstár nem támogatta a szigetország energiaellátó cégeinek azon törekvését, hogy CO2-szűrő üzemeket alakítsanak ki, mivel azt túl költségesnek találta. A kiírás hivatalosan az elkövetkező öt évben fog futni, a találmányokat évente bírálja el a fentebb felsorolt bizottság. Tickell reményei szerint a 25 millió dollár hatására viszonylag gyors eredmények fognak születni, melyeket elsősorban a már meglévő rendszerek tökéletesítésétől várja, de szívesen fogadna merőben új megoldásokat is.

Az egyik legesélyesebb módszernek az erőművekből kiáramló gázok azonnali foglyul ejtését tartja, melynek tárolását a tengerfenék alatt gáz, folyékony, vagy szilárd formában oldhatnák meg. Ebbe az irányba már viszonylag előrehaladott kutatások folynak, sőt egy norvég kezdeményezés már alkalmazza is. Külön előnye, hogy február 10-től lép életbe az a nemzetközi egyezmény, ami lehetővé teszi a széndioxid tárolását a tengerfenék alatt elhelyezett építményekben.

A földalatti tárolás egyik hátulütője azonban, hogy idővel a széndioxid visszaszivároghat az óceánokba és a légkörbe. Sokan felvetették a légkörből való elszívás lehetőségét, ez a technika azonban még nagyon gyerekcipőben jár. A legtovább talán egy kanadai egyetem jutott, akik elkészítettek egy eszközt, ami nátrium-hidroxidot szór szét a levegőben, kivonva a szenet. A módszer eddig azonban csak laboratóriumban bizonyított.

A díj kiírói elismerik, hogy az általuk felajánlott 25 millió dollár csak szimbolikus gesztus, és nem várnak csodákat pusztán a technikai megoldásoktól. Jól tudja ezt Branson is, aki eddig cégei nyereségéből már 3 milliárd dollárt fektetett be a megújuló energiaforrásokra irányuló kutatásokba. A technikai csodák tehát magukban még messze nem elegendők a légkör megtisztításához. A cél érdekében ugyanúgy szükség van a nemzetek közötti üvegház gáz csökkentésére törekvő egyezményekre is, valamint a társadalmi szemlélet fokozatos átalakítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #100
    A fogyaték témához; remélem mindenki ismeri őt.

  • robar #99
    És még egy kimaradt idézet, ami teljesség teszi a gondolatot:

    Ős patkány terjeszt kórt miköztünk,
    a meg nem gondolt gondolat,
    belezabál,amit kifőztünk,
    s emberből emberbe szalad.

    -- (két versszakot kihagyva)

    S mint a sakál, mely csillagoknak
    fordul kihányni hangjait,
    egünkre,hol kínok ragyoknak,
    a költő hasztalan vonít...
    Ó, csillagok, ti! rozsdás, durva
    vastőrökül köröskörül,
    hányszor lelkembe vagytok szúrva-
    (itt csak meghalni sikerül)

    (Ős patkány terjeszt kórt...)
  • robar #98
    Hmm. Kitartó olvasás után, úgy gondoltam, nekem is hozzá kell szólnom ehhez a dologhoz, bár se komoly tudományos végzettségem nincs. (másszóval: én még járok kémiára)
    Először is a fejlődési hibás, fogyatékos gyerekek szaporodásához fűznék egy-két gondolatot:
    amiről alapból szó volt, vagyis a születési rendellenességekhez annyit, bár tényleg embertelenség lenne elvetéltetni a legtöbb esetben ezeket, de nemrég akadt kezembe egy blikk(ebben az esetben lényegtelen hogy mien az újság):
    a lényeg az, hogy a gyereknek hiányzott 9gerinccsigolyája és a medencecsontja!
    Mi az, ha nem embertelenség egy ilyet megtartani? S eközben a Japánok véletlenül belefojtják vagy fejjel beleejtik a kádba a csecsemőiket, csak azért, mert lány lett! Azért tudni kéne, hol a határ a két ellentét között...
    Más téma: az Usában tényleg nagy gáz lesz hamarosan, mert mostanság fog nyugdíjbavonulni a baby-boomer generáció! Ha egy kicsit túllépünk végre a magánnyugdíjpénztárakon, és kicsit tágabban nézünk körül, akkor ezt látjuk:
    először is a baby boomerek a maguk néhánytízmilliójukkal komoly gazdasági kiesést fognak produkálni, gyakorlatilag a vállalkozók és a tapasztaltabb munkásosztály fog elmenni, közben kivéve a maguk kis pénzét nyugdíjpénztárakból.
    Itt nem egyszerűen pénzkiesés lesz, hanem a munkaerő, és a gdp lesz leszakajtva!

