Hunter

Amerika nélkül küzdenek az üvegházhatás ellen

Sikerrel zárultak a szeptember 11-i támadások óta lezajlott első megbeszélések, szombaton Marrakeshben ugyanis a világ nagy része bejelentette szándékát egy nagymérvű környezetszennyezés ellenes paktum előmozdítása érdekében, az Egyesült Államok azonban nem csatlakozott a kezdeményezéshez. Nyolc hónappal azután, hogy Bush elnök kivonta országát a Kiotói egyezményből, felháborítva ezáltal szövetségeseit is, a világ többi országa véglegesítette elhatározását és megkezdi munkáját bolygónk legnagyobb környezetszennyezője nélkül.

A Kiotó egyezmény célja a gyárak és a közlekedésben résztvevő járművek által kibocsátott gázok csökkentése, mely a tudósok többsége szerint az úgy nevezett üvegházhatás előidézője. Az ENSZ kutatói szerint ez az elkövetkezendő 100 évben az átlaghőmérséklet 6 Celsius fokos növekedésével jár, ami a tengerszint emelkedését eredményezi, ezáltal hatalmas áradásokhoz vezethet.

A szeptember 11-i események hatására Bush, mint tudjuk, terrorizmusellenes koalícióba hívta szövetségeseit. A kéthetes éghajlatváltozással foglalkozó tárgyalások végeztével sokan követelték Bushtól, tegyen ő is valamit a többi nemzetért és térjen vissza a világméretű környezetvédelmi harcba.

"Ha valaha is lenne oka az Egyesült Államoknak a csatlakozásra, akkor annak most van itt az ideje" - mondta a holland környezetvédelmi miniszter, Jan Pronk, aki két évvel ezelőtt Hágában elnökölt hasonló témájú ülésszakon, amikor még az Egyesült Államok is résztvevője volt a Kiotói egyezménynek. "A terrortámadás után, ha az Államok nemzetközi, világméretű összefogást szorgalmaz, akkor neki is csatlakoznia kellene egy világméretű probléma elleni világméretű fellépéshez - mondta a riportereknek. "Ezzel csupán a hitelüket vesztik el más nemzetek szemében."

A Marrakesh egyezmény jogilag megfogalmazza a megállapodás működését és biztosítja működtetését, elegendő jogalapot biztosítva az eddig ingadozó Oroszországnak és Japánnak a szerződés ratifikálására. Felszólítja a világ iparosodott országait az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásának 1990-es szint átlagának 5 százalékával történő csökkentésére 2012-ig, különös tekintettel a széndioxidra. Mivel Oroszország és Japán máris jelezte a megállapodás elfogadásának lehetőségét, így a Kiotói egyezmény 2002 végére hatályba léphet.

Kanada számít arra, hogy az Egyesült Államok elindít egy észak-amerikai kezdeményezést a károsanyag kibocsátás csökkentésére, ám a Bush-kormányzat egyelőre csak azt erősítette meg, hogy nem tér vissza Kiotóhoz. Paula Dobriansky, külügyi államtitkár elmondta, országa olyan megoldást keres, ami a nemzeti és területi méretekhez alkalmazkodik, mintsem egy világméretű rendszert, amit Kiotó előirányoz. "Ugyanaz a célunk" - nyilatkozta korábban. "Egyezik az elhatározásunk mely az éghajlatváltozást és az üvegházi gázok csökkentését célozza." A környezetvédelmi szervezetek egyre sürgetik Amerikát, hogy tegyenek is valamit ígéreteik fényében, akár az egyezményen belül, akár azon kívül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • brozy #36
  Kerestem a hangtárban, de jelenleg még nincsen benne.

  http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2012-06-20
 • brozy #35
  Hallotta valaki a ma reggeli rádióadásban az üvegházhatásról szóló kirohanását a politikusnak?
 • JTBM #24
  A sok suxolás után van valakinek ötlete, hogy mégis mit lehetne csinálni? Szerintem a zöld balfácánok a siránkozáson kívül még nem mutattak fel semmit. Ha megmondanák, hogy mit kell csinálni, akkor lehetne beszélni róla, de addig semmi értelme. (Azt, hogy mit nem szabad, persze tudják...)
 • Vízipók #23
  Ne bántsd a fákat!
  Megeszik a szén-dioxidot, és az jó.
  :-)
 • Kis-Bob #21
  Bush-t a saját belével kötném fel a legközelebb eső fára.
 • Bekomman #20
  Menjenek a francba nem lehet igaz hogy százmilliárdokért adótcsökkentenek, évi 320 milliárd a hadiköltségvetésük és pont erre nem jut.
 • Frank #19
  A politika oltaran folaldoztak a jovonket! Ha nem latom, erre azt mondom, hogy ilyen nincs.
 • narumon #1
  Na erről beszéltem múltkor. Szarnak ezek az amerikaiak mindenkire, csak ha velük történik valami az számít. Rohadjanak meg az összes kommandósukkal és terroristájukkal együtt.