Hunter

Teljes erővel támad a nyár

Időjárásunkat napok óta a 33-36 fokos csúcsértékeket is elérő hőség határozza meg, országszerte másodfokú hőség riadó van érvényben, több helyen azonban a legmagasabb fokú riadó elrendelésére is számíthatunk.

A hőhullámok egyre erőteljesebbek, mind a hőmérsékleti értékeket, mind időtartamukat tekintve. Ezekben az esetekben a növények sokkal több széndioxidot bocsátanak ki magukból, mint amit a légkörből elnyelnek. Először 2003-ban élhetett át Európa a megszokottnál jóval melegebb nyarat, míg 2005 megdöntött minden eddigi melegrekordot. A légkörkutató intézetek tanulmányai szerint egy trend elején állunk, a hőség egyre nagyobb lesz. A hőhullámok gyakorisága is emelkedőben van, és mindezek tetejébe a hőhullámok időtartama is lassan, de biztosan nyúlik.

Ahogy a héten is tapasztaljuk, a hőmérsékleti csúcsértékek akár 6 Celsius fokkal is meghaladják a megszokottat, ami komoly erőpróba az emberi szervezet számára, különösen az idősebbekre, valamint a szív és érrendszeri panaszokkal küzdőkre fokozott veszélyt jelent. A hőséghez többnyire szárazság is párosul, ez a két tényező együttesen pedig a növények fejlődésére gyakorol jelentős hatásokat.

A 2003-mas adatok szerint a növények - melyek tömegének fele szén - kevesebb széndioxidot kötöttek meg a levegőből és növekedésük is lelassult, ami az erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság esetében is érzékelhető volt. Európában 20%-os visszaesést tapasztalhattunk a termelésben egy átlagos évhez képest. Különösen azok a növények sínylik meg a hőhullámokat, melyeknek virágzása a száraz, perzselő időszakra esik.

Mindezek mellett azonban van egy aggasztóbb tény is: a hőhullámok idején a növények és ökorendszereik több széndioxidot pumpálnak a levegőbe, mint amit magukba szívnak, a kibocsátás pedig egyszerűen semmissé teszi az évek során összegyűlő nettó széndioxid bevitelt. Egy átlagos év során 125 millió tonna szenet nyelnek el az európai növények, 2003-ban azonban 500 millió tonnát bocsátottak ki a légkörbe, ez körülbelül 10 százaléka a globális széndioxid kibocsátásnak. Az éghajlatváltozással ez a jelenség is általánossá válik, bár nem kizárt, hogy a növények az idő múlásával alkalmazkodnak a körülményekhez és mégsem lesz tendencia a széndioxid termelés, ezt azonban csak a későbbi adatokból és megfigyelésekből tudhatjuk majd meg.

Visszatérve azonban a jelenhez és a rövid távú hatásokhoz, mindenképpen fokozottan számoljunk az UV sugárzás veszélyével is. Mivel felhőkkel alig találkozhatunk az égen, ezért rendkívül gyorsan forrósodik a levegő, az UV sugárzás pedig egészen szélsőséges értékeket is elérhet, ezért különösen célszerű betartani a már sokszor unalmasnak tűnő napozási és öltözködési alapszabályokat a bőrrák elkerülése érdekében. Ne feledkezzünk el a folyadékpótlásról sem. Összességében a hőhullámok bármely más éghajlati jelenségnél gyorsabban képesek felőrölni szervezetünket és az emberek igen nagy százalékára vannak hatással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • selma #94
    Mindez szép és jó cskhogy a munkáltatóknak is elkellene jutni a tudatáig, mivel a kisembernek dolgoznia kell ha nagy a meleg, hideg akkor is!!
  • Csacsis #93
    Normális erdőgazdálkodás, környezetvédelem, és Viz üzemű motorok megoldanák a problémát. De ugye itt nem azon van a hangsuly, hogy Tenni kéne ez ellen, hanem hogy "ÉLJEN A PROFIT!!!!"
    Ha az emberi társadalom kihal emiatt, nemkár érte. (kivéve néhány normálisan gondolkodót)
  • BiroAndras #92
    "punnyadt kis suttyó. kívánom, hogy élj végig egy aratást árnyék nélkül 45 fokban."