    Én, mint leendő művész (rajz és irodalmi, főleg költő), az egyénben látom a kulcsot. Ha egy kicsit az elszállt gondolatok mellett, (amit mellesleg mindenki elolvas, csak az nem, aki tehetne vmit az ügy érdekében) kicsit magadRa és magadRól is gondolhatnál. Az igazán jó emberek egy közösségben a közösségnek jók, ne is álmodjatok, hogy van olyan ember,aki mindenkire tud hatni, viszont ha mindenki csak magát váltja meg, már azzal is segített. Nem lehet úgy megoldani a dolgokat, hogy az én tervembe belekényszerítek mindenkit...
    Igazából az emberiség sorsa lehet, hogy azon múlik, hogy nem az emberiség, meg nem a társadalom változik meg, hanem hogy az egyedülálló személy mennyire tud felülkerekedni önmagán!
    Nem a közösséget kéne szabályozni, hanem annak kéne magát. Csak annyi a baj, hogy azok az emberek, akiknek a kezében ott van a pálca, jobb esetben is a legtöbbjüknek nincs erre rég szellemi kapacitása...
    ehhez kapcsolódóan megemlíteném, hogy az anyám tanár egy általános iskolában, és
    elborzadva látja, hogy az utóbbi években mennyi tudatkieséses, idegrángásos, autista-hajlamú és ehhez hasonló gyerek jelenik meg! Az egyiket késsel dobálja az apja rosszabb kedvében, a másik hetente kb 2x látja a szüleit, akkor is bokszzsáknak használják, ésatöbbi! Egyszerűen tanít, és a fiúnak elkezdenek rohamai lenni. Nem bír egyhelyben maradni, kiesik a toll a kezéből, rettenetes, és ezek általában nem születési,hanem nevelési hibák!

    Egy József Attila idézettel zárnám az ars poeticát:

    Felelj-
    innen vagy?
    Innen-e ,hogy el soha nem hagy
    a komor vágyakozás,
    hogy olyan légy, mint a többi nyomorult,
    kikbe e nagy kor beleszorult,
    s arcukon eltorzul minden vonás?

    (Elégia)
  • pipaxy #97
    Szóval ez pénzbe fog kerülni. Az a pénz pedig (csak katalizátora a gazdaságnak, nem önmagában termelő érték) valójában emberi munkaerőt, mérnök-órákat és kutatóintézetek ráfordításait jelenti.

    Hasonlítsd már össze mennyibe kerülne mondjuk a szélerőműveket igazán nagy mértékben elterjeszteni, szaggatott termelésüket vízbontó berendezések és hidrogéntárolással megoldani – egy sima szenes erőmű+co2 kimerült olajmezőbe pumpálással.

    Az utóbbi sokkal egyszerűbb/olcsóbb megoldás.
  • Loverman #96
    Al Gore a south parkban volt a legnagyobb. Manbearpig!!!
  • halgatyó #95
    Na, pont a lényeg maradt le... szóval az előző hozzászólásba vázolt gazdasági (és tovagyűrűző társadalmi) hatások, pl. a CO2 termelő ipar földrajzi koncentrálódása szntén tőkeigényes feladat. Magyarul k**a sokba fog kerülni.

    Ezeket a költségeket hozzá kell adni az CO2 eltemetés egyéb költségeighez. Ráadásul ez a koncentrálódás feleslegessé válik, amikor az atomenergiára végülis átáll az emberiség. Akkor meg mehet minden vissza.
  • halgatyó #94
    További probléma, hogy a CO2 elnyeletés azokban az esetekben lesz gazdaságos, amikor sok CO2 koncentráltan keletkezik. Pl. egy sok gigawattos villamos erőműnél, vagy egy kohászati centrum. A földrajzilag diffúz energiatermelés (lakossági) továbbra is az atmoszférába fog pöfögni.

    Ennek a társadalmi-gazdasági hatásait nem tudom áttekinteni eléggé, de tartok tőle hogy több lesz a negatívuma. Pl. a lakossági energiafogyasztás "megregulázása", visszaszorítása jelentős életminőség-csökkenést is okozhat, amit csak enyhztani lehet de megszüntetni nem. Azonban még az enyhítéshez is gyökeresen más erkölcsi, értelmi színvonalú döntéshozókra lenne szükség, ezt már leírtam.

    Másfelől az ipar szereplői kényszerítve lesznek a földrajzi koncentrálódásra, aminek lesznek negatív és pozitív következményei, de ezirányban is tartok a dologtól.
  • halgatyó #93
    Abban igazad van, hogy valamennyi időt nyerünk ezzel, de vajon mennyibe kerül a dolog? (Például nem tudom hogy ezek az olivines kőzetek mekkora készletben vannak a Földön és milyen földrajzi eloszlásban (szállítás, bányászat) Feltehetően vulkánok környékén.)

    Szóval ez pénzbe fog kerülni. Az a pénz pedig (csak katalizátora a gazdaságnak, nem önmagában termelő érték) valójában emberi munkaerőt, mérnök-órákat és kutatóintézetek ráfordításait jelenti. Az a ráfordítás pedig más irányú kutatásokra és fejlesztésekre is kelleni fog. És főleg azok tömeges műszaki megvalósításához.

    Amikor az emberiség tényleg elkezdi majd az átállást az új gazdasági-technikai-ipari struktúrára, az óriási tőkehiányhoz fog vezetni a világpiacon. Minél hirtelenebbül, minél inkább egyszerre akarja minden ország csinálni, annál nagyobb lesz a gazdasági probléma.

    Remélem, hogy akik mindezt levezénylik, alapos és megbízható számításokat végeztek vagy inkább fognak végezni.
  • halgatyó #92
    Értelemzavaró gépelési hiba: egy irracionális ,érétkű = egy irracionális mértékű , így akartam írni
  • halgatyó #91
    A new age alatt ne olyan szigorúan vett vallásra gondolj, amely néhány axiómából (dogmák) levezet egy világképet. Ennek a vallásnak (látszólag) nincs olyan egy központja mint pl. a Vatikán vagy a Nepáli fő kolostor (nem tudom mi a pontos neve). Ez sokkal diffúzabb, emiatt sok embert megfertőző valam: részben egy divat, egyfajta életszemlélet, egyfajta viszonyulás.

    Mivel nincsnek (?) mindenki által elfogadott és szigorúan megfogalmazott alap-axiómái, ezért én csak a hétköznapi megnyilvánulásai alapján tudom azonosítani (kb.).
    Legfőbb jellemzője a modern kori ember egyfajta okkultizmus-keresése, és az ezen okkultizmuson alapuló JÖVŐKÉP. Ez a jövőkép az, ami valójában "new age" -vé teszi ezt a szemléletet. Fontos részlete ennek a techniaki civilizáció TÚLHALADOTTSÁGÁNAK hite, és ezzel együttjár egy irracionális ,érétkű és irányú "természet" imádat, már amit ezek természet alatt értenek.

    Ez az én nagyon rövid megfogalmazásom volt. Kicsit másképp itt olvashatsz róla:
    New Age , valamit egy kis kapcsolódó anyag:
    Gaia hipotézis

    Megjegyzem, hogy a wikipediás anyagban a legfontosabb az egésznek a történelme. A többi (részletes leírás, vélemények) bár tárgyilagos és pontos, szerintem csak bizonyos fenntartásokkal mérvadóak számunkra, mert ahány ország, annyiféle társadalom és annyiféle életszemlélet, annyiféle cél- és vágy-rendszer az emberekben, annyiféle gondolkodásmód, tehát ezek az újkori zavaros f**ságok is annyiféle köntösben jelennek meg.