Hunter

Bush elhallgatja a globális felmelegedés veszélyeit

A Bush kormányzat megpróbálja eltitkolni a közvélemény elől a globális felmelegedés veszélyeiről szóló tudományos bizonyítékokat, állítja a NASA egyik tudósa.

"A kormányzatnál eltöltött több mint három évtizedes pályafutásom során soha nem tapasztaltam olyan mérvű cenzúrázást és ellenőrzést a tudósok és a közvélemény közötti információáramlásban, mint mostanában" - mondta James E. Hansen az Iowa Egyetemen összegyűlt hallgatóság előtt. Hansen a NASA Goddard Űrtanulmányi Intézetének igazgatója, akinek a globális felmelegedéssel kapcsolatos tanulmányait kétszer kurtította meg egy Dick Chaney alelnök által vezetett munkacsoport.

Hansen szerint az amerikai kormány csak olyan tudományos eredményeket akar hallani, amelyek "beleillenek előre meghatározott, hajthatatlan álláspontjaikba". A bizonyítékokat, melyek aggodalmat ébresztenének a globális felmelegedés veszélyeivel kapcsolatban, gyakran figyelmen kívül hagyják, mint a közvélemény számára érdektelen témát. "Meggyőződésem, hogy ez környezeti katasztrófához fog vezetni" - mondta Hansen, hozzátéve, hogy a tudományos társadalom többségében egyetért azzal, hogy a Föld hőmérséklete emelkedik az üvegházhatás, azaz a szén-dioxid és más anyagok a légkörbe jutásának következtében, ami nem engedi eltávozni a hőt. Ez a növekvő hőmérséklet a tudósok szerint megemelheti a tengerszintet és súlyos környezeti következményeket válthat ki.

Hansen szerint a kormányzat a figyelmeztetéseket következetesen elhallgatja, miközben az értelmezéseiket kétségbe vonó tanulmányokat kedvező fogadtatásban részesíti, illetve a globális felmelegedés potenciális veszélyeit kihangsúlyozó tanulmányokat átszerkesztik, hogy a tornyosuló probléma kevésbé tűnjön súlyosnak. "Ez a folyamat szöges ellentétben áll a tudomány legalapvetőbb elveivel" - mondta Hansen.

A Fehér Ház tudományos tanácsadója John H. Marburger visszautasítja a vádakat, melyek szerint a kormányzat nem fogadja el az éghajlat változás valós veszélyeit, hozzátéve, hogy Bush elnök egy 2001-ben tartott beszédében maga hangsúlyozta ki, hogy az üvegházgázok tekintélyes növekedésnek indultak az elmúlt 200 évben. Felhívta a figyelmet, hogy múlt év decemberében a kormány bejelentette egy ötéves program tervét, ami a globális felmelegedés és az éghajlat változás kutatását tűzte ki céljául.

Hansen kiemelte, hogy magánemberként szólalt fel, nem kormányalkalmazottként. A magát mérsékelten konzervatívnak valló tudós elmondta, nézetei ellenére az ellenzéki John Kerryre fog szavazni az elnökválasztáson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #43
    Na jó, akkor még nem volt USA, hanem csak gyarmatosítók..de pl miért nem lépnek közbe Afrikában, ahol szintén állandó törzsi-nemzeti háborúk vannak? A háború a legjobb biznisz.....
  • [NST]Cifu #42
    Az amerikakiak nagyon is értenek népcsoportok egymásnak ugrasztásához

    Történelemből ez gyenge kettes. :)
    A spanyolok vagy az angolok sokkal jobban értettek ehez.
  • HUmanEmber41st #41
    Az amerikakiak nagyon is értenek népcsoportok egymásnak ugrasztásához, lásd Amerika meghódítása: ellenséges indián törzseket ellátták fegyverekkel, majd a győztes törzset kiirtották, alkoholistává tették stb. most is ezt csinálják, csak kicsit nagyobb tételben. Biztosan szerepel a tervek között az USE United States of Earth, aminek persze Washington lenne a fővárosa..
  • Astaroth #40
    Szerintem az elmúlt 3-4000 évben nem volt olyan politikai erő ami nem ferdítette el az igazságot a "pénz" miatt!
    Nemhogy Fidesz vagy Mszp...de Görög Demokrácia sem létezett(csak elméletben...ráadásul akkor még az igazság volt a menő).
  • Mike #39
    nem a pénzre hajtott? hát akkor mi a lófaszra? pont a fidesz?ennyire azért ne legyél már vak
  • jozzee #38
    Ha a hír nem lenne ennyire tárgyilagos úgy is lehetne fogalmazni, hogy az USA kormányzata többek között erről is hallgat.Mint megannyi másról általában, amik ismeretében rácsodálkoznánk a valóságra és kiderülne, hogy a legtöbb minden amiről eddig tudomásunk volt enyhén szólva "csúsztatás".
  • NEXUS6 #37
    Úgy tűnik azok a kormányok/politikusok, amelyek roppant hatékonyak a valóság tényeinek figyelmen kívül hagyásában, másrészt abban is roppant hatékonyak, hogy embereket egymásnak ugrasszanak.

    Van aki nemzetközi, más meg nemzeti szinten csinálja ugyanezt.
  • [NST]Cifu #36
    Ebből csak az látszik, hogy nem vagy elég tájékozott... :)))
  • BomBa #35
    Szerintem ez az új fenyegetést Bush intézte el, hogy őt szavazzák meg és a nép be is fogja venni MERT FÉLNEK (az Al-Kaidától)! Bushnak ezt !!! Én "kipróbálnám" Kerryt, aztán ha az sem jobb, csak egy kamus geci, akkor az is és egy újab embert kell kipróbálni. Csak amíg Bush van az amerikai szenny élén addig sok mindent elintézhetnek a zsidók (elnézést, nem vagyok fasiszta :) csak ott ez van) a háttérben nekik.
    Amúgy én eddig Magyarországon csak egy kormányt találtam akit talán nem más írányított és nem teljesen a pénzre hajtott, de inkább nem mondom a nevét. Najó, mégis Fi*esz (cenzúra kedvéért ).
  • Pluskast #34
    De persze ez a köcsög amerikai nép tuti lesz olyan ökör, hogy ismét ezt a kis pótcselekvést választja meg.