    ???
    Ja értem, magyarnak tetszik lenni. Dögöljön meg a szomszéd tehene, mi?

    "tipikus elkényelmesedett klímás banda."

    A kényelmesség és az értelmetlen szenvedés mellőzése közt van némi különbség.

    "aztán meg lehet nyavajogni, mert az első náthától mindenki azonnal halálos beteg lesz."

    Nem szoktam beteg lenni.

    "én meg végigépítkeztem egy 40 fokos nyarat és még mindig élek."

    Egészségedre.

    "pedig a kocsimban nincsen klíma és otthon se. csak egyszerűen nem szoktattam magam hozzá."

    Én se szoktattam magam hozzá, mivel hogy életem legnagyobb részében nem is láttam klímát. Az ember gyárilag nem érzi magát jól ilyen melegben, meg persze egyéntől is függ. Én pl. a meleget nehezen viselem, viszont a hideget meg jól.
    Szóval minek szenvedni, ha van egyszerű és olcsó megoldás?

    "Inkább cibálja a meleg szél a fejemet, és inkább izzadjak nyáron, mint nyámnyila klímás nyunyóka legyek a szép új autómban. ha ingyen lenne se kellene a klíma az autómba."

    Egészségedre. De mielőtt véglegesen döntessz, próbálj ki egy jó kis pesti dugót a tűző napon, 40 fokban állva, úgy hogy a melletted álló busz hűtője pont rád fújja a meleget. Miközben ülhetnél kellemes 20 fokban is. Hihetetlen, mennyivel türelmesebben viseli az ember a dugókat, ha közben nem kell megfőnie.

    "ja és az én autómban az ablakot is kézzel kell letekerni. nekem nem derogál megmozdulni...."

    Hát, ha neked ez jó, akkor egészségedre. Én jobban szeretem ha nem foglalja le vezetés közben a kezemet és a figyelmemet az ablak tekergetése.
  • Anteris #91
    kánikula = latinamerikanizálódás
  • Epikurosz #90
    Én is tudok. Az obiban akár 30 ezerért adnak, split klímát.
  • guguguu #89
    Gyerekek! tudok klímát akciós áron:)
    de komolyan pedig a napi három liter folyadék elengedhetetlen!
  • dez #88
    Épp azért kéne nagy betűkkel kiírni, hogy egyértelmű legyen.
    Szerintem azért nem akarják egyértelművé, közismetté tenni, mert akkor be is kellene kapcsolni... Aztán már elvárná az utazóközönség más járatokon is, stb.
  • Epikurosz #87
    Oké, majd várunk még 10 évet, és meglátjuk, hogy ugyanilyen nagy lesz-e az arcod.
  • brueni #86
    punnyadt kis suttyó. kívánom, hogy élj végig egy aratást árnyék nélkül 45 fokban.
    tipikus elkényelmesedett klímás banda. aztán meg lehet nyavajogni, mert az első náthától mindenki azonnal halálos beteg lesz. nesze neked ellenálló meg tűrőképesség.
    én meg végigépítkeztem egy 40 fokos nyarat és még mindig élek. pedig a kocsimban nincsen klíma és otthon se. csak egyszerűen nem szoktattam magam hozzá.
    Inkább cibálja a meleg szél a fejemet, és inkább izzadjak nyáron, mint nyámnyila klímás nyunyóka legyek a szép új autómban. ha ingyen lenne se kellene a klíma az autómba.
    ja és az én autómban az ablakot is kézzel kell letekerni. nekem nem derogál megmozdulni....
  • Tomalak #85
    Beszokták mondani, de sajna nincs az öszes buszon légkondi az első néhányon csak légbefuvó van ami kb semmit nem ér, inkább öblak.