Hunter

Olajmezők lehetnek az üvegházhatást okozó gázok temetői?

Kanadai geológusok talán a legmegfelelőbb helyet találták meg a kellemetlen üvegház gázok elrejtéséhez a régi olajmezőkben.

A szén-dioxid a kiürült természetes olajtárolókba pumpálása, reményeik szerint nem csupán a globális felmelegedést okozó gázok távoltartásában segíthetne, de felszínre hozhatná a kutakban maradt, más módszerrel már ki nem nyerhető olajat is. A szén megkötésére irányuló tervezetek az erdősítéstől kezdve a mikroszkopikus óceáni növények némi vas tápanyaggal való ösztökéléséig az anyag elnyelésére gazdasági szempontból nézve mind veszteséges.

"Az egyik érv az, hogy jelenleg a szén kivonása nem gazdaságos" - mondta Don White, a Kanadai Geológiai Intézet kutatója, a tanulmány társszerzője. Eközben a texasi olajcégek évek óta szén-dioxidot pumpálnak kútjaikba, hogy kinyerjék az utolsó csepp olajat is, tette hozzá White. Mi több, egy erőmű káros gázait egy olajmezővel összekötő csővezeték megépítésével két legyet üthetnek egy csapásra: lemegy a gazdaságtalan gáz, és feljön a fekete arany.


A texasiak azon egyszerű oknál fogva pumpálják a gázt a kutakba, mivel a szén-dioxid kiválóan hígítja az olajat, így az könnyebben ki tud szivárogni a kőzetekből, magyarázta Sally Benson, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium hidrogeológusa. Azonban a texasi alkalmazás ellenére valójában még senki sem tanulmányozta, mi történik a gázzal, miután a földbe jut. Ez volt az amit White és munkatársai igyekeztek bepótolni a kanadai Weyburn olajmezőn.

Szeizmikus visszaverődési technika alkalmazásával a kanadai geológusok elkészítettek egy ultrahangos felvételt az olajmező széndioxid-befecskendezés előtti és utáni állapotáról. "Készítettünk egy felvételt az eljárás előtt, majd utána újból megismételtük" - mondta White. "Tulajdonképpen nyomon követtük a szén-dioxid szétterjedését." Ez azt jelenti, hogy biztosítani tudják, hogy a gáz ott maradjon, ahová szánták. Ezen felül azt is meg tudják mondani, hogy reakcióba lépett-e a szén-dioxid a kőzetek pórusaival, új ásványok képződését indítva el, magyarázta White. Ez a módszer valóban hosszú időre bezárja a szenet, és az olajmezők rengeteg hellyel rendelkeznek, tette hozzá Benson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #7
    Lám-lám.

    "Ez erdekes, nuklearis hulladekot nem lehet biztonsagosan tarolni a fold alatt, szendioxidot igen. Foldrenges vagy vulkankitores itt is nyugodtan lehet.


    Ez hülyeség ahogy van. Mit könnyeb tárolni szerinted zárt helyen. Gáz vagy szilárd halmazállapotú anyagot. A gáz a legkisebb résen is szivárog...
  • _Atti_ #6
    "Ez a módszer valóban hosszú időre bezárja a szenet"
    hát a hosszú idő nem jelenti azt hogy örökre:\
  • kicsy #5
    Ki mondta neked hogy az autók a legkárosabbak? Messze a hőerőművek termelik a legtöbb CO2-t.. Ami meg a nukleáris hulladékot illeti, az kicsit más tészta, a CO2 kevésbé árt a bőrnek, meg ha esetleg kijön, akkor sincs nagy gond.
  • Tetsuo #4
    És ez qrvára megéri..?

  • Wharyoo #3
    Ki mondta azt, hogy a kéményekböl egyböl a kutakba vezetik a füstöt, mint valami gumislaggon?
    Gondolom raknak azért oda szüröket meg miegyebet, szétválasztják az égéstermékeket, stb. Miután _csak_ a széndoixidra van szükség, nem hiszem, hogy telepumpálnák mondjuk korommal az olajkutakat, annyi agyuk már csak van...
  • [HUN]PAStheLoD #2
    hurrá .. ezek ám a jó ötletek :)

    a kémények viszont fixen vannak és nem is akkora hülyeség .. de simán a füst lehet hogy több kárt csinálna mint hasznot..
  • fako #1
    Ez erdekes, nuklearis hulladekot nem lehet biztonsagosan tarolni a fold alatt, szendioxidot igen. Foldrenges vagy vulkankitores itt is nyugodtan lehet. Egyebkent a szendioxid lehetne kozvetlenul is felhasznalni, nem kene banyaszni.
    Es nem az eromuvek a legkarosabbak hanem az autok, arra meg gondolom ugysem akarnak tenni ilyesmit mert az nem menő. Es a masik meg hogy a kemenybol kiaramlo fust az nem tiszta szendioxid, van mellete sok egyeb anyag, korom meg ilyesmi, ezek szetvalasztasa is energiaba kerul.