Gyurkity Péter

36 civilizáció lehet saját galaxisunkban

Egy új számítás szerint ez a legkonzervatívabb minimális szám.

Az idegen civilizációk, általában véve pedig az élet jelenléte más csillagrendszerekben mindig is kiemelt témának számított, hiszen a konkrét eredmények hiánya ellenére fantáziánkat hosszú ideje megmozgatja ez a kérdés. Kutatók egy csoportja most egy új egyenlettel állt elő, amely szerintük pontosabb választ ad a régen megfogalmazott kérdésekre, az általuk felhozott minimális szám pedig komoly reményekre ad okot.

A napokban a The Astrophysical Journal oldalán tették közzé a tanulmány részletes eredményeit, eszerint saját galaxisunkban legalább 36 olyan idegen civilizáció lehet, amely elérte a nagyjából hozzánk hasonló technikai szintet, emellett pedig aktív módon kommunikál, tehát tv-, vagy rádióadások révén az űrbe is továbbítja a jelenlétét visszaigazoló jeleket. Hasonló becsléseket eddig leginkább az úgynevezett Drake-egyenletre támaszkodva tettek közzé, most viszont az egyetem szakemberei nagyobb hangsúlyt helyeztek azon tényezőkre, amelyek eddig egy nagyon széles véleményskálán mozogtak, így kiemelt figyelmet fordítottak a csillagképződés ismert folyamataira (történeteire), a fémben gazdag, a Naphoz hasonló csillagok gyakoriságára, valamint a lakható zónában elhelyezkedő, Földhöz hasonló bolygók előfordulásának esélyeire. A feltételezéseket új adatokra támaszkodva pontosították, ezzel szerintük a valóságoshoz jóval közelebb eső számokat kaptunk.

Az egyik fő feltételezés, hogy az élet megjelenésére nagyjából 4,5 milliárd évet kell várnunk, ahogy az a Naprendszer és a Föld esetében is történt. Ezt követően a technikai civilizáció legalább 100 éven keresztül létezhet (ahogy sajátunk) és maradhat képes a folyamatos kommunikációra, amennyiben pedig így van, az úgynevezett Communicating Extra-Terrestrial Intelligent (CETI) civilizációk száma a Tejútrendszerben legalább 36 – ez a minimum érték, amelyet akkor kapunk meg, ha éppen kerek 100 évben határozzuk meg a technikai civilizációk életpályáját, tehát azt feltételezzük, hogy mindössze ennyi ideig maradnak meg a végső pusztulás és teljes eltűnés előtt. Amennyiben hosszabb időszak áll az adott civilizációk rendelkezésére, a fenti szám jóval nagyobb lehet, viszont ettől még ugyanúgy megmarad a legnagyobb akadály, amely a tőlünk mért távolságban jelenik meg.

A 100 és 400 milliárd közötti csillagot felvonultató galaxisunk esetében ez utóbbi ugyanis átlagosan 17 ezer fényév, vagyis a kapcsolatfelvétel ma gyakorlatilag lehetetlen számunkra. Ettől függetlenül mégis reményre ad okot a most megismert minimális érték, különösen akkor, ha később esetleg arra is bizonyítékot találunk, hogy a technikai civilizációk többnyire 100 évnél tovább maradnak fenn, ez ugyanis számunkra is pozitív előjel lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #15
  "Ezt követően a technikai civilizáció legalább 100 éven keresztül létezhet".

  Ez a 100 ev, ez valoban kisse hiteltelenne teszi. Nagyon foldhoz ragadt gondolkodas, hogy valaki foldi viszonyokat, foldi tarsadalmi mukodest feltetelez tokeletesen mas vilagokban. Ennel meg a foldi kulturak tarsadalmak is joval nagyobb elterest mutatnak mukodesukben, vilaglatasukban, nem meg hogy, valoszinuleg nem is dns alapu, lenyek tarsadalmai
 • dimo1111 #14
  Szerintem"42".
 • Cyberdog #13
  Viszont ezzel akkor azt feltételezik, hogy ugyan olyan hülyék mint az emberek. Vagy azok is emberek...

  Agyturbinikusz:
  Hogyan hogyan, egy hektár az 100mX100m ennek vettek a gyökét és lett pont 100.
  Milyen butaságokat tudsz kérdezni....
  A földön kb 100 éve van olyan civilizáció ami képes lehet erre(rádió jelek), azt gondoltak, hogy nálunk rosszabbul szinte lehetetlen teljesíteni

  Hát ez karcolt! De nagyon.

  VolJin
  Valahogy illeszkedni kell Grétácskához, hogy a szomszédos tanszéken ne kiáltsanak ki klímaszkeptikusnak...
  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2020.06.19. 12:40:00
 • gombabácsi #12
  talán arra gondoltak, hogy az emberiség példájából kiindulva, egy tech civilizáció 100 év alatt eljut oda hogy kinyírja önmagát :)
 • Nos #11
  Ezt nem ertem, nekem 34 jott ki, pedig ketszer is ellenoriztem. Valakinek nincs igaza.
 • VolJin #10
  M2 hozzászólására kérdeztem M2-től...
 • VolJin #9
  Valahogy illeszkedni kell Grétácskához, hogy a szomszédos tanszéken ne kiáltsanak ki klímaszkeptikusnak...
 • Irasidus #8
  Ezt hívják áltudománynak. A seti addig tekinthető tudománynak, amíg a tudományos módszert használja, viszont az, hogy előfeltételezések hadával élnek - mert csak, mert nekik azok tetszettek - utána statisztikát gyártanak rá, az nem tudomány. Sajnos sok a publikációs szemét, a sajtó munkatársai meg kiragadják ebből a szutyokból azt, ami az olvasó ingerküszöbét megugorja. Sokan megmondták, hogy az ilyen publikációk gyártása káros, de van egy csoport aki előszeretettel gyártja le ezeket. Senki ne vegye komolyan ezt a tanulmányt, ez szánalmas áltudomány.
 • Agyturbinikusz #7
  Hogyan hogyan, egy hektár az 100mX100m ennek vettek a gyökét és lett pont 100.

  Milyen butaságokat tudsz kérdezni....

  A földön kb 100 éve van olyan civilizáció ami képes lehet erre(rádió jelek), azt gondoltak, hogy nálunk rosszabbul szinte lehetetlen teljesíteni
  Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2020.06.18. 04:05:40
 • Cyberdog #6
  Ezt követően a technikai civilizáció legalább 100 éven keresztül létezhet
  Ezt megtudná mondani valaki, hogy hogyan jött ki nekik?
  Bár ez is "legalább szám"
  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2020.06.18. 02:04:37