Gyurkity Péter

A Tejútrendszer magjába küldenének üzenetet

Az ott élő idegeneknek köszönhetnénk ezzel, bár a kétoldali kommunikációra minimális az esély.

A földönkívüli élet kutatásával kapcsolatban többnyire a SETI munkálkodásáról számolhatunk be, erre viszont nem túl gyakran kerül sor, legutóbb például 2019-ben írtunk arról, hogy a szervezet a NASA-val közösen kutakodik. Most egy másik csapat szánta el magát egy részletes üzenet elküldésére, amit még véglegesíteniük kell.

A napokban tették közzé az előzetes anyagot, amelyben a Beacon in the Galaxy névre keresztelt projekt részleteit közlik velünk – illetve a területtel foglalkozó további kutatókkal, akiknek még szintén tüzetesen szemügyre kell venniük a dokumentumot. Ebben arról írnak, hogy a SETI eszköze, vagyis a kaliforniai Allen Telescope Array, valamint a kínai FAST (Aperture Spherical Radio Telescope) révén sugároznának egy hosszabb üzenetet a Tejútrendszer központja felé, ahol csillagok egy meglehetősen sűrű gyűrűje valószínűleg ideális körülményeket kínál az élet megjelenéséhez és annak megmaradásához, vagyis az idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvételhez.

A kínai fejlesztés eredetileg még 2016-ban állt munkába, mint a legnagyobb rádióteleszkóp, ennek bevonása tehát mindenképpen fontos részlet lenne. A közzétett anyag alapján az üzenet alapvető matematikai és fizikai koncepciókkal indítana, ezt követően DNS-adatokat, az emberekről és a Földről szóló információkat, valamint pozíciónkat sorolná fel, hogy az esetleges válasz feladásával se legyenek nagy gondok. Más kérdés, hogy az üzenet nagyon hosszú idő múlva érhet csak célba, annak elfogása és megértése komoly akadályt jelenthet (annak idején, az 1974-es arecibói üzenet tesztje számos Nobel-díjas kutatónak okozott nagy fejtörést), viszont ez is több a semminél – még akkor is, ha a válaszra több tízezer évet várnunk kell majd.

Az azóta elhunyt Stephen Hawking professzor évekkel ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy nem kellene ezen erőlködnünk, egy sikeres kapcsolatfelvétel ugyanis olyan körülményeket idézhet elő, mint annak idején Kolumbusz partra szállása Amerikában – és ezúttal mi lennénk a fogadó fél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #47
    "Az ott élő idegeneknek köszönhetnénk ezzel, bár a kétoldali kommunikációra minimális az esély."

    Feltéve ha olyan vagy alacsonyabb szinten állnak mint mi
  • barret #46
    Aki ide tud jönni,az már tudja hogy itt vagyunk.Ennek semmi értelme. Amúgy is köztünk vannak :)
  • bmw #45
    Simán lehet máshol hamarabb alakult ki élet és előrébb járnak mint mi...
    Az, hogy meg 100 milliárd évig lehet csillag fejlődés az lehet, de pont ma jelent meg egy cikk, hogy pár millió 60-100 év múlva elkezd zsugorodni az univerzum...
  • dyra #44
    És következtethetünk nyugodt a földből. Ennek ismerjük a történetet. Látjuk milyen sok esemény előzte meg a szárazföldi élet kialakulását. Ezek a folyamatok lehetnek máshol gyorsabbak de nem annyival. Ha pedig életét találunk a naprendszerben és az nem lesz értelmes akkor pedig érdekes hogy nekik 4 milliárd év nem volt ehhez elég. Arról nem is szólva, hogy egy vízi civilizációnak mennyivel nehezebb elhagyni a vizet mint nekünk csak akar felnezni az égre.

    De mindegy. Arra adj nekem választ miért nem jelenthetjük ki, hogy vannak egyetemes dolgok?
  • dyra #43
    Tényeket írtam. Amire nem kaptam cafolatot. Nézzük sorjában.

    - akarmerre nézünk azt látjuk az univerzum epitoanyagai pont olyanok mint a mieink az égitestek mozgása pedig leírható a matematikankkal.
    - a tudósok szerintem még 100 millárd évig vagy tovább is eltarthat a csillagkepzodes. Ebből kijelenthető hogy az elsők közt vagyunk.
    - a földön a kialakulása után amennyire ellenőrizni tudjuk már itt volt az élet. Nem kellett hozzá sok idő.
    - az emberi civilizáció megjelenéséhez 4 milliárd év kellett.
    - ha nem lennének egyetemes dolgok akkor miért látszik ugyanolyannak az univerzum mindenféle?
    - radiotrleszkopok nélkül hogyan fedezd fel az univerzumot?
    - radioteleszkophoz kell elektromos áram
    - ott pedig elfognak jutni a 2-es szamrendeszerig meg is van a közös matematikai nyelv
    - érvelési hibád van neked is. Nem kiküszöbölhető mert nem ugyanazzal a fogalmi rendszerrel dolgozunk a világnak minden ember saját értelmezést ad.
    - az érvelési hiba oldalt ismerem. Jónak is tartom de mivel a dolgok 99,9 százalékához nem értek ezért egy egy adott témában nem tudom használni. Beszélgetni nem úgy szoktam hogy már kikezdhetetlen amit mondok mert akkor a másik oldal nem tudna meggyőzni az igazságról a felveteseim joresze tévedés lehet. De tőled nem kaptam cafolatot semmire csak annyit, hogy nem jelenthetem ki. De hogy miért azt nem írtad le.

  • Agyturbinikusz #42
    Ez egy parttalan vita, azok akik kockázatot vállaltak, azok tették lehetővé a fejlődést, nélkülük még mindig a barlangban ülnének.

    Amint nem tudjuk bármilyen általunk ismert tulajdonsággal felruházni egy másik bolygó lakóit, azonnal értelmét veszti a szociológia és egyéb humán fogalmak alkalmazása rájuk.
    Vagyis innen az összes hipotezis értelmét veszti.
  • Irasidus #41
    "A szociális fejeltség egy emberi viselkedési alap, és egyáltalán nem egyetemes (még csak embereknél sem), például egy elve nem szociális lényre ez értelmezhetetlen. Sem a technológia, sem a szociológia nem egyetemes, és egyirányú út nem létezik, így az ember és idegen közötti kapcsolat megjósolhatatlan. A végtelen számú lehetőség miatt a veszély fenn áll."

    Erre reagáltam a fogalmak értelmetlenné válása kapcsán.
    Nem a szociológia fogalma értelmetlen, hanem az idegen civilizációl önkényes (emberi) tulajdonságokkal való felruházása, és a kapcsolatfelvételre adott válaszuk önkényes, és alaptalan irányának egyoldalúsága.
    A kíváncsiság hozta a legtöbb fejlődést, és ezzel a kockázat vállalás.
    És a legnagyobb bukásokat is, és népek eltűnését. A kockázatvállalásnak is vannak határai, és mindig is lesznek. Az egyéni kockázat, és társadalmi kockázat egészen eltérő lehet, és az ember/emberiség hosszútávon tanul ezekből a kockázatvállalásokból.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.04.28. 23:06:21
  • Irasidus #40
    "Az, hogy mi itt beszélgetünk valamilyen szinten végső soron pontosan ugyanaz mintha egy idegen civilizációval beszélgetnek. "
    A mi beszélgetésünk egy közös nyelven alapul, amit mindketten ismerünk. Ez egy idegen civilizációról nem mondható el
    Különbséget mi teszünk közte. Ami csak azért van mert képesek lehetünk felismerni hogy ez egy fajtarssal folytatott beszélgetés.
    A különbség valódi, nem kitalált kategória.
    Nekem nem kell ugyanazt az érvrendszert használnom, hogy megérts mert képes vagy elvonatkoztatni és megváltoztatni a nézőpontot.
    Eddigi érved leginkább érvelési hibákon, szofizmákon alapult. Nem a megértésével van baj, hanem a tartalmával.
    Ebből következik hogy nyugodtan következtethetünk és kijelenthetjük hogy vannak egyetemes dolgok amik a megértés alapjai lehetne.
    Egész pontosan miből jelented ki, hogy vannak egyetemes dolgok?
    pl matematika ami a fizikai törvényeket alapul ami egyetemesnek látszik.
    Tévedsz, a matematika nem fizikán alapul.
    Az emberre jellemző a kockázatvállalás. Az ember akkor is kifog nyitni egy ajtót egy idő után ha tudja, hogy mögötte halálos sugárzás van. Nevezhetjük alapprogramnak. Meg akarjuk tapasztalni ismerni stb.. Ha végig nézünk a történelmünkon erre megannyi példa van.
    Nem az volt a vita tárgya, hogy jellemző-e az emberre a kockázat vállalás, vagy hogy képes-e kockázatot vállalni. Ellenben az ember kollektíven és egyénileg is tanul a saját hibáiból.
    Élettel tele lehet az univerzum, ez a fizikai torvenyekbol adódik és abból hogy a földön a legrégebbi fellelhető kőzetekben már ott van az élet nyoma. Ezért fontos felfedezni pl az Európát vagy az Enceladust, hogy ezt visszaigazoljuk.
    Valóban, de ez nem is volt a vita tárgya.
    Az intelligens életre is lehet következtetni pont a föld esetebol. Itt 4,5 milliárd év kellett ahhoz hogy megjelenjen. Szóval rengeteg eszközünk van már most is ahhoz, hogy tudjunk keresni.
    Ebből csak annyi következik, hogy itt a földön ennyi időre volt szükség, de az nem tudjuk, hogy ez egy egyetemes szabály, vagy kivétel, vagy lehetőség.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.04.28. 22:59:51
  • Sequoyah #39
    Tekintve hogy a fenysebesseg atlepese mind utazas, mind uzenetkuldes celjabol jo esellyel lehetetlen, ez inkabb csak egy palackposta. Valaszt ettol nem varunk.

    Viszont remeljuk hogy mas civilizaciok is hasonloan gondolkoznak. Ha mi egy ilyen uzenetet kapnank, az felbecsulhetetlen erteku lenne, akkor is ha valaszolni nem tudnank.
  • Agyturbinikusz #38
    Az a kérdés, ha nem a saját beépített xenophob elképzelés alapján nézzük a világot, akkor mi is lenne az oka egy nálunk fényévekkel fejlettebb technikai szinten álló lénynek ide jönnie????
    Max a kíváncsiság.
    A többi, hogy ezzel akár katasztrófát idezne elő, előfordulhat, de a lényeg itt semmi olyan nincs ami az adott lények érdeklődését felkeltené.

    Ennyi az egész lényege, itt aztán semmi sincs amiért érdemes 40E fényévet utazni.
    Nyersanyag szempontból még semmi különleges nincs ebben a rendszerben.

    Ezért látom teljesen értelmetlennek ezt a mesterségesen generált félelmet.
    Kicsit sokat képzelünk magunkról, mint mindig.
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.04.28. 07:51:46