halgatyó#91
A new age alatt ne olyan szigorúan vett vallásra gondolj, amely néhány axiómából (dogmák) levezet egy világképet. Ennek a vallásnak (látszólag) nincs olyan egy központja mint pl. a Vatikán vagy a Nepáli fő kolostor (nem tudom mi a pontos neve). Ez sokkal diffúzabb, emiatt sok embert megfertőző valam: részben egy divat, egyfajta életszemlélet, egyfajta viszonyulás.
Mivel nincsnek (?) mindenki által elfogadott és szigorúan megfogalmazott alap-axiómái, ezért én csak a hétköznapi megnyilvánulásai alapján tudom azonosítani (kb.).
Legfőbb jellemzője a modern kori ember egyfajta okkultizmus-keresése, és az ezen okkultizmuson alapuló JÖVŐKÉP. Ez a jövőkép az, ami valójában "new age" -vé teszi ezt a szemléletet. Fontos részlete ennek a techniaki civilizáció TÚLHALADOTTSÁGÁNAK hite, és ezzel együttjár egy irracionális ,érétkű és irányú "természet" imádat, már amit ezek természet alatt értenek.
Ez az én nagyon rövid megfogalmazásom volt. Kicsit másképp itt olvashatsz róla: New Age , valamit egy kis kapcsolódó anyag: Gaia hipotézis
Megjegyzem, hogy a wikipediás anyagban a legfontosabb az egésznek a történelme. A többi (részletes leírás, vélemények) bár tárgyilagos és pontos, szerintem csak bizonyos fenntartásokkal mérvadóak számunkra, mert ahány ország, annyiféle társadalom és annyiféle életszemlélet, annyiféle cél- és vágy-rendszer az emberekben, annyiféle gondolkodásmód, tehát ezek az újkori zavaros f**ságok is annyiféle köntösben jelennek meg